Mødedato: 15.06.2005, kl. 16:00

Besvarelse af Undervisningsministeriets brev om Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab

Se alle bilag

Besvarelse af Undervisningsministeriets brev om Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

BR 382/05

Besvarelse af Undervisningsministeriets brev om Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab

Besvarelse af Undervisningsministeriets brev om Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab

 

 

Indstilling om, at udkast til besvarelse af Undervisningsministeriets brev om Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab godkendes.

                                                                 (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

 

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at    udkast til besvarelse til Undervisningsministeriet god kendes

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2005

 

Indstillingen blev godkendt.

 

C og V ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "C og V kan under ingen omstændigheder godkende besvarelsen til Undervisningsministeriet, da vi mener, at det er helt utilstedeligt, at et flertal i Borgerrepræsentationen vil underkende ministeriets afgørelse. Det er vores opfattelse, at det er korrekt, at det skal hedde kristendomskundskab og ikke religion."

 

 

 

RESUME

 

Undervisningsministeriet har med brev af 6. april 2005 tilkendegivet, at borgmester Per Bregengaards godkendelse af læseplanen for kristendomskundskab på Ålholm Skole er klart ulovlig, og at lovliggørelse om fornødent må gennemtvinges med sanktioner.

 

Udvalget er på denne baggrund af overborgmesteren blevet anmodet om at afgive en udtalelse til Borgerrepræsentationen.

 

Borgerrepræsentationen har på sit møde den 12. maj 2005 behandlet et medlemsforslag fra Venstre og Dansk Folkeparti om læseplanen for kristendomskundskab på Ålholm Skole.  På mødet blev forslag om at trække godkendelsen af læseplanen tilbage samt forslag om, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen pålægges at tilvejebringe en ny læseplan, som opfylder lovgivningen forkastet. Borgerrepræsentationen vedtog, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen uden unødigt ophold udarbejder en indstilling til Borgerrepræsentationen med et udkast til besvarelse til Undervisningsministeriet.

 

Borgerrepræsentationen har således godkendt læseplanen i kristendomskundskab med samme indhold, som den tidligere er godkendt af borgmesteren.

 

Forvaltningen foreslår, at udvalget godkender, at udkast til besvarelse til Undervisningsministeriet videresendes til behandling i Borgerrepræsentationen. 

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Undervisningsministeriet har med brev af 6. april 2005 tilkendegivet, at borgmester Per Bregengaards godkendelse af læseplanen for kristendomskundskab på Ålholm Skole er klart ulovlig, og at lovliggørelse om fornødent må gennemtvinges med sanktioner. Københavns Borgerrepræsentation er derfor anmodet om at trække godkendelsen af læseplanen tilbage og drage omsorg for, at der fastsættes en ny læseplan, der opfylder lovgivningens krav. Ministeriets brev er vedlagt som bilag 1, og Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab som bilag 2.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget drøftede på sit møde den 16. marts 2005 medlemsforslag fra Pia Allerslev om, at sagen om Ålholm Skoles overtrædelse af loven vedr. kristendomsundervisning tages op i udvalget snarest muligt. Der henvises til sagen U42/05.

 

Venstre og Dansk Folkeparti har desuden stillet forslag i Borgerrepræsentationen, som blev behandlet den 12. maj 2005 (BR291/05) om, at godkendelsen af læseplanen for kristendomskundskab på Ålholm Skole trækkes tilbage, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen pålægges at tilvejebringe en ny læseplan for kristendomskundskab, som opfylder kravene i lovgivningen, og at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen uden unødigt ophold udarbejder en indstilling til Borgerrepræsentationen med et udkast til besvarelse til Undervisningsministeriet. Beslutningsprotokol fra Borgerrepræsentationens møde den 12. maj 2005 om medlemsforslag om læseplan for kristendomskundskab på Ålholm Skole  er vedlagt som bilag 3.

 

På mødet blev forslag om at trække godkendelsen af læseplanen tilbage samt forslag om, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen pålægges at tilvejebringe en ny læseplan, som opfylder lovgivningen forkastet. Borgerrepræsentationen vedtog, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen uden unødigt ophold udarbejder en indstilling til Borgerrepræsentationen med et udkast til besvarelse til Undervisningsministeriet. Beslutningsprotokol fra Borgerrepræsentationens møde den 12. maj 2005 om medlemsforslag om læseplan for kristendomskundskab på Ålholm Skole  er vedlagt som bilag 3.

