Mødedato: 14.11.2002, kl. 17:30

Etablering af fælles lokal- og skolebibliotek på Kirsebærhavens Skole

Etablering af fælles lokal- og skolebibliotek på Kirsebærhavens Skole

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. november 2002

 

 

BR 562/02

Etablering af fælles lokal- og skolebibliotek på Kirsebærhavens Skole

[s1] Etablering af fælles lokal- og skolebibliotek på Kirsebærhavens Skole

 

 

[s2] Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på 19,2 mill. kr. til færdiggørelse af udbygningsplan for Kirsebærhavens Skole og til etablering af fælles lokal- og skolebibliotek. Den samlede anlægsudgift finansieres med 13 mill. kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 3.50.3. Folkebiblioteker  samt med 6,2 mill. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets rådighedsbevilling konto 3.01.3. Folkeskoler.

(Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

[s3] Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, at udvalgene overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at der gives en anlægsbevilling på 19,2 mill. kr. til færdiggørelse af udbygningsplan for Kirsebærhavens Skole og til etablering af fælles lokal- og skolebibliotek. Den samlede anlægsudgift finansieres med 13 mill. kr. på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 3.50.3. Folkebiblioteker  samt med 6,2 mill. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets rådighedsbevilling konto 3.01.3. Folkeskoler.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2002

Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. september 2002

Biblioteksobservatørerne (Asger Bo Andersen, Merete Andersen og Tage Sørensen) var tilkaldt til at overvære punktet. Samtlige biblioteksobservatører havde meldt afbud.

Forvaltningen havde i forbindelse med mødet omdelt følgende materiale til medlemmerne:

·        Projektforslag august 2002

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form".

 

Økonomiudvalgets beslutning den 29. oktober 2002

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

[s4] I forbindelse med Handleplan 97 blev det besluttet at iværksætte en udbygningsplan for Kirsebærhavens Skole således, at skolen kunne udvides  fra 2 til 3 spor. Hovedparten af denne helhedsplan er realiseret, og nybyggeriet er taget i anvendelse. Der resterer stort set kun etableringen af et pædagogisk servicecenter, som har afventet en eventuel flytning af det eksisterende lokalbibliotek, der har til huse på skolen.

 

Vigerslev Bibliotek ligger på 1. sal i en sidebygning på skolen. Med baggrund i et  ønske om bedre adgangsforhold samt udvidelse og modernisering af biblioteket tog Valby Bydelsråd i 1997 initiativ til udarbejdelse af skitseprojekt, hvor folke- og skolebibliotek fik fælles lokaler. Med forslaget vil lokal- og skolebiblioteket få forbedret de fysiske rammer samtidig med, at skolen kan udvides med et pædagogisk center som led i udbygningsplanen. Endvidere vil der ved samtænkningen af de to biblioteker  kunne opnås en langt større udnyttelse af de eksisterende funktioner og ressourcer.

 

Udbygningen af Kirsebærhavens Skole er gennemført uafhængigt af forslaget om fællesbibliotek, men etapedelingen er ændret, så indretningen af det pædagogiske servicecenter har afventet en eventuel beslutning vedrørende etablering af det fælles skole- og lokalbibliotek.

 

Dette forslag blev godkendt i forbindelse med budgetaftalen for 2002. På den baggrund blev der i samarbejde med brugerne udarbejdet skitseprojekt for et fælles skole- og lokalbibliotek inkl. nødvendige omflytninger mm. på skolen. Udgiften til projektet lå imidlertid væsentligt over den fastlagte budgetramme, primært som følge af, at der fra  skolens side var fremsat ønsker om langt flere og mere omfattende ændringer end oprindeligt forudsat.

 

Projektet er derfor i sommerens løb efter dialog med brugerne revideret med henblik på at opnå besparelser i projektet. Besparelserne er primært opnået ved i højere grad at tage afsæt i de oprindelige forudsætninger for projektet.

