Mødedato: 17.09.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Københavns Kommunes Ungdomsskole - virksomhedsplan

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag til ændringer af ungdomsskolens virksomhedsplan. 

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) skal fastsætte en plan for kommunens ungdomsskolevirksomhed og udarbejde en vedtægt, der fastsætter de nærmere regler for ungdomsskolebestyrelsens opgaver og sammensætning.

Som led i arbejdet med folkeskolereformen er der sket en generel styrkelse af Ungdomsskolens tilknytning til folkeskolerne. Hertil kommer, at BR på sit møde den 22.1.2015 godkendte en ny organisering af 10. klasse. Beslutningen indebærer, at alle byens 10. klasser organisatorisk overflyttes til Ungdomsskolen – med undtagelse af Special 10. klasse. Denne organisatoriske ændring er allerede trådt i kraft. Som konsekvens af dette er det nødvendigt at revidere den nuværende ’Plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed, august 2007’, se bilag 2. Københavns Kommunes Ungdomsskole har ønsket at integrere virksomhedsplanen og vedtægten. Dermed indgår vedtægt for Københavns Kommunes Ungdomsskoles bestyrelse i virksomhedsplanen. Der er ingen indholdsmæssige ændringer i forhold til tidligere i vedtægten.

Løsning

Den ny plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed, se bilag 1, foreslås justeret i forhold til 10. klasses placering, ønsket om en styrket tilknytning til folkeskolerne, lovændringer, samt på baggrund af de tidligere besluttede ændringer i ungdomsskolens organisering. Københavns Kommunes Ungdomsskoles bestyrelse har godkendt virksomhedsplanen på bestyrelsesmødet d. 18.5.2015. 
Ungdomsskolens bestyrelse besluttede ved afslutningen af bydelsforsøgene, at Østerbros ordning med at 10-12 årige på Østerbro kan deltage i ungdomsskolens undervisning fastholdes. Denne beslutning blev konfirmeret af BR i 2007 ved vedtagelsen af den nuværende virksomhedsplan. Ordningen foreslås videreført uændret i den nye virksomhedsplan.

Ændringer til styrkelse af ungdomsskolens tilknytning til folkeskolerne med baggrund i ændringer i folkeskoleloven og ungdomsskoleloven
Udvalget har med udmøntningen af folkeskolereformen ønsket at styrke Ungdomsskolens tilknytning til kommunens folkeskoler. Der er et stort potentiale i at få Ungdomsskolen tættere på folkeskolen og dermed bidrage til flere uddannelsesparate børn og unge. Ved en fokusering af Ungdomsskolen til i højere grad at understøtte og yde support til skolernes generelle udskolingsindsats på tværs af skoler og bydele, samt at kunne levere målrettede intensive indsatser på skolerne for de unge, der har behov, kan ungdomsskolen understøtte udskolingen og bidrage til at gøre de store elever klar til ungdomsuddannelse. En række skoler har allerede i dag gode erfaringer med at inddrage Ungdomsskolen, foranlediget af folkeskolereformen, i forhold til eksempelvis understøttende undervisning, sprogfagene og overgangen til ungdomsuddannelse, og det er en udvikling, forvaltningen gerne vil støtte op om bl.a. igennem en ændret virksomhedsplan for Ungdomsskolen.

Forpligtende samarbejde mellem folkeskolerne og ungdomsskolen
Ungdomsskolen skal indgå i samarbejder, der kan bidrage til opfyldelsen af såvel ungdomsskolens som folkeskolens formål og mål for fag og obligatoriske emner. Ungdomsskolen foreslår, at samarbejdet mellem ungdomsskolen og folkeskolerne kan omfatte alle de tilbud, som ungdomsskolen skal eller kan omfatte. Mål og rammer for samarbejdet er indskrevet i virksomhedsplanen.

Undervisning i folkeskolens fag samt valgfag på 7.-10. klassetrin
Med folkeskolereformen og ændring i ungdomsskoleloven kan ungdomsskolen udbyde undervisning i folkeskolens fag og obligatoriske emner samt valgfag til elever på 7.-10. klassetrin. Endvidere foreslås det indskrevet i virksomhedsplanen, at elever – efter tilladelse fra folkeskolens leder – kan opfylde undervisningspligten ved at deltage i undervisning i fag inden for folkeskolens fagrække i ungdomsskolen. Pt. anvendes denne mulighed i lovgivningen ikke i København, men muliggøres i Københavns Kommunes Ungdomsskole med denne ændring i virksomhedsplanen.
Ungdomsskolens styrkede samarbejde med folkeskolerne i virksomhedsplanen er således helt i tråd med udvalgets ønske om, at ungdomsskolen skal tættere på folkeskolerne.

Ændringer i ungdomsskolens organisatoriske opbygning
Ungdomsskolen er organisatorisk bygget op som én skole med en bestyrelse, en ledelse og decentral opgavevaretagelse. Ungdomsskolens opgaver er en integreret del af forvaltningens ungdomsområde og indgår i områdets prioriteringer og indsatsområder. Ungdomsskolen indgår – i lighed med skolerne i Københavns Kommune – i Børne- og Ungdomsforvaltningens styringsmodel ”dialogbaseret ledelse” med tilhørende resultataftale og kvalitets- og supportsamtaler.

Beslutningen om at 10. klasse i København overføres organisatorisk til ungdomsskolen pr. 1. august 2015 medfører behov for justering af ungdomsskolens struktur.  

Ungdomsskolens hovedaktivitetsområder er herefter følgende:

  • Ungdomsskolens almene undervisning, som er organiseret efter Børne- og Ungdomsforvaltningens geografiske områdeinddeling.
  • Heltidsundervisning, som organiseres fleksibelt efter opgaver og forskydninger i målgrupperne og indgår i realiseringen af ungeområdets strategiske målsætninger.
  • 10. klasseområdet, som organiseres i tæt samarbejde med folkeskolerne, UU-København, heltidsundervisningen og ungdomsuddannelserne.

Det er i virksomhedsplanen præciseret, at ansvaret for koordinering, ressourcestyring og personaleudnyttelse centraliseres i de tre hovedområder samtidig med, at de decentrale led skal fokusere mere på pædagogisk ledelse. Yderligere er der i virksomhedsplanen foretaget en præcisering af styringsgrundlaget for ungdomsskolen, en tydeliggørelse af ledelsesreferencerne, samt en effektivisering gennem samling af ledelsesmæssige og administrative funktioner. Hertil er foretaget en præcisering af, hvilke forandringer, der er foretaget i lederstillingerne i forhold til lederstillingernes art og antal.  I den hidtidige stillingsstruktur var der 12 ledere på hel- og deltid. Dette antal er uændret og er nu inkl. ledelsen af to nye driftsområder: kombineret ungdomsuddannelse og 10. klasse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Planen for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed skal behandles i Økonomiudvalget og BR.



Tobias Børner Stax                /Camilla Niebuhr

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. plan for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed godkendes.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2015
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Et enigt udvalg havde følgende protokolbemærkning: "Vi har en forventning om, at der vil finde et godt og frugtbart samarbejde sted mellem Ungdomsskolen, folkeskolen og fritidscentrene, bl.a. med henblik på at styrke unge som er marginaliserede eller frafaldstruede i forhold til uddannelse"


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. september 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. september 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

"Vi har en forventning om, at der vil finde et godt og frugtbart samarbejde sted mellem Ungdomsskolen, folkeskolen og fritidscentrene, bl.a. med henblik på at styrke unge som er marginaliserede eller frafaldstruede i forhold til uddannelse".

Til top