 

Borgerrepræsentationen har således godkendt læseplanen i kristendomskundskab med samme indhold, som den tidligere er godkendt af borgmesteren.

 

Borgmesteren og medlemmer af udvalget har i forbindelse med sagen gjort opmærksom på, at delegationen af borgmesterens godkendelse af læseplanen i det konkrete tilfælde ønskes trukket tilbage, således at udvalget skal behandle godkendelse af læseplanen. Med Borgerrepræsentationens godkendelse den 12. maj 2005 skal læseplanen således ikke længere godkendes af udvalget.

 

Da borgmesteren har godkendt en enslydende læseplan for Frederikssundsvejens Skole, omfatter Borgerrepræsentationens godkendelse også læseplanen for kristendomskundskab på Frederikssundsvejens Skole.

 

 

Baggrund for godkendelse af læseplanen

Ålholm Skoles første henvendelse til Undervisningsministeriet fandt sted i slutningen af  1999.

 

Det fremgik heraf, at skolebestyrelsen ønskede tilladelse til forsøg med faget kristendomskundskab, herunder med faget som et obligatorisk religions- og livskundskabsfag.

 

Det var en væsentlig anledning til skolens ønske om forsøg med og udvikling i faget og udarbejdelse af en lokal læseplan at få inddraget flere af de mange muslimske elever på Ålholm Skole i dette fags undervisning i en situation hvor i alt 35 af eleverne var fritaget for faget. Til sammenligning kan det oplyses, at 4 elever i dag er fritaget for faget.

 

I en omfattende korrespondance med ministeriet har skolen fået afslag på som forsøg at gøre faget obligatorisk samt at ændre fagets navn til religion. Baggrunden for ansøgningen var blandt andet, at hvis faget kristendomskundskab blev obligatorisk i folkeskolen, ville der være større muligheder for også at udbrede faget i en tværfaglig sammenhæng. En udviklingsgruppe på skolen hjulpet af  eksterne eksperter arbejdede sideløbende med at formulere en lokal læseplan. Dette arbejde støttede Valby Bydelsråd som første lokale myndighed indtil bydelsforsøgets ophør. 

 

Ålholm Skoles læseplan blev herefter godkendt af Uddannelses- og Ungdomsborgmester Per Bregengaard med anerkendelse af udviklingsarbejdet og af en ambitiøs lokal læseplan.

 

Ministeriet har i 2004 og senest i april 2005 gjort indsigelse over for den af borgmesteren godkendte læseplan. Det skal derfor anføres, at Ålholm Skole hver gang har søgt at tilrette læseplanen, men ministeriet konkluderer alligevel i sin sidste skrivelse, at læseplanen må betegnes som klart ulovlig, hvorfor Borgerrepræsentationen anmodes om at trække den godkendelse, skolen har fået af borgmesteren, tilbage.

 

Undervisningsministeriets vurdering

Det er Undervisningsministeriets opfattelse, at det ikke fremgår af læseplanen, at undervisningens udgangspunkt er den evangelisk-lutherske kristendom og at det ikke kan ses af læseplanen, at undervisningen tager udgangspunkt i kristendommen. Ministeriet mener desuden, at trin- og slutmål ikke afspejles i læseplanen, hvorfor det ikke kan udledes, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder inden for bibelske fortællinger og kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng.

 

Forvaltningens vurdering

Det har været forvaltningens vurdering, at trin- og slutmål for undervisningen ikke nødvendigvis skulle fremgå eksplicit af den enkelte læseplan, da trin- og slutmål under alle omstændigheder er bindende for alle skoler. Det samme gælder for de centrale kundskabs- og færdighedsområder. Borgmesteren har derfor ikke stillet krav herom i forbindelse med godkendelsen af læseplanen.

 

Det fremgår klart af forordet til Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab, at udgangspunktet for undervisningen er den evangelisk-lutherske kristendom.

 

Det er desuden indarbejdet i læseplanen s. 8 under afsnittet "Fasernes indbyrdes sammenhæng", at det for alle tre faser gælder, at eleverne skal møde et indhold, som gør det muligt for dem at tilegne sig de kundskaber og færdigheder, som fremgår af fagets trinmål efter henholdsvis 3. klassetrin, 6. klassetrin og efter 9. klassetrin. Der er ikke 10. kl. på skolen.  Det er forvaltningens overbevisning, at skolen på denne måde vil få inddraget såvel bibelske fortællinger som kristendommen og dens forskellige udtryk i historisk og nutidig sammenhæng i undervisningen, da disse netop er en del af fagets bindende trinmål.

