Mødedato: 15.12.2005, kl. 17:30

Takster for vand og afløb for 2006

Se alle bilag

Takster for vand og afløb for 2006

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. december 2005

 

 

BR 753/05

Takster for vand og afløb for 2006

Takster for vand og afløb for 2006

 

 

Indstilling om, at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiges til på ekstraordinære generalforsamlinger i KE Vand og KE Afløb at godkende, at taksterne for vand og afløb pr. 1. januar 2006 forhøjes med hhv. 10 og 20% i forhold til taksten i 2005, at kommunens godkendelse af vand- og afløbstaksterne som myndighed er delegeret til Miljø- og Forsyningsudvalget (efter 1. januar 2006 Teknik- og Miljøudvalget) i henhold til styrelsesvedtægten som et led i den umiddelbare forvaltning af opgaver vedrørende vandforsyning og afløbsområdet.

Det bemærkes til indstillingens 2. at Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til at der fremover sker en delegering af beslutningskompetencen til Teknik- og Miljøudvalget.

Delegeringen af beslutningskompetencen gælder dog ikke såfremt, at beslutningen vedrørende takstfastsættelsen, medfører et fald i selskabets egenkapital eller at beslutningen i udvalget har betydning for kommunens mulighed for at foretage udlodning af overskud, indskud af kommunale midler i selskaberne og/eller for om der skal ske en konvertering af gæld til egenkapital (BR 544/05).

Denne indskrænkning af beslutningskompetencen er i overensstemmelse med Københavns Energis vedtægter (jf. BR 604/04).

Vedlagt notat om konsekvenserne for egenkapital i Københavns Energi og underdækning ved takststigning på vand og afløb.

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiges til på ekstraordinære generalforsamlinger i KE Vand og KE Afløb at godkende, at taksterne for vand og afløb pr. 1. januar 2006 forhøjes med hhv. 40 og 62 %, og

at Borgerrepræsentationen tiltræder, at kommunens godkendelse af vand- og afløbstaksterne som myndighed er delegeret til Miljø- og Forsyningsudvalget (efter 1. januar 2006 Teknik- og Miljøudvalget) i henhold til styrelsesvedtægten som et led i den umiddelbare forvaltning af opgaver vedrørende vandforsyning og afløbsområdet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår herudover, at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder,

at der på baggrund af Borgerrepræsentationens mandat holdes "papirgeneralforsamlinger" i KE Vand og KE Afløb den 16. december 2005.

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2005

Tiltrådt med ændring af 1. at til følgende:

"at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiges til på ekstraordinære generalforsamlinger i KE Vand og KE Afløb at godkende, at taksterne for vand og afløb pr. 1. januar 2006 forhøjes med hhv. 10 og 20% i forhold til taksten i 2005

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget bemærker til indstillingens 2. at

 

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til at der fremover sker en delegering af beslutningskompetencen til Teknik- og Miljøudvalget.

 

Delegeringen af beslutningskompetencen gælder dog ikke såfremt, at beslutningen vedrørende takstfastsættelsen, medfører et fald i selskabets egenkapital eller at beslutningen i udvalget har betydning for kommunens mulighed for at foretage udlodning af overskud, indskud af kommunale midler i selskaberne og/eller for om der skal ske en konvertering af gæld til egenkapital (BR 544/05)"

 

Denne indskrænkning af beslutningskompetencen er i overensstemmelse med Københavns Energis vedtægter (jf. BR 604/04)

 

Vedlagt notat om konsekvenserne for egenkapital i Københavns Energi og underdækning ved takststigning på vand og afløb.

< b style='mso-bidi-font-weight:normal'> 

 

 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2005

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Bestyrelsen for KE har den 22. november 2005 afgivet sin indstilling til generalforsamlingerne for KE Varme A/S, KE Bygas A/S, KE Vand A/S, KE Afløb A/S og – for elforsyningens vedkommende - Københavns Energi Holding A/S vedrørende fastsættelse af taksterne for 2006.

Det vil normalt være generalforsamlingerne, som fastsætter selskabernes takster. For vandforsyningens og afløbsområdets vedkommende er der imidlertid stillet forslag om betragtelige forhøjelser på hhv. 40 % og 62 % med henblik på at undgå, at en forventet ny regulering af området gør det nødvendigt at nedskrive anlægsaktiverne i selskaberne.

