Mødedato: 17.01.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Modtagelse af donation af skulptur til pladsen ved Vartov

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal tage imod donationen af Hein Heinsens skulptur ”Talerstol” fra Ny Carlsbergfondet til placering på pladsen ved Vartov.

Problemstilling

Ny Carlsbergfondet har tilbudt Københavns Kommune Hein Heinsens skulptur ”Talerstol” som gave til opstilling på pladsen ved Vartov. Skulpturen er lavet specielt til pladsen.

Initiativet til en kunstnerisk udsmykning af pladsen ved Vartov er kommet fra Vartovs sekretariatsleder, som i dialog med Ny Carlsbergfondets direktion har udpeget en kunstner til at udføre dette stedsspecifikke værk, som allerede er støbt i bronze.

Løsning

Skulpturen er udformet som en talerstol (bilag 1). På skulpturen er indgraveret ”Rostra popoli” (Folkets talerstol) og ”Fællesskab og frihed”. På indersiden af talerstolen er ordet ”Ordet” indgraveret på 56 forskellige sprog. Kunstværket refererer i form og påskrifter til N.F.S. Grundtvigs liv og virke i og uden for Vartov, hvor han var præst i 33 år.

Skulpturen foreslås placeret på den nyanlagte plads ved Vartov. Et motiv i belægningen er spejlingen af Vartovs vinduer, og forvaltningens forslag er at placere talerstolen i et af disse ”vinduesfelter” (bilag 2). Såvel Billedkunstudvalget som Lokaludvalget ser den dog hellere anbragt et sted ved pladsens kant, uden dog at være fast besluttet på et bestemt sted.

Teknik- og Miljøforvaltningen har gjort både Vartov og Ny Carlsbergfondet opmærksom på, at forslaget skal godkendes politisk, og modtagelse af donationer skal godkendes i Borgerrepræsentationen. Forslaget har været til høring i Det Billedkunstneriske Udvalg og i Indre By Lokaludvalg.

 

Det Billedkunstneriske Udvalg har følgende kommentarer:

”Billedkunstudvalget finder overordnet, at Hein Heinsens stedsspecifikke skulptur fint vil kunne indgå og få en funktion – både som kunstværk og som talerstol – på den nye plads. Billedkunstudvalget finder dog – ud fra en både æstetisk og funktionel vurdering – at den på billedet foreslåede placering ikke er den rigtige. En del af pladsen er i sin belægning tænkt som en spejling af Vartovs facade og skulpturen er med sin kvadratiske grundflade placeret midt i en rektangulær vinduesspejling. Billedkunstudvalget foreslår, at skulpturen rykkes ud af spejlingsfeltet og væk fra midten af pladsen. Det vurderes, at en asymmetrisk placering i periferien af pladsen vil give både værket, pladsen og funktionen mere styrke. Udvalget kan oplyse, at skulpturen for øjeblikket befinder sig støbt i bronze på kunstnerens atelier i Karise og foreslår derfor, at man får den fragtet til pladsen foran Vartov og dér afprøver forskellige opstillinger i samråd med kunstner og arkitekt med henblik på en idéel, fremtidig placering.”

 

Indre By Lokaludvalg har følgende kommentarer:

Borgerdialog

Lokaludvalget har ikke haft borgerdialog om sagen.

 

Lokaludvalgets holdning

Lokaludvalget mener, at kommunen skal tage i mod skulpturen og placere den på pladsen ved Vartov.

 

Lokaludvalget mener ikke, at den skal placeres midt på pladsen. Man bør placere den, så den står et sted, hvor taleren kan have en folkemængde foran sig, fx i hjørnet ved Vester Voldgade / Lavendelstræde. Her kan træerne danne baggrund for taleren.

 

Skulpturen indgik ikke i projektet for den nye plads ved Vartov, som blev udarbejdet på baggrund af en arkitektkonkurrence. Lokaludvalget formoder, at pladsens udformning er velovervejet og undrer sig derfor over, at en nabo til pladsen efterfølgende kan bestemme, at pladsen skal suppleres med en skulptur. 

 

Lokaludvalget vedtog dette høringssvar i sit møde den 8. november 2012.

Forvaltningens kommentarer til høringssvarene

Placering på en allerede udformet plads: udformningen af pladsen var allerede politisk vedtaget (Borgerrepræsentationen den 28. januar 2010, punkt 8), da tilbuddet om donationen fra Ny Carlsbergsfondet kom. At et byrum allerede er udformet bør efter forvaltningens vurdering ikke være en hindring for at opstille kunstværker, som passer til byrummet.

Kan en nabo til en plads få opstillet en skulptur: Det understreges, at det ikke er forvaltningens opfattelse, at ”en nabo til pladsen” kan bestemme, at der skal opstilles en skulptur. Det er dog ganske almindeligt, at forslag til opstilling af kunst kommer fra private, eksterne initiativtagere.

 

Teknik- og Miljøforvaltningens anbefaling

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at kunstværket modtages som gave til opstilling på pladsen ved Vartov. Nærheden af en ”folkets talerstol” til Rådhuset, hvor byens demokratiske beslutninger tages, vil føje en særlig dimension til monumentets betydningsindhold.

Ved en prøveopstilling vil forvaltningen i dialog med repræsentanter for Det Billedkunstneriske Udvalg og Indre By Lokaludvalg finde frem til en endelig placering på pladsen. Ud over kunstværkets rent æstetiske funktion vil det kunne anvendes i praktisk øjemed ved møder og lignende arrangementer.

Økonomi

Teknik- og Miljøforvaltningen finansierer skulpturens fundamentering, som koster ca. 20.000 kr. Udgifter til den fremtidige drift af skulpturen vil afholdes over forvaltningens driftsbudget og forventes at ligge under 1000 kr./årligt.

Videre proces

Billedkunstudvalget og Lokaludvalget vil blive inviteret til at deltage i skulpturens prøveopstilling, så forvaltningen i dialog med disse kan sikre den bedst mulige placering på pladsen. Skulpturen planlægges indviet sammen med pladsen ultimo januar eller primo februar 2013.


         Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at Københavns Kommune modtager Hein Heinsens skultpur ”Talerstol” som gave til opstilling på pladsen ved Vartov.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2012
Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. januar 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top