Mødedato: 17.03.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Overdragelse af belysning på private arealer

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, hvordan driften af gadebelysning på privatejede matrikler samt matrikler ejet af Københavns Ejendomme fremover skal varetages.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at driften af gadebelysning på matrikler med private ejere overleveres til ejerne selv forudsat, at der ikke er et særligt offentligt hensyn eller forpligtelse til at opretholde belysningen (bilag 2 og 3b),
  2. at driften af udendørsbelysning på matrikler ejet af Københavns Ejendomme (KEjd), overleveres til KEjd (fremgår af bilag 3b). 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen blev, i forbindelse med fornyelsesprojekt af gadebelysning (Teknik og Miljøudvalget den 21. september 2015), opmærksom på, at forvaltningen af historiske årsager har drevet belysning på en række matrikler, som Teknik- og Miljøforvaltningen ikke har ansvaret for at belyse. Det er ikke en kommunal opgave at belyse private arealer. Derfor kan kommunen som udgangspunkt ikke lovligt påtage sig at gøre dette, med mindre at der er særlige almene offentlige hensyn, der gør sig gældende, jf. lov om private fællesvejes § 7 og kommunalfuldmagten..

Ved behandling af indstillingen på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 14. december 2015 blev indstillingen sendt tilbage til forvaltningen med henblik på indhentning af nye oplysninger og forvaltningen blev bedt om at foretage en ny vurdering af arealer til overdragelse, og fremlægge mere detaljerede bilag. Denne indstilling er en revideret udgave af indstillingen, der blev fremlagt den 14. december 2015.

Løsning

Der er tale om belysning på 271 lokaliteter med i alt 3519 armaturer, der ligger på arealer, som hverken er vejareal eller matrikler ejet af Teknik- og Miljøforvaltningen. Forvaltningen anbefaler, at Københavns Kommune forsat driver belysningen på de af de 271 lokaliteter, hvor der er et alment offentligt hensyn, mens belysningen på de øvrige lokaliteter overleveres til den private grundejer eller KEjd.

Lokaliteterne er gennemgået enkeltvis og kan opdeles i følgende tre grupperinger:

Lokaliteter som forsat bør drives af Københavns Kommune
Private matrikler, med særligt offentligt hensyn eller forpligtelse til at opretholde belysningen, vil Teknik og Miljøforvaltningen fortsat drive og forsyne belysningen. Det drejer sig om 139 lokaliteter med i alt 1449 armaturer (se bilag 3a). Kriterierne for særligt offentligt hensyn eller forpligtelse er:

  • Veje der indgår i det almindelige vejnet og derfor tjener et offentligt formål ift. færdsel.
  • Stier og veje der skaber forbindelse mellem to offentlige rum (og hvor der dermed også vil være udefrakommende trafik).
  • Havnearealer.
  • Vejanlæg der ligger på ikke matrikulerede arealer.
  • Arealer hvor Teknik- og Miljøforvaltningen i forvejen driver vej- og byrumsudstyr.
  • Områder, strækninger eller opholdssteder (pladser) hvor der ønskes taget særlige sociale hensyn, f. eks. som der er gjort i Tingbjerg.

I den fornyede gennemgang af anlæg er anlagt en bredere helhedsvurdering af ovenstående principper, end den der blev fremlagt med indstillingen i december. Det omfatter adgangsforhold, skiltning på områderne, og arealets placering i relation til dets brug og nærhed af f.eks. institutioner. Antallet af lokaliteter, som falder ind under ovenstående kriterier, er blevet forøget med 34, hvor der er 305 armaturer (se bilag 1). Samtidig har gennemgangen vist, at 18 lokaliteter med 198 armaturer, ikke har et alment offentligt hensyn, der kan begrunde fortsat kommunal drift (se i bilag 2).

