Mødedato: 16.05.2002, kl. 17:30

Renoveringsarbejde ved Lejre Vandværk

Renoveringsarbejde ved Lejre Vandværk

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 16. maj 2002

 

BR 260/02

Renoveringsarbejde ved Lejre Vandværk

Renoveringsarbejde ved Lejre Vandværk

Indstilling om, at der til udskiftning af dræn- og bundventiler samt luftudladere på Lejre transportledning meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 4,8 mio kr., samt at der på Vandforsyningens investeringsplan foretages en omplacering af 2,0 mio. kr. mellem to konti på investeringsplanen som angivet i indstillingen.

(Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der til udskiftning af dræn- og bundventiler samt luftudladere på Lejre transportledning meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 4,8 mio kr. og

at der på Vandforsyningens investeringsplan foretages en omplacering af 2,0 mio. kr. mellem to konti på investeringsplanen som angivet i indstillingen.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 15. april 2002

Godkendt.

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende forslag søges gennemført.

 

RESUME

Udsat fra mødet den 2. april 2002.

Transportledningen fra Lejre vandværk ind til bynettet i København blev etableret i 1934 – 39. Ledningen har en indvendig diameter på 1100 mm og er af en cement/ stål-komposit rørkonstruktion.

Lejre vandværk er blandt de vigtigste værker i forbindelse med Københavns vandforsyning, og transportledningen transporterer årligt ca. 10 mio. m3 til København og omegnskommunerne (ca. 17 % af den årlige vandindvinding).

Det er nu fundet nødvendigt at udskifte alle drænventiler og de tilhørende mellemstykker. Ved samme lejlighed udskiftes udluftningsventiler og automatiske luftudladere i samme område.

Opgaven foreslås opdelt i to deloperationer for at minimere den samlede tid, som ledningen er ude af drift.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Udsat fra mødet den 2. april 2002.

Transportledningen mellem Lejre vandværk og bynettet er i en generel god tilstand, hvilket bekræfter de gode erfaringer som Vandafdelingen har med brug af denne type rør (BONNA-rør). I bunden af ledningen er der under lægningen påsat bund- eller drænventiler, der er anbragt på et rør-mellemstykke af støbejern (en såkaldt flangesamling). Dette mellemstykke har vist sig at grafitere (korrosion af støbejern). Man har haft det første udfald af ledningen i 1996, der betød stop for vandleverancer i hele reparationsperioden (ca. 14 dage). Der er i alt 17 sådanne drænventiler på hele strækningen.

Det er nu fundet nødvendigt at udskifte alle drænventiler og de tilhørende mellemstykker. Samtidig vil udluftningsventiler og automatiske luftudladere blive udskiftet i samme område. Opgaven foreslås opdelt i 2 deloperationer for at minimere driftsstoppet.

Ledningen, hvor Marbjerg vandværks ledning tilsluttes transportledningen (nord for Roskilde) ind til København renoveres i fase 1 (året 2002-2003), og resten renoveres i en fase 2 i årene derefter. Arbejdet forventes afsluttet senest år 2005.

Miljøvurdering

Arbejdet i forbindelse med udskiftningen af ventilerne vurderes at have følgende miljømæssige konsekvenser:

Jord: Den opgravede jord forventes at kunne bruges 100% som gen-opfyld i forbindelse med de midlertidige åbne grave. Miljø- og Kvalitetsafdelingen bistår med anmeldelse til den lokale miljømyndighed af eventuelt gravearbejde i vejarealer

Vand: Ledningens indhold af vand afledes til kloak o.l. efter aftale med og/eller tilladelse fra lokale myndigheder.

Affald: Skrottede ventiler og rørstykker, bolte (støbejern) og evt. cementstykker mv. fra reparationerne. Alt genbrugeligt affald leveres til produkthandel, mens øvrigt affald bortskaffes i henhold til de stedlige kommuners affaldsregulativer.

Luftforurening: Støv fra eventuel sandblæsning (i meget begrænset omfang). Evt. cementstøv fra nystøbning omkring reparationsstedet.

Støj: Støj fra eventuel sandblæsning, støj fra det øvrige moderniseringsarbejde.

Samlet miljøvurdering

Overordnet vurderes det, at renoveringsarbejdet er en almindelig renoverings- og reparationsopgave med meget lille miljøpåvirkning. Hvis der imod forventning konstateres forurening under gravearbejderne skal Miljø- og Kvalitetsafdelingen underrettes.

Endvidere vurderes det, at moderniseringen vil have en gavnlig miljømæssig effekt med nedsættelse af risikoen for lækager og brud, der ellers vil kunne forventes i fremtiden vurderet ud fra erfaringen med det tidligere uheld.

Økonomi

Den samlede udgift baseret på prisniveau maj 2002 er anslået til:

Ventiler og nye flanger/bolte (17 stk. minus 1 repareret

i 1997), materialer: 0,8 mio. kr.

Entreprenør: Mobilisering og planlægning: 0,3 mio. kr.

Gravearbejde og sikring under arbejdet 0,6 mio. kr.

Udskiftningsarbejdet 0,8 mio. kr.

Brøndringe og dæksler m.m. 0,6 mio. kr.

Afledningsudgift for rent vand 0,2 mio. kr.

Rådgivning (ekstern rådgivning og egne teknikere). 0,5 mio. kr.

Uforudsete udgifter 1,0 mio. kr.

I alt 4,8 mio. kr.

Udgiften påregnes afholdt med 2,0 mio. kr. i 2002, 1,8 mio. kr. i 2003 og 1,0 mio. i 2004.

Det foreslås, at der i budget 2002 foretages en omplacering af 2,0 mio. kr. mellem følgende konti på investeringsplanen:

Konto nr. 01.22.04.3.37 Modernisering af indvindings- og behandlingsanlæg reduceres med 2,0 mio. kr.

Konto nr. 01.22.04.3.35 Omlægning af råvands- og transportledninger forhøjes med 2,0 mio. kr.

Kassemæssig dækning for 2002 vil herefter kunne anvises på investeringsplanen under det på konto 01.22.04.3.35 afsatte rådighedsbeløb. Udgifterne i de følgende år vil blive søgt optaget på investeringsplanen for de pågældende år.

Høring

Ingen

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

Peter Elsman / Niels Juul Jensen

Til top