Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Hensigtserklæring vedr. fødevaresamarbejde

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende en hensigtserklæring om en Partnerskabsaftale, der skal fremme et bæredygtigt og lokalt fødevaresystem fra Lejre og Bornholm til København.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at hensigtserklæring om et partnerskab om bæredygtige og lokale fødevarer godkendes, jf. bilag 1.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns Madhus drøftet muligheden for et samarbejde om at fremme et bæredygtigt og lokalt fødevaresystem med Lejres borgmester og Bornholms borgmester. Et samarbejde omkring et bæredygtigt og lokalt fødevaresystem kan bl.a. skabe vækst, arbejdspladser og styrke by- og landsamarbejdet i kommunerne.

De tre kommuner har derfor underskrevet en hensigtserklæring, der forventes fulgt op på af en egentlig Partnerskabsaftale mellem parterne. Hensigtserklæringen er blevet underskrevet med forbehold for endelig politisk stillingtagen i de kommunale beslutningsorganer.  

I denne indstilling skal Borgerrepræsentationen godkende hensigtserklæringen om Partnerskabsaftalen.

Løsning

Lokal fødevareforsyning og bæredygtighed har et voksende globalt fokus. Større byer som New York, London og Toronto har allerede udarbejdede fødevarepolitikker.

Samarbejdet mellem Københavns Kommune, Lejre Kommune, Bornholms Regionskommune og Københavns Madhus om et bæredygtigt og lokalt fødevaresystem vil arbejde for, at fødevarer gøres til katalysator for vækst, lokal forsyning og øget sammenhængskraft mellem by- og landkommuner.

Det forventes, at landbrug i både Lejre Kommune og Bornholms Regionskommune planlægger at omlægge deres landbrug i de kommende år, og der er givet udtryk for behovet for en større aftager af fødevarer. Københavns Kommune er en meget stor aftager af fødevarer i hovedstadsregionen og køber omkring 7.200 tons fødevarer ind årligt.

Københavns Madhus vil varetage sekretariatsfunktionen i samarbejdet og kortlægge projekter, der kan igangsættes og understøtte målet om et stærkere lokalt og bæredygtigt fødevaresystem. Projekterne skal bl.a. understøtte de lokale landmænds ambitioner om at omlægge landbrug, skabe flere arbejdspladser i relaterede erhverv, vækst i virksomhederne og fremme innovative fødevareløsninger med mere.

Det bemærkes, at Bornholms Vækstforum har tildelt projektet 400.000 kr. til at styrke koordineringen af relevante projekter til at opnå målsætningerne. Der arbejdes parallelt med, at flere aktører skal indgå i samarbejdet herunder for eksempel Region Sjælland, andre aktører i Greater Copenhagen samt at der etableres virksomheds-netvæk, der kan understøtte vækst og innovation på fødevareområdet. Dertil er det en ambition at forankre samarbejdet i relevante internationale fora som for eksempel C40, der er et internationalt by-netværk, hvor overborgmester Frank Jensen er repræsenteret i styregruppen.

                                                                                   

Indsatsen for et lokalt og bæredygtigt fødevaresystem understøtter Københavns Kommunes nuværende økologiske målsætning, der omhandler 90 pct. økologi i kommunens institutioner ved udgangen af 2015. Målsætningen blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 29. november 2007 i forbindelse med ”Miljømetropolen, vores vision CPH 2015”.


Samarbejdet ville kunne forstærke ambitionsniveauet ved at potentielt gøre de økologiske fødevarer lokale og bæredygtige.

Foruden de tre kommuner og Københavns Madhus, er det på længere sigt også hensigten at udbrede projektet til relevante aktører i Greater Copenhagen samarbejdet. Målsætningerne med et stærkt lokalt og bæredygtigt fødevaresystem stemmer godt overens med målsætningerne i Greater Copenhagen samarbejdet, der også sætter fokus på at understøtte uudnyttet potentiale i regionen, vækst og tættere forbindelser mellem land- og bykommuner.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Der skal på et senere tidspunkt tages stilling til, hvordan en konkret partnerskabsaftale parterne imellem skal udformes.  

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at hensigtserklæring om et partnerskab om bæredygtige og lokale fødevarer godkendes, jf. bilag 1.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og O.

Imod stemte: V, C og I.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Indstillingen blev godkendt med 40 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning som Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:

”Partierne ser ingen grund til at formalisere et samarbejde om fødevareforsyning. Hvis Københavns Kommune vil købe lokale, økologiske varer, kan det gøres uden sekretariatsbetjening fra Københavns Madhus. Og hvis lokale landmænd vil omlægge deres landbrug til økologiske landbrug, så burde de også kunne gøre dette uden madhusets sekretariatsbetjening.”

 

Til top