Mødedato: 16.05.2002, kl. 17:30

Lokalplan "Universitetsparken"

Lokalplan "Universitetsparken"

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 16. maj 2002

 

BR 252/02

Lokalplan "Universitetsparken"

Lokalplan "Universitetsparken"

Indstilling om, at lokalplan "Universitetsparken" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer vedrørende tilkørselsforholdene og fastlæggelsen af bevaringsværdige bygninger.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Universitetsparken" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen foreslåede ændringer vedrørende tilkørselsforholdene og fastlæggelsen af bevaringsværdige bygninger

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Anbefalet

 

 

RESUME

I forbindelse med offentliggørelsen af lokalplanforslaget "Universitetsparken" er der modtaget 10 henvendelser, heraf 4 fra henholdsvis, Københavns Bymuseum, HUR, Københavns Universitet og Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg. HUR har ingen bemærkninger til forslaget og tilslutter sig kommunens vurdering af, at der ikke forudsættes forudgående VVM-screening. De øvrige henvendelser indeholder især bemærkninger om omfanget og placeringen af parkeringen i området, samt de i lokalplanen muliggjorte nedrivninger af en mindre del af den ældre bebyggelse i området ved Tagensvej. Københavns Universitet har i sin henvendelse ønsket konkrete ændringer vedrørende bl.a. tilkørselsforhold og parkering samt bevaringsbestemmelser for flere af universitetets bygninger.

Forvaltningen finder, at områdets struktur med en omkransende bebyggelse og en central grønning skal sikres, hvorfor der på en hensigtsmæssig måde kan placeres en del af den krævede parkering på terræn i umiddelbar tilknytning til bebyggelserne og derved friholde den centrale grønning for bl.a. parkering. Den resterende del af parkeringen skal etableres i underjordiske anlæg. Det er forvaltningens opfattelse, at de nævnte bygninger i området ved Tagensvej der muliggøres nedrevet ikke på en acceptabel måde kan indgå i områdets struktur, herunder bl.a. i relation til de nye byrum, der skabes med de planlagte nybyggerier. Bygningskomplekser, der er opført som helheder i området, forudsættes bibeholdt.

På baggrund af de konkrete forslag i indsigelsen fra Københavns Universitet foreslår forvaltningen imidlertid, at lokalplanen alene ændres for så vidt angår den nordlige tilkørsel ved Datalogisk Institut og H.C. Ørsted Instituttet, samt at yderligere enkelte bygninger ved Datalogisk Institut og Danmarks Højskole for Legemsøvelser fastlægges som bevaringsværdige.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i sit møde den 6. december 2001 (BR 619/01) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 28. november 2001 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Universitetsparken".

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden 9. januar til 11. marts 2002. Der er udsendt 1.129 pjecer til ejere, lejere og brugere, samt 77 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende. Eksemplar af offentliggørelsesmaterialet er fremlagt som bilag 1.

Der har i offentliggørelsesperioden på H.C.Ørsted Instituttet været afholdt en udstilling med plancher, som har redegjort for lokalplanforslaget.

Den 12. februar 2002, kl. 19.00-21.00, var indkaldt til et borgermøde på H.C.Ørsted Instituttet. Der mødte én borger. Endvidere deltog 2 borgerrepræsentanter. De tilstedeværende blev orienteret af en medarbejder fra Plan & Arkitektur om planens indhold og af repræsentanter for bygherren om bebyggelsen. Der vedlægges som bilag A et referat fra mødet.

Endelig har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via Internettet at søge oplysninger om lokalplanforslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der er ikke skrevet indlæg på debatsiden.

Der er i forbindelse med offentliggørelsesperioden modtaget 10 henvendelser, heraf 3 fra henholdsvis Københavns Bymuseum, HUR og Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg. Kopi af henvendelserne er fremlagt som bilag 2. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag B.

Henvendelser fra offentlige myndigheder

  1. Brev af 27. februar 2002 fra Københavns Bymuseum
  2. Museet gør opmærksom på, at landsbyen Serridslev muligvis har ligget i det af lokalplanforslaget berørte område og anmoder derfor, med henvisning til Museumslovens § 26, stk. 2, om at kunne foretage en større forundersøgelse for at konstatere, om der er arkæologiske forekomster i området. Herved vil en eventuel standsning af byggearbejdet i henhold til lovens § 27, stk. 2, såfremt der findes spor af fortidsminder i forbindelse med byggearbejdet, kunne undgås.