Da en eventuel beslutning om at gennemføre en mindre takstforhøjelse end foreslået af bestyrelsen vil kunne få væsentlig indvirkning på de kommunale værdier i selskaberne, er det Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at takstfastsættelsen er en sådan beslutning af overordnet principiel og økonomisk betydning, som udvalget som generalforsamling kun kan træffe efter indstilling til Borgerrepræsentationen, jf. indstillingen om styring af KE-selskaberne, som Borgerrepræsentationen behandlede den 9. december 2004 (BR 604/04).

Det indstilles derfor, at Miljø- og Forsyningsudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen at give Miljø- og Forsyningsudvalget et bundet mandat til at godkende de foreslåede takstforhøjelser på efterfølgende generalforsamlinger i KE Vand og KE Afløb. Det foreslås endvidere, at generalforsamlingerne afholdes som "papirgeneralforsamlinger" den 16. december 2005.

Københavns Kommune skal i henhold til vandforsyningsloven og lov om betalingsregler for spildevandsanlæg godkende takster for vand og afløb som myndighed. Der er tale om en almindelig myndighedsopgave, som umiddelbart kunne betragtes som delegeret til fagudvalget i henhold til styrelsesvedtægten. Den tidligere nævnte indstilling om styring af KE-selskaberne kan imidlertid give anledning til den misforståelse, at der er tale om en godkendelse, som i henhold til lovgivningen skal gives af kommunalbestyrelsen.

På den baggrund indstilles det, at Borgerrepræsentationen tiltræder, at det bekræftes, at opgaven i henhold til styrelsesvedtægten er delegeret til udvalget som et led i den umiddelbare forvaltning af vand- og afløbsområdet.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Indtil udskillelsen af KE i aktieselskaber pr. 31. december 2004 blev taksterne for el, gas, varme, vand og afløb som bekendt fastsat i forbindelse med behandlingen af Københavns Kommunes budget. De takster for 2005, som var blevet fastlagt ved budgetgodkendelsen i oktober 2004, blev opretholdt ved selskabsudskillelsen. Ved den forestående fastlæggelse af taksterne for 2006 er det således første gang efter udskillelsen, at generalforsamlingerne skal fastsætte takster for aktieselskaberne.

Bestyrelsen for KE har den 22. november 2005 afgivet sin indstilling vedrørende fastsættelse af taksterne for 2006 til generalforsamlingerne for KE Varme A/S, KE Bygas A/S, KE Vand A/S, KE Afløb A/S og – for elforsyningens vedkommende - Københavns Energi Holding A/S. Der er samtidig indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i KE Varme A/S, KE Bygas og Københavns Energi Holding A/S, mens de ekstraordinære generalforsamlinger i aktieselskaberne KE Vand og KE Afløb først vil blive afholdt, når nærværende indstilling har været behandlet i Borgerrepræsentationen.

Det er væsentligt at skelne mellem selve fastsættelsen af taksterne, som er en sag for ejeren, og myndighedens godkendelse af taksterne. Takstfastsættelsen har til formål at sikre det økonomiske grundlag både for produktionen af forsyningsydelsen og for selskabet, som står for opgaven. Myndighedens godkendelse af taksterne skal sikre, at taksterne kun indeholder de elementer, som i henhold til lovgivningen må indregnes i taksterne.

 

Myndighedsgodkendelsen

Myndighedsgodkendelsen af taksterne for gas, varme og el sker ved, at taksterne anmeldes til Energitilsynet, som har mulighed for at gribe ind, hvis taksterne vurderes at være for høje. Myndighedsgodkendelsen af vand- og kloaktaksterne er imidlertid i henhold til vandforsyningsloven og spildevandslovgivningen henlagt til kommunen.

Proceduren har været nærmere beskrevet i forbindelse med, at Borgerrepræsentationen i december 2004 traf beslutning om udskillelsen af KE i aktieselskaber.

Af indstillingen om styring af KE-selskaberne (BR 604/04) fremgår det, at taksterne for de fem forsyningsarter skal forelægges og godkendes af generalforsamlingen, som samtidig blev delegeret til MFU.

