Mødedato: 16.11.2000, kl. 17:30

Lokalplan "Rigshospitalet II" med tilhørende tillæg til Kommuneplan

Lokalplan "Rigshospitalet II" med tilhørende tillæg til Kommuneplan

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 16. november 2000

 

BR 458/2000

Lokalplan "Rigshospitalet II" med tilhørende tillæg til Kommuneplan

Endelig vedtagelse af lokalplan "Rigshospitalet II" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997. (Fællesindstilling Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikudvalget)

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Rigshospitalet II" vedtages endeligt

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationens anbefaler,

at det til lokalplan "Rigshospitalet II" hørende tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages endeligt

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2000

Anbefalet

Jens Kjær Christensen (Ø) og Mikkel Warming (Ø) tog forbehold

 

Økonomiudvalgets beslutning den 31. oktober 2000

Anbefalet. Morten Kabell (Ø), Lars Hutters (L) , Bo Asmus Kjeldgaard og Jens Johansen (F) tog forbehold.

 

 

RESUME

Efter den offentlige høring foreslås forslagene til lokalplan og kommuneplantillæg vedtaget endeligt uden ændringer.

I høringsperioden er der modtaget 5 henvendelser, der alle vedrører lokalplanforslaget. Der rejses især indvendinger mod lokalplanens bestemmelser om omfang og placering af nybyggeri på længere sigt, herunder muligheden for i forbindelse hermed at nedrive enkelte bygninger, der er klassificeret med høj bevaringsværdi i Bydelsatlas Østerbro. Bygge- og Teknikforvaltningen vurderer fortsat, at bevaringshensynet i forhold til behovet for at sikre Rigshospitalet og Københavns Universitet fleksible og hensigtsmæssige udbygningsmuligheder inden for området ikke bør føre til fastsættelse af bevaringsbestemmelser for bygningerne.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 25. maj 2000 Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 10. maj 2000 og Økonomiudvalgets indstilling af 16. maj 2000 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Rigshospitalet II" med tilhørende kommuneplantillæg (BR 223/2000).

Offentliggørelse

Planforslagene har været offentliggjort i perioden 15. juni-15. september 2000. Der er udsendt 1245 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 63 pjecer til interessegrupper og lignende.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget 5 henvendelser. Ingen af henvendelserne vedrører forslaget til kommuneplantillæg. En oversigt over henvendelserne, der omtales nedenfor, er vedlagt som bilag A.

Henvendelser modtaget under offentlighedsperioden

  1. Brev af 11. september 2000 fra Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg kommuner
  2. Rådet er af den opfattelse, at de 2 bygninger langs Frederik V's Vej, der i bydelsatlasset er vurderet med høj bevaringsværdi, bør bevares. Bygningerne hører til Rigshospitalets oprindelige bebyggelse, er i god stand og brugbare til hospitalsformål. De to bygninger findes endvidere at udgøre en passende overgang mellem Rigshospitalets centralkompleks og Fælledparken.

    Derudover peger rådet på 5 af det oprindelige hospitalsanlægs bygninger mellem Borgmester Jensens Allé og den nu nedlagte Henrik Harpestrengs Vej, hvoraf den ene i bydelsatlasset er udpeget med høj bevaringsværdi og de øvrige med middel bevaringsværdi. Bygningerne spiller fint sammen med Rockefellerinstituttet og udgør et tidstypisk og delvist axialt hele af nyklassicistisk tilsnit, hvorfor de bør bevares.

    Det undrer rådet, at den nu nedlagte Henrik Harpestrengs Vej kun fastlægges som ubebygget areal og ikke er fastlagt som tværgående stiforbindelse svarende til den hidtidige anvendelse som en offentlig forbindelse mellem Nørre Allé/Frederik Bajers Plads og Fælledparken.

    Rådet konstaterer med glæde, at lokalplanområdets friarealer skal indrettes med park- eller haveagtig karakter med opholdsarealer for områdets brugere. Man går dermed ud fra, at de seneste ændringer af friarealerne er ulovliggjort, og at områderne vil blive ført tilbage til den tidligere stand.

    Slutteligt anføres det, at den i lokalplanforslaget foreslåede dobbelte trærække mod Blegdamsvej kan udføres uafhængigt af lokalplanforslagets øvrige elementer, samt at man forudsætter, at Frederik V´s Vej og Juliane Maries Vej opretholdes som rekreativ vej- og stiforløb til og fra Fælledparken, da vejarealerne ikke er medtaget i lokalplanen.

