Mødedato: 17.01.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Opfølgning på medlemsforslag vedrørende lejepriser for mobilantenner

Se alle bilag

Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsatte den 21. juni 2018 medlemsforslag i Borgerrepræsentationen om ændring af lejeniveauet for mobilantenner ved at overgå til beregning efter metode 1 i Energistyrelsens vejledning, hvor lejen fastsættes ud fra den offentlige ejendomsvurdering. Forslaget blev henvist til Økonomiudvalget.

Økonomiforvaltningen indstillede den 25. september 2018 over for Økonomiudvalget, at der ikke er hjemmel i den eksisterende lovgivning til at vedtage medlemsforslaget.

Økonomiudvalget besluttede på mødet at tilbagesende indstillingen til Økonomiforvaltningen med anmodning om at foreligge sagen, omkring anvendelse af model 1, for det kommunale tilsyn i Ankestyrelsen, samt indhente en udtalelse fra Energistyrelsen om, hvorvidt lovgivningen på området forventes ændret.  

Økonomiforvaltningen har modtaget svar fra Energistyrelsen og Ankestyrelsen, hvilket danner grundlag for nærværende indstilling. Økonomiforvaltningens indstilling er fortsat, at der ikke er hjemmel i den eksisterende lovgivning til at vedtage medlemsforslaget.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at redegørelsen om anvendelse af model 1 i Energistyrelsens vejledning tages til efterretning,
  2. at det tages til efterretning, at Økonomiforvaltningen har forhørt sig hos Energistyrelsen, samt har forelagt spørgsmålet om leje for Ankestyrelsen, jf. Økonomiudvalgets beslutning den 25. september 2018, jf. bilag 1,
  3. at det godkendes, at der hermed er gjort op med til medlemsforslaget fra Venstre og Det Konservative Folkeparti af den 21. juni 2018, jf. bilag 2.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsatte den 21. juni 2018 medlemsforslag til Borgerrepræsentationen (BR) om, at Økonomiforvaltningen (ØKF) pålægges at overgå til metode 1 i Erhvervsstyrelsens vejledning (området hører i dag under Energistyrelsen), ved fastsættelse af lejeniveau for mobilantennepositioner på kommunens ejendomme.

Medlemsforslaget vedlagt som bilag 2.

Forslaget blev henvist til endelig stillingtagen hos Økonomiudvalget (ØU).

ØKF indstillede den 25. september 2018 over for ØU, at det tages til efterretning, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til at vedtage medlemsforslaget. ØU tilbagesendte indstillingen til ØKF, med følgende anmodning:

"Et samlet Økonomiudvalg tilbagesender indstillingen til Økonomiforvaltningen med henblik på, at forvaltningen retter henvendelse til Energistyrelsen for at forhøre sig om eventuel kommende ændret lovgivning på området. Økonomiforvaltningen skal desuden forelægge spørgsmålet om muligheden for at opkræve mindre i leje for det kommunale tilsyn i Ankestyrelsen.

Når indstillingen igen forelægges for Økonomiudvalget bedes Energistyrelsens vejledning på området være bilagt indstillingen".

Indstillingen fra ØUs møde den 25. september 2018 er vedlagt som bilag 1. Energistyrelsens vejledning er vedlagt som bilag 3.

ØKF har modtaget svar fra Ankestyrelsen (bilag 7) og Energistyrelsen (bilag 8 og 9), hvilket danner grundlag for denne opfølgende indstilling.

Løsning

Muligheden for at fastsætte lejen efter model 1 i Energistyrelsens vejledning er blevet undersøgt i notat fra Horten Advokatfirma, jf. bilag 4. Konklusionen var, at Københavns Kommune udlejer mobilantenne-positioner med hjemmel i lov om elektroniske kommunikationsnet og tjenesters § 60a, hvorefter udlejningen skal ske på markedsvilkår. Københavns Kommune har dermed ikke hjemmel i lov til at fastsætte en leje, der ligger under markedslejen, hvilket model 1 vil medføre.