Det fremgik endvidere, at det ifølge lovgivningen fortsat skulle være kommunalbestyrelsen, der godkender taksterne for vand og afløb på baggrund af en indstilling fra netselskabets generalforsamlinger. Forvaltningerne skulle kontakte de relevante statslige myndigheder for at afklare, om denne godkendelse kunne delegeres fra Borgerrepræsentationen til Miljø- og Forsyningsudvalget.

Baggrunden for, at indstillingen afspejler, at der er usikkerhed om reglerne var,

-         at vandforsyningsloven og lov om betalingsregler for spildevandsanlæg begge fastsætter, at kommunalbestyrelsen skal godkende taksterne som myndighed, og

-         at styrelseslovens § 41a fastsætter et delegationsforbud for så vidt angår fastsættelse af takster for kommunale forsyningsvirksomheder, der skal godkendes af kommunalbestyrelsen i et møde.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen fandt efterfølgende, at styrelseslovens § 41a udelukkende kunne gælde forsyningsvirksomhed, der finder sted i regi af den kommunale forvaltning, blandt andet fordi den pågældende bestemmelse er indarbejdet i et kapitel, der vedrører de kommunale budgetter, som KE-selskaberne efter selskabsudskillelsen ikke længere er en del af. Miljø- og Forsyningsforvaltningen bad derfor med brev af 26. januar 2005 Indenrigs- og Sundhedsministeriet om at bekræfte dette.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har med brev af 7. november 2005 (vedlagt) bekræftet, at beslutninger om takstfastsættelse for forsyningsvirksomheder organiseret i aktieselskaber ikke er omfattet af § 41a. Ministeriet lægger vægt på, at det af bemærkningerne til § 41a fremgår, at bestemmelsen vedrører "takstfastsættelse efter bevilling i det kommunale budget".

Der er således ingen krav i styrelsesloven om, at aktieselskabernes takster skal godkendes af Borgerrepræsentationen.

Som nævnt ovenfor indeholder lovgivningen vedrørende vand og afløb bestemmelser om, at kommunalbestyrelsen skal godkende taksterne som myndighed. Det fremgår imidlertid videre af Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse, at der ikke i kraft af styrelsesloven er noget forbud mod, at denne godkendelse delegeres til et udvalg eller til forvaltningen. Det forhold, at der står "kommunalbestyrelsen" i særlovgivningen, er alene udtryk for, at opgaverne skal løses i kommunalt regi, med mindre der er klare tilkendegivelser om det modsatte i forarbejderne til lovgivningen, hvilket efter Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse ikke er tilfældet.

Der er således heller ingen krav om, at kommunens myndighedsgodkendelse af taksterne for vand og afløb forelægges Borgerrepræsentationen.

Når det blev antaget i indstillingen om styring af KE (BR 604/04), at Borgerrepræsentationen fortsat ville skulle godkende taksterne for vand og afløb, skyldes det derfor en misforståelse af sammenhængen mellem særlovgivningen og styrelsesloven, som er ryddet af vejen med udtalelsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Det skal bemærkes, at en sådan behandling af taksterne i Borgerrepræsentationen alene ville vedrøre myndighedsgodkendelsen, altså spørgsmålet om, hvorvidt de fastsatte takster er fastsat i overensstemmelse med lovgivningen eller ej. En kommune overtager ikke retten til at fastsætte taksten fra et selskab, fordi kommunen skal træffe afgørelse som myndighed, og afgørelsen om myndighedsgodkendelse af taksterne har almindeligvis ingen økonomiske eller bevillingsmæssige konsekvenser for kommunen. I de få tilfælde, hvor der kan være en sådan sammenhæng, vil det næppe være lovligt, at kommunen lader dette forhold få indflydelse på afgørelsen.

Varetagelsen af den umiddelbare forvaltning af opgaver vedrørende vandforsyningen og afløbsområdet er i henhold til styrelsesvedtægtens § 20 delegeret til Miljø- og Forsyningsudvalget (med virkning fra 1. januar Teknik- og Miljøudvalget, og da i henhold til § 19). Efter Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse må godkendelse af takster som myndighed henregnes til denne "umiddelbare forvaltning".

