Mødedato: 16.05.2002, kl. 17:30

Nye cykelstier og cykelbaner i 2002

Nye cykelstier og cykelbaner i 2002

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 16. maj 2002

 

BR 256/02

Nye cykelstier og cykelbaner i 2002

Nye cykelstier og cykelbaner i 2002

Indstilling om, at der anlægges cykelsti på H. C. Andersens Boulevard mellem Jernbanegade og Vesterbrogade (Rådhuspladsen), at der anlægges cykelsti på H. C. Andersens Boulevard i lokalgaden ved Tietgensgade (Tivoli), at der anlægges cykelsti i Hammerichsgade mellem Ved Vesterport og Bernstorffsgade, at der anlægges cykelsti på Slotsholmen (Vindebrogade, Christiansborg Slotsplads og Børsgade), at der anlægges forstærkede cykelbaner i Østrigsgade, at der på Vej & Parks Anlægsramme konto 2.22.3 Vejanlæg, anvises en udgiftsbevilling på 15,7 mio. kr. samt, at der gives en indtægtsbevilling på 2,9 mio. kr. fra HUR, at arbejderne på Slotsholmen, som følge af Danmarks EU-formandskab, først påbegyndes primo 2003, samt at det forudsættes, at såfremt etableringen af nye cykelstier og cykelbaner i 2002 og herunder nedlæggelsen af i alt 117 parkeringspladser m edfører en reduktion i Københavns Kommunes parkeringsindtægter, skal den heraf afledte reduktion dækkes af Bygge- og Teknikudvalgets ramme.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der anlægges cykelsti på H. C. Andersens Boulevard mellem Jernbanegade og Vesterbrogade (Rådhuspladsen)

at der anlægges cykelsti på H. C. Andersens Boulevard i lokalgaden ved Tietgensgade (Tivoli)

at der anlægges cykelsti i Hammerichsgade mellem Ved Vesterport og Bernstorffsgade

at der anlægges cykelsti på Slotsholmen (Vindebrogade, Christiansborg Slotsplads og Børsgade)

at der anlægges forstærkede cykelbaner i Østrigsgade

at der på Vej & Parks Anlægsramme konto 2.22.3 Vejanlæg, anvises en udgiftsbevilling på 15,7 mio. kr. samt, at der gives en indtægtsbevilling på 2,9 mio. kr. fra HUR

at arbejderne på Slotsholmen, som følge af Danmarks EU-formandskab, først påbegyndes primo 2003

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 3. april 2002

Søren Pind (V), Heidi Wang (V), Ole Hentzen (C) og Karin Storgaard (O) stillede ændringsforslag om, "at alle cykel- og bilparkeringspladser, der nedlægges, erstattes af andre på terræn eller i konstruktion".

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

   

Heidi Wang (V)

X

   

Ole Hentzen (C)

X

   

Monica Thon (B)

X

   

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Joan Jensen (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

X

   

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

Der blev stemt om indstillingen.

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

   

X

Heidi Wang (V)

   

X

Ole Hentzen (C)

   

X

Monica Thon (B)

   

X

Johannes Nymark (A)

X

   

Joan Jensen (A)

X

   

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

   

Karin Storgaard (O)

   

X

Jens Johansen (F)

X

   

Sven Milthers (F)

X

   

Mikkel Warming (Ø)

X

   

Indstillingen blev anbefalet.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det det forudsættes, at såfremt etableringen af nye cykelstier og cykelbaner i 2002 og herunder nedlæggelsen af i alt 117 parkeringspladser medfører en reduktion i Københavns Kommunes parkeringsindtægter, skal den heraf afledte reduktion dækkes af Bygge- og Teknikudvalgets ramme".

Økonomiudvalgets beslutning den 23. april 2002

Anbefalet.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på mødet 24. oktober 2001 (BTU 435/2001) anvendelsen af 15,5 mio. kr., der i 2002 er afsat på Vej & Parks anlægsramme til forbedringer for cyklisterne. Midlerne er afsat i forbindelse med budgetaftalerne for 2001 og 2002, samt som en ramme til implementering af Cykelstiprioriteringsplanen for 2002-16. Midlerne er disponeret således, at 2,5 mio. kr. anvendes til cykelparkering, mens 9 mio. kr. anvendes på cykelstier og 4 mio. kr. på cykelbaner.