 

Ændringerne i det nu foreliggende projekt vedrører først og fremmest skolen, idet ombygninger og arealforbrug i skolen er blevet begrænset. I det nye forslag indgår Vigerslev Biblioteks nuværende lokaler på 1. sal ikke længere i skolens ombygning, men friholdes - svarende til det oprindelige forslag fra Valby Bydelsråd -  til andre formål. Der er kun sket mindre ændringer i selve biblioteksprojektet.

 

Det nye bibliotek, der bliver på i alt 1490 m2, placeres i gadeplan som en integreret del af skolens bygningsanlæg. Der foretages en omdisponering af skolens lokaler som en konsekvens af etableringen af det nye bibliotek og færdiggørelse af skolens udbygningsplan. Skole – og lokalbibliotek placeres i de samme lokaler, men de to funktioner vil have hver sin ledelse.

 

Der søges om en anlægsbevilling på i alt kr. 19,2 mill. kr., hvilket er 3,0 mill. kr. mere end de oprindelig vurderede udgifter baseret på oplysninger fra Valby Bydel. Merudgiften skyldes primært, at der i det oprindelige overslag ikke er taget højde for en række udgifter. Af den samlede bevilling  udgør Kultur- og Fritidsudvalgets andel 13,0 mill. kr. og Uddannelses- og Ungdomsudvalgets andel 6,2 mill. kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

[s5] Baggrund

Kirsebærhavens Skole er opført i  1955 –1959, og størstedelen af skolen er i én etage. To længer er i to etager, hvoraf den ene rummer Vigerslev Bibliotek, som er lokalbibliotek for området "Folehaven".

 

Som følge af vækst i elevtallet blev der i 1997 planlagt en udvidelse af skolen fra 2 til 3 spor. Skolen har igennem nogle år været under ombygning og er nu udvidet med et 3-fløjet bygningsanlæg, der rummer basislokaler til indskoling og en ny gymnastiksal. Herudover er der renoveret faglokaler, og skolens tandklinik er moderniseret som led i udbygningsplanen.  De resterende begrænsede arbejder i forbindelse med helhedsplanen for skolen omfatter primært etablering af pædagogisk center og skolebibliotek samt indretning af en række basislokaler. Helhedsplanen for skolen er udarbejdet af Rådgivende Ingeniører og Arkitekter (RIA).

 

Vigerslev Bibliotek, som er beliggende på 1. sal i en af skolens bygninger, har dårlige adgangsforhold, ligesom de fysiske rammer ikke giver mulighed for udvidelser. I forbindelse med et ønske om at udvide, modernisere og forbedre adgangsforholdene for folkebiblioteket tog Valby Lokalråd i 1997 initiativ til udarbejdelse af skitser og økonomisk overslag for et fælles bibliotek for lokalområdet og skolen. Forslaget  blev udarbejdet af en tegnestue.

 

Forslaget medførte, at etapedelingen i udbygningen af Kirsebærhavens Skole blev ændret, så indretningen af det pædagogiske servicecenter afventede en eventuel beslutning vedrørende etablering af et fælles skole- og lokalbibliotek. Denne beslutning blev truffet i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002, hvor der til Kultur- og Fritidsudvalget blev givet et rammeløft på 13,0 mill. kr., hvorimod det blev forudsat, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget selv fandt dækning for merudgifterne ved projektet på i alt ca. 2,0 mill. kr.

 

I forsommeren 2002 forelå et forslag til skitseprojekt udarbejdet af RIA og tegnestuen i samarbejde med Kirsebærhavens Skole og  Vigerslev Bibliotek. Forslaget blev sendt i høring til Kirsebærhavens Skole og Valby Lokaludvalg, der begge godkendte forslaget. En vurdering af økonomien i projektet viste imidlertid, at den samlede anlægsøkonomi i projektet væsentligt oversteg den gældende budgetramme på 13 mill. kr.

 

Merudgifterne skyldtes primært, at der efter ønsker fra skolen var indarbejdet langt flere og mere omfattende omflytninger som følge af etableringen af det nye bibliotek end oprindeligt forudsat men også, at der i det oprindelige forslag fra Valby Bydel og tegnestuen ikke var taget højde for en række nødvendige udgifter.