Der er ingen antydning i indstillingen af, at Borgerrepræsentationen har haft grund til eller ønske om at begrænse den almindelige delegation af den umiddelbare forvaltning til Miljø- og Forsyningsudvalget. Det kunne derfor med en vis ret antages, at myndighedsgodkendelsen af taksterne – trods formuleringen i indstillingen – fortsat er henlagt til Miljø- og Forsyningsudvalget.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder dog, at Borgerrepræsentationen – da indstillingen har kunnet skabe tvivl om delegationen af opgaven, og det er første gang, at delegationen i givet fald udnyttes – forinden bør bekræfte, at myndighedsgodkendelsen er omfattet af den umiddelbare forvaltning, som er delegeret til udvalget.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har først den 22. november 2005 endeligt modtaget KE's indstilling til generalforsamlingen om taksterne for vand og afløb for 2006 og de budgetter, som danner grundlaget for takstfastsættelsen. Miljøkontrollen har derfor ikke kunnet færdiggøre myndighedsbehandlingen af takstforslaget til forelæggelse for Miljø- og Forsyningsudvalget den 28. november 2005.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen forventer imidlertid, at Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 5. december 2005 vil kunne få forelagt en indstilling om eventuel godkendelse af vand- og afløbstaksterne. Udvalgets beslutning vil blive truffet under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen efterfølgende – under behandlingen af nærværende indstilling - bekræfter, at myndighedsgodkendelsen er delegeret til udvalget.

 

Fremtidig procedure for fastsættelse af KE's takster

Om takstfastsættelsen i øvrigt fremgår det som nævnt indledningsvis yderligere kun af indstillingen om styringen af KE-selskaberne, at taksterne for alle fem forsyningsarter skal godkendes af generalforsamlingen.

På baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse er det derfor Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at taksterne for forsyningsvirksomhederne fremover almindeligvis fastsættes på følgende måde:

-         Selskabets bestyrelse forelægger et forslag for generalforsamlingen,

-         < ![endif]>generalforsamlingen godkender forslaget, som herefter endeligt kan vedtages af bestyrelsen og

-         takstforslagene for vand og afløb forelægges Miljø- og Forsyningsudvalget til godkendelse.

Indstillingen om styring af KE-selskaberne delegerer generalforsamlingskompetencen til Miljø- og Forsyningsudvalget, men "med indstilling til Borgerrepræsentationen i sager af overordnet principiel og økonomisk betydning".

Det er ud fra en gennemgang af materialet til generalforsamlingen Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at generalforsamlingerne i KE Varme A/S, KE Bygas A/S og Københavns Energi Holding A/S vil kunne træffe beslutning om taksterne for varme, gas og elnettet for 2006 på baggrund af bestyrelsens indstilling, uden at sagen bliver af en sådan overordnet principiel og økonomisk betydning for kommunen, at en indstilling til Borgerrepræsentationen vil være påkrævet. Det skal bemærkes, at taksterne for elnettet reguleres efter anmodning fra DONG A/S, som har købt Københavns Energi Holding A/S, men som er afskåret fra at fastsætte taksterne, før handelen er godkendt af konkurrencemyndighederne og formelt kan afsluttes.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer imidlertid, at takstfastsættelsen for vand og afløb med de foreslåede forhøjelser kan blive en sådan beslutning af overordnet principiel og økonomisk betydning, som generalforsamlingerne for KE Vand A/S og KE Afløb A/S først kan træffe med mandat fra Borgerrepræsentationen, jf. indstillingen om styring af KE-selskaberne fra 9. december 2004 (BR 604/04).

 

 

 

 

Taksterne for vand og afløb

Miljø- og Forsyningsudvalget har i september måned været forelagt scenarier, der indebar forhøjelse af taksterne for vand på 7 % og for afløb på 17 % i 2006, og hvor taksterne de næste ti år skulle reguleres med hhv. ca. 1 og 2 % årligt over inflationen. De pågældende takstforhøjelser var foreslået med henblik på, at KE i løbet af en årrække kunne afvikle udlægskontoen og gælden vedrørende de historiske tjenestemandforpligtelser og samtidig fortsætte de planlagte investeringer i f.eks. de anlæg, der er under opførelse med henblik på at give badevandskvalitet i Svanemøllebugten.

