Mødedato: 15.12.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af revideret bygge- og anlægsforskrift

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en revideret bygge- og anlægsforskrift efter endt høring.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at ”Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune” revideres, så tidsrummet for særligt støjende arbejde begrænses, mens støjgrænseværdierne for særligt støjende arbejde fjernes.
  2. at entreprenøren får informationspligt ved udførelse af særligt støjende arbejder.
  3. at tillæg for toner og impulser bibeholdes i forskriften.
  4. at den reviderede ”Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune” (bilag 1) træder i kraft ved Borgerrepræsentationens godkendelse.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 6. juni 2016, at den reviderede ”Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune” blev sendt i offentlig høring. Justeringerne i forskriften handler primært om de særligt støjende aktiviteter, som får en yderligere tidsmæssig begrænsning. Samtidig fjernes støjgrænsen for disse særligt støjende aktiviteter, da de er nødvendige for byggearbejdet. Forskriften vedrører kortvarige bygge- og anlægsprojekter dvs. ikke fx Nordhavnsvej eller metrobyggeriet.

Forslaget har været i offentlig høring fra den 14. juli til 13. september 2016 hos bl.a. berørte kommuner, lokaludvalg og brancheforeninger. Forvaltningens endelige forslag fremgår af bilag 1.

Løsning

I det forslag, der har været i høring var ændringerne:

  • At tidsrummet for udførelse af særligt støjende arbejde på hverdage begrænses fra kl. 7-19 til kl. 8-17
  • At der ikke længere gælder støjgrænseværdier for særligt støjende arbejde
  • At grænseværdien for vibrationer, samt tillæg for toner og impulser fjernes

Særligt støjende aktiviteter er defineret i forskriften ved en række konkrete aktiviteter som fx ramning af spuns og betonskæring m.v.

Justeringerne ændrer ikke på, at det vil være tilladt med øvrige bygge- og anlægsarbejder hverdage 7.00-19.00 og lørdage 8.00-17.00, eller at forvaltningen konkret kan gribe ind i særlige situationer eller give dispensationer fx pga. trafikale, sikkerhedsmæssige eller byggetekniske forhold.

Høring
Der er modtaget 26 høringssvar fra bygherrer, entreprenører, offentlige myndigheder, lokaludvalg og borgere. Høringssvarene fremgår af bilag 4, og forvaltningens bemærkninger af bilag 2.

Høringssvar fra lokaludvalg og borgere

  1. Lokaludvalg og borgere er i langt overvejende grad imod fjernelse af støjgrænser ved særligt støjende aktiviteter, idet de frygter, at det vil medføre væsentlig mere støj.
  2. Lokaludvalg og borgere er også generelt imod fjernelse grænseværdi for vibrationer og af tillæg for impulser og toner.
  3. Flere peger på behov for en præcisering af entreprenørens informationsforpligtigelser.

Forvaltningens bemærkninger

Ad A) Særligt støjende aktiviteter
De fleste særligt støjende bygge- og anlægsaktiviteter vil i en tæt bebygget storby som København, ikke kunne udføres uden at overskride den gældende støjgrænse på 70 dB(A). Når der hidtil er modtaget ansøgninger om dispensation fra forskriftens støjgrænseværdier (ca. 10 om året), har forvaltningen givet tilladelse til udførelse af det særligt støjende arbejde i samme begrænsede tidsrum, fordi støjoverskridelsen var nødvendig for arbejdets udførelse. Det er denne praksis, som nu bliver videreført i forslaget til ny forskrift. Ændringen bør således ikke opleves som et højere støjniveau.

Forslaget om begrænsning af arbejdstiden for særligt støjende aktiviteter medfører, at det bliver enklere og tydeligere for entreprenørerne og borgerne, hvornår disse aktiviteter må udføres. Forvaltningen vurderer, at forenklingen vil medføre færre støjgener for borgerne i de følsomme timer (før kl. 8.00 og efter kl. 17.00).

Ad B) Vibrationer samt tillæg for toner og impulser for øvrige aktiviteter
På baggrund af høringssvarene frafalder forvaltningen forslaget om at fjerne tillægget for toner og impulser på 5 dB ved vurderingen af grænseværdien på 70 dB. Dette tillæg tager højde for, at støj, der indeholder toner og impulser, er mere generende end anden støj. Grænseværdier for vibrationer fjernes fortsat jf. bilag 3, der forklarer nærmere om vibrationer samt tillæg for toner og impulser.

Ad C) Naboorientering
Forvaltningen er enig i, at information om særligt støjende aktiviteter og aktiviteternes varighed er af stor betydning for naboer og foreslår derfor at medtage dette som et krav.

Høringssvar fra bygherrer, myndigheder mv.

Der er modtaget høringssvar fra enkelte bygherrer, fra Miljøstyrelsen og fra en omegnskommune.

