Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Medlemsforslag om at fastholde lavere niveau af biltrafik efter Coronakrisen

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen med inddragelse af andre relevante forvaltninger, at forberede en sag til politisk behandling, der præsenterer et katalog over mulige konkrete tiltag, der kan hjælpe til at fastholde det lavere niveau af biltrafik i hele Københavns Kommune efter Coronakrisen. Indstillingen skal fremsættes til politisk behandling inden budgetforhandlingerne for 2021.

(Stillet af Alternativet) 

Motivering 

Mængden af biltrafik i København er faldet markant under Coronakrisen. Det har en række positive konsekvenser: partikelforureningen er faldet med op mod 40 procent, støjgenerne er mindsket og det samme er den negative indvirkning på klimaet. Samtidig viser nye beregninger fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE), at vi på landsplan sparer over 60.000 sygedage og 80 for tidlige dødsfald i år på grund af den lavere partikelforurening. Det er meget markante tal.

Den udvikling ønsker forslagsstillerne at fastholde med dette forslagså vi ikke ser en stigning til niveauet før krisen, når København åbner helt op igen. Forslagstillerne er klar over, at der er en analyse på vej om reduktion af biltrafikken i brokvartererne og indre by, men ser med de nye tal fra DCE et behov for at kigge på muligheden for at reducere biltrafikken i hele kommunen. 

Konkret foreslås en pakke med en række forslag til indsatser, der blandt andet kan bestå i at indskrænke vejbanearealet for at skabe plads til bredere cykelstier og fortove, at afsætte vejbaner kun til busbaner (BRT), at nedlægge parkeringspladser for at frigive plads til sociale aktiviteter og natur, at sænke fartgrænsen og indføre langt flere bilfrie gader.

Forvaltningen opfordres til at søge inspiration i Milanos igangsatte arbejde med at begrænse trafikken i byen når den åbner op igen efter krisen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At arbejdet samordnes med udarbejdelsen af mobilitetsrapporterne, som indgår i den politiske aftale om budget 2020.”

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

”At ”og lokaludvalg” tilføjes efter ”af andre relevante forvaltninger”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

 

Selve medlemsforslaget bortfaldt på grund af stemmelighed med stemmerne 27 for og 27 imod. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å, B, F og Niko Grünfeld (Løsgænger).

Imod stemte: A, C, V, O og I.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Radikale Venstre stemmer for forslaget i dag, men ikke