På baggrund af Miljøstyrelsens ideoplæg til "Serviceeftersyn af vandsektoren", der er sendt i høring den 13. oktober 2005, vurderer KE, at dette takstscenario ikke kan opretholdes.

For det første fremgår det af idéoplægget, at der kunne tænkes indført regulering, som lægger et prisloft over taksterne og som fremover kun vil give mulighed for regulering af taksterne med inflationen. Alene på baggrund af dette forhold bør der i 2006 i stedet ske en forhøjelse af taksterne med hhv. ca. 10 og 20 % og herefter alene en forhøjelse af taksterne svarende til inflationen.

Miljøstyrelsens forslag indebærer imidlertid også, at værdiansættelsen af aktiverne i selskaberne skal ske på baggrund af de løbende indtægter som følge af forsyningsvirksomhedens takster og ikke på baggrund af genanskaffelsesværdien for selskabets aktiver. Værdiansættelse efter genanskaffelsesværdien er den metode, som blev anvendt ved selskabsudskillelsen, og som således danner baggrund for den nuværende opgørelse af værdierne i vand- og afløbsselskaberne.

Hvis der gennemføres en regulering af vandsektoren med dette indhold og med udgangspunkt i taksterne pr. 1. januar 2006, vil de nuværende værdier i selskabet efter KE's vurdering kun kunne opretholdes, såfremt vandtaksterne forhøjes med 40 % og afløbstaksterne med 62 %.

Der henvises til det vedlagte materiale, bilag 1-4, der er fremsendt til brug for generalforsamlingerne i KE.

Konsekvenserne af at gennemføre en mindre takstforhøjelse end bestyrelsen har indstillet vil – hvis reguleringen af vand- og afløbssektoren gennemføres som forventet – give anledning til, at anlægsaktiverne i selskaberne skal nedskrives ganske væsentligt.

KE vurderer, at en fastholdelse af taksterne på det nuværende niveau vil give anledning til en nedskrivning af vandforsyningens anlægsaktiver med 2 mia. kr., fra 3,5 til 1,5 mia.kr., og af værdierne i afløbsselskabet med 4 mia. kr., fra 4,4 mia. til 0,4 mia. kr. 

Københavns Kommune har i forbindelse med den delvise konvertering af gældsbrevene i KE Vand og KE Afløb til aktier (BR 506/05) opretholdt en del af gældsbrevet som et tilgodehavende i selskaberne. Hvis taksterne ikke forhøjes med de foreslåede 40 og 62 %, vil der opstå behov for at konvertere yderligere dele af disse gældsbreve til aktier for at bevare en soliditet i selskaberne på 35 %, der vurderes at være nødvendig for at selskaberne kan finansiere deres gæld på acceptable vilkår. Med en sådan yderligere konvertering nedskrives kommunens tilgodehavende i selskabet.

Det er på denne baggrund Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at spørgsmålet om fastsættelse af taksterne for vand og afløb har så stor økonomisk betydning for kommunens værdier i selskabet, at Miljø- og Forsyningsudvalget bør anmode Borgerrepræsentationen om at træffe beslutningen om taksternes størrelse. Det foreslås, at udvalget anmoder Borgerrepræsentationen om et bundet mandat til på generalforsamlingen at godkende bestyrelsens forslag om takstforhøjelser på 40 %, respektive 62 % for vand og afløb.

 

På den baggrund har Miljø- og Forsyningsforvaltningen og KE vurderet, at afholdelsen af generalforsamlingerne i KE Vand og KE Afløb må udskydes, indtil BR har behandlet nærværende indstilling. Det foreslås endvidere, at generalforsamlingerne afholdes som "papirgeneralforsamlinger" på baggrund af Borgerrepræsentationens mandat.

Sagen om takstfastsættelse for vand og afløb kan herefter få følgende forløb:

28/11:          Indstilling om mandat m.m. behandles af MFU

5/12:             Indstilling om myndighedsgodkendelse behandles af MFU

6/12:             Indstilling om mandat m.m. behandles af ØU

15/12:          Indstilling om mandat m.m. behandles af BR

16/12:          Ekstraordinær generalforsamling i KE Vand og KE Afløb

 

Herefter fastsætter bestyrelserne formelt taksterne i henhold til generalforsamlingens beslutning.