Model 1 i Energistyrelsens vejledning fastsætter lejen ud fra den offentlige ejendomsvurdering. Den offentlige ejendomsvurdering er lavere end markedslejen i Københavns Kommune, hvor befolkningstætheden, efterspørgslen og priserne er Danmarks højeste. Energistyrelsen anfører i alt tre metoder til lejefastsættelse, samt at valget mellem de tre anførte metoder er fri inden for, hvad kommunerne ”finder mest anvendelig i relation til deres lokale forhold.”

I en konkret sag vedr. udlejning af et jordareal til opsætning af en mobilantennemast på en kommunal ejendom, ville benyttelse af model 1 resultere i en årlig leje på ca. kr. 3.000,00. Colliers International vurderede markedsleje for positionen til kr. 45.000,00. Markedslejevurderingen fra Colliers International er vedlagt som bilag 5.

Københavns Kommune foretog i 2016 en markedslejeundersøgelse, hvor Københavns Kommune indsamlede oplysninger på 49 sammenlignelige mobilantennepositioner i København hos private udlejere. Undersøgelsen viste, at Københavns Kommunes lejeniveau lå i den lave ende af markedslejen, og dermed efterleves den hensigtserklæring, der er indgået mellem Københavns Kommune og telebranchen. Hensigtserklæringen er vedlagt som bilag 6.

Lejeniveauet i Københavns Kommune kan næppe sammenlignes med kommunerne i Region Nordjylland eller Region Sjælland, som nævnes i medlemsforslaget. I visse kommuner vil lejen efter model 1 dog være sammenfaldende med markedslejen, hvilket i så fald betyder, at model 1 lovligt kan benyttes.

ØKF har forelagt sagen for det kommunale tilsyn i Ankestyrelsen, som har afgivet forhåndsudtalelse i sagen, hvilket udgør Ankestyrelsen endelig stillingtagen, jf. bilag 7.

Ankestyrelsen vurderer, at det vil være i strid med kommunalfuldmagtsreglerne, hvis Københavns Kommune, ved at anvende model 1 i Erhvervsstyrelsens vejledning, udlejer mobilantennepositioner til en pris, som er lavere end markedslejen.

ØKF har tillige forelagt sagen for Energistyrelsen samt bedt om en opfølgende udtalelse vedr. eventuelt lovforberedende arbejde med henblik på at få ændret lovgivningen på området. Energistyrelsen vurderer ikke at kunne tage stilling til den konkrete sag,

Det fremgår af regeringsaftalen fra 17. maj 2018 om ”Bredbånd og mobil i digital topklasse – Fremtidens telepolitik for hele Danmark” , at parterne er enige om, at der skal gennemføres en omfattende undersøgelse af grundlaget for fastsættelse af markedsleje for kommuner, regioner og statslige udlejere. Der er en rimelig forventning om, det ikke at ville resultere i ny lovgivning på området. Erhvervsstyrelsen har oplyst, at de har igangsat undersøgelsen af grundlaget for fastsættelse af markedsleje for kommuner, regioner og statslige udlejere. Undersøgelsen forventes at resultere i en opdateret vejledning om markedsleje i slutningen af 2019. På nuværende tidspunkt forventer Energistyrelsen ikke, at projektet vil føre til en ændring af det gældende lovgrundlag. Notat samt opfølgende udtalelse fra Energistyrelsen er vedlagt som bilag 8 og 9. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Peter Stensgaard Mørch                                  /Søren Tegen Pedersen                                                  

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at redegørelsen om anvendelse af model 1 i Energistyrelsens vejledning tages til efterretning,
  2. at det tages til efterretning, at Økonomiforvaltningen har forhørt sig hos Energistyrelsen, samt har forelagt spørgsmålet om leje for Ankestyrelsen, jf. Økonomiudvalgets beslutning den 25. september 2018, jf. bilag 1,
  3. at det godkendes, at der hermed er gjort op med til medlemsforslaget fra Venstre og Det Konservative Folkeparti af den 21. juni 2018, jf. bilag 2.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. januar 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Et enigt Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Udvalget ønsker fortsat, at København skal gå forrest i forhold til digitalisering, og henstiller til, at partierne på Christiansborg får skabt den fornødne klarhed over lovgivningen.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. januar 2019

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Borgerrepræsentationen ønsker fortsat, at København skal gå forrest i forhold til digitalisering, og henstiller til, at partierne på Christiansborg får skabt den fornødne klarhed over lovgivningen.”

 

Til top