Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan Sundmolen, Østerbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Sundmolen i Nordhavn”. Lokalplanen skal muliggøre ny bolig- og erhvervsbebyggelse i indre Nordhavn.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at lokalplan ”Sundmolen i Nordhavn” (bilag 1) vedtages endeligt, med ændringer beskrevet i afsnittet Løsning, samt
  2. at partnerskabsaftale (bilag 3) med grundejeren vedtages.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Som en del af aftalen med staten om udbygning af metroen, har Københavns Kommune forpligtet sig til at tilvejebringe plangrundlag for en byomdannelse af den indre Nordhavn. Lokalplanen for ”Sundmolen” er således 3. etape af byomdannelsen af Nordhavnen.  På ”Sundmolen” bliver der med lokalplanen i alt planlagt for 137.000 m2 til erhverv og boliger, hvoraf minimum halvdelen skal være boliger. Af de 137.000 m2 findes der allerede i dag ca. 45.000 m2 erhverv.

Lokalplanforslaget blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 18. august 2014 og har været i høring fra 18. august 2014 til 13. oktober 2014. Forvaltningerne modtog i høringsperioden 10 henvendelser. I forlængelse af den supplerende VVM for metro til Nordhavn, hvor resultatet forelå efter høringsperioden, har problematikken vedrørende støj fra arbejdet på metro til Nordhavn skulle afklares (jf. afsnit om støj), hvilket har forsinket den endelige vedtagelse.

Løsning

Den inderste del af Nordhavn, herunder Sundmolen, udvikles med lokalplanen som et tæt bykvarter, der udnytter nærheden til vandet med blandt andet rekreative tilbud på promenader og mindre byrum ved vandet. Der skabes et varieret bykvarter, der både indeholder Sundmolens eksisterende pakhuse og ny bebyggelse. Midt på Sundmolen etableres der en ny kanal, nye brygger, ramper og trapper til vandet samt anløbspladser for mindre både, der samlet skal sikre en god og offentligt tilgængelig adgang til vandet.

Sundmolen vil få en stationsnær placering i forhold til de kommende metrostationer ved Århusgade og ved Orientkaj. Samtidig ligger området direkte op ad cykelstien i ”det grønne loop”, som går igennem Nordhavn. De bløde og kollektive trafikformer får således gode vilkår.

Adgang for biler sker fra Sundkrogsgade. Trafikken på selve Sundmolen fordeler sig fra en vej langs Orientkaj på molens nordside. Parkeringsnormen for biler fastlægges i størrelsesordenen højest 1 plads pr. 200 m2 etageareal og for cykler følges kommuneplanens rammer. Der muliggøres et p-anlæg på Sundmolens nordside og herudover planlægges få pladser på terræn.

I forhold til planlovens mulighed for at stille krav om almene boliger forudsættes, at Kommuneplanens retningslinjer herom er vedtaget inden endelig vedtagelse af lokalplanen. Det offentliggjorte forslag til tillæg til kommuneplanen om almene boliger vil først foreligge vedtaget primo september 2015, hvorfor det ikke kan bruges i denne lokalplan. Der er imidlertid i partnerskabsaftalen aftalt minimum 20% almene boliger på Sundmolen og Levantkaj Vest, jf. økonomiafsnittet. Sundmolen ligger i Langelinieskolens skoledistrikt, hvor der i dag er 4% almene boliger.

Sammen med de andre lokalplaner i Nordhavn er der med lokalplanen for Sundmolen i alt planlagt for 707.000 m2. Københavns Kommune er i samarbejde med By & Havn i gang med at kortlægge den videre planlægning af Levantkaj, der forventes at være den næste del af byudviklingen i Nordhavn.

Støj
Containerterminalen
Lokalplanområdet ligger syd for containerterminalen på Levantkaj. Gennem byudviklingsaftalen fra 2013 for ”Levantkaj Vest” er det sikret, at støjbelastningen fra containerterminalen inden for en overgangsperiode på otte år er bragt til ophør. Indtil da vil der kunne dispenseres med 5 dB fra de fastlagte støjgrænser for ekstern støj fra virksomheder.

På baggrund af støjen fra containerterminalen muliggør lokalplanforslaget ikke bebyggelse eller nedrivninger i underområde II (på den nordlige halvdel af Sundmolen). En beregning af støj fra containerterminalen viser, at værdierne i lokalplanforslagets underområde I (på den sydlige halvdel af Sundmolen) i enkelte af karréerne ikke kan overholde grænseværdierne på facaden over 2. og 3. etage. I det omfang støjgrænsen ikke overholdes på facaden skal det indendørs støjniveau i boligerne sikres gennem støjisolering.

Metro
Vest for lokalplanområdet bliver der i forbindelse med metro til Nordhavn etableret byggeplads, der påregnes at være i drift i ca. 2 år. Den for nyligt gennemførte VVM for Nordhavnsafgreningen og de supplerende støjberegninger vedrørende bebyggelsen på Sundmolen - herunder tilsagn fra Metroselskabet om at undlade natarbejde på den del af arbejdspladsen, der berører de nye boligbebyggelser - viser, at Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser med et sædvanligt tillæg på 5db i udbygningsområder, vil kunne overholdes. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår herudover, at lokalplanen tilføjes en bestemmelse om, at det er en betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, at det er dokumenteret, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj er overholdt.

Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Østerbro Lokaludvalg
Lokaludvalget gør opmærksom på udfordringer vedrørende lysforhold i gårdene. Det savnes, at der oplyses mere om bæredygtighedstiltag. Der foreslås et seniorintegreret bykvarter med blandede aldersgrupper, ejer- og boligformer. En mindretalsudtalelse fremhæver, at byggeri på Sundmolen bør udløse en tilsvarende reduktion af arealer til nybyggeri andre steder på Østerbro og i København.