    Bemærkning

    Som anført i indstillingen om lokalplanforslaget er målet med lokalplanen at sikre, at de bygningsændringer, som udviklingen af områdets hospitals- og uddannelsesfunktioner medfører, sker med fornøden hensyntagen til såvel de arkitektoniske kvaliteter inden for området som til områdets fremtræden i forhold til omgivelserne. På den baggrund er der ved fastlæggelsen af lokalplanens byggemuligheder foretaget en afvejning af de arkitektoniske kvaliteter ved de i bydelsatlasset med høj bevaringsværdi angivne bygninger i forhold til ønskerne om en størst mulig fleksibilitet, herunder mulighederne for rationelle bygningsanlæg ved en fremtidig udbygning af området. En bevaring af de to bygninger langs Frederik V's Vej og de 5 bygninger ved Borgmester Jensens Allé vurderes hverken på en funktionel eller på en arkitektonisk forsvarlig måde at kunne indgå i en fremti dig bebyggelse i området med de krav der stilles til og de sammenhænge der er nødvendige for moderne hospitals- og uddannelsesbebyggelser.

    Vedrørende det anførte om Henrik Harpestrengs Vej som offentlig stiforbindelse har man ikke fundet, at der vil være et behov for en offentlig forbindelse gennem hospitalsområdet. Forbindelsen mellem Frederik Bajers Plads/Nørre Allé og Fælledparken tilgodeses fuldt ud af Borgmester Jensens Allé, der løber parallelt med Henrik Harpestrengs Vej ca. 125 m nord for området. Man finder derimod, at den visuelle sammenhæng mellem Fælledparken og Amorparken er så væsentlig, at der i lokalplanen er stillet krav om mindst 20 m afstand mellem bebyggelserne.

    Til de anførte betragtninger om indretningen af friarealerne skal bemærkes, at friarealerne ikke omfatter alle de ubebyggede arealer, idet der også på disse arealer skal etableres bl.a. de i lokalplanen krævede parkeringspladser. Under forudsætning af, at den i lokalplanen krævede friarealprocent (100 pct. af etagearealer for børne- og ungdomsinstitutioner og 20 pct. for øvrig bebyggelse) kan overholdes, vil der ikke være noget til hinder for, at der indrettes parkering eller tilkørsler på det øvrige areal.

    Endelig skal man vedrørende Frederik V's Vej og Juliane Maries Vej bekræfte, at vejarealerne ikke er omfattet af nærværende lokalplanområde. Der er således ikke fastsat bestemmelser for arealernes status og anvendelse. Ændringer heri vil således skulle ske i henhold til vejlovgivningens regler herom.

  3. Brev af 12. september 2000 fra Indre Østerbro Bydelsråd, bilagt mindretalsudtalelser fra mbr. Inger Hutters (SOL) og mbr. Poul Rasmussen (SF)
  4. Bydelsrådet kan tilslutte sig lokalplanforslagets indhold i hovedtræk. Man finder det dog ikke indlysende, at der er behov for en markering af hjørnet af Frederik V's Vej/Blegdamsvej med en bebyggelse, der er højere end de øvrige langs med Frederik V's Vej. Derudover ønsker bydelsrådet, at der med henvisning til den pressede parkeringssituation stilles krav om underjordiske parkeringsanlæg.

    Bydelsrådet peger på, at en udbygning af hospitalsfunktionerne på området aktualiserer behovet for en udbygning af det kollektive trafiknet omkring Rigshospitalet.

    Endelig finder bydelsrådet det bemærkelsesværdigt og kritisabelt, at der nu bygges lokaler til hospitalsvirksomhed så kort tid efter, at Kommunehospitalet er nedlagt og solgt.

    I mindretalsudtalelsen fra mbr. Inger Hutters gentages synspunktet vedrørende nedlæggelsen af Kommunehospitalet, og der stilles forslag om, at parkering på området erstattes af en forbedring af de kollektive forbindelser ved etablering af metro- eller netbane.

    Mbr. Poul Rasmussen er imod forslaget på grund af donationen fra McDonalds-fonden, hvilken han betragter som en privatisering af offentlige sundhedsopgaver.

    Bemærkning

    Som anført i redegørelsen til lokalplanforslaget vurderer Bygge- og Teknikforvaltningen, at den samlede hospitalsbebyggelse mod Blegdamsvej mangler sammenhæng mellem hovedanlægget og den ældre hospitalsbebyggelse mod øst. En højere bebyggelse ved Frederik V's Vej skønnes at skabe balance i den samlede bygningsfront mod Blegdamsvej og samtidig skabe en visuel markering af hjørnet, som Sydkomplekset i den eksisterende hospitalsbebyggelse markerer hjørnet Juliane Maries Vej/Blegdamsvej.