    Derudover påpeges, at lokalplanforslaget muliggør nedrivning af 4 bygninger inden for området med høj kulturhistorisk fortælleværdi. Museet anfører, at man ved nedrivning af disse bygninger og en i samme område beliggende kedelbygning, der alle er i fin stand og står næsten uden forandringer, fjerner muligheden for at forstå de tilbageværende rester af militærhospitalet. Det henstilles, at bygningerne opretholdes, og at der findes plads til den forudsatte parkering andetsteds i området.

    Bemærkning

    Museets ønske om en større forundersøgelse i området kan ikke reguleres med en lokalplan, men er meddelt grundejeren med kopi af museets brev, idet grundejerens samtykke skal indhentes forinden undersøgelsen iværksættes.

    Vedrørende nedrivning af Epidemihospitalets bygninger henvises til Bygge- og Teknikforvaltningens bemærkninger til Københavns Bymuseums høringssvar i indstillingen om lokalplanforslaget. Som det fremgår heraf, finder forvaltningen det ikke hensigtsmæssigt at opretholde disse bygninger, da de i forhold til områdets bebyggelsesstruktur, herunder bygningernes placering i forhold til og sammenhæng med især den nye Biocenterbebyggelse, dennes dimensioner, samt ønskerne til pladsdannelser, ikke vil kunne indgå på en acceptabel måde. Det skal bemærkes, at det som garnisionshospital opførte bygningskompleks opretholdes og i lokalplanen er erklæret bevaringsværdigt. Det er alene de resterende dele af Epidemihospitalet, opført før garnisionshospitalet, der vil kunne nedrives.

  3. Brev af 4. marts 2002 fra HUR
  4. HUR har ingen bemærkninger og anfører, at der ikke ses at være grundlag for at ændre Kommunens vurdering af, at projektet ikke er omfattet af bilag 2 til VVM-bekendtgørelsen, idet man ikke finder, at forslaget omhandler et større anlæg i bekendtgørelsens forstand. Der ses derfor ikke at være behov for en VVM-screening.

    Bemærkning

    Bygge- og Teknikforvaltningen har ingen bemærkninger til det af HUR anførte.

  5. Brev af 8. marts 2002 fra Kulturmiljørådet for København og Frederiksberg v/ Hanne Larsen

Det betragtes som fantasiløshed i lokalplanforslaget, at de lave gulstensbygninger fra Epidemihospitalet nedrives til fordel for en parkeringsplads. De visuelle historiske bånd til hospitalsvæsenets egen historie og Københavns kulturhistorie kappes med nedrivningen. Bygningerne kunne med fordel benyttes til repræsentation i forbindelse med besøg fra forskere, eller indrettes til boliger for gæsteforskere. Derudover kritiseres, at Københavns smukkeste parkeringsplads ved Jagtvej inddrages til byggeplads.

Bemærkning

Der henvises vedrørende nedrivningerne af Epidemihospitalets bygninger til bemærkningerne til henvendelsen fra Københavns Bymuseum ovenfor.

Vedrørende inddragelse af parkeringspladsen ved Jagtvej skal bemærkes, at lokalplanforslaget tager udgangspunkt i det oprindelige af arkitekt Kaj Gottlob formulerede udbygningsprincip for universitetsområdet. Heri er bebyggelsen placeret langs de omgivende veje som en samlet indramning af den centrale grønning. Lokalplanforslagets bebyggelsesregulerende bestemmelser, herunder muligheden for nybyggeri på parkeringsarealet ved Jagtvej, er formuleret i overensstemmelse hermed, idet arealerne ved bebyggelsen i området mellem den centrale grønning og de omgivende veje, herunder de parkeringsarealer der skal etableres på terræn på disse arealer, skal udføres med et grønt præg.

Henvendelser fra ejere, lejere, brugere samt interessegrupper og lignende

  1. Brev af 4. februar 2002 fra Boldklubben Volvox v/Martin Petersen, Bille Brahesvej 11A, Frederiksberg
  2. Klubben anvender i dag sportsarealerne i området og frygter med henvisning til illustrationerne i offentliggørelsesmaterialet, at arealerne vil blive nedlagt og omdannet til park. Klubben oplyser, at man ikke kan få erstatning for disse faciliteter andre steder. Det foreslås, at arealerne opretholdes, og at pleje af banerne forbedres ved jævnligt at tromle og slå banerne.

