Mødedato: 17.03.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 390 Kildebrøndevej, Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 390 ”Kildebrøndevej”. Lokalplanen skal muliggøre opførelse af en daginstitution i 4½ etager som randbebyggelse mod Frederikssundsvej. Grunden rummer i dag en villa i 1 ½ etager fra 1917.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at tillæg nr. 1 til lokalplan 390 ”Kildebrøndevej” godkendes med ændring som foreslået i afsnittet Løsning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker at opføre en daginstitution mod Frederikssundsvej 257. Ejendommen er omfattet af lokalplan 390, ”Kildebrøndevej”, som bestemmer, at der skal være publikumsorienteret serviceerhverv i stueetagen mod Frederikssundsvej. Derfor er der udarbejdet et tillæg til lokalplanen, som muliggør det ønskede byggeri.

Forslaget til lokalplantillæg blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 8. oktober 2015 og har været i høring fra den 28. oktober til den 30. december 2015 – se bilag 1. Forvaltningen har modtaget tre henvendelser (Planforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2015).

Løsning

Lokalplantillægget muliggør opførelse af en daginstitution som randbebyggelse mod Frederikssundsvej 257 og nedrivning af en eksisterende villa, som ligger tilbagetrukket på grunden. Byggeriet opføres som randbebyggelse i 4 ½ etage og en tilbygning bag denne i 2 etager. Legeplads, friarealer og parkering indrettes længere inde på den dybe grund. Byggeriet integreres arkitektonisk i randbebyggelsen mod Frederikssundsvej i øvrigt. Adgang til grunden sker fra Frederikssundsvej.

Høring

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 390 ”Kildebrøndevej” har været i offentlig høring i perioden 28. oktober til 30. december 2015. Der er ikke afholdt borgermøde, idet lokalplanen kun omfatter en enkelt ejendom og reelt kun omhandler anvendelsen af stueetagen, som ifølge gældende lokalplan 390 skal anvendes til serviceerhverv. Nærværende tillæg åbner mulighed for etablering af daginstitution i stueetagen, mens bestemmelser om bebyggelsesprocent og bygningshøjde mod Frederikssundsvej ikke er ændret. Forvaltningen har derfor vurderet, at der ikke grundlag for et borgermøde.  

Der er kommet tre høringssvar fra:

  1. Københavns Museum

  2. Karsten Lange, Astersvej 3

  3. Beboerne Kildebrøndevej 4, 6 og 8 ved Ulrike Hoffmann, Kildebrøndevej 6

De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 2. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger og forslag til ændringer. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Brønshøj-Husum Lokaludvalg
Brønshøj-Husum Lokaludvalgt har ikke fremsendt høringssvar i forbindelse med den offentlige høring, men har i forbindelse med den interne høring udtalt, at man ønsker at bevare Frederikssundsvej som handelsgade, men at man i dette tilfælde kan imødekomme lokalplanens formål om etablering af en daginstitution i stueetagen. Lokaludvalget forudser dog at parkering kan blive et problem.

Forvaltningens bemærkninger
Lokalplanens parkeringskrav er vurderet på baggrund af områdets anvendelse og beliggenhed, antallet af ansatte, besøgende mv. Parkeringskravet svarer til dækningen ved tilsvarende institutioner, hvorfor det vurderes også at være tilstrækkeligt her.

Københavns Museum
Københavns Museum har gennemgået husets historie gennem tiden. Bygningen er oprindeligt opført som børnehjem, men blev i 1920 omdannet til husvildeboliger for unge. Hvis bygningen nedrives, mister bydelen ifølge museet et væsentligt kulturhistorisk spor.

Forvaltningens bemærkninger  
Den eksisterende bygning er udpeget som bevaringsværdig i lokalplan 390. Den har middel bevaringsværdi, og den er derfor ikke udpeget som bevaringsværdig i Kommuneplan 2015. I den konkrete sag har forvaltningen vurderet, at den begrænsede bevaringsinteresse måtte vige for nærområdets behov for en daginstitution. Forvaltningen foreslår, at henvendelsen ikke giver anledning til ændringer af planen.