Efter mange års anlæg af cykelstier er det nu ved at være de "vanskelige" strækninger, der er tilbage. Det vil sige strækninger, hvor cykelstien ikke kan bygges uden at det går ud over noget andet i en grad ikke alle finder rimeligt. Prisen for cykelstianlægget kan f.eks. være nedlæggelse af parkeringspladser, færre muligheder for af- og pålæsning og forringet fremkommelighed for biler og/eller busser. Forvaltningen har i projektudviklingen bestræbt sig på i videst mulige omfang at begrænse disse genevirkninger. De fremsatte projektforslag er Forvaltningens bud på, hvordan en cykelsti/cykelbane kan anlægges på de pågældende strækning med færrest mulige genevirkninger. De største fordele og ulemper ved de enkelte anlæg er omtalt nedenfor under gennemgangen af projekterne. Det er et politisk valg om der skal anlægges cykelsti under disse betingelser.

Forvaltningen anbefaler på baggrund af projektudviklingen, at der i første omgang igangsættes projekter for 10,5 mio. kr. Indstillingerne om anvendelse af de resterende 5 mio. kr. med henholdsvis 2,5 mio. kr. til cykelparkering (hvoraf 1 mio. allerede er bevilliget til cykelparkering i Middelalderbyen) og 2,5 mio. kr. til cykelstier eller -baner vil blive forelagt udvalget inden sommeren 2002.

Projektudviklingen af et cykelsti- eller baneprojekt på Enghavevej, Toftegårds Allé og Søndre Fasanvej har vist sig at være mere komplicerede end forudsat, idet projekterne umiddelbart vil medføre en stor reduktion i fremkommeligheden for andre trafikanter. Endvidere vil projekternes gennemførelse betyde en reduktion i parkeringsmulighederne på op til 80%. Forvaltningen har brug for mere tid for at søge at finde løsninger, hvor konsekvenserne ikke er så voldsomme.

Forvaltningen har under projektudviklingen i samarbejde med HUR søgt at kombinere de afsatte midler til cykelstier og -baner med afsatte midler til busfremkommelighed og trafiksikkerhedsarbejder. Ved at kombinere midlerne har det været muligt at løfte projekter, som de enkelte puljer ikke alene ville kunne løfte. Der er desuden søgt at finde løsninger, som medfører øget trafiksikkerhed og et æstetisk løft af gaderummet.

Rammen er således i alt forøget med 5,2 mio. kr. til 15,7 mio. kr. Heraf er de 4,4 mio. kr. midler der er reserveret til forbedringer af busfremkommeligheden, hvoraf 2,9 mio. kr. er ekstern finansiering fra HUR. Endvidere anvendes 0,8 mio. kr. afsat til Trafiksikkerhedsplanen til at omlægning venstresving i krydsene H.C. Andersens Boulevard / Tietgensgade samt H. C. Andersens Boulevard / Niels Brocks Gade til bundne venstresving. Midlerne er optaget på Vej & Parks Investeringsplan for 2003. Disse midler foreslås fremrykket til anvendelse i 2002.

Af den samlede kapitalbevillingssramme på 15,7 mio. kr., foreslås anvendt de 14,2 mio. kr. på strækninger, hvor der anlægges cykelstier og 1,5 mio. kr. på strækninger, hvor der anlægges cykelbaner. I kryds og ved busholdepladser på de omhandlede strækninger forbedres bussernes fremkommelighed samt passagernes ventefaciliteter.

Det anbefales, at der anlægges cykelstier på H. C. Andersens Boulevard mellem Jernbanegade og Vesterbrogade (ved Rådhuspladsen), på en strækning af H. C. Andersens Boulevard ved Tietgensgade (ved Tivoli) samt i Hammerichsgade mellem Ved Vesterport og Bernstoffsgade. Endvidere anbefales der anlagt cykelsti på Slotsholmen på hele den sydlige strækning i Vindebrogade, Christiansborg Slotsplads og i Børsgade. Der anlægges også cykelsti på den nordlige side af Christiansborg Slotsplads.

Forstærkede cykelbaner anbefales anlagt i Østrigsgade.

I drøftelsessagen den 24. oktober 2001 (BTU 435/2001) vurderede forvaltningen, at de afsatte midler også ville kunne række til at anlægge forstærkede cykelbaner i Backersvej og cykelsti i Nordre Fasanvej. Projektudviklingen har imidlertid vist, at disse projekter af økonomiske årsager må udgå.

