Mødedato: 15.11.2007, kl. 17:30

Medlemsforslag om Københavns Kommunes deltagelse i Sluk Lyset Event d. 29. marts 2008

Medlemsforslag om Københavns Kommunes deltagelse i Sluk Lyset Event d. 29. marts 2008

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 15. november 2007

 

 

BR 524/07

Medlemsforslag om Københavns Kommunes deltagelse i Sluk Lyset Event d. 29. marts 2008

Medlemsforslag om Københavns Kommunes deltagelse i "Sluk Lyset Event" d. 29. marts 2008

 

 

 

Det foreslås,

 

1.                  at Borgerrepræsentationen beslutter, at Københavns Kommune vil deltage i den globale "Sluk Lyset" begivenhed, der finder sted i København og en række andre storbyer d. 29. marts 2008, hvor lyset slukkes i én time for at skabe opmærksomhed om den globale opvarmning. Kommunen skal i den forbindelse undersøge, hvor der er mulighed for at slukke lyset i kommunens e gne bygninger, samt

2.                  at Borgerrepræsentationen opfordrer kommunens ansatte og københavnerne til at bakke op om begivenheden. I kommunikationen til københavnerne kan Agenda 21 centrene spille en rolle.

 

(Stillet af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre)

 

 

 

 

MEDLEMSFORSLAG

 

Det foreslås,

 

1.      at Borgerrepræsentationen beslutter, at Københavns Kommune vil deltage i den globale "Sluk Lyset" begivenhed, der finder sted i København og en række andre storbyer d. 29. marts 2008, hvor lyset slukkes i én time for at skabe opmærksomhed om den globale opvarmning. Kommunen skal i den forbindelse undersøge, hvor der er mulighed for at slukke lyset i kommunens egne bygninger, samt

2.      at Borgerrepræsentationen opfordrer kommunens ansatte og københavnerne til at bakke op om begivenheden. I kommunikationen til københavnerne kan Agenda 21 centrene spille en rolle.

 

(Stillet af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre)

 

 

MOTIVERING

Byer spiller i dag en afgørende rolle for den globale opvarmning. I dag bor over halvdelen af verdens befolkning i byer. Det er i byerne, at væksten sker, og at 75 % af verdens samlede udslip af drivhusgasser finder sted. Men det er også i byerne, at der er stigende opmærksomhed om, hvordan den globale opvarmnings konsekvenser begrænses.

 

Sydney holdt i 2007 et arrangement, hvor byens indbyggere og virksomheder slukkede lyset i en time for at skabe opmærksomhed om den globale opvarmning. Det fik 57 % - eller over 2 mio. mennesker – til at slukke for lyset i den fastlagte time. Byens skyline blev mørk, restauranter var oplyst med stearinlys, og der blev afholdt unplugged koncerter. Byens energiforbrug faldt med 10 procent i dette tidsrum. Dermed er begivenheden efter forslagsstillernes vurdering også med til at sætte fokus på, at den enkelte borgers og virksomheds indsats har betydning – især når mange i fællesskab ændrer adfærd. 

 

Når arrangementet gentages i Sydney d. 29. marts 2008, kan byen få følgeskab af København og en række andre storbyer som bl.a. New York, Los Angeles; San Francisco og Chicago. Bag initiativet til at holde begivenheden i København står miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden, der har opfordret Københavns Kommune til at støtte op om initiativet. København vil dermed blive den første danske og en af de første europæiske byer, der deltager.

 

For at skabe en succesfuld begivenhed i København er det forslagsstillernes vurdering, at kommunens opbakning spiller en stor rolle. Forslagsstillerne foreslår derfor, at kommunen gennem målrettet information til sine ansatte og til københavnerne opfordrer alle til at slukke lyset i en time.

 

Københavns Kommune har et ansvar for at reducere byens – og kommunens eget – CO2-forbrug. I forbindelse med "Sluk Lyset" begivenheden d. 29. marts bør kommunen derfor også undersøge, hvor den selv har mulighed for at slukke lyset i kommunens egne bygninger m.m. i den pågældende time, uden at det medfører gener eller unødig utryghed hos byens borgere.

 

Herudover er det forslagsstillernes vurdering, at denne begivenhed vil bidrage positivt til Københavns Kommunes plan om at inddrage borgere og virksomheder samt at have fokus på kommunens eget energiforbrug. Dette arbejde vil understøtte muligheden for at sætte København på verdenskortet som en miljømetropol, når København bliver værtsby for FN's klimakonference i 2009.


Eventuelle merudgifter til en kommunikationsindsats vil blive afholdt inden for Økonomiforvaltningens rammer.

 

 

 

Til top