Mødedato: 15.06.2005, kl. 16:00

Dogmerevision 2004 for Københavns Kommune

Se alle bilag

Dogmerevision 2004 for Københavns Kommune

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 15. juni 2005

 

 

BR 346/05

Dogmerevision 2004 for Københavns Kommune

Dogmerevision 2004 for Københavns Kommune

 

 

Indstilling om, at Dogmerevision 2004 godkendes.

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende Dogmerevision 2004

 

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2005

Tiltrådt.

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.

 

 

RESUME

Det Norske Veritas har gennemført den fjerde revision af Københavns Kommunes efterlevelse af de opstillede mål i Dogme 2000. Denne fjerde revision viser, at Dogmearbejdet er inde i en rigtig god udvikling, da der er fremgang på samtlige om­råder.

Revisionen viser, at der især er sket fremdrift på grund af vedtagelsen af en Agenda 21-handlingsplan, samt stillingtagen til begrebet "Økologisk råderum". Samtidig er det konstateret, som det også var tilfældet ved den forrige revision, at områderne "fej for egen dør", forankring af det lokale miljøarbejde og miljøcertificering er i forsat fremdrift.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med Borgerrepræsentationens beslutning den 13. juni 2001 om at tiltræde "Dogme 2000 samarbejde for kommuner og miljø", forpligtede kommunen sig til én gang år­ligt at lade sig revidere af et eksternt revisionsselskab. I Dogme 2000-samarbej­det har man valgt Det Norske Veritas A/S (DNV) som revisionsselskab.

Revisionen er vigtig for miljøarbejdet i Københavns Kommune, fordi den viser sta­tus for implementeringen af de forpligtelser, kommunen har påtaget sig i forbin­delse med Dogme 2000-samarbejdet. København kan, ganske som de øvrige medlemmer af Dogme 2000, blive udelukket fra Dogme 2000-samarbejdet, hvis der ikke til sta­dighed vises fremdrift.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen beklager den forsinkede indstilling. Revisionen er gennemført den 6. til 8. oktober 2004 samt den 18. til 21. oktober 2004 (interviews med udpegede personer i Københavns Kommune). I november 2004 har Det Norske Veritas gennemgået det udleverede materiale samt resultaterne af de mange interviews. I december måned har Det Norske Veritas fremsendt et udkast til revisionsrapport til Dogmesekretariatet. Herefter er udkastet forelagt Dogmeforum til godkendelse. På baggrund af forvaltningernes bemærkninger er den endelige revisionsrapport blevet rettet til. Den endelige rapport er fremsendt til Dogmesekretariatet 1. februar 2005. For at indstillingen om Dogmerevisionen ikke blot bliver et rent tilbageblik, har Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderet, at det fremadrettede arbejde med Dogme 2000 også bør medtages. Derfor rundsendes Dogmerevisionen 2004 til relevante kontorer i Miljø- og Forsyningsforvaltningen. På baggrund af input herfra er indstillingen til Miljø- og Forsyningsudvalget udarbejdet.

Vedrørende gennemførelsen af revisionen henvises til vedlagte revisionsrapport fra Det Norske Veritas af den 24. januar 2005, side 3. Det fremgår bl.a. heraf at:

"Formålet med revisionen er:

·        at give en statusvurdering af kommunens præstation i forhold til de ved­tagne mål,

·        at vurdere fremdriften i forhold til tidligere og

·        at udpege eventuelle svagheder af betydning for det videre arbejde."

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Den 24. januar 2005 blev den fjerde Dogmerevision afsluttet. Revisionen gælder for Dogmearbejdet i 2004. Revisionen er gennemført ved interviews med nøglepersoner samt indsamling af dokumentation. Det Norske Veritas har gennemført revision af Københavns Kommunes efterlevelse af de opstillede mål i Dogme 2000, og skriver bl.a. på side 15 at:

"Agenda 21 handlingsplanen giver en systematisk tilgang til gennemførelse og opfølgning på miljøarbejdet i kommunen. Det vurderes, at implementeringen af Dogmerne i Agenda 21 handlingsplanerne vil styrke Københavns Kommunes tilgang til Dogme arbejdet. Der er udtrykt opbakning til Agenda 21-planen fra flere forvaltninger. Der er dog udtrykt bekymring for og stillet spørgsmålstegn ved, hvordan mål i Agenda 21-planen vedrørende indførsel af miljøledelse tænkes finansieret, og i hvilket omfang de enkelte forvaltninger selv skal finansiere projekterne.

Det er positivt at opleve, at medarbejdere i mange tilfælde som optakt til inter­viewet har gennemgået de relevante dogmepunkter i forhold til eget område, og været rundt blandt kolleger og medarbejdere og efterspurgt niveau for efterle­velse. I specielt et tilfælde har det efter udsagn fra en leder af et område givet den pågældende lejlighed til at sætte yderligere fokus på sit område.