Forvaltningen har under projektudviklingen konstateret, at Vej & Park har planlagt større drifts- og vedligeholdelsesarbejder på Slotsholmen i 2002, -03 og -04. Der er tale om arbejder, der alle i større eller mindre grad vil påvirke trafikafviklingen: Kørebaneudskiftning i Vindebrogade og omlægning af fortovet ved Børsen. På den baggrund foreslår forvaltningen, at alle arbejder på Slotsholmen koordineres og sammenrykkes i 2003. Derved generes trafikken mindst muligt, og forvaltningen vurderer, at det samtidig kan medføre en reduktion i anlægsomkostningerne. Når arbejderne ikke anbefales igangsat i 2002, skyldes det politiets forhøjede sikkerhedsberedskab i forbindelse med Danmarks formandskab for EU.

Der nedlægges som følge af ovennævnte projekter i alt 117 parkeringspladser, heraf 63 i Østrigsgade.

Sagen blev behandlet i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. marts 2002. I umiddelbar fortsættelse heraf anmodede et flertal i udvalget om, at sagen – med undtagelse af det 6. "at" (p-plads erstatning) - optages på nærværende dagsorden.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med baggrund i den vedtagne cykelstiprioriteringsplan for 2002-16 (BTU 300/2001) har Bygge- og Teknikudvalget besluttet, at der skal gøres en særlig indsats for at forbedre cyklisternes forhold i 2002. Nærværende indstilling er forvaltningens forslag til udbygning af cykelstier og -baner i 2002. Bilag 1 viser en oversigt over de foreslåede projekter.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Strækningerne, hvor der anbefales anlagt cykelstier og -baner, er alle højt prioriteret i Cykelstiprioriteringsplanen 2002-16. Forvaltningen har endvidere forelagt de udvalgte strækninger for udvalget i forbindelse med drøftelsen af anvendelsen af de i alt 15,5 mio. kr., der er i 2002 er reserveret til forbedringer for cyklister (BTU 435/2001). Forvaltningen vil som konsekvens af projektudviklingen anbefale, at prioriteringen og den økonomiske fordeling mellem cykelstier og - baner ændres.

Af sagsfremstillingen i efterårets udvalgsindstilling fremgik det, at anlæggelse af cykelstier i Vindebrogade blev udskudt pga. den igangværende detailprojektering af Bertel Thorvaldsens Plads. Imidlertid viste det sig i forbindelse med projekteringen af tilslutningen af den nye Bertel Thorvaldsens Plads (BTU 213/2001) til Vindebrogade, at der bør anlægges en cykelsti i Vindebrogade samtidig med pladsen. Samtidig viste projektudviklingen af cykelstien på Christiansborg Slotsplads, at den optimale løsning krævede arbejder i Vindebrogade. Endelig har HUR overfor forvaltningen udtrykt ønske om, at HURs afsatte midler til busfremkommelighed i forbindelse med stambusnettet anvendes på linien Østerport Station, Kongens Nytorv, Christiansborg Slotsplads og Hovedbanegården. De faktorer tilsammen gør, at forvaltningen anbefaler, at der for de afsatte midler anlægges cykelsti fra Stormbroen til og med Børsgade, samtidig m ed at HURs busser på samme strækning få forbedret fremkommeligheden og stoppestederne.

Omprioriteringen på cykelsti området betyder sammen med en større forventet anlægspris pr. lbm. cykelsti, at forvaltningen har måtte udskyde et af de oprindelige forslag til cykelstier, nemlig cykelstien på Nordre Fasanvej.

Der foreslås anlagt i alt ca. 1.100 m cykelstier.

De forstærkede cykelbaner anlægges efter de retningsliner, Bygge- og Teknikudvalget har vedtaget (BTU 25/2001). Der er således som minimum ved alle busstoppesteder anlagt cykelsti. Hvor der er plads, anlægges der endvidere refuge til buspassagerne. Alle parkeringspladser vil blive afmærket som båse, og der anlægges refuger i forbindelse med parkeringsbåsene.

Alle forstærkede cykelbaner anlægges, så de er forberedt til senere etablering af cykelstier. De anlagte cykelstistumper skal således ikke omlægges i forbindelse med anlæggelse af cykelstier på cykelbanestrækningerne.

De foreløbige økonomioverslag har vist, at anlæggelse af cykelbaner vil være dyrere end forudsat. Forvaltningen har derfor, af hensyn til overholdelse af den økonomiske ramme, udskudt projektudviklingen af cykelbaner på Backersvej, som ellers er medtaget i drøftelsessagen (BTU 435/2001). Projektet er stillet i bero, fordi det er den strækning af de foreslåede, hvor der er mindst cykeltrafik.