Myndighedsgodkendelsen af taksterne som vand og afløb ventes som nævnt ovenfor forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget på mødet den 5.december 2005 i form af en indstilling om godkendelse under forudsætning af, at Borgerrepræsentationen efterfølgende bekræfter, at kompetencen er delegeret til udvalget.

 

Taksterne for gas, varme og el-nettet

Taksterne for gas, varme og el vil kunne fastlægges på generalforsamlingerne den 5. december 2005 i de tre selskaber, idet det på baggrund af bestyrelsens indstilling ikke vurderes, at takstfastsættelsen har overordnet principiel og økonomisk betydning for kommunen, og der således ikke vurderes at være spørgsmål, hvor der er behov for, at Miljø- og Forsyningsudvalget søger mandat fra Borgerrepræsentationen, udover den tidligere delegation til at udgøre generalforsamlingen. Kommunen skal heller ikke foretage myndighedsgodkendelse af taksterne for gas, varme eller el-net.

Takstfastsættelsen for gas, varme og el forventes derfor at finde sted alene på baggrund af følgende behandling:

5/12:             Ekstraordinær generalforsamling i KE Varme, KE Bygas og Københavns Energi Holding

Herefter fastsætter bestyrelserne formelt taksterne i henhold til generalforsamlingens beslutning.

 

Konsekvenser for borgerne

KE's bestyrelses forslag til forhøjelse af taksterne med 40 % for vand (herunder også abonnementet) og 62 % for afløb indebærer, at prisen pr. m3 stiger fra 30,66 kr. til 43,08 kr. incl. moms og statsafgifter, svarende til 40,5 %.

 

For en familie i hus, der bruger 170 m3 vand om året (svarende til 120 liter dagligt for 4 personer), indebærer forhøjelsen af taksterne for vand og afløb i sig selv en merudgift på godt 2.200 kr.

Forhøjelse af samlet vandpris: 170 m3 * (43,08-30,66) kr./m3 = 2.111 kr.

Forhøjelse af abonnement: (343 kr. – 245 kr.) + moms =           123 kr.

Forhøjelse i alt:                                                                             2.234 kr.

De færreste lejligheder har individuel aflæsning af vandforbruget, men fordelingen af merudgifterne for etageejendomme vil indebære, at familier i lejlighed vil få en forhøjelse af huslejen af samme størrelsesorden.

Det er indarbejdet i takstforslaget, at det samlede vandafledningsbidrag på 18,27 kr. pr. m3 i 2006 opdeles i et vandafledningsbidrag til KE på 13,64 kr. pr. m3 og et rensningsbidrag til I/S Lynettefællesskabet på 4,63 kr. pr. m3. KE forudsætter, at såfremt Lynettefællesskabet hæver sine takster i forhold til niveauet i 2005, vil dette ikke få effekt på KE's økonomi. En eventuel forhøjelse af betalingen til Lynettefællesskabet forudsættes således overvæltet på forbrugerne.

 

ØKONOMI

Med en forhøjelse af taksterne som indstillet af bestyrelsen har indstillingen ingen væsentlige kommunaløkonomiske konsekvenser, ud over øgede udgifter til vand i kommunale institutioner m.v.

En forhøjelse af taksterne med en lavere procentsats end foreslået af bestyrelsen vil – hvis en ny regulering af vandsektoren gennemføres med det anførte indhold - give anledning til nedskrivning af kommunens værdier i vand- og afløbsselskabet.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er ikke miljøvurderet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

HØRING

-

 

BILAG

a.       KE's indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling i KE Varme, KE Bygas og Københavns Energi Holding den 5. december 2005

b.      Bilag 1 til KE's indkaldelse vedr. fastsættelse af takster på forsyningsområderne el, gas, varme, vand og afløb.

c.      Bilag 2 til KE's indkaldelse – budgetter for selskaberne under Københavns Energi

d.      Forslag til takstblad 2006 for Københavns Energi

e.      Indenrigs- og Sundhedsministeriets udtalelse af 7. november 2005

 

 

Peter Elsman                                                                                      Jens Balslev

 

 

Til top