Anlæg til overdragelse til private grundejere
Teknik- og Miljøforvaltningen overleverer driften af gadebelysningen til de private grundejere på 117 lokaliteter med i alt 1.537 armaturer (se bilag 3b). Tilbageleveringen vil ske med et års varsel og grundejerne får mulighed for at overtage eller få anlægget nedtaget. Anlægget skal overleveres til markedspris. Forvaltningen vurderer, at kun en mindre del af armaturerne vil have en markedsværdi større end nul (se økonomi afsnittet).

Teknik- og Miljøforvaltningen vil varsle grundejerne i første halvdel af 2016, og overlevering samt nedtagning vil starte i 2017 et år efter varslingen. Forvaltningen forventer, at overleveringen gennemføres over tre år, da der er tale om en kompliceret proces med behov for tæt dialog med grundejerne. Forvaltningen vil bibeholde belysningsforpligtigelsen, indtil overleveringen af det enkelte anlæg har fundet sted.

Anlæg til overdragelse, tilhørende KEjd.
Driften af udendørsbelysning på Københavns Ejendommes matrikler, hvor belysningen i dag drives af Teknik- og Miljøforvaltningen, overleveres til Økonomiforvaltningen/ KEjd. Det drejer sig om 15 lokaliteter med i alt 533 armaturer, som fremgår af bilag 3b. Forvaltningen er i dialog med Økonomiforvaltningen og KEjd omkring overdragelsen.

Økonomi

En overdragelse af belysningsarmaturer til private grundejere vil medføre økonomiske konsekvenser for forvaltningen og i enkelte tilfælde grundejerne. 495 af de 1.537 armaturer på private arealer skal nedtages, da de er udtjente. Prisen for frakobling og nedtagning er 4.000 kr. pr. armatur.

De private grundejere vil i gennemsnit komme til at betale 300 kr. i el-udgifter pr. armatur årligt. Dertil kommer reparation og vedligeholdelse, som typisk vil blive afregnet efter gældende timepris for fagfolk.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil for egen regning nedtage anlæg ejer ikke ønsker at modtage. For nyere anlæg, hvor markedsværdien overstiger prisen for nedtagning, skal der opkræves en kompensation, der modsvarer forskellen omkostningerne for nedtagning og klargøring til salg/overdragelse. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer kun at blive kompenseret for anlæg nyere end 3 - 5 år.

Den præcise omkostning for forvaltningen kendes først, når forvaltningen i løbet af 2016 har fået svar fra grundejerne og kender antallet af anlæg, der skal nedtages. Omkostningerne dækkes inden for forvaltningens egen ramme.

Overdragelsen vil reducere omkostningerne til drift og vedligehold med ca. 0,9 mio. kr. årligt, hvortil kommer et mindre elforbrug. Det kan ikke forventes, at reduktionerne er opnået før efter endt overdragelse i 2019, hvorefter at budgettet skal reduceres tilsvarende.

Teknik- og Miljøforvaltningen og KEjd har aftalt at beløbet vedrørende de belysningsopgaver, der overdrages til KEjd, overføres fra Teknik- og Miljøudvalget til Økonomiudvalget fra og med 2017 i forbindelse med den første sag om bevillingsmæssige ændringer i 2016. 

Videre proces

Dialogen om belysning på Københavns Ejendommes matrikler fortsætter med Økonomiforvaltningen. Heri også generelle input til fornyelsen af de anlæg på KEjds matrikler, der kræver fornyelse. Tilbageleveringen af driften med gadebelysningen til de private grundejere på 117 lokaliteter, vil ske med et års varsel, hvor grundejerne får mulighed for at overtage eller få anlægget nedtaget. Overleveringen forventes at være afsluttet primo 2019.

 

Pernille Andersen                               / Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at driften af gadebelysning på matrikler med private ejere overleveres til ejerne selv forudsat, at der ikke er et særligt offentligt hensyn eller forpligtelse til at opretholde belysningen (bilag 2 og 3b).
  2. at driften af udendørsbelysning på matrikler ejet af Københavns Ejendomme (KEjd), overleveres til KEjd (fremgår af bilag 3b). 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. marts 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top