Forvaltningen har endvidere udsat projektudviklingen af forstærkede cykelbaner på Enghavevej, Toftegårds Allé og Søndre Fasanvej, idet forvaltningen har vurderet, at de planmæssige forudsætninger skal genovervejes. Cykelsti eller -bane-projekterne på de nævnte strækninger vil således blive nærmere sammentænkt med fremkommeligheden for især den kollektive trafik.

Forvaltningen har således i projektudviklingen måttet konstatere, at anlæggelse af forstærkede cykelbaner på disse strækninger vil medføre en reduktion af parkeringspladserne på ca. 80%, samt at bil og busfremkommeligheden reduceres meget væsentligt. Forvaltningen vil inden sommer fremlægge forslag til, hvorledes disse problemer løses under hensyntagen til de nævnte faktorer. Det forventes at de restende midler 2,5 mio. kr. kun vil give mulighed for at løse en af strækningerne.

Der foreslås anlagt i alt 680 m forstærkede cykelbaner, heraf ca. 60 m cykelsti.

Projekterne planlægges alle anlagt i 2002, undtagen projekterne på Slotsholmen. Som følge af Danmarks EU formandskab i andet halvår af 2002 vil der være perioder i juli, september og december, hvor politiet ikke tillader anlægsarbejder i visse dele af byen af sikkerhedsmæssige årsager. Forvaltningen har efter samråd med Københavns Politi vurderet, at arbejderne på Slotsholmen vil udgøre en væsentlig sikkerhedsrisiko og derfor ikke bør gennemføres i 2002.

Projekt 2 - H. C. Andersens Boulevard, Rådhuspladsen (bilag 2 og 2.1)

For at kunne etablere cykelsti på strækningen og mindske risikoen for ulykker i krydset anbefaler forvaltningen i enighed med HUR og Københavns Politi, at det nuværende busstoppested flyttes til Vesterbrogade umiddelbart efter krydset. Derved bliver det muligt på Rådhuspladsen at lave cykelsti og et højresving i det eksisterende vejprofil.

I forbindelse med etablering af det nye busstoppested med en 2,5 meter busrefuge i Vesterbrogade nedlægges lokalgaden på de første ca. 60 meter fra H. C. Andersens Boulevard. Her etableres der i stedet cykelsti mellem fortovet og busrefugen. Ved den første portadgang ophører cykelstien og lokalgaden fortsætter som i dag.

I dag er der 14 p-pladser, 1 handicap-parkeringsplads, 2 af- og pålæsningspladser samt en taxiholdeplads i lokalgaden på strækningen fra H. C. Andersens Boulevard til Axeltorv. I forbindelse med etableringen af busstoppestedet nedlægges de 8 p-pladser og handicap-parkeringspladsen. Herudover nedlægges der ca. 40 cykel p-pladser. I den ikke ombyggede del lokalgaden omdannes den p-plads nærmest Rådhuspladsen til en ny handicap-parkeringsplads. Derudover bevares de øvrige 5 p-pladser, de 2 af- og pålæsningspladser samt taxiholdepladsen hen mod Akseltorv.

På den udvendige side af trærækken er der i dag 15-16 af- og pålæsningspladser, som i aften– og nattetimerne kan anvendes til parkering. I forbindelse med etablering af busstoppestedet nedlægges der 8 af disse pladser.

Forslaget betyder med andre ord, at af- og pålæsning fortsat vil kunne ske på i alt 9-10 pladser – dels i lokalgaden, dels uden for trærækken – hen mod Akseltorv. Det betyder, at varer til og fra butikker mv. op mod Rådhuspladsen vil skulle transporteres ca. 60-100 m længere end i dag.

Det er ikke umiddelbart muligt at erstatte de nedlagte cykelparkeringspladser inden for gadens nuværende profil.

Cykelstien i H. C. Andersens Boulevard bliver 2,2 m bred og i krydset ved Vesterbrogade opsættes særskilt cyklistsignal, hvorved kapaciteten i højresvinget kan opretholdes / øges.