  1. Forlængelse af byggeperiode. Bygherrerne er generelt for en fjernelse af støjgrænser for særligt støjende arbejde fra forskriften, men imod at arbejdstiden forkortes, da det vil forlænge perioden med særligt støjende aktiviteter.  
  2. Forskriften er kun for kortvarige projekter. Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at forskriften kun kan omfatte små og kortvarige projekter.
  3. Forskellige arbejdstider mellem kommuner. Gladsaxe Kommune gør opmærksom på, at arbejdstid mv. er forskellig i de to kommuners forskrifter. Byggeaktiviteter kan i Gladsaxe Kommune udføres på hverdage i tidsrummet kl. 07.00 – 18.00 samt på lørdage i tidsrummet kl. 07.00 – 14.00. Gladsaxe Kommune har ikke støjgrænser i deres regelsæt.

Forvaltningens bemærkninger

Ad D) Forlængelse af byggeperioder
Forvaltningen anerkender, at et kortere tidsrum for særligt støjende arbejde kan medføre længere byggeperioder. Krav om begrænsning af arbejdstiden er dog allerede i dag forvaltningens gældende praksis for de bygherrer, der korrekt søger dispensation til udførelse af særligt støjende arbejde.

Ad E) Forskriften er kun for kortvarige projekter
Forvaltningen er opmærksom på, at forskriften ikke kan benyttes ved større eller længerevarende bygge- og anlægsprojekter. Længerevarende byggeprojekter bliver reguleret via påbud efter miljøbeskyttelseslovens § 42. Det gælder f.eks. Nordhavnsvejen, mens Metrobyggeriget er reguleret via en særlig bekendtgørelse udfærdiget af Transport- og Bygningsministeriet.

Ad F) Forskellige kommunale arbejdstider
Der er forskelle i forskrifterne i kommunerne omkring København, og det kan give udfordringer ved kommunegrænser mv., og for entreprenører, der opererer i flere kommuner. Modsat giver lokale forskrifter muligheden for, at der er forskellige kommunalpolitiske behov og prioriteringer.

Forvaltningens forslag til forskrift efter endt høring

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen, at tillæg for impulser og toner i støjgrænserne ikke udgår. Desuden foreslår forvaltningen, at der indsættes et krav om, at entreprenøren også skal informere naboer, når der udføres særligt støjende arbejde.

Nedenstående tabel viser forskellen i forvaltningens endelige forslag til reguleringen af særligt støjende aktiviteter i relation til reguleringen af de øvrige byggepladsaktiviteter før og nu (’før’ er markeret ved gennemstregning):  

Byggeaktiviteter

Tidsrum

Nabo-

orientering

Grænseværdi

Dispensation

Særligt støjende:

Spuns, Sekantpæle,

Jordankre, Skæring og slibning, Betonnedbrydning m.v.

Mandag - fredag

07.00-19.00

 

08.00-17.00

Nej

 

Ja

70 dB (A)

(inkl. tillæg)

 

Ingen. Dog mulighed for konkret fastsættelse af grænseværdi.

Muligt ved trafikale,
sikkerhedsmæssige eller
byggetekniske grunde. Ved dispensation skal naboer

orienteres.

Øvrige

Alt andet f.eks. gravearbejde, støbning, montering, m.v.

Mandag – fredag

07.00-19.00

Lørdag

8.00 – 17.00

Nej

70 dB (A)

(inkl. tillæg)

Muligt ved trafikale,
sikkerhedsmæssige eller
byggetekniske grunde. Ved dispensation skal naboer

orienteres.

Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den reviderede forskrift ikke har miljømæssige konsekvenser, der medfører, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen godkender forskriften, vil Teknik- og Miljøforvaltningen offentligt annoncere den. Herefter vil den ændrede forskrift træde i kraft. I forbindelse med vedtagelsen af de nye regler vil forvaltningen målrette information af bygherre og entreprenører mv. om ændringerne med fokus på de nye arbejdstider for særligt støjende arbejde og krav om information til borgerne.

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at ”Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune” revideres, så tidsrummet for særligt støjende arbejde begrænses, mens støjgrænseværdierne for særligt støjende arbejde fjernes.
  2. at entreprenøren får informationspligt ved udførelse af særligt støjende arbejder.
  3. at tillæg for toner og impulser bibeholdes i forskriften.
  4. at den reviderede ”Forskrift for visse miljøforhold ved midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune” (bilag 1) træder i kraft ved Borgerrepræsentationens godkendelse.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 21. november 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ser gerne, at der sker en orientering af naboerne, når der tillades anlægsarbejder, som har betydning for fremkommeligheden.”

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2016

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

En samlet Borgerrepræsentation videreførte følgende protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Vi ser gerne, at der sker en orientering af naboerne, når der tillades anlægsarbejder, som har betydning for fremkommeligheden. ”

Til top