Mødedato: 15.12.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har besluttet, at der skal udarbejdes en handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser. Med denne sag forelægges Borgerrepræsentationen et første udkast til handleplanen. Udkastet til handleplanen er udarbejdet af en referencegruppe af forvaltninger og foreløbigt godkendt af respektive udvalg efter en omfattende inddragelse af civilsamfundet.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender førsteudkast til handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser og at handleplanen sendes i offentlig høring.

 (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) vedtog den 16. december 2021 et medlemsforslag, som pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) i samarbejde med relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.

Løsning

Med denne sag forelægges et udkast til Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser.

Som følge af medlemsforslaget vedtaget i BR blev der etableret en referencegruppe bestående af relevante forvaltninger (Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen) samt en følgegruppe med professionelle aktører og NGO’er (deltagere fremgår af handleplanens side 2). Herudover er der afholdt et åbent borgermøde og bilaterale møder medeksperter, som har bidraget med forslag til handleplanen.

Handleplanen er således udarbejdet af referencegruppen efter en omfattende inddragelse af civilsamfundet.

Handleplanen indeholder en beskrivelse af baggrunden for handleplanen samt afgrænsning af målgruppe, begrebsafklaring, 6 fokusområder og tidsramme.

Dertil kommer, at handleplanen indeholder 9 konkrete tiltag, som gennemføres i 2023 og yderligere 11 tiltag, som kan gennemføres, såfremt der opnås finansiering ved kommende budgetforhandlinger. Der lægges op til, at handleplanen gælder for en fireårig periode i 2023-2026, og at handleplanen er et dynamisk dokument, som kan blive opdateret og udbygget, såfremt der er politisk flertal for det. En status for handleplanen vil årligt blive behandlet i referencegruppens fagudvalg og efterfølgende blive forelagt for Borgerrepræsentationen. I forbindelse med den årlige status kan udvalgene foreslå nye initiativer, som kan indgå i handleplanen. Der kan være tale om eksisterende initiativer af relevans for handleplanen eller forslag til nye initiativer, som kan prioriteres i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger.

Handleplanen har været forelagt i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og i Økonomiudvalget.

Økonomi

Der indgår indsatser til et samlet beløb på 4,05 mio. kr. i 2023.Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv.

Videre proces

Efter forelæggelse for Borgerrepræsentationen gennemføres en offentlig høring, hvorefter handleplanen forventes forelagt for referencegruppens fagudvalg og Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse i første halvdel af 2023. I den endelige version som forelægges for BR, vil de 9 indsatser, som gennemføres i 2023 være uddybet, ligesom handleplanen vil være layoutet.

 

 

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top