Konsekvenserne af projektet er:

  • Øget fremkommelighed for cyklister
  • Bedre fodgængerforhold ved Rådhuspladsen
  • Neutral eller bedre busfremkommelighed, i det busserne ikke skal afvente signal efter stoppestedet.
  • Bedre forhold for de ventende buspassagerer på den nye busrefuge
  • Flytning af 1 handicap-parkeringsplads
  • Nedlæggelse af 8 p-pladser og 8 aften/nat p-pladser
  • Nedlæggelse af 40 cykelparkeringspladser
  • Mindre mulighed for af- og pålæsning ved hjørnet Rådhuspladsen og Vesterbrogade. Varelevering til de berørte butikker kan dog ske via den friholdte port for enden af busstoppestedet eller gennem gården fra Jernbanegade

Projekt 3 - H. C. Andersens Boulevard, Lokalgaden ved Tietgensgade (bilag 3, 3.1 og 3.2)

I krydset H. C. Andersens Boulevard / Tietgensgade udmunder en lokalgade (langs Tivoli). På lokalgadens sidste 40 m anlægges der cykelsti for at øge trygheden for cyklisterne, der i dag blandes med højresvingende bilister. For samtidig at øge sikkerheden og forhindre, at lokalgaden anvendes til smutvejskørsel af højresvingende biler, ledes lokalgaden ud i H. C. Andersens Boulevard ved starten af cykelstien. Dette giver mulighed for, at der kan anlægges en regulær højresvingsbane i en længde, der begrænser risikoen for opstuvning i inderste kørespor på H. C. Andersens Boulevard.

For i lokalgaden at skabe tryghed for cyklisterne omlægges alt skråparkering til parallelparkering, således at bilisterne ikke skal bakke ud fra parkeringsbåsene. Samtidig konverteres en del bilparkering til et øget antal turistbusholdepladser efter ønske fra Københavns Politi. Det medfører, at det nuværende antal parkeringspladser reduceres med 16 pladser. Ved omlægningen flyttes 3 handicap-parkeringspladser, ligesom afsætningsplads for HURs handicapbusser flyttes. Flytningen sker indenfor lokalgaden. På hjørnet ved Tivolis indgang bliver der ved omlægningen plads til at anlægge 40 nye cykelparkeringspladser.

Projektet omfatter ombygning af krydsene H. C. Andersens Boulevard / Tietgensgade og H. C. Andersens Boulevard / Niels Brocks Gade, således at der etableres fodgængerrefuger ved venstresvinget fra H. C. Andersens Boulevard til Stormgade. Dette betyder, at refugen ved lokalgaden nedlægges, hvorved der bliver plads til de foreslåede ændringer. I krydset ved Niels Brocks Gade etableres bundet venstresving i retningen fra Amager mod Niels Brocks Gade.

Denne del af projektet med regulering af venstresvingskonflikter indgår i den vedtagne "Trafiksikkerhedsplan for København", som Bygge- og Teknikudvalget har reserveret midler til at gennemføre fra 2003. Det vurderes, at disse ændringer vil medføre en væsentlig nedsættelse af ulykkesrisikoen i krydsene. Omlægningerne vurderes at være neutrale mht. kapaciteten i krydsene. Forvaltningen anbefaler, at arbejdet gennemføres i 2002 sammen med cykelstiprojektet.

Cykelstien, der afslutter lokalgaden, vil få en bredde på 2,3 m.

Konsekvenserne af projektet er:

  • Øget fremkommelighed for cyklister
  • Forbedret trafiksikkerhed (færre trafikulykker 2-3 alvorligt tilskadekomne)
  • Øget fremkommelighed for højre og venstresvingende
  • Bedre forhold for handicapparkering og handicapbusser
  • Oprettelse af 40 nye cykelparkeringspladser
  • Øget mulighed for af- og pålæsning for turistbusser
  • Nedlæggelse af 16 parkeringspladser
  • En mindre indskrænkning af fortovet (fortovet vil fortsat være min 3 m bredt)

Projekt 4 - Hammerichsgade (bilag 4)

For at skabe plads til at anlægge cykelstier i Hammerichsgade er det nødvendigt at reducere bredden på det østlige fortov med op til 1,2 m. Fortovets bredde vil herefter være ca. 2,2 m. Forvaltningen vurderer, at dette er forsvarligt, da fortovet i østsiden kun betjener en opgang. Af- og påstigning samt taxiholdepladser bibeholdes ved Hotel Royal.