Forvaltningernes bemærkninger: Hvad angår bebyggelsens højder, er disse kvalificeret ud fra en række parametre, herunder dagslysforhold i gårdene. Lokalplanen er ikke til hinder for, at der etableres forskellige boligformer og boligtyper. I henhold til planloven er det ikke muligt at f.eks. øremærke boliger til særlige aldersgrupper. Hvad angår byggemuligheden, kan det nævnes, at indre Nordhavn blandt andet er planlagt som én af løsningerne på, at befolkningstallet i København forventes at stige de kommende år. Vedrørende bæredygtighedstiltag er det kommenteret nedenfor.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
    1.    
Bebyggelsesplanen vil gå ud over logistikken til og fra virksomhederne i Pakhus 47.
    2.    Ønske om etablering af boformer til seniorer, byggefællesskaber, bofællesskaber,  
           bibliotek/kulturhus, sundhedscenter samt et udviklingserhvervscenter. 
    3.    Ønske om at området vil blive økologisk og socialt bæredygtig 
    4.    Ønske om yderligere areal til pladskrævende idrætsaktiviteter som boldspil og lignende.

Forvaltningernes bemærkninger:
    1.    Bebyggelsesplanen for lokalplanområdet er udarbejdet i samarbejde med By & Havn I/S, 
          som er grundejer af området samt det omtalte Pakhus 47. Det er forvaltningens vurdering, 
          at logistikken til/fra er håndteret i planen. Såfremt den fremtidige situation for virksomheder 
          i pakhusene vurderes at være forringet er det et forhold mellem By & Havn og den enkelte lejer.

    2.    Lokalplanen er ikke til hinder for, at der opføres f.eks. kulturhus eller et 
         udviklingserhvervscenter. I forhold til forskellige boformer mv. er lokalplanen ligeledes 
         ikke til hinder.

    3.   Der er i partnerskabsaftalen med By & Havn aftalt minimum 20%  almene boliger på Sundmolen 
          og Levantkaj Vest. I lokalplanen er der stillet krav om blandt andet håndtering af regnvand. 
          Planloven giver ikke mulighed for at stille krav om laveste energiklasse eller vedrørende økologi. 
          Partnerskabsaftalen indeholder blandt andet aftaler om miljøcertificering og centralsug-anlæg 
          til affald.

    4.      Pladskrævende idrætsaktiviteter er planlagt til at skulle ligge andre steder, blandt andet på 
          Levantkaj og i det ydre Nordhavn.

Forslag til ændringer af lokalplanen
Forvaltningerne foreslår mindre ændringer i lokalplanen som følge af de forskellige høringssvar og drøftelser med bygherre. Forslagene vedrører primært mere hensigtsmæssig udnyttelse af parkeringsanlæg, mindre justeringer i forhold til højder samt facader og bestemmelse, der muliggør større træer i byrum, hvor der var lagt op til lav beplantning. Forslag til ændringer fremgår af bilag 5.

Forvaltningerne foreslår endvidere som følge af løsning på problemet med støj fra metro at uddybe bestemmelse om støj fra virksomheder. Det sker ved, at planforslagets §11 om forureningsgener tilføjes et stk. 3: ”Det er en betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, at det er dokumenteret, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for støj er overholdt.”

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen. Kommunen skønner, at området genererer ca. 1.200 arbejdspladser med en årlig skattemerindtægt på ca. 27 mio. kr. Skønnet baseres på et fuldt udbygget lokalplanområde.

Partnerskabsaftale
Partnerskabsaftalen, der er en privatretligt aftale mellem kommune og bygherre (bilag 3), indeholder emner vedrørende bæredygtighed og parkering, og igennem aftalen forpligter parterne sig blandt andet til; at der etableres almene boliger, reservation af grunde til daginstitutioner, arbejde med etablering af el-ladestandere, miljøcertificering af både bydele og bygninger, fjernvarme og miljøvenlige løsninger for køling, arbejde på at etablere et centralsug-anlæg til affald og særlige processer for udformning af vigtige bygninger og byrum.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.



Mikkel Hemmingsen                                 / Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Sundmolen i Nordhavn” (bilag 1) vedtages endeligt, med ændringer beskrevet i afsnittet Løsning.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.    at partnerskabsaftale (bilag 3) med grundejeren vedtages.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. maj 2015

C fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse af et ny 2. at-punkt:
”At der ikke stilles krav om kollektiv parkeringsløsning for lokalplanområdet, men om individuel parkeringsløsning for hver ejendom som f.eks. i Sluseholmen, Teglholmen m.fl.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod otte. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, I og V.
Imod stemte: A, B, F og Ø.

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod to. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, I og Ø.
Imod stemte: C og V.

A, F og Ø afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker at afsøge muligheder for, at partnerskabsaftalen udvides til 25 procent almene boliger”

C, I og V afgav følgende to protokolbemærkninger:
”Vi mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig.”
”Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

C afgav følgende protokolbemærkning:
”C mener, at der ikke skal stilles krav om opførelse af almene boliger.”



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At cykelparkeringsnormen fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig.”

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) fra udvalgsbehandlingen:

”At der ikke stilles krav om kollektiv parkeringsløsning for lokalplanområdet, men om individuel parkeringsløsning for hver ejendom som f.eks. i Sluseholmen, Teglholmen m.fl.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 36 stemmer imod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 36 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 35 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I, O og V.

Imod stemte: A, B, F og Ø.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Der blev givet frist til afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 22. juni 2015, kl. 12.00.

 

Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi ønsker at afsøge muligheder for, at partnerskabsaftalen udvides til 25 procent almene boliger.”

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi mener, at cykelparkeringsnormen bør fastsættes til 5 pr. 100 m2 bolig.”

 

Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

Til top