Krav om udarbejdelse af læreplaner i daginstitutionerne kan med fordel knyttes sammen med de initiativer, der er på miljøområdet/miljøledelse. Ved at indar­bejde miljømæssige forhold i læreplanerne opnås en naturlig integrering af mil­jøarbejdet i institutionens øvrige arbejde.

Det er efterfølgende oplyst, at ved rapportens afslutning er der 90 medlemmer i Københavns Miljønetværk".

 

I det følgende gennemgås for hver af de tre Dogmer først revisionens bemærkninger fulgt af forvaltningens bemærkninger til, hvordan man vil følge op på revisionens bemærkninger.

 

Dogme 1: Menneskets påvirkning af naturen skal måles

Revisionens bemærkninger:

Revisionen vurderer, at Københavns Kommune har opnået fuld opfyldelse, hvad angår måling af menneskets påvirkning af naturen via de to grønne regnskaber, Københavnernes Grønne Regnskab og Københavns Kommunes Grønne Regnskab. Det var dog i Københav­nernes Grønne Regnskab 2003 ikke muligt at opfylde Dogme-kravet om at vise in­dikato­rer for:

·        Udslip af kuldioxid (CO2) fra trafik og affald samt kvælstofoxider (NOX) fra tra­fik, affald og virksomheder.

·        Erhvervsaffald og bygge- og anlægsaffald (2002-tal blev dog vist).

·        Privates brug af pesticider i København.

 

Forvaltningens forslag til opfølgning på revisionens bemærkninger.

Miljøkontrollen forventede tidligere, at man med den nyudviklede model til beregning af CO2- og NOx-udslip fra trafikken kunne levere data til Københavnernes Grønne Regnskab 2004. Men de første resultater er så divergerende i forhold til tidligere beregninger (en uforklarlig forskel på 65 % på tre år), at der er behov for et omfattende analysearbejde for at få klarlagt forskellighederne. Der kan derfor ikke bringes tal for CO2 og NOx fra trafikken i 2004-regnskabet. Endelig vil det ikke i 2004-regnskabet være muligt at vise data om privates brug af pesticider i København, førend der er udarbejdet en plan for, hvorledes man kan opgøre forbruget, så mængderne der bruges kan sammenlignes år efter år. En sådan plan forventes udarbejdet oktober 2005.

I forbindelse med udarbejdelse af Københavns Kommunes Grønne Regnskab for 2004 har det ikke været muligt at fremskaffe data for håndtering af affald i kommunens institutioner. Der har som sidste år været foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt alle kommunens institutioner, men kun få har besvaret dette. Miljøkontrollen vil sammen med Økonomiforvaltningen, som er ansvarlig for regnskabet arbejde for, at der i 2005 regnskabet indgår tal for genanvendelse i kommunens institutioner.

 

Dogme 2: Agenda 21-plan til forbedring af miljøet skal udarbejdes og kommu­nen skal gå foran

Revisionens bemærkninger:

Revisionen mener, at Københavns Kommune har fremdrift med hensyn til udarbejdelse af en Agenda 21-plan for Kø­benhavn. Med den foreliggende plan vil dogmerne og Agenda 21 blive samlet, hvilket giver en syste­matisk tilgang til at følge op på og gennemføre miljøarbejdet i kommunen.

Der er tale om en ambitiøs plan, og revisionen vurderer at det er positivt, at der nu gives en samlet mulig­hed for opfølgning.

Revisionen vurderer, at omstillingen til økologiske fødevarer er nu nået til gennemførelsesfasen, og der er fuld opfyldelse med hensyn til brugen af pesticider.

 

Revisionen fremhæver, at arbejdet med kommunens egne retningslinier for bæredygtigt byggeri er på vej mod opfyldelse. Tredje revidering af kommunernes egne retningslinier er ved at blive ud­arbejdet. Fælles retningslinier for dogme-kommunerne om bæredygtigt byggeri er ved at blive udarbejdet.

 

Indførelse af bæredygtighed i planarbejdet i kommunen er ifølge revisionen på vej til opfyldelse. Det overordnede planarbejde har generelt bæredygtighed som mål. Ved større planopgaver nedsættes styregrupper, hvor Miljøkontrol­len deltager og herigennem bidrager med faglig ekspertise. Der er stor kon­takt til borgerne igennem høringsrunder vedrørende planarbejdet.

 

Endelig påpeger revisionen, at fremdriften for en bæredygtig indkøbspolitik skyldes, at der er større be­vidsthed om indkøbsaftalerne og brugen heraf.

