Mødedato: 14.11.2002, kl. 17:30

Høring om nedlæggelse af Holmbladsgade Apotek

Høring om nedlæggelse af Holmbladsgade Apotek

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. november 2002

 

 

BR 551/02

Høring om nedlæggelse af Holmbladsgade Apotek

[s1] Høring om nedlæggelse af Holmbladsgade Apotek

 

 

[s2] Indstilling om at høringssvar  til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende nedlæggelse af Holmbladsgades Apotek og etablering af Islands Brygge Apotek, som filial af Christianshavns Apotek godkendes.

                                                                 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

[s3] Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler at godkende vedlagte forslag til høringssvar som Københavns Kommunes høringssvar til Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende nedlæggelse af Holmbladsgades Apotek og etablering af Islands Brygge Apotek, som filial af Christianshavns Apotek.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2002

Sundheds- og Omsorgsudvalget ønskede, at Sundhedsforvaltningen udarbejder forslag til plan for den overordnede apotekerplanlægning.

Bente Møller (Ø) stillede ændringsforslag om at det accepteres, at Holmbladsgades Apotek nedlægges.

 

 

FOR

IMOD

UNDLOD

Inger Marie Bruun-Vierø

   x

 

 

Tanwir Ahmad

   x

 

 

Lars Engberg

 

x

 

Kim Christensen

  

x

 

Johannes Nymark

 

x

 

Marlene Krogh

   x

 

 

Trine Schaltz

   x

 

 

Bente Møller

   x

 

 

A. Ben Haddou

   x

 

 

Lise Helweg

  

 

x

Carl Chr. Ebbesen

    x        

 

 

 

Indstillingen blev således tiltrådt med den ændring, at høringssvaret skal tilrettes i overensstemmelse med ændringsforslaget om at nedlæggelsen af Holmbladsgades Apotek kan accepteres.

 

 

 

 

RESUME

[s4] Bevillingerne til at drive Holmbladsgades Apotek og Islands Brygge Apotek blev ledige henholdsvis den 1. februar 2002 og den 1. januar 2002. I den anledning har Lægemiddelstyrelsen i et notat af 31. maj 2002, foretaget en vurdering af lægemiddelforsyningsstrukturen i bydelene Sundby og Vestamager og har på den baggrund indstillet til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at Holmbladsgades Apotek nedlægges og at Islands Brygge Apotek genopslås.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan tilslutte sig Lægemiddelstyrelsens holdning, at Holmbladsgades Apotek nedlægges, men er af den opfattelse, at Islands Brygge Apotek bør omdannes til en filial af Christianshavns Apotek, mens Ørestaden bør knyttes til Oxford Allé Apoteks forsyningsområde.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har anmodet Københavns Kommune om en udtalelse i sagen.

 

Med udgangspunkt i tidligere tilkendegivelser fra Københavns Kommune i denne sag, er det Sundhedsforvaltningens holdning, at Københavns Kommune ikke kan tilslutte sig, at Holmbladsgades Apotek nedlægges.

 

Begrundelser for at bibeholde Holmbladsgades Apotek:

 

·        Nedlæggelse af Holmbladsgades Apotek vil betyde en serviceforringelse for borgerne i lokalområdet.

 

Derimod kan Københavns Kommune fuldt ud tilslutte sig indstillingen om at etablere  Islands Brygge Apotek, som filial af Christianshavns Apotek.

Begrundelser for at etablere Islands Brygge Apotek, som filial af Christianshavns Apotek:

 

·        Apoteket ligger i et velafgrænset mindre byområde, hvor der er relativt langt til de nærmeste apoteker.

·        Området omkring Vestamager er en bydel hvor der forventes en betydelig vækst både i befolkningstal og i antallet af arbejdspladser. Derfor synes det kortsigtet at lukke det eneste apotek på Vestamager.

 

På længere sigt kan man ved bibeholdelse af Islands Brygge Apotek, som filial af Christianshavns Apotek overveje en flytning af filialen til en mere synlig placering tæt ved dagligvarebutikker fx til Njalsgade.