    Vedrørende spørgsmålet om parkeringsdækning, herunder underjordiske parkeringsanlæg, skal det bemærkes, at det ikke skønnes rimeligt at kræve sådanne anlæg etableret, såfremt der er tilstrækkeligt ubebygget areal inden for området/ejendommen til at opfylde kravene til friareal og parkeringsdækning, hvilket er tilfældet for det aktuelle område. Man finder ligeledes ikke i dette tilfælde grundlag for at fravige praksis om kravene til grundejerne om at sikre tilstrækkelig parkering på egen grund.

    De øvrige anførte synspunkter reguleres ikke lokalplanmæssigt.

  5. Brev af 7. juli 2000 fra Ronald McDonald Børnefond
  6. I skrivelsen anføres, at beskrivelsen af Familiehuset i offentliggørelses- og redegørelsesmaterialet – kaldet lokalplanforslaget i skrivelsen – ikke er korrekt. Huset er et "hjem uden for hjemmet", hvor forældre og søskende til alvorligt syge børn kan bo, mens barnet ligger på hospitalet, og det er ikke meningen, at der i huset skal ydes nogen form for behandling. På den baggrund foreslås i stedet følgende formulering:

    "Ronald McDonald Hus anvendes som et fristed for familier til alvorligt syge børn, som er indlagt på Rigshospitalet. Huset får en hjemlig atmosfære og vil tilbyde omsorg samt fællesskab med andre familier i tilsvarende situationer. En af grundtankerne bag Ronald McDonald Hus er at støtte familier, der står i en svær situation."

    Bemærkning

    Korrektionen tages til efterretning, idet bemærkes, at Ronald McDonald Hus kun udgør de to nederste etager af tilbygningen til Sydkomplekset.

  7. Brev af 7. september 2000 fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse
  8. Foreningen finder ikke, at de 2 bygninger langs Frederik V's Vej, der i bydelsatlasset er vurderet med høj bevaringsværdi, bør ofres for at få plads til udvidelser af hospitalsfunktionen. Foreningen foreslår i stedet ny bebyggelse placeret længere mod nord af Frederik V's Vej. Alternativt foreslås ny bebyggelse på græsarealet mod Blegdamsvej, idet man finder, at hovedanlæggets fattige arkitektur uden nævneværdig skade kan gemmes bag nybyggeri på dette sted.

    Foreningen finder det ikke acceptabelt at nedrive bygninger, som i bydelsatlasset er karakteriseret med høj bevaringsværdi, og spørger om meningen med udarbejdelsen af bydelsatlassene, når kommunen gang på gang tilsidesætter atlassenes vurderinger.

    Bemærkning

    Vedrørende baggrunden for lokalplanens fastlæggelse af byggemuligheder langs Frederik V's Vej henvises til bemærkningerne ovenfor til skrivelse 1), idet man vedrørende de foreslåede bebyggelsesmuligheder mod Blegdamsvej er uenig med foreningen. Man finder, at hovedanlægget med sin helstøbte form og sin særlige arkitektur er et eksempel på den industrielle modernisme, der udgør et overordnet strukturdannende element i området, der som sådant bør henligge arkitektonisk uantastet.

    Vedrørende bydelsatlassene skal bemærkes, at de er udarbejdet som et stykke analyseværktøj, der på lige fod med andre elementer indgår i forvaltningens vurderinger i forbindelse med bl.a. udarbejdelse af planer. Det fremgår af indledningen i bl.a. Bydelsatlas Østerbro, at afvejningen af om en bygning bør bevares eller udskiftes med en nybygning, ikke afgøres i atlassenes kortlægning og registrering. Resultaterne af de udførte vurderinger bør derimod indgå i de kommunale overvejelser under planlægningsprocessen og i byggesagsbehandlingen. Den foretagne vurdering i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget er således ikke i strid med intentionerne i bydelsatlasset.

  9. Brev af 14. september 2000 fra Østerbro Lokalråd

Lokalrådet har med interesse gennemgået forslaget og har ingen bemærkninger.

Med baggrund i ovenstående skal forvaltningerne anbefale lokalplanforslaget og det tilhørende forslag til kommuneplantillæg vedtaget endeligt uden ændringer.

BILAG VEDLAGT

A. Liste over modtagne henvendelser

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Offentliggørelsesmaterialet, omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece
  2. Kopi af de i bilag A nævnte henvendelser

 

Bjarne Winge Jens Jacobsen

Til top