I retningen mod Vesterport Station er det nødvendigt helt at nedlægge et busstoppested. Forvaltningen har vurderet, at dette var acceptabelt, da det nedlagte stoppested ligger tæt på busstop ved to terminalknudepunkter (Vesterport og Hovedbanegården), med gode muligheder for busskifte. HUR har accepteret nedlæggelsen med en bemærkning om, at det dog vil forringe skiftet for passagerne mellem busserne i Vesterbrogade og busserne i Bernstoffsgade.

Forvaltningen har i udformningen af projektet lagt vægt på, at omlægningen skulle være neutral i forhold til trafikkapaciteten på strækningen, samtidig med at cyklisterne blev sikret øget tryghed på strækningen.

Cykelstierne i Hammerichsgade får en bredde på 2,1 m.

Konsekvenserne af projektet er:

  • Fremkommeligheden og trygheden for cyklister øges
  • Reduktion af det østlige fortov med ca. 1 m.
  • Nedlæggelse af 1-2 af- og påsætningspladser til Hotel Royal
  • Nedlæggelse af et nordgående busstoppested

Projekt 5 og 6 - Slotsholmen (Vindebrogade, Christiansborg Slotsplads og Børsgade (bilag 5, 6 og 7))

Der anlægges cykelstier fra Stormbroen langs den nye Bertel Thorvaldsens Plads forbi Slotskirken, Christiansborg Slotsplads og frem forbi Børsen i Børsgade. Ved Stormbroen etableres to nye stambusstoppesteder med refuger for passagerne. Stoppestedet, der i dag ligger foran Slotskirken, flyttes om i Vindebrogade på nordsiden af Slotskirken, hvor der også etableres refuge til passagerne. Med denne flytning skabes der et fortovsareal foran Slotskirken, så gæster fra kirken ikke træder direkte ud på kørebanen. På modsatte side ved Højbro etableres ligeledes cykelsti og busrefuge og ved Børsen får busserne også en refuge. Signalanlægget ved Højbro ombygges, så busserne får første prioritet, hvilket de også vil få i krydset ved Stormbroen mod Tietgensgade. Forvaltningen er som følge af de samlede omlægninger indstillet på at tillade kørsel ti l Højesteret, Statsministeriet og Thorvaldsens Museum via Kongeporten. Det vil fortsat være tilladt for turistbusser at benytte pladsen foran Kongeporten. I Vindebrogade langs med Slotskirken nedlægges 13 parkeringspladser, mens de eksisterende parkeringspladser langs med Thorvaldsens Museum bibeholdes. I Børsgade nedlægges 8 parkeringspladser.

Cykelstierne anlægges i en bredde af 2,0-2,2 m.

Forvaltningen vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at udføre to planlagte driftsarbejder som en del af de samlede omlægninger på Slotsholmen: En totalrenovering af kørebanen i Vindebrogade inkl. Stormbroen og omlægning af fortovet ved Børsen. Ved anlæggelse af cykelsti i Vindebrogade bliver kørebanearealerne så smalle, at en efterfølgende kørebane udskiftning ikke kan gennemføres uden betydelige trafikomlægninger. Da kørebaneopbygningen er meget nedslidt, vil forvaltningen gennemføre arbejdet samtidig med cykelstiprojektet. Forvaltningen har vurderet, at dette arbejde med fordel kan fremskyndes til 2003, således at generne for trafikken kan reduceres til mindst muligt.

Fortovet ved Børsen, der i dag består af store skiferfliser, ønskes udskiftet, dels pga. en del ødelagte fliser, dels fordi der er modtaget en række klager over den glatte belægning. Da skifer hurtig bliver koldt, bliver den også glat før de øvrige fortovs belægninger. Dette overrasker fodgængerne. Endvidere er der en del overkørsel til Børsen, hvilket betyder, at fliserne i dette område er ødelagt. Forvaltningen foreslår, at der i stedet lægges et granit fortov (bilag 7) med gangliner i bordur, med brosten på kørefladerne og øvrige arealer udlagt med chaussesten. Materialerne vil hovedsagelig være overskudsmaterialer fra omlægningen af Bertel Thorvaldsens Plads.

Forvaltningen foreslår, at alle arbejder på Slotsholmen koordineres og sammenrykkes til 2003. Derved generes trafikken mindst muligt, og forvaltningen vurderer, at det samtidig kan medføre en reduktion i anlægsomkostningerne. Når arbejderne ikke anbefales igangsat i 2002, skyldes det politiets forhøjede sikkerhedsberedskab i forbindelse med Danmarks formandskab for EU.