 

Forvaltningens forslag til opfølgning på revisionens bemærkninger.

Borgerrepræsentationen vedtog den 13. januar 2005 den endelige Agenda 21-plan for København. Planen blev vedtaget som en rammeplan, som indeholder en række mål og aktiviteter, hvortil der i forbindelse med selve planens politiske behandling ikke afsættes midler. I forbindelse med vedtagelsen af planen vedtog Borgerrepræ­sentationen samtidigt følgende med henblik på opfølgning og gennemførelse af planen:

·        Der nedsættes en styregruppe med repræsentanter fra alle forvaltninger, som har den fornødne ledelsesmæssige kompetence.

·        Miljøkontrollen bistår styregruppen med en sekretariatsfunktion, som arbejder med den løbende opfølgning.

·        Sekretariatsfunktionen udarbejder en oversigt til hver forvaltning, hvoraf det frem­går, hvilke mål og indsatser, den enkelte forvaltning har ansvaret for eller skal bidrage til. Sekretariatsfunktionen står derudover for løbende opfølg­ning, status samt for at formidle planen. Opfølgningen skal kobles med øvrige opfølgningssystemer i kommunen som fx de grønne regnskaber, Dogme-revisio­nen mv., som indeholder en række forskellige indikatorer. For nogle områder i Agenda 21-planen indebærer det videre arbejde, at der bliver udviklet indikato­rer.

·        Agenda 21-planen indeholder nye mål og indsatser, som ikke er, eller kun delvist er finansierede. Dette drejer sig om miljøcertificering, økologi samt forbedring af vandmiljøet og de rekreative værdier i forbindelse med vandområderne. Dertil kommer, at Agenda 21-planen indeholder indsatser fra Forslag til Trafik- og Miljøplan, som forudsætter en særskilt politisk prioritering. Disse indsatser ind­går som ønsker i forbindelse med den politiske prioritering i budgettet. Såfremt der ikke findes finansiering, kan indsatserne ikke gennemføres.

·        De resterende aktiviteter, der indgår i planen, er eller forventes finansieret inden for de enkelte forvaltningers budgetlægning.

Agenda 21-planen skal revideres hvert fjerde år, dvs. næste gang inden udgangen af 2007. Revisionen af planen starter i efteråret 2005 med en evaluerings- og statusdel som grundlag for en revideret Agenda 21-plan.

Af Agenda 21-planen fremgår det, at Dogmemålet om 75 % økologi i alle kommu­nens køkkener og kantiner skal være opfyldt inden udgangen af 2008. For at sikre fremdriften, har Miljø- og Forsyningsforvaltningen forelagt et budgetønske for Miljø- og Forsyningsudvalget til at omlægge og forankre brugen af økologiske føde­varer i kommunens køkkener og daginstitutioner. Endvidere har Miljø- og Forsy­ningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bedt kommunens forvaltninger om at bidrage til kommunens grønne budget. Heri skal hver forvaltning meddele, hvor mange køkkener de ønsker at omlægge til økologi årligt frem mod udgangen af 2008. Såfremt budgetønsket imødekommes, forventes samtlige institutioner at have afsluttet omlægningen til økologi inden udgangen af 2008.

Af revisionens bemærkninger fremgår det, at der er fuld opfyldelse med hensyn til brug af pesticider. Dette er imidlerti d ikke tilfældet, da der stadig benyttes pesticider til bekæmpelse af bjørneklo. Bygge- og Teknikforvaltningen har udarbejdet en afviklingsplan, der indebærer at pesticiderne er udfaset med udgangen af 2006.

Fælles retningslinier for bæredygtigt byggeri er sendt til godkendelse i de fem Dog­mekommuner. I København vil sagen blive forelagt samtlige udvalg inden retnings­linierne forelægges Borgerrepræsentationen. Retningslinierne forventes ikke at give problemer i forhold til kommunens arbejde med KK-planner.

Ifølge Agenda 21 planen skal kommunen øge andelen af leverandører, der er EMAS-registreret eller lever op til kriterier for certificering efter ISO 14001 fra 30 % i 2003 til 80 % i 2007. Kommunen må fra 2007 ikke købe produkter, der indeholder PVC, klorerede opløsningsmidler, samt stoffer der står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.

 

Dogme 3: Miljøarbejdet skal forankres

Revisionens bemærkninger:

Det er revisionens opfattelse, at de lokale Agenda 21centre har fået godt fat, og at der er gennemført en lang række aktiviteter i lokalområdet, og at de også fungerer som bindeled mellem borgere og kommunen. Endvidere samarbejdes der i stor udstrækning med de igangværende kvarterløftsprojekter, eksempelvis Kvarterløft Nord-Vest.

