Mødedato: 15.12.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Nye standardregulativer for affald

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende nye regulativer for henholdsvis husholdningsaffald og erhvervsaffald efter at de har været i en 8-uger offentlig høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

1.      at forslag til regulativ for erhvervsaffald og forslag til regulativ for husholdningsaffald godkendes, jf. bilag 1 og bilag 2.

 (Teknik- og Miljøudvalget) 

Problemstilling

På Borgerrepræsentationens møde den 22. august 2011 godkendte Borgerrepræsentationen, at Teknik- og Miljøforvaltningen iværksatte offentlig høring i 8 uger af forslag til regulativ for erhvervsaffald og husholdningsaffald. Der er indkommet 12 høringssvar, heraf 8 høringssvar fra lokaludvalgene.

Ingen af høringssvarene har givet anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at der ændres i de oprindelige regulativudkast. Kommunerne har kun begrænsede muligheder for at påvirke indholdet af regulativerne, da regulativerne, som foreskrevet i affaldsbekendtgørelsen, er udfærdiget i henhold til bekendtgørelsens særlige skabeloner, hvor de faste tekster skal følges.

Løsning

Der er to emner, der går igen i de modtagne høringssvar. Det er takstomlægningen, der betyder, at der ikke længere er forbrugsafhængig betaling for dagrenovationsordningen, men opkræves et fast gebyr pr. boligenhed. Så er det forbuddet mod at virksomhederne bruger de kommunale genanvendelsesordninger på de blandede bolig- og erhvervsejendomme, som fx den kommunale papordning.

 

Således som affaldsbekendtgørelsen er udformet, er det efter forvaltningens opfattelse udelukket, at genanvendelsesordninger (henteordning på adressen for fx pap og papir) på de blandede bolig og erhvervsejendomme igen kan stilles til rådighed for virksomhederne.

 

Teknik- og Miljøborgmesteren har haft rettet henvendelse til den tidligere Miljøminister med opfordring til, at reglerne blev ændret, så virksomheder der drives fra blandede bolig- og erhvervsejendomme - og som har en affaldsproduktion, der i art og mængde kan sidestilles med en husholdning - igen kan få deres affald håndteret i de kommunale genanvendelsesordninger. Den forhenværende miljøminister svarede, at hun ikke fandt, at der inden for rammerne af den politiske aftale om affaldsreformen kan gennemføres ændringer af reglerne, så kommunerne igen kan få anvisningsret over dele af det genanvendelige erhvervsaffald.

 

Center for Miljø har øget tilsynsindsatsen i forhold til de kommunale genanvendelsesordninger på de blandede bolig- og erhvervsejendomme. Der tegner sig et tydeligt billede af, at ændringerne har betydet, at rigtig meget genanvendeligt erhvervsaffald nu ender i dagrenovationsbeholderne i stedet for at blive genanvendt.

 

Vedrørende omlægningen af dagrenovationsgebyret er det forvaltningens opfattelse, at der ikke på nuværende tidspunkt er et realistisk alternativ til faste gebyrer pr. boligenhed og faste satser for virksomhederne differentieret efter branchekode.

 

Hvis boligejendommene igen skulle betale i forhold til forbrug, fx efter hvor meget beholdervolumen, der er på den enkelte ejendom, så vil det efter forvaltningens opfattelse være nødvendigt at få virksomhederne ud af den kommunale dagrenovationsordning. Virksomhederne må så indgå aftale med en privat transportør om at hente virksomhedens affald.

 

Der vil være mange ejendomme, hvor der ikke er plads til individuelle dagrenovationsbeholdere til virksomheder ved siden af den kommunale dagrenovationsordning. I den yderste konsekvens vil det kunne betyde, at der er virksomheder, der må lukke, fordi der ikke på ejendommen er plads til virksomhedens eget affaldsmateriel. Det vil være en uacceptabel serviceforringelse for virksomhederne på de blandede bolig- og erhvervsejendomme.

 

Der er dog pt. dialog med bl.a. Nørrebro Miljøpunkt om at undersøge mulighederne for at tilpasse takstsystemet, så udvalgte brugergrupper kunne vende tilbage til en eller anden form for forbrugsafhængig betaling.

 

Der er endvidere i høringssvarene givet udtryk for enkelte mere overordnede og generelle synspunkter om vigtigheden af at se affaldet som en ressource, samt at se affald og affaldshåndtering i sammenhæng med Københavns Kommunes klimaplan. Den globale ressourceknaphed vil i de kommende år udfordre de kommunale affaldsstrategier med henblik på at sikre en langt mere optimal udnyttelse af affaldets ressourcer end blot at satse på energiudnyttelse ved forbrænding. Som alternativ til forbrænding ønsker kommunen at øge genanvendelsen.

 

Disse meget relevante synspunkter er dog ikke særligt håndterbare i forbindelse med den aktuelle sag om kommunale standardregulativer, men vil indgå i det arbejde der pågår i forvaltningen i forbindelse med udarbejdelse af affaldsplan 2018.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Retningslinjer for den kommunale opkrævning af affaldsgebyrer fastsættes ikke længere i de kommunale regulativer. Gebyropkrævningen er nu hjemlet direkte i Miljøbeskyttelseslovens § 48 og affaldsbekendtgørelsens kapitel 11.

Borgerrepræsentationen har på møder den 27. januar 2011 og den 15. juni 2011 godkendt takstoversigter med satserne for henholdsvis erhvervsgebyrer og boliggebyrer for 2011. Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 14. november 2011 ændringer til taksoversigten med erhvervsaffaldsgebyrer og boliggebyrerne for 2012. 

Videre proces

Regulativerne skal være vedtaget, så de kan træde i kraft senest 1. januar 2012, hvorfor regulativerne skal behandles i Borgerrepræsentationens møde den 15. december 2011.

 

Hjalte Aaberg

                                                                  /Mikkel Aarø-Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til regulativ for erhvervsaffald og forslag til regulativ for husholdningsaffald godkendes, jf. bilag 1 og bilag 2

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 28. november 2011

Indstillingen blev anbefalet.



Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top