Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Reviderede retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune på baggrund af beskæftigelsesreformen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende nye retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at udkast til nye retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Problemstilling

Beskæftigelsesreformen trådte i kraft den 1. januar 2015, og der er behov for at revidere ”Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune”. De oprindelige retningslinjer blev vedtaget i Københavns Borgerrepræsentation (BR) den 10. marts 2011. En revideret version af retningslinjerne blev vedtaget i BR den 23. maj 2013. Retningslinjerne, vedtaget i BR den 23. maj 2013, fremgår af side 3 af bilag 3.

Løsning

Den nye beskæftigelsesreform betyder en række justeringer på løntilskudsområdet, der målretter og i højere grad harmoniserer offentligt løntilskud i retning af privat løntilskud. Der er derfor behov for at ændre en række afsnit i retningslinjerne, vedtaget i BR den 23. maj 2013.

Erfaringsudveksling og netværksdannelse for løntilskudsansatte
Det blev vedtaget i BR, at der i retningslinjerne skulle fremgå, at rammer for netværksdannelse og erfaringsudveksling skulle skabes for ansatte i løntilskud. Idet kvote- og sanktionssystemet for offentligt løntilskud afskaffes i forlængelse af reformen, og det offentlige ikke længere er underlagt krav om at stille løntilskudspladser til rådighed indenfor en given kvote, forventes færre løntilskudsstillinger i Københavns Kommune. BIF forventer derfor ikke et tilstrækkeligt antal løntilskudsansatte til dannelse af netværk.

BIF indstiller, at følgende afsnit udgår:

”Der skabes rammer for, at løntilskudsansatte kan mødes for netværksdannelse og erfaringsudveksling, der skal støtte deres jobsøgning”.

Varighed af ansættelse i løntilskud
Med reformen sættes varigheden af en ansættelse i offentligt løntilskud for dagpengemodtagere ned til maksimalt fire måneder, hvor det tidligere var seks måneder. Dog kan kontanthjælpsmodtagere fortsat ansættes i løntilskud i op til seks måneder.

Det er derfor ikke længere relevant at henstille til, at løntilskudsforløb er fire måneder, da det nu er et krav i lovgivningen.   

BIF indstiller, at følgende afsnit udgår:

”Det henstilles, at varigheden af et løntilskudsforløb som udgangspunkt er 4 måneder. Kun med særlig begrundelse kan længere løntilskudsforløb bevilges”.

BIF indstiller, at en række yderligere afsnit revideres, som ikke er relateret til beskæftigelsesreformen.  

Årlig evaluering af løntilskudsområdet
BIF indstiller, at der fremadrettet vil blive udarbejdet en samlet evaluering af brugen af både offentlig og privat løntilskud og virksomhedspraktik i København. Evalueringen vil bestå af kvantitative data, som sammenlignes med kommunens klynge på området, herunder antal påbegyndte forløb, varighed af forløb, målgrupper i forløb og tre måneders afgangsrater. Der vil ikke indgå kvalitative data i evalueringen. Evalueringen gennemføres i 3. kvartal, så tal fra hele det foregående år kan indgå i evalueringen. Tallene trækkes i Jobindsats.dk. Evalueringen forelægges BIU, Økonomiudvalget (ØU), BR og Det Centrale Samarbejdsorgan (CSO).

I retningslinjerne står skrevet: 

”Der gennemføres årligt en evaluering dels af retningslinjerne for løntilskudsansættelse og dels af effekten af og tilfredsheden med løntilskudsansættelse”.

BIF indstiller, at der i stedet skrives:

”Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen gennemfører en årlig, kvantitativ evaluering af brugen af offentlig og privat løntilskud, samt virksomhedspraktik. I evalueringen indgår antal og varighed af forløb, samt målgrupper m.v.” (jf. bilag 1).

Jobplan
I retningslinjerne er der et afsnit om jobplanen, der er målrettet Jobcenter København. Afsnittet er ikke relevant for arbejdsgivere, som er målgruppen for retningslinjerne.

BIF indstiller, at dette afsnit udgår:

”Aktivering i løntilskudsstillinger gives som led i en målrettet jobplan. Jobplanen angiver tillige, hvilke opkvalificerende foranstaltninger, der iværksættes i tilknytning til løntilskudsansættelsen (herunder f.eks. danskundervisning og ordinær uddannelse)”.

Stillingsbeskrivelse
Der er behov for at præcisere, at arbejdsgiver er ansvarlig for at udarbejde en stillingsbeskrivelse for indholdet i løntilskudsstillingen.

I retningslinjerne står skrevet:

”Der udarbejdes altid en klar stillingsbeskrivelse for indholdet i løntilskudsstillingen”.

BIF indstiller, at der i stedet skrives:

”Arbejdsgiver udarbejder altid en klar stillingsbeskrivelse for indholdet i løntilskudsstillingen.”

Evalueringssamtaler
I retningslinjerne fremgår det, at der skal gennemføres evalueringssamtaler med løntilskudsansatte efter en måneds ansættelse. Med afsæt i tillidsdagsordenen og fordi løntilskudsansatte fortsat skal til samtaler i jobcentret, indstiller forvaltningen, at det er op til den enkelte arbejdsplads, om de vil gennemføre evalueringssamtaler.

I retningslinjerne står skrevet:

”På det enkelte arbejdssted gennemføres evalueringssamtale efter 1 måneds ansættelse med henblik på afklaring af kompetence-udviklingsbehov og fokus på jobsøgning. I den udstrækning at kompetenceudviklingsbehovet ikke kan varetages på den enkelte arbejdsplads, kan der rettes henvendelse til jobcenteret.

BIF indstiller, at der i stedet skrives:

Ledige, der er ansat med løntilskud, skal fortsat til samtaler i jobcentret med fokus på jobsøgning. Det enkelte arbejdssted kan beslutte, om de vil gennemføre samtaler med ansatte i løntilskud med henblik på afklaring af kompetenceudvikling, jobsøgning m.v.

BIF indstiller, at de øvrige afsnit bibeholdes uændret i retningslinjerne.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, oversendes retningslinjerne til godkendelse i ØU den 9. juni og BR den 17. juni 2015. Såfremt ØU og BR også godkender ”Retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune”, udarbejder BIF en ny vejledning på området med udgangspunkt i retningslinjerne.
Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at udkast til nye retningslinjer for ansættelse med løntilskud i Københavns Kommune godkendes.
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet 18. maj 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top