Hovedsynspunkter fra beboerne
Henvendelserne drejer sig om:

  1. Positiv holdning til etablering af daginstitution

  2. Bevaring af eksisterende træer, bl.a. kastanjetræer

  3. Tilbygningen til forhuset ønskes opført i højst en etage

  4. Parkering og trafik - beboerne på Astersvej og Kildebrøndevej udtrykker bekymring for de trafikale konsekvenser i området.

Forvaltningens bemærkninger ad. b.
Der er ikke foretaget registrering af bevaringsværdige træer i forbindelse med udarbejdelse af tillæg til lokalplan 390. I lokalplantillægget er der udpeget et bevaringsværdigt træ – se tegning 2 i bilag 1.

På baggrund af henvendelsen har forvaltningen foretaget en registrering af de bevaringsværdige træer på grunden – se bilag 6. Registreringen viser, at der er ni bevaringsværdige træer og to bevaringsværdige tætte træbeplantninger (en plantning er en samling af karaktergivende træer/buske, hvor det enkelte træ ikke lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer).  Det foreslås, at der udpeges yderligere et bevaringsværdigt træ ved østskel og en stor samlet træbeplantning i den sydlige del af grunden – se bilag 5. Der åbnes således mulighed for, at der fjernes syv træer og en mindre træplantning.

Det er ikke muligt at ændre disponeringen af grunden, så alle træer bevares, hvis der samtidig skal opføres bebyggelse og indrettes en legeplads, der tilgodeser institutionens behov. Der står fire træer i byggefeltet, indkørslen og på parkeringsarealet og der står tre, hvor der er planlagt legeredskaber og faldunderlag på legepladsen. En mindre plantning står også i byggefeltet. I forbindelse med projektet planlægges genplantet syv nye træer. Det samlede antal enkeltstående træer bevares, mens plantningen ikke erstattes.

Forvaltningens bemærkninger ad. c..
Lokalplanen bestemmer, at der må opføres en tilbygning i højst 2 etager og med en højde på maksimalt 8 m. På den måde tilpasses bygningen på den ene side forhuset i 4 etager og villabebyggelserne i 1½ til 2 etager. Byggefeltet er placeret ca. 5 m fra skel mod øst og ca. 8 m fra skel mod vest. Derfor vurderes det, at tilbygningen ikke kan medføre væsentlige skygge- eller indbliksgener for naboerne.

Forvaltningens bemærkninger ad. d.
Jf. ovenfor under forvaltningens bemærkninger til Brønshøj-Husum Lokaludvalgs høringssvar.

Desuden vil man kunne udnytte de eksisterende syv parkeringspladser ud for Frederikssundsvej 257 til korttidsparkering.

Grundejerforening og Haveforening har tidligere anmodet forvaltningen om overtagelse af Kildebrøndevej. I den forbindelse blev der i 2013 foretaget tællinger som viste, at ca. 40 pct. var gennemkørende trafik. Afgørelsen blev, at der ikke var belæg for at kommunen kunne overtage vejen. Grundejerforeningen kan anmode om en ny trafiktælling hvert femte år – altså igen i 2018. Hvis det ved en tælling i 2018 viser sig, at den gennemkørende trafik overstiger 50 pct. som er grænsen for overtagelse til offentlig vej, kan forvaltningen overtage vejen, omlægge trafikken eller indgå en aftale med grundejerforeningen med henblik på at afhjælpe problemet. Det er forvaltningens vurdering, at daginstitutionen ikke giver anledning til, at andelen af gennemkørende trafik vil stige til over 50 pct..

Forslag til ændringer
Forvaltningen foreslår, at tegning nr. 2 ændres, så der udpeges yderligere et bevaringsværdigt træ samt en bevaringsværdig beplantning – se revideret tegning i bilag 5.

Endvidere at § 7, stk. 4 Bevaringsværdige træer tilføjes: "Den på tegning nr. 2 viste bevaringsværdige beplantning må ikke fjernes uden tilladelse fra Teknik- og Miljøudvalget. Der må dog ske udtynding i beplantningen med henblik på at opretholde karakteren af denne. Der må desuden foretages udskiftning af de enkelte træer eller buske til træer og buske af samme størrelsespotentiale."

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen                                    / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan 390 ”Kildebrøndevej” med ændring som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. februar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.    

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. marts 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top