 

Det er forvaltningens opfattelse, at der ikke i lov om folkeskolen eller bekendtgørelser udstedt i henhold til loven fremgår særlige formkrav til udformningen af lokale læseplaner. Læseplaner kan således udarbejdes, så de tager udgangspunkt i de lokale behov og afspejler den befolkningssammensætning, som deltager i skolens undervisning. En række krav til undervisningen, som det fremgår af love og bekendtgørelser, er da heller ikke nærmere præciseret i ministeriets egne vejledende læseplaner. Det gælder fx antallet af undervisningstimer i faget, eller hvordan faget indgår i tværgående emner og problemstillinger.

 

Af Undervisningsministeriets publikation Skolebestyrelsen, hæfte 6, Undervisningens indhold fremgår det, at "når undervisningens indhold er sat på dagsordenen i skolebestyrelsen, vil et naturligt udgangspunkt for en drøftelse af det ofte være ministeriets vejledende læseplaner. Skolebestyrelsen kan udarbejde et helt eget forslag til læseplaner eller, hvad der er mere normalt, foreslå ændringer i den vejledende læseplan, så den understøtter skolens målsætninger og de principper for undervisningens organisering mv., skolebestyrelsen har vedtaget."

 

Fastsættelsen af lokale læseplaner er et stort arbejde, som de færreste skolebestyrelser har mulighed for at indgå i. Skolebestyrelsen ved Ålholm Skoles arbejde viser således en stor seriøsitet og respekt for vigtigheden af undervisning i kristendom, andre religioner og livsanskuelser. Læseplanen inddrager endog i høj grad folkeskolelovens formålsparagraf. Læseplanen for kristendomskundskab indeholder desuden en række eksempler på emner, der kan inddrages i undervisningen, men som naturligvis ikke er udtømmende.

 

Forvaltningen finder det ikke meningsfuldt, at en skole med de faglige kompetencer, den råder over, skal leve op til de vejledende læseplaners form og standard, som en vejledende læseplan fra Undervisningsministeriet har, idet ministeriets læseplaner er tilvejebragt gennem deltagelse af pædagogiske konsulenter og specialiserede fagfolk.

 

Det er forvaltningens samlede vurdering, at læseplanen for kristendomskundskab på Ålholm Skole ikke er klart ulovlig, således som ministeriet formulerer det.

 

 

Udtalelse til Undervisningsministeriet

Forvaltningen foreslår, at Københavns Kommune afgiver følgende besvarelse til  Undervisningsministeriet:

 

"Undervisningsministeriet har med brev af 6. april 2005 (J.nr. 2001-2376-2) anmodet Københavns Borgerrepræsentation om at trække godkendelsen af læseplanen for kristendomskundskab på Ålholm Skole tilbage og drage omsorg for, at der fastsættes en ny læseplan, der opfylder lovgivningens krav.

 

Borgerrepræsentationen har på sit møde den 12. maj 2005 behandlet et medlemsforslag fra Venstre og Dansk Folkeparti om læseplanen for kristendomskundskab på Ålholm Skole.  På mødet blev forslag om at trække godkendelsen af læseplanen tilbage samt forslag om, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen pålægges at tilvejebringe en ny læseplan, som opfylder lovgivningen forkastet. Borgerrepræsentationen vedtog, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen uden unødigt ophold udarbejder en indstilling til Borgerrepræsentationen med et udkast til besvarelse til Undervisningsministeriet.

 

Borgerrepræsentationen har på denne baggrund behandlet udkast til besvarelse til Undervisningsministeriet på sit møde den xx.xx.2005. Forvaltningens indstilling samt uddrag af beslutningsprotokollen fra Borgerrepræsentationens møde vedlægges.

 

Idet Borgerrepræsentationen henviser til sagsbeskrivelsen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling, har Borgerrepræsentationen således besluttet ikke at trække godkendelsen af læseplanen for kristendomskundskab tilbage."

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Undervisningsministeriets brev af 6. april 2005

·        Bilag 2: Ålholm Skoles læseplan for kristendomskundskab

·        Bilag 3: Beslutningsprotokol fra Borgerrepræsentationens møde den 12. maj 2005 om medlemsforslag om læseplan for kristendomskundskab på Ålholm Skole 

 

 

 

 

                          Peter Rasmussen

                                                                          Michael H. Olsen

 

 

 

 

Til top