Revisionen peger blandt andet på et projekt i Mjølnerparken og Apostelgården omkring minimering af affald og vandforbrug. Erfaringerne er formidlet, bl.a. på nettet samt gennem en kampagne til alle boligselskaber i Danmark, internationalt m.v.

Københavns Miljønetværk arbejder på at inddrage butikserhvervene i netværket. Projekt 'Grøn Butik' er igangsat, og der arbejdes med et 3-årigt forløb med at etab­lere en grøn profil for butikker.

Revisionen hæfter sig ved, at der i alt er 24 miljøcertificerede institutioner blandt kommunens egne, heraf er 14 EMAS-registrerede. Yderligere 7 institutioner er på vej.

Desuden nævner revisionen, at der er opstillet en målsætning i Agenda 21-plan om miljøledelse i kommunens institutioner, men der er ikke bevilget den skitserede økonomi i forbindelse med budgetlægningen for det kommende år.

 

Forvaltningens forslag til opfølgning på revisionens bemærkninger.

Evalueringen af Agenda 21 centrene er gennemført, og resultatet vil indgå i det vi­dere arbejde. Den 7. marts 2005 godkendte Miljø- og Forsyningsudvalget, at der etableres Agenda 21 centre på Vesterbro og i Valby med en satellit i Kgs. Enghave. De nye centre forventes at starte sidst på foråret 2005.

I efteråret 2005 i forbindelse med fastlæggelse af næste års budget vil der blive taget stilling til, om de første Agenda 21 centre videreføres efter deres forsøgsperiode, som udløber efter 2005. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har udtrykt ønske om en budgetudvidelse på 9 mio. kr. fra 2006, der kan sikre at Agenda 21 centrene videre­føres.

Københavns Miljønetværk har i 2004 udviklet branchespecifikke koncepter for fri­villigt forebyggende miljøarbejde i butikker og kontorvirksomheder. Det er målet, at der i 2005 rekrutteres 50 butikker, ti kontorvirksomheder og ti industrivirksomheder som nye medlemmer af Københavns Miljønetværk. Netværket vil i 2005 fortsætte med at tilbyde aktiviteter til københavnske virksomheder, både til produktionsvirk­somheder og til butikker. Netværket vil i 2005 desuden udvikle nye tilbud til nye virksomhedstyper, og det forventes at tilbudene vil være anderledes end tilbudene til produktionsvirksomheder.

Københavns Miljønetværk forventer at udbygge et formaliseret samarbejde med et­niske erhvervsdrivende i København. I 2005 vil samarbejdet med lokale medier blive øget, og det vurderes, at der er gode muligheder for at få bragt redaktionelt stof om Københavns Miljønetværk og københavnske virksomheder.

Arbejdet med miljøcertificering af forvaltningerne er finansieret ved en konvertering af energipuljen. I Agenda 21-planen, der blev vedtaget i januar 2005, er der op­stillet en tidsplan for miljøcertificering af forvaltninger og institutioner, således at alle er omfattet af et miljøledelsescertifikat inden udgangen af 2008.

I et samarbejde med Københavns Kommunes Kursuscenter er der igangsat et pro­jekt, "Agenda Agenter", om at kompetenceudvikle en række arbejdsledige til at kunne indgå i arbejdet med at indføre miljøledelse i forvaltninger og institutioner. Projektet igangsættes i marts 2005.

 

Konsekvenser for borgerne

Dogme 2000 er et vigtigt redskab til at sikre, at København udvikler sig til en bære­dygtig storby. Gennem Dogme 2000 er det muligt at synliggøre borgernes og er­hvervslivet ressourceforbrug via Københavnernes Grønne Regnskab. Gennem en Agenda 21-plan er Dogme med til at sikre, at der bliver sat mål og anvist metoder til at skabe en bæredygtig udvikling. Endelig sikrer Dogme på grund af kravene om forankring en fremdrift hen mod det bæredygtige.

For borgerne betyder Dogme 2000, at det bliver muligt at bespise børn, unge og gamle med sund økologisk kost, at de skal involveres i udarbejdelse af planer for deres lokalområde, og at de får direkte indflydelse på det lokale miljøarbejde gen­nem de lokale Agenda centre m.v. Endvidere betyder Dogme 2000, at virksomheder i byen serviceres gennem Københavns Miljønetværk, samt videreudvikling af pro­jekt-ideer som f.eks. etniske miljøambassadører til boliger og erhverv.

 

ØKONOMI

Ingen bemærkninger.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring i forbindelse med udarbejdelse af indstillingen.

 

BILAG

Bilag 1: revisionsrapport fra Det Norske Veritas, af 24. januar 2005.

 

 

 

 

 

Hjalte Aaberg

                                            / Jørgen Lund Madsen

 

 

Til top