    Bemærkning

    De rejste forhold om indretning og pleje af arealerne, omfattes ikke af lokalplanens bestemmelser, men er alene forslag, der må rettes til grundejeren. Lokalplanen er ikke til hinder for, at grundejeren fortsat har boldbaner på den centrale grønning.

  3. Brev af 5. marts 2002 fra Østerbro Lokalråd v/Tove M Kristensen
  4. Rådet er enig i Kaj Gottlob-planens hovedprincip om bebyggelse i kanten mod de store omgivende veje og den lange sammenhængende grønning i midten. Det er helt væsentligt, at de ca. 100 parkeringspladser inde på grønningen nedlægges, som angivet i lokalplanmaterialet. Rådet mener, at der med den nuværende lokalplan bør sikres, at parkeringen etableres under terræn, idet man lægger vægt på, at parkeringen ikke breder sig ud i de omgivende veje.

    Bemærkning

    Bygge- og Teknikforvaltningen er enig med rådet vedrørende det fremførte om principperne for områdets hovedstruktur og finder det ligeledes væsentligt, at parkeringen på den centrale grønning fjernes. Forvaltningen er ligeledes enig i, at områdets parkeringsbehov bør sikres inden for området, for at friholde de omgivende kvarterer for unødig parkering. Man finder imidlertid ikke grundlag for at kræve en større del af eller hele parkeringen anlagt under terræn, idet den bebyggelsesmæssige struktur i området, der er præget af en varierende bebyggelse med mange åbninger og friområder mellem bygningerne, vurderes at muliggøre etablering af parkeringsenklaver på terræn i tilknytning til bebyggelsen. Ved den spredte placering af parkeringen og gennem beplantning i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser herom vurderer forvaltningen, at der vil kunne opnås en tilfredsstillende løsning.

  5. Brev af 7. marts 2002 fra Erik K Abrahamsen, Refsnæsgade 67
  6. Med udgangspunkt i, at hele universitetsområdet nu udbygges, og at der, med det samlede areal i området på indtil 200.000 m2 etageareal, vil være et behov på 2.000 parkeringspladser foreslås det, at der udgraves og etableres 3 store selvstændige underjordiske 2-etagers parkeringsanlæg. Et i den centrale grønning, et under den fremtidige bebyggelse ved Jagtvej, hvor i dag parkeringspladsen ligger, og et under forpladsen, der etableres ved opførelsen af 1. etape. Det foreslås, at den nuværende rødstensbygning ("Kedelhuset"), der forudsættes revet ned, opretholdes og indgår integreret i den samlede plan for området.

    Bemærkning

    Der henvises til bemærkningerne ovenfor til brevene I og 2.

  7. Brev af 7. marts 2002 fra Københavns Universitet v/ Teknisk direktør Carsten Thinggaard
  8. Med henvisning til en vedlagt landskabs- og udbygningsplan for universitetsområdet ønskes lokalplanen ændret således, at den nøje svarer til og illustrerer intentionerne i denne, idet det hævdes, at planen er godkendt af forvaltningen, og at man derfor havde forventninger om, at denne plan skulle danne grundlag for lokalplanen. I den forbindelse kritiseres den på lokalplantegning nr. 27.506 viste markering af tilkørsels- og parkeringsprincipper nord og syd for H.C.Ørsted Instituttet, der tilsyneladende forudsætter fjernelse af nogle eksisterende bygninger, der ikke kan undværes. Universitetet ønsker derimod, at byggefelt C2 (H.C.Ørsted Instituttet) forlænges mod syd, så værkstedsbygningen gives mulighed for udvidelse. Universitetet ønsker ikke at anlægge flere parkeringspladser langs med H.C.Ørsted Instituttets vestfacade mod grønningen, ej heller i gården til Zoologisk Institut. Der henvises til de i landskabs- og udbygningsplanen foreslåede løsninger. Universitet vil ikke nedlægge parkeringspladserne på terræn i den centrale grønning, uden at der samtidig sker en reduktion af kravet om antallet af parkeringspladser på terræn. Endelig påpeger Universitetet, at nogle bygninger tilhørende Datalogisk Institut-anlægget, en svømmehal inden for Danmarks Højskole for Legemsøvelser samt en i 1950 opført tilbygning til boldklubben AB's tidligere klubhus, bør fastlægges som bevaringsværdige i lokalplanen.