 

Det blev på den baggrund besluttet at revidere skitseforslaget med henblik på  at opnå besparelser, bl.a. ved at projektet i højere grad tog udgangspunkt i det oprindelige forslag fra Valby Bydel.

 

Ændringerne i forhold til det oprindelige projekt har først og fremmest konsekvenser for skoledelen, hvor der er foretaget en begrænsning af følgeombygninger og arealforbrug, blandt andet med henblik på at friholde de nuværende bibliotekslokaler til andre formål. I forhold til det oprindelige projekt er der kun foretaget mindre justeringer i det planlagte fællesbibliotek.

 

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens opfattelse, at det er væsentligt at få afprøvet de muligheder, der ligger i etableringen af et fælles bibliotek – såvel i det konkrete tilfælde som i forhold til de  perspektiver, det giver i forhold til den videre udbygning af skoler, gymnasier og biblioteker.

 

Hvis intentionerne om etablering af et fællesbibliotek skal fastholdes, vil udgifterne til projektet inkl. omflytninger mm. på skolen udgøre i alt 19,2 mill. kr. I forhold til den oprindeligt skønnede budgetramme for projektet, der er baseret på oplysninger fra Valby Bydel, er der således tale om merudgifter på i alt 3 mill. kr. primært på skoledelen, selv om der er foretaget begrænsninger af projektet i forhold til skolens ønsker.

 

Projektet

Ved udformningen af skitseprojektet for det fælles lokal- og skolebibliotek er der lagt vægt på, at lokalbiblioteket og det pædagogiske center/skolebiblioteket skal samtænkes som en funktionel enhed med henblik på en optimal udnyttelse af lokalerne og udlånsmaterialet. Samtidig skal biblioteket fremstå som et åbent og  moderne et-rumsbibliotek for lokalområdet, og skolen og de to bibliotekers mange funktioner og aktiviteter skal supplere hinanden i en helhed.

 

De to funktioner vil stadig have hver sin ledelse, hvor skolebiblioteket (pædagogisk servicecenter)  er en del af skolen og dermed underlagt skolens ledelse. Der vil dog være det tættest mulige samarbejde mellem de to funktioner i det daglige, og de samlede materialer vil optræde som en helhed. Den endelige fordeling af de fremtidige driftsudgifter aftales nærmere  mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Fællesbiblioteket udformes som en samlet funktionel enhed. Skole- og lokalbibliotek skal dog kunne fungere uafhængigt af hinanden, blandt andet fordi der er forskellige åbningstider, og lokalbiblioteket skal kunne fungere i skolens sommerferie. Som konsekvens heraf skal der være mulighed for aflåsning af henholdsvis skole- og lokalbibliotek. Endvidere skal der være direkte adgang til skolebiblioteket fra skolens bygninger.

 

Skolen

Ændringerne på skolen er en direkte følge af etableringen af det fælles bibliotek, samt de funktioner, der mangler i forbindelse med færdiggørelse af skolens udbygning til en 3 sporet skole. For skolen rummer projektet (ud over fællesbiblioteket) følgende hovedelementer:

·        Ombygning af nuværende mediatek til 3 basislokaler

·        Ombygning af nuværende billedkunstlokale til special- og sprogcenter, som placeres tæt på det nye bibliotek.

·        Ombygning af nuværende hjemkundskabslokale til billedkunstlokale

·        Ombygning af nuværende mælkeudlevering til skolevejledning.

 

Forudsætningen for at gennemføre projektet inden for den fremlagte økonomi er, at de i forslaget indeholdte ombygningsarbejder holdes på et meget begrænset niveau. Det er samtidig en forudsætning, at skolen selv i ledige lokaler inden for de eksisterende rammer finder plads til indretning af lokaler til musik-, håndarbejds- og  natur- og teknikundervisningen. 

 

En gennemførelse af projektet medfører, at hele den eksisterende 1. sal (inkl. de nuværende bibliotekslokaler) frigøres til andre formål.

