Mødedato: 14.12.2023, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om at styrke københavnske unges demokratiske deltagelse ifm. Europa-Parlamentsvalget

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger valgbestyrelsen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, med inddragelse af Ungeråd KBH og lokaludvalgene, at fremsætte forslag til politisk behandling om, hvordan man kan styrke københavnske unges demokratiske deltagelse ifm. Europa-Parlamentsvalget i 2024 og kommunalvalget i 2025 inden forhandlingerne til Overførelsessagen 2023-2024. 

(Stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Alternativet) 

Motivering

Alt for få unge er engagerede i demokratiet, fordi de ikke føler sig klædt ordentligt på til at deltage i den politiske debat. En helt ny undersøgelse af Epinion for Dansk Ungdoms Fællesråd viser, at 53% af unge mellem 16-26 år har lav demokratisk selvtillid og kun 49% af de unge fortæller, at de forstår politiske sager og spørgsmål. 

Det betyder også, at valgdeltagelsen blandt unge er lav. Søndag d. 9. juni 2024 skal københavnerne være med til at stemme om, hvem der skal sidde i Europa-Parlamentet fra 2024-2029. Europa-Parlamentsvalget har historisk altid haft en lavere valgdeltagelse blandt danskerne. Ved det sidste Europa Parlamentsvalg var det hver tredje dansker, som ikke stemte, mens kun 42% af unge mellem 18-25 år stemte. 

Københavns kommune har både under kultur- og fritidsområdet og børne- og ungdomsområdet en forpligtelse til at skabe demokratisk dannelse for børn og unge. Med forslaget ønsker partierne derfor at skabe gode demokratiske vaner for ungdommen, der varer ved resten af livet. Det vil komme både vores lokale og europæiske demokratier til gode.

Partierne ønsker også at styrke de unges valgdeltagelse i Europa-Parlamentsvalget 2024, fordi deres stemme i Europa vil få betydning for, hvordan deres hjemby, København, kan udvikles og styres i fremtiden. 

Partierne foreslår at pålægge Kultur- og Fritidsforvaltningen, med inddragelse af Ungeråd KBH, at fremsætte forslag til politisk behandling om, hvordan man kan styrke københavnske unges demokratiske deltagelse ifm. Europa-Parlamentsvalget i 2024 og kommunalvalget i 2025.

Valgbestyrelsen har tidligere forsøgt at sikre påmindelse om valghandlingen udsendt gennem SMS på selve valgdagen og har eksperimenteret med mobile enheder for afgivelse af brevstemmer. Påmindelsen om valghandlingen har ikke nået alle og forberedelsen af forslaget kan med fordel pege på, hvorledes forvaltningen kan fjerne alle barrierer for, at en generel påmindelse kan nå ud til alle københavnske borgere på selv valgdagen.

Arbejdet med mobile afstemningssteder kan især overvejes frem mod kommunalvalget, som finder sted, medens alle elever og studerende er samlet på deres institutioner.

Europa-Parlamentsvalget ligger på en søndag i sommerens eksamensperiode og det er derfor mere relevant at se på, hvorledes fyldige oplysninger om valghandlingens praktiske sider kan nå frem til alle unge i København. Et initiativ, der med fordel kan gennemføres målrettet alle steder i byen er informative opslag på kollegier og andre steder, hvor der bor mange unge, med informationer om valghandlingen og vejen til deres områdes afstemningssted.

Et andet initiativ kunne være synlig og klar information på alle uddannelsesinstitutioner og andre steder, hvor der kommer unge, med praktisk information om at stemme tidligt per brev. Det er især vigtigt op til valget i juni 2024 som finder sted søndag i det, der for mange er en læseferie, er der stor risiko for at unge er væk fra hjemmet, når selve valget finder sted.

En vedvarende udfordring ved de unges informationsniveau er, at unge sjældnere tømmer deres fysiske post og dermed risikerer aldrig at opdage det valgkort, som de modtager op til valget. Valgkortet rummer i sig selv en påmindelse om valghandlingen og et manglende valgkort optræder hyppigt som en barriere, fordi mange vælgere – og især de unge – tror, at det ikke kan lade sig gøre at afgive sin stemme, hvis man møder på valgsted uden et valgkort. Hvordan denne udbredte misforståelse kan ryddes af vejen, bør også indgå i forslaget.

Det er af væsentlig betydning for valgdeltagelse og demokratisk dannelse, at mange unge ser valghandlingens organisering indefra. Derfor er det også relevant at målrettet rekruttere tilforordnede til valget blandt førstegangsvælgere. Når de unge oplever den respekt, som omgærder den enkelte vælgers intention i valghandlingens ”maskinrum”, vil de i højere grad blive ambassadører for deltagelse i demokratiske valg blandt andre unge. Også forslag til tidlig og forpligtende rekruttering af tilforordnede blandt de unge vil være et brugbart instrument ved begge valg.

Hvordan kendskab til EU-valghandlingen udbredes på elektroniske platforme er primært et landsdækkende anliggende, så indsatsen i så henseende bør målrettes valget i november 2025. Her vil det være relevant at se på overvejelser om, hvorledes elektroniske platforme og lokale elektroniske grupper kan anvendes i målrettet information.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. december 2023

Medlemsforslaget blev vedtaget med 46 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, B, F, V, Å, I og O

Imod stemte: C

Til top