Mødedato: 15.12.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Afrapportering vedrørende måltal for kønsbalanceret ledelse

Se alle bilag

Økonomiforvaltningen foreslår den endelige afrapportering af måltal for kønsbalanceret ledelse taget til efterretning.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at afrapporteringen vedrørende måltal for kønsbalanceret ledelse tages til efterretning,
  2. at de eksisterende måltal fastholdes i en ny treårig periode, og at status afrapporteres årligt med en endelig afrapportering om målopfyldelse ultimo 2019.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede den 22. august 2013 i forbindelse med behandling af dagsordenspunkt 7 om måltal for ligestilling, at der skulle fastsættes følgende 3-årige måltal for kønsbalanceret ledelse:

1. et samlet måltal for hele Københavns Kommune (KK) om, at der ikke er mere end 10 procentpoints forskel i kønsandelen blandt niveau 1-ledere (adm. direktører og direktører) og den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere).

2. et måltal om, at ingen forvaltninger overstiger 10 procentpoints forskel i kønsandelen blandt niveau 2-ledere (ledere, der refererer til en direktion) og den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere).

Økonomiforvaltningen (ØKF) orienterede efterfølgende - i et notat til Økonomiudvalgets (ØU's) aflæggerbord den 3. november 2015 - om, at der ved måltalsperiodens udløb (i 2. halvår af 2016) vil blive afrapporteret over for ØU og BR. Denne afrapportering forelægges hermed.

Løsning

ØKF har indhentet data fra kommunens øvrige forvaltninger og Koncernservice med henblik på udarbejdelse af status for opfyldelsen af måltallene. På denne baggrund kan der gives følgende status i forhold til de to måltal. Alle opgjorte tal er fra oktober-november 2016.

1. Lederniveau 1 - samlet måltal for hele KK

I forhold til lederniveau 1 (adm. direktører og direktører) er der et samlet måltal for hele KK om, at der ikke er mere end 10 procentpoints forskel i kønsandelen blandt niveau 1-ledere (adm. direktører og direktører) og den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere).

Der er aktuelt 20 niveau 1-ledere (adm. direktører og direktører) i KK, hvoraf 6 - svarende til 30 % - er kvinder, mens 14 - svarende til 70 % - er mænd. I den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere) er andelen af kvinder 64 %, mens andelen af mænd er 36 %. Således er forskellen mellem kønsandelen blandt niveau 1-ledere og den underliggende rekrutteringsgruppe 34 procentpoint. Målsætningen om maksimalt 10 procentpoints forskel mellem kønsfordelingen blandt niveau 1-lederne og i den underliggende rekrutteringsgruppe er dermed ikke opfyldt.

På tidspunktet for vedtagelsen af måltallene var forskellen i kønsandel mellem niveau 1-ledere og AC-medarbejdere 23 procentpoint, og forskellen er således blevet større i den mellemliggende periode.

Det er i denne sammenhæng væsentligt at være opmærksom på, at blot få udskiftninger vil kunne have stor effekt på den kønsmæssige sammensætning som følge af ledergruppens størrelse.

2. Lederniveau 2 - måltal for alle forvaltninger

Måltallet for lederniveau 2 (ledere, der refererer til en direktion) er, at ingen forvaltninger overstiger 10 procentpoints forskel mellem kønsandelen blandt niveau 2-ledere og den underliggende rekrutteringsgruppe (AC-medarbejdere i den pågældende forvaltning). I bilag 1 ses en oversigt over de enkelte forvaltningers målopfyldelse. Til status i de enkelte forvaltninger bemærkes herudover følgende:

I tre forvaltninger – Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen – er målet om maksimalt 10 procentpoints forskel mellem niveau 2-ledergruppen og den underliggende rekrutteringsgruppe nået.

I de øvrige fire forvaltninger – Kultur- og Fritidsforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen – er målet om maksimalt 10 procentpoints forskel ikke nået.

I Økonomiforvaltningen er forskellen i kønsandel mellem niveau 2-ledergruppen og rekrutteringsgruppen dog faldet med 9 procentpoint i løbet af måltalsperioden. I Kultur- og Fritidsforvaltningen er forskellen i kønsandelene faldet med 2 procentpoint. I Socialforvaltningen har der været tale om en marginal stigning i forskellen mellem kønsandelene på 1 procentpoint. I forhold til Teknik- og Miljøforvaltningen (hvor der har været en stigning på 3 procentpoint i forskellen mellem kønsandelene) bemærkes, at forvaltningen grundet en organisationsændring siden vedtagelsen af måltallene er gået fra at have i alt 12 niveau 2-ledere til nu alene at have 6 niveau 2-ledere. Den lille ledergruppe betyder, at blot en enkelt persons forskel vil kunne have afgørende betydning for, om målet er nået.

Det kan således generelt konkluderes, at det overordnede mål, om at der i ingen forvaltninger er mere end 10 procentpoints forskel mellem niveau 2-ledergruppen og den underliggende rekrutteringsgruppe ikke er nået, men at flere forvaltninger opfylder 10 procentpoints-målsætningen (hvilket ingen forvaltninger gjorde på tidspunktet for fastsættelsen af måltallet), og at der i to forvaltninger herudover har været en reduktion i kønsforskellen mellem ledergruppen og rekrutteringsgrundlaget.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen afslutter arbejdet med det 3-årige måltal for kønsbalanceret ledelse.

 

Søren Tegen Pedersen      /      Mads Grønvall

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at afrapporteringen vedrørende måltal for kønsbalanceret ledelse tages til efterretning.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2016

Socialdemokraterne, Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som nyt 2. at-punkt:

”at de eksisterende måltal fastholdes i en ny treårig periode, og at status afrapporteres årligt med en endelig afrapportering om målopfyldelse ultimo 2019.”

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt 2. at-punkt:

”at der fremadrettet i forbindelse med udarbejdelsen af kommunens ligestillingsredegørelser laves afrapportering opdelt på forvaltningsniveau. ”

SF fremsatte subsidiært følgende ændringsforslag (ÆF3) som nyt 2. at-punkt:

”at afrapportering fremadrettet sker i forbindelse samtidig med den ordinære ligestillingsredegørelse.”

Det af Socialdemokraterne, Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 6 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.

Imod stemte: F, V, O, C og I.

De af SF fremsatte subsidiære ændringsforslag blev herved forkastet.

Indstillingen med tilføjelse af nyt 2. at-punkt blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi mener, at ansættelse af ledere skal baseres på kvalifikationer og ikke køn.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2016

 

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

 

”Vi mener, at ansættelse af ledere skal baseres på kvalifikationer og ikke køn.”

Til top