 

Københavns Kommune har i forbindelse med tidligere sager om apoteksnedlæggelser foreslået, at der bør udarbejdes en overordnet plan for apoteksdækningen i kommunen, som sikrer en tilfredsstillende apoteksbetjening. Det er stadig opfattelsen, at en sådan plan bør udarbejdes, før der tages stilling til en eventuel nedlæggelse af apoteker i kommunen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

[s5] Lægemiddelstyrelsen har vurderet den fremtidige lægemiddelstruktur i bydelene Vestamager og Sundby i anledningen af, at bevillingerne til at drive Holmbladsgades Apotek og Islands Brygge Apotek. Der er udarbejdet et notat af 31. maj 2002.

 

På baggrund af dette notat har Lægemiddelstyrelsen modtaget høringssvar fra følgende relevante faglige organisationer:

Danmarksapotekerforening, Farmakonomforeningen, Dansk Farmaceutforening og Embedslægeinstitutionen.

Lægemiddelstyrelsen har med brev af 13. august 2002 udarbejdet en indstilling til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som med brev af 10. september 2002 har bedt Københavns  Kommune om en udtalelse.

 

Lægemiddelstyrelsen.

Holmbladsgade Apotek

Som begrundelse for forslaget om nedlæggelse af Holmbladsgades Apotek anfører Lægemiddelstyrelsen følgende:

 

·        Apoteket forsyner kun 10.400 personer, et gennemsnitsapotek forsyner 18.500 personer.               

·        Holmbladsgades Apotek modtager tilskud fra det fælles udligningssystem og har gennem de seneste år haft en nedgang i antallet af ekspeditioner til enkeltpersoner.       

·        Amagerbro Apotek og Dyveke Apotek er beliggende indenfor kort afstand . Begge apoteker er velindrettede til moderne apoteksdrift.

·        Det forsyningsmæssige behov for lægemidler hos lokalbefolkningen kan dækkes af de øvrige tætbeliggende apoteker i området og vil endvidere give disse mindre apoteker en omsætningsfremgang og dermed et mindre udbetalt tilskud fra udligningssystemet.

 

Islands Brygge Apotek.

Som begrundelse for forslaget om at genopslå Islands Brygge Apotek anfører Lægemiddelstyrelsen følgende:

 

·        Området omkring apoteket vil i de kommende år opleve en betydelig vækst i befolkningstal og antallet af arbejdspladser. En ny metrostation vil endvidere blive åbnet ved Njalsgade.                   

·        Apoteket er beliggende i et velafgrænset mindre byområde, hvor der er relativt langt til de nærmeste apoteker.                     

·        Befolkningen som flytter til den nye Ørestad vil også have et forsyningsmæssigt behov for lægemidler og kan med fordel forsynes fra Islands Brygge Apotek.               

·        Ved at tildele apoteket på Islands Brygge forsyningsområdet for hele Vestamager, vil det på sigt betyde, at der opnås et større og mere bæredygtigt apotek som efter al sandsynlighed ikke vil bidrage negativt til det fælles udligningssystem.                

 

Endvidere nævner Lægemiddelstyrelsen, at man kunne forestille sig, at der blev etableret et apoteksudsalg i Ørestaden, som på lidt længere sigt evt. kunne omdannes til en filial.

I de første år må man dog acceptere, at apoteket vil skulle modtage et vist tilskud fra udligningssystemet. Lægemiddelstyrelsen har imidlertid med den foreslåede løsning lagt vægt på, at det forekommer kortsigtet at foreslå nedlæggelse af et apotek i et område, som er under kraftig udvikling.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Holmbladsgades Apotek.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet kan tilslutte sig, at Holmbladsgades Apotek nedlægges.