 

Fællesbibliotek

Det nye bibliotek etableres både i om- og nybyggede lokaler.  I den nye bygning placeres hovedindgang, foyer, publikumsgarderobe, udlåns- og opholdsområde.

 

I de ombyggede eksisterende bygninger placeres ekspeditionsområde, kontor til afdelingsbibliotekar, handicaptoilet, kontor til  sekretariat, personalegarderobe, rengøringsrum, personaletoilet, personalerum, bibliotekarkontor, møderum, forrum, toilet, kontor for  skolebibliotekar, nærmagasin, projektarbejdsrum og IT- lokale.

 

Arealoversigt

Det eksisterende  bibliotek er på 348 m2. Det nye fællesbibliotek bliver i alt på 1490 m2. Heraf udgør nybyggeriet 660 m2 (primært lokalbibliotek). Ombygningerne udgør 830 m2, og fordeles med 126 m2 til skolen, 158 m2 til biblioteket og 546 m2 til fælles arealer.

 

Med projektet frigøres i alt 455 m2 på 1. sal i østfløjen (tidligere bibliotekslokaler mm.).

 

Øvrige ombygninger på skolen omfatter 485 m2  (basislokaler og faglokaler).

 

Forslag til anvendelse af de ledige lokaler på 1. sal.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen arbejder for tiden med planer om at anvende de ledige lokaler på 1. sal til indretning af et 10. klassemiljø for skolerne i Valby, som der er et stort behov for. Der vil i givet fald blive fremlagt et særskilt forslag herom.

 

Tidsplan

Både skole og bibliotek skal være i drift under ombygningen. Ombygningen planlægges i samarbejde med brugerne således, at udgifter og gener i forbindelse med genhusning minimeres.

 

Under forudsætning af udvalgenes og Borgerrepræsentationens godkendelse  påbegyndes byggeriet i februar 2003 og afsluttes  primo 2004.

 

 

Økonomi

 

De samlede udgifter til færdiggørelse af udbygningsplan for skolen og etablering af fælles lokal- og skolebibliotek udgør 19,2 mill kr.  Heraf udgør Uddannelses- og Ungdomsudvalgets andel 6,2 mill. kr. og Kultur- og Fritidsudvalgets andel 13 mill. kr. 

 

Budgetrammen for det af Valby Bydelsråd oprindeligt udarbejdede forslag er:

 

Resterende arbejder i skolens helhedsplan (UUU)                        1,2 mill. kr.

Merudgifter for skolen ved fællesbibliotek (UUU)                       2,0 mill. kr.

Udgifter til lokalbibliotek (KFU)                                                  13,0 mill. kr.

 

I alt                                                                                                 16,2 mill. kr.

 

Merudgifterne i forhold til den oprindelige budgetramme på i alt 3 mill. kr. skyldes  at der i det oprindelige forslag bl.a. ikke er medtaget udgifter til inventar og til flytning af en større kloakledning, ligesom en række udgifter er sat urealistisk lavt. Hertil kommer, at der siden 1997, hvor det oprindelig forslag  blev udarbejdet, stilles større krav og dermed må bruges flere midler til indretning af et special- og sprogcenter, som skolen samtidig lægger megen vægt på.

 

Merudgiften på 3 mill. kr. skal samtidig ses i forhold til frigørelsen af 1. sal i østfløjen med henblik på en evt.  anvendelse som 10. klassemiljø. De 455 m2  på 1. sal repræsenterer skønsmæssigt en værdi på 3-4 mill. kr.

 

Det er en klar vurdering, at det ikke vil være muligt at gennemføre de grundlæggende intentioner om et fælles lokal- og skolebibliotek  inden for den oprindeligt fastlagte budgetramme – men at et krav om overholdelse af budgetrammen vil betyde, at der i givet fald må etableres et selvstændigt nyt Vigerslev Bibliotek i beskåret form (i forhold til det foreliggende projekt) inkl. en mindre udvidelse og bevarelse af det eksisterende bibliotek/mediatek på skolen.