Konsekvenserne af projektet er:

  • Øget fremkommelighed for busserne
  • Øget fremkommelighed og tryghed for cyklister
  • Bedre forhold for fodgængere især ved Slotskirken og krydset ved Holmens Bro
  • Større sikkerhed for buspassagerer
  • Nedlæggelse af 21 parkeringspladser

Projekt 8 - Østrigsgade (bilag 8)

Kvarterløft Holmbladsgade har udviklet et projekt med en sikret overgang ved Østrigsgade skole (BTU 219/2001). I dette projekt indgår forstærket cykelbaner på en del af Østrigsgade. I forlængelse af dette projekt foreslår forvaltningen at der anlægges cykelbaner på de resterende dele af Østrigsgade.

I Østrigsgade planlægger HUR, at der skal køre stambusser, men gadens bredde tillader ikke, at der anlægges refuger i forbindelse med stoppestederne. Som følge af cykelbaneprojektet nedlægges kantstensparkering ca. 63 pladser. De resterende 32 parkeringspladser afmærkes. Projektet etableres i overensstemmelse med Trafikplan for Amager (BR 392/01).

Cykelbanen anlægges i en bredde af 2 m.

Konsekvenserne af projektet er:

  • En øget fremkommelighed for cyklister
  • Nedlæggelse af 63 parkeringspladser
  • Reducerede muligheder for af- og pålæsning
  • En mindre reduktion i fremkommeligheden generelt

Økonomi

Forvaltningen har i forbindelse med projektudviklingen foretaget en revurdering af omkostningerne ved anlæggelse af cykelstier og baner. Overslaget baseres på erfaringspriser fra de seneste anlagte cykelsti og baneprojekter. Projekterne har følgende økonomi og finansiering:

Projekter

Finansiering

Projekt økonomi

Vej & Parks Anlægsramme

Cykler

TS*

Midler 2003

Vej & Park BUS*

HUR

H. C. Andersens Boulevard, Rådhuspladsen

250.000

250.000

250.000

750.000

H. C. Andersens Boulevard, ved Tietgensgade

700.000

800.000

1.500.000

Hammerichsgade

1.700.000

     

1.700.000

Vindebrogade / Christiansborg Slotsplads

6.100.000

1.250.000

2.150.000

9.500.000

Børsgade

250.000

   

500.000

750.000

Østrigsgade

1.500.000

     

1.500.000

I alt

10.500.000

800.000

1.500.000

2.900.000

15.700.000

* TS – Trafiksikkerhedsplan, * BUS - fremkommeligheds midler

Vej & Parks projektramme fremkommer på følgende måde:

Budgetaftalen for 2001 3.000.000 kr.

Budgetaftalen for 2002 5.500.000 kr.

Cykelstiprioriteringsplanen 2002-16 2.000.000 kr.

I alt 10.500.000 kr.

Midlerne til anlæggelse af cykelstier og baner er aftalt med Budgetaftalen for 2001, hvor der blev afsat 3 mio. kr. og Budgetaftalen for 2002 med 5,5 mio. kr. Der anvendes midler på Vej & Park Anlægsramme til busfremkommelighed i alt 1,5 mio. kr. samt midler afsat til realisering af Cykelstiprioriteringsplanen 2002-16 2,0 mio. kr. af den samlede ramme i 2002 på 4,5 mio. kr. Endvidere anvendes 0,8 mio. kr. af de midler der i 2003 afsættes til Trafiksikkerhedsplanen.

Forvaltningen anbefaler, at der gives en samlet kapitalbevilling på Vej & Parks Anlægsramme på 15,7 mio. kr. Midlerne anvises på konto 2.22.3 Vejanlæg. Midlerne foreslås anvendt i 2002 og 2003 med henholdsvis 5,450 mio. kr. i 2002 og 10.250 mio. kr. i 2003. Der foreslås en samlet ramme af hensyn til at kunne opnå besparelser i forbindelse med udbud af opgaverne. Såfremt projekter i nærværende indstilling skulle bortfalde vil forvaltningen efterfølgende indstille en justering af kapitalbevillingen.

HUR har endvidere givet et tilsagn om at støtte omlægningen af Vindebrogade / Christiansborg Slotsplads / Børsgade med 2,9 mio. kr. af en pulje, som HUR har afsat i 2002 til busfremkommelighed.