 

Islands Brygge Apotek.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet er af den opfattelse, at Islands Brygge Apotek bør omdannes til en filial af Christianshavns Apotek, mens Ørestaden bør knyttes til Oxford Allé Apoteks forsyningsområde.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet lægger vægt på, at en omdannelse af Islands Brygges Apotek til en filial af Christianshavns Apotek vil betyde, at der skabes én bæredygtig enhed i stedet for, at der bibeholdes to enheder, som modtager tilskud fra ligningsloven. Denne løsning mener ministeriet, er i bedre tråd med de i apotekerfoliget af 1. november 2000 aftalte ændringer i udligningssystemet, hvor udligningstilskuddet til apoteker i byer med mere end ét apotek skal fjernes over en årrække.

Derudover vil en omdannelse af Islands Brygges Apotek til en filial ikke betyde en mærkbar serviceforringelse for borgerne på Islands Brygge, da der stadig vil væe én receptekspederende enhed beliggende på Islands Brygge.

Endelig nævnes det, at en tilknytning af Ørestaden til Oxford Allé Apotek vil betyde en omsætningsmæssig styrkelse for Oxford Allé Apotek, hvilket ligeledes er i tråd med de kommende ændringer i ligningssystemet

 

Sundhedsforvaltningens vurdering.

Der er gennem de seneste 10-12 år sket en markant nedlæggelse af apoteker i Københavns Kommune, senest lukning af Delfin apoteket. Dette har medvirket til, at befolkningens adgang til apoteksbetjening er blevet reduceret. Det er meget vigtigt, at borgerne i København, herunder ikke mindst de ældre og børnefamilierne, sikres nem og god adgang til et apotek i deres lokalområde.

 

Københavns Kommune har ved tidligere lejligheder gjort opmærksom på, at man meget gerne deltager i en overordnet plan for apoteksområdet med det sigte, at borgernes adgang til apoteksbetjening ikke forringes yderligere.

 

Sundhedsforvaltningens begrundelse for at bibeholde Holmbladsgades Apotek bibeer:

 

·        At nedlæggelse af Holmbladsgades Apotek vil betyde en serviceforringelse for borgerne i lokalområdet.

 

Derimod kan Sundhedsforvaltningen fuldt ud tilslutte sig indstillingen om, at etablere  Islands Brygge Apotek, som filial af Christianshavns Apotek idet:

 

·        Apoteket ligger i et velafgrænset mindre byområde, hvor der er relativt langt til de nærmeste apoteker.

·        Området omkring Vestamager er en bydel hvor der forventes en betydelig vækst både i befolkningstal og i antallet af arbejdspladser. Derfor synes det kortsigtet at lukke det eneste apotek på Vestamager.

 

På længere sigt kan man ved bibeholdelse af Islands Brygge Apotek, som filial af Christianshavs Apotek, overveje en flytning af filialen til en mere synlig placering tæt ved dagligvarebutikker fx til Njalsgade, hvor metrostationen skal ligge.

 

Til orientering kan nævnes, at Københavns Kommune tidligere i forbindelse med lukning af Delfin Apoteket, har understreget over for Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at Københavns Kommune ønsker at der udarbejdes en samlet plan for apoteksstrukturen i byen.

 

Det er derfor Sundhedsforvaltningens anbefaling, at Københavns Kommune igen skal foreslå, at der udarbejdes en overordnet plan for apoteksdækningen i kommunen, som sikrer en tilfredsstillende apoteksbetjening. En sådan plan bør udarbejdes, før der tages stilling til en eventuel nedlæggelse af apoteker i kommunen.

     

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser forbundet med forslaget

 

 

ØKONOMI

Der er ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune

 

 

HØRING

Ingen

 

 

BILAG

1.      Udkast til høringssvar

2.      Brev fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet  af 10. september 2002.

3.      Lægemiddelstyrelsens indstilling med bilag (ligger til gennemsyn i Sundheds- og Omsorgsudvalgets udvalgsværelse).

 

Ib Haurum

                                                                 /Karis Hagild

 

 


 [s1]00105072DOC

 [s2]00105073DOC

 [s3]00105002DOC

 [s4]00104998DOC

 [s5]00104999DOC

Til top