Mødedato: 17.01.2002, kl. 17:30

Forslag om trafikal tilgængelighed for erhvervslivet

Forslag om trafikal tilgængelighed for erhvervslivet

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 17. januar 2002

 

BR 12/02

Forslag om trafikal tilgængelighed for erhvervslivet

Forslag om trafikal tilgængelighed for erhvervslivet

(Stillet af Preben Bille Brahe (V) og Ole Hentzen (C)):

Det foreslås,

At forvaltningen pålægges at udarbejde en plan for trafikal tilgængelighed for erhvervslivet.

At planen indarbejdes i kommunens fremtidige plangrundlag.

At planen bl.a. forelægges Københavns Kommunes Erhvervsråd til høring.

 

 

INDSTILLING

Forslag til beslutning

Af Preben Bille Brahe (V) og Ole Hentzen (C)

Det foreslås

  • At forvaltningen pålægges at udarbejde en plan for trafikal tilgængelighed for erhvervslivet.
  • At planen indarbejdes i kommunens fremtidige plangrundlag.
  • At planen bl.a. forelægges Københavns Kommunes Erhvervsråd til høring.

Motivering

God tilgængelighed er en vigtig konkurrenceparameter for erhvervslivet og dermed jobskabelsen i Københavns Kommune. I de senere år har der været en trafikpolitisk fokusering alene på pendlerne og den private trafik. I denne debat er erhvervslivet ofte blevet glemt. Resultatet heraf har været at erhvervslivet i Københavns Kommune ofte er blevet ramt utilsigtet af tiltag, som havde til hensigt at begrænse den private trafik.

Vidensvirksomheder, konsulenthuse, håndværksmestre, detailhandel og mange andre virksomheder er blevet ramt. Mange virksomheder, især håndværkere og konsulenter, har set sig nødsaget til at flytte. Som følge heraf, er de af medarbejderne, der bor i Københavns Kommune nu tvunget til at pendle ud af byen hver dag med øget pendling over kommunegrænsen til følge.

I foråret var der debat om HUR's regionplan. På baggrund af Københavns Kommunes trafikpolitik mente HUR's formand Kristian Ebbensgaard, at man i stigende omfang skulle lægge virksomhederne uden for København. Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen mente derimod, at man både skulle lægge virksomheder og boliger i København. Københavns Kommunes trafikpolitik synes at modarbejde dette ønske.

Tilgængelighed er i økonomisk og geografisk teori defineret som det modsatte af omkostninger. Omkostninger måles i tid eller penge. Ventetid som følge af dårlig fremkommelighed og afgifter skaber omkostninger, der ikke bidrager til højere costumer value. Den førte trafikpolitik rammer derfor erhvervslivet dobbelt og skader Københavns erhvervslivs konkurrenceevne overfor den øvrige del af regionen.

Planen skal forklare, hvordan den bidrager til at

  • Fastholde København som førende detailhandelscenter i Regionen.
  • Fastholde arbejdspladser i Københavns Kommune.
  • Nedbringe omkostninger for erhvervslivet.

Planen skal bringes i høring over for Københavns Kommunes erhvervsråd, således at erhvervsliv og organisationer får mulighed for at udtale sig. Københavns Kommunes erhvervspolitik har været meget hæmmet af, at der ikke har været nogen forbindelse mellem erhvervspolitikken og trafikpolitikken. Således står bygge- og teknikudvalget for hen ved 80% af kommunens erhvervspolitik, men har ingen medlemmer i Erhvervsrådet.

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen profilerer jævnligt socialdemokratiet som et erhvervsvenligt parti. Den socialdemokratiske erhvervspolitik synes dog kun at være positivt indstillet overfor den type virksomhed, som ansætter medarbejdere i hvide kitler. Håndværkere, vognmænd, butiksansatte og arbejdere i blå kedeldragter har hidtil ikke kunnet forvente meget opbakning fra den socialdemokratiske gruppe. Forslagsstillerne håber med dette forslag, at kunne få socialdemokratiet med i et samarbejde omkring en erhvervspolitik til gavn også for almindelige arbejdere.

Til top