Ud over de viste projekter planlægges, udføres i 2003 kørebanerenovering i Vindebrogade (4 mio. kr.) og omlægningen af fortovet ved Børsen (1,5 mio. kr.), finansieret over Vej & Parks driftsramme.

Forvaltningen vurderede i forbindelse med udvalgets behandling af Cykelstiprioriteringsplanen for 2002-16, at det ville koste ca. 4 mio. at anlægge 1.000 m cykelsti og 0,8-1,2 mio. kr. at anlægge forstærkede cykelbaner. Projektudviklingen af de ovennævnte strækninger har vist, at anlæggelse af cykelstier vurderes at koste ca. 8 mio. kr. pr. 1.000 m, og cykelbaner kan koste op til 2 mio. kr. pr. 1.000 m. Det er således en fordobling af forvaltningens hidtidige udmelding.

Denne fordyrelse af cykelstierne skyldes, at der er tale om steder, hvor hele gadeprofilet skal ændres for at skabe plads til cykelstier, hvilket bl.a. betyder, at fortove skal omlægges og signalmaster flyttes. Det er endvidere fordyrende for projekterne, at det er mange mindre strækninger, der skal anlægges, i stedet for et samlet forløb.

Der forventes ikke væsentlige ledningsomlægninger som følge af projekterne gennemførsel.

Miljøvurdering

Ved gennemførsel af projekterne vil der blive lagt vægt på genbrug af de materialer, der skal optages i forbindelse med anlægsarbejderne. Overskydende granitmaterialer fra omlægningen af Bertel Thorvaldsens Plads planlægges således genbrugt i forbindelse med omlægningen af fortovet ved Børsen. Materialerne ved Børsen vil blive oplagret og anvendt til reparationer på andre skiferbelægninger i København.

Projekterne forventes herudover ikke at have væsentlige miljøpåvirkninger ud over i anlægsperioden som følge af arbejdskørsel med materialer og emissioner fra maskiner i forbindelse med selve anlægsarbejderne.

Forvaltningen forventer, at cykelstierne og -banerne vil medvirke til at understrege København som en cykelby og dermed fastholde og muligvis øge andelen af transport med cykel for på den måde at medvirke til at nedbringe miljøbelastningen fra transportarbejdet i København.

Høring

Københavns Politi og HUR har fået forelagt samtlige projekter. HUR har ønsket, at der på de steder, hvor der forventes stambusliner anlægges refuger i forbindelse med stoppestederne. Forvaltningen har imødekommet dette ønske, hvor det er muligt. Der er endvidere lagt vægt på at ændre signalanlæg på strækningerne, så de også fremmer busfremkommeligheden mest muligt.

Københavns Politi har haft enkelte trafiksikkerhedsmæssige bemærkninger, som er indarbejdet i de fremlagte projekter.

Der har ikke været foretaget borgerinddragelse eller orientering af tilstødende grundejere. Forvaltningen vil efter behandlingen i Borgerrepræsentationen gennemføre en orientering af lokalområderne.

Andre konsekvenser

Etableringen af cykelstier og -baner medfører på samtlige berørte strækninger, at parkeringsmulighederne bliver reduceret. Hvor det har været muligt, er parkering stadig tilladt enten i afmærkede båse (cykelbaner) eller som almindelig kantstensparkering (cykelstier).

Forvaltningen har tilstræbt, at der nedlægges så få pladser som muligt. Der vil dog i projektet for cykelbane på Østrigsgade blive en reduktion på næsten 60%. Det skyldes, at al parkering i forbindelse med cykelbaner skal foregå i afmærket båse, og at der kun vil kunne placeres parkering i en kørebaneside mod to i dag.

Der nedlægges i alt 117 parkeringspladser.

BILAG VEDLAGT

  1. Kort over de steder der foreslås anlagt cykelsti eller bane

2. H. C. Andersens Boulevard (Rådhuspladsen)

2.1 H. C. Andersens Boulevard oversigtskort fra Rådhuspladsen til Axeltorv

3. H. C. Andersens Boulevard (Ved Tivoli)

3.1 H. C. Andersens Boulevard oversigtskort Rådhuspladsen til Tietgensgade

3.2 H. C. Andersens Boulevard / Niels Brocks Gade krydset – projekt

4. Hammerichsgade

5. Slotsholmen (Vindebrogade / Christiansborg Slotsplads)

6. Slotsholmen (Børsgade)

7. Slotsholmen (Børsen omlægning af fortov)

8. Østrigsgade

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. marts 2002

Ole Bach

Til top