    Bemærkning

    Den omtalte landskab- og udbygningsplan, der ønskes fulgt i lokalplanens bestemmelser, er tidligere blevet forelagt forvaltningen og i den foreliggende reviderede udgave tilsendt forvaltningen i september 2001. Ligeledes har planen været omtalt under det møde, forvaltningen har afholdt med Københavns Universitet i offentlighedsperioden. Planen, hvis udarbejdelse forvaltningen ikke har deltaget i eller formelt godkendt, har ikke på noget tidspunkt været opfattet som en række ufravigelige krav til regulering af hverken parkerings-/friarealmuligheder eller bygningsudvidelser i området, men som opregning af principper, der i størst muligt omfang ønskedes tilgodeset i lokalplanlægningen. Planen indeholder efter forvaltningens opfattelse for store indgreb i principperne for områdets udformning, bl.a. ved placering af bygningstilknyttede funktioner, såsom cykelparkering på grønningen.

    Tilkørslen fra Nørre Allé nord for H.C.Ørsted Instituttet var foreslået ud fra ønsket om mindst mulig biltrafik ved den centrale grønning. Da den nuværende tilkørsel fra vejen Universitetsparken imidlertid kun forløber over en kort strækning langs grønningen, vil man kunne acceptere denne løsning. Derfor foreslås tegningen ændret, som vist på vedlagte bilag D. For så vidt angår forholdene syd for H.C.Ørsted Instituttet skal bemærkes, at en adgangsvej fra Nørre Allé allerede findes, samt at der her findes mulighed for at øge det nuværende antal parkeringspladser – i særdeleshed såfremt den nuværende værkstedsbygning, som omtalt nedenfor, fjernes. Forvaltningen finder således ikke, at det her viste vedrørende parkerings- og tilkørselsforhold bør ændres.

    Vedrørende etableringen af nye parkeringspladser på terræn, skal bemærkes, at det ikke har været forvaltningens tanke at etablere flere parkeringspladser mellem H.C.Ørsted Instituttet og grønningen, men at man – netop for at have færrest mulige parkeringspladser i tilknytning til grønningen – ser mulighed for flere pladser i gården til Zoologisk Institut. Dette sidste vil kunne ske i forbindelse med ombygning/udvidelse på dette sted. Forvaltningen finder således ikke anledning til at ændre lokalplanen på dette punkt.

    Til det i indsigelsen anførte om betingelserne for nedlæggelse af parkeringspladserne midt på grønningen skal bemærkes, at lokalplanen ikke indeholder krav om parkering på terræn, men alene åbner mulighed for etablering af indtil 700 pladser på terræn. Da der i dag samlet i området er 825 parkeringspladser på terræn, er den af Universitetet foreslåede reduktion af parkering på terræn imødekommet i lokalplanen. Øvrig parkering skal anlægges i underjordisk anlæg. Derudover har det hele tiden været forvaltningens opfattelse, at parkeringspladsen midt på grønningen ville blive nedlagt i forbindelse med etableringen af det nye Biocenter. Parkeringspladserne er det mest skæmmende element ved grønningens nuværende udseende, og dens fjernelse er en nødvendig forudsætning for, at det nye Biocenter vil kunne opfattes som en del af Universitets parken. I den forbindelse kan henvises til det i Universitetets indsigelse anførte om, at grønningen i sit oprindelige anlæg skyldes en af dansk havekunsts mestre, G.N. Brandt.

    Vedrørende ønsket om en udvidelse af byggefelt C2 skal bemærkes, at en udvidelse af værkstedet vil være i strid med ønsket om visuelle forbindelser mellem grønningen og Nørre Allé. Derfor ønskes værkstedet ikke udvidet og på længere sigt gerne helt fjernet. Forvaltningen kan således ikke anbefale en imødekommelse af Universitetets ønske.

    Forvaltningen kan tilslutte sig ønsket om fastlæggelse af bygningerne ved Datalogisk Institut og svømmehallen ved Danmarks Højskole for Legemsøvelser som bevaringsværdige og har markeret tilføjelserne på den som bilag C vedlagte reviderede udgave af lokalplantegning nr. 27.505. Derimod kan forvaltningen ikke gå ind, at fastlægge tilbygningen til AB's klubhus som bevaringsværdig. Selvom tilbygningen har selvstændige kvaliteter, virker den stærkt skæmmende på den lille træbygning, der udgør det oprindelige klubhus, og som i lokalplanen er fastlagt som bevaringsværdig.