 

Nedenstående tabel viser udgifts- og finansieringsprofilen:

 

År

Udgiftsprofil

Finansieringsprofil

 

 

UUU

KFU

2002

2,0

0,4

1,6

2003

16,2

5,5

10,7

2004

1,0

0,3

0,7

I alt

19,2

6,2

13,0

 

 

Der kan anvises dækning for skoleandelen på i alt 6,2 mill. kr.  under det for Uddannelses- og Ungdomsudvalget post 3.01.3. afsatte rådighedsbeløb til folkeskoler. Udgifterne på i alt 6,2 mill. kr. afholdes  med 0,4 mill. kr.  i 2002, 5,5 mill. kr. i 2003 og 0,3 mill. kr. i 2004.

 

Kassemæssig dækning for biblioteksdelen på 13 mill. kr. anvises på Kultur- og Fritidsudvalgets rådighedsbevilling Kultur og Fritid konto 3.50.3. Folkebiblioteker.

 

Udgifterne på i alt 13 mill. kr. afholdes med  1,6 mill. kr. i 2002, 10,7 mill. kr. i 2003 og 0,7 mill. kr. i 2004.

 

 

Miljøvurdering

 

Projektet medfører en forøgelse af skolens og bibliotekets areal. På grund af integrationen af skole- og folkebibliotek er arealet dog mindre end ved to adskilte projekter. Der er således tale om et samlet ressourcebesparende koncept.

 

Projektet vil medføre en begrænset forøgelse af skolens og bibliotekets elforbrug til bl.a. belysning og ventilation. Tilvæksten i elforbruget søges dog minimeret ved anvendelse af energibesparende løsninger. Det foreslåede nybyggeri opføres som en tilbygning uden på en dårligt isoleret facade. Hermed reduceres varmetabet gennem bygningens facader, hvorfor udvidelsen af bygningens areal kun vil medføre en minimal vækst i det samlede varmeforbrug.

 

Flytningen af biblioteket til de nye lokaler vil både medføre forbedret indeklima og væsentligt bedre adgangsforhold for bibliotekets brugere, herunder forbedringer for handicappede. Der forventes også en forbedring af indeklimaet i de ombyggede lokaler i skolen.

 

I forbindelse med byggeprojektets gennemførelse kan der opstå støv- og støjgener for skolens elever og personale, især i forbindelse med ombygningsarbejderne. Der vil dog blive lagt vægt på forebyggelse af sådanne gener allerede under planlægningen af projektets gennemførelse.

 

 

Høring

 

Projektet er udarbejdet  i  samarbejde mellem Vigerslev Bibliotek, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Kirsebærhavens Skole og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Der foreligger høringssvar fra Valby Lokaludvalg og fra skolebestyrelsen, hvoraf det fremgår, at både skolebestyrelsen og lokaludvalget kan godkende det foreliggende projekt. 

 

Det har været afgørende for skolebestyrelsen, at projektet kunne gennemføres uden forringelser af rammerne for undervisningen, og det er skolebestyrelsens opfattelse, at dette er lykkedes med det foreliggende projekt. 

 

Valby Lokaludvalg beklager, at de mere omfattende forbedringer af faglokaler m.m. i det tidligere projekt ikke kan realiseres, men giver samtidig udtryk for, at gennemførelsen af det foreliggende projekt vil betyde en væsentlig forbedring for skolens og bibliotekets mest centrale og udadvendte funktioner.

 

Valby Lokaludvalg har på sit møde den 10. september 2002 endelig godkendt sin udtalelse af 2. september 2002 til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

 

BILAG

 

1: Udtalelse fra Valby Lokaludvalg

2: Udtalelse fra skolebestyrelsen ved Kirsebærhavens Skole

3: Tegninger:  Facadetegning, situationsplan, etapeplaner, indretning af bibliotek.

 

 

 

            Peter Rasmussen                      Olga Brüniche-Olsen

 


 [s1]00105454DOC

 [s2]00105456DOC

 [s3]00105428DOC

 [s4]00105423DOC

 [s5]00105424DOC

Til top