Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Medlemsforslag om at København skal tage imod uledsagede flygtningebørn fra flygtningelejre i Grækenland

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger overborgmesteren at rette henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren med henblik på at gøre det muligt for København at tilslutte sig initiativet fra foreløbig 10 europæiske byer om at tage imod uledsagede flygtningebørn fra flygtningelejre i Grækenland i regi af ”Eurocities Solidarity Cities Initiative”, jf. motiveringen nedenfor.

(Stillet af Radikale Venstre)

 

Motivering

Selvom mediedækningen ikke er den samme som tidligere, udspiller der sig stadig en humanitær katastrofe i de overfyldte flygtningelejre i Grækenland og ved den græsk/tyrkiske grænse. Her lever flygtninge under uværdige og forfærdelige forhold, og blandt flygtningene er en stor gruppe uledsagede flygtningebørn.

De uledsagede flygtningebørn udgør en særligt sårbar gruppe, og de har brug for hjælp. Det er desværre ikke lykkedes at løse denne krise på regeringsniveau, og bystyrerne i ti europæiske storbyer, deriblandt Barcelona og Amsterdam, har derfor nu tilbudt deres hjælp til EU. Byerne har i regi af ”Eurocities Solidarity Cities Initiative” henvendt sig til EU den 22. april med et ønske om at samarbejde med nationale og europæiske myndigheder for at tilbyde uledsagede flygtningebørn et hjem og en tilværelse (se bilag 1).

Byerne er alle en del af Eurocities-netværket, hvor 140 større byer i Europa samarbejder og udveksler erfaringer om grøn omstilling, klima og sundhed. Som medlem af Eurocities vil det derfor være oplagt, at Københavns Kommune også bidrager til at løfte den opgave og dermed hjælper med at bringe en meget sårbar gruppe børn og unge i sikkerhed. Forslagsstillerne mener derfor, at overborgmesteren bør rette henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren med henblik på at gøre det muligt for København at tilslutte sig initiativet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Medlemsforslaget blev vedtaget med 28 stemmer imod 27. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å, B, F, I og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: A, C, V og O.

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Liberal Alliance stemmer i dag for af humanitære grunde, men forbeholder os retten til at se den endelige udformning af en eventuel aftale i erkendelse af, at København ikke kan huse alle verdens børn.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Venstre mener, ligesom regeringen, at Danmarks opgave er at hjælpe flygtninge i nærområderne og hjælpe Grækenland med at beskytte EU's ydre grænse og håndtere asylpresset i landet. Vi hilser det velkomment, at Danmark i forrige uge øgede sin finansielle bistand til Grækenland netop med dét formål at forbedre forholdene for uledsagede mindreårige asylansøgere, bl.a. i form af boliger. Vi kan derimod ikke støtte forslaget, som vil medføre et endnu større pres på Grækenland og EU”.

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokratiet anerkender, at spørgsmålet om Danmarks modtagelse af uledsagede flygtningebørn fra lejrene i Grækenland alene er regeringens og Folketingets ansvarsområde. I tilfælde af, at Folketinget ændrer sin nuværende holdning til modtagelse af uledsagede flygtningebørn, vil vi i København naturligvis leve op til vores ansvar og løfte vores del af opgaven.”
Til top