  9. Brev af 8. marts 2002 fra Akademiet for de skønne kunster, Akademirådet
  10. Rådet anbefaler, at der udarbejdes en ny helhedsplan for den centrale grønning, der redegør for hvordan græssletten eller en del af den kan blive et sammenhængende forløb, idet den i dag fremtræder pauvert med plankeværker, trådhegn, anmassende bil- og cykelparkering, besynderlige terrænspring samt misligeholdt eller ligegyldig beplantning. Dele af grønningen fremtræder i højere grad som baggårdsareal til de enkelte bygninger end som del af en samlende helhed.

    Bemærkning

    Bygge- og Teknikforvaltningen er enig i rådets anbefalinger, og lokalplanen indholder i § 9, stk. 4, krav om, at arealerne skal beplantes og indrettes efter en helhedsplan i overensstemmelse med de heri i a-j beskrevne principper. Der er dog ikke i en lokalplan mulighed for at fastsætte nærmere bestemmelser om pleje og beskæring af beplantningen, ligesom en lokalplan ikke er en handlingsplan, men blot regulerer forhold som ønskes iværksat af den enkelte grundejer. Akademirådets brev er derfor i kopi af videresendt til grundejeren.

  11. Brev af 11. marts 2002 fra NOAH-trafik v/Ivan Lund Pedersen
  12. Det anføres, at der med lokalplanen lægges op til anlæg af 600 nye parkeringspladser, der formentlig vil betyde omkring 3.000 ekstra kørsler i døgnet til og fra parkeringspladserne. NOAH-trafik finder dette undergravende for alle beslutninger og ønsker om at gøre København til en by med mindre trafikbelastning. Med placeringen i byen i nærhed af mange buslinier og med gode cykelstier, bør der ikke tillades anlæg af parkeringspladser til andre end handicappede bilister og vare-/lasttrafik.

    Bemærkning

    Efter Bygge- og Teknikforvaltningens vurdering, vil udvidelsen af områdets parkering med 600 pladser, da der er tale om bolig/arbejdsstedstrafik, medføre en trafikforøgelse på knap 2.000 daglige kørsler. Under hensyn til de omgivende vejes kapacitet, skønnes denne trafikudvidelse ikke at medføre væsentlige gener. Vedrørende behovet for anlæg af parkeringspladser henvises til forvaltningens vurderinger i bemærkningerne ovenfor til brev 2.

  13. Brev af 10. marts 2002 fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse v/næstformand Michael Warming

Foreningen har forståelse for ønsket om at styrke forskning og udvikling på det medicinske område, men man finder ikke, at det skal ske på bekostning af bevaringsværdig bebyggelse til fordel for parkeringspladser, når der findes en fortræffelig og meget smuk parkeringsplads ved Jagtvej. En opretholdelse af "Kedelhuset", vil kunne skjule det parkeringsareal, der etableres på forpladsen. Foreningen er foruroliget over det store antal parkeringspladser, der i fremtiden skal rummes inden for området. Biler kan let komme til at dominere området.

Bemærkning

Der henvises til bemærkningerne ovenfor til brevene I og 2.

Ændring af lokalplanen

Med henvisning til ovenstående bemærkninger, skal Bygge- og Teknikforvaltningen anbefale at lokalplanforslaget vedtages endeligt med de foreslåede ændringer af den nordlige tilkørsel ved Datalogisk Institut og H.C. Ørsted Instituttet, samt at yderligere bygninger ved Datalogisk Institut og Højskolen for legemsøvelser fastlægges som bevaringsværdige som vist på vedlagte reviderede lokalplantegninger nr. 27.557 og 27.558. Tegningsændringerne indebærer, at der sker konsekvensrettelser af tegningshenvisninger i lokalplanteksten.

Ændringerne skønnes ikke at være af en sådan karakter, at underretning i henhold til planlovens § 27, stk. 3, er påkrævet, da der dels er tale om en mindre justering af tilkørselsforhold, der imødekommer indsigelserne, dels er tale om præcisering af de intentioner med hensyn til bebyggelsesstruktur og bygningsbevaring, der lå til grund for det offentliggjorte lokalplanforslag.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Referat af borgermøde den 12. februar 2002.
  2. Liste over modtagne henvendelser.
  3. Revideret lokalplantegning nr. 27.557
  4. Revideret lokalplantegning nr. 27.558

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Offentliggørelsesmaterialet indeholdende den af Borgerrepræsentationen tiltrådte indstilling fra Bygge- og Teknikudvalget, orienteringspjecen samt kopi af den i lokalavisen den 5. december 2001 indrykkede annonce.
  2. Kopi af de modtagne henvendelser nævnt i bilag B.

 

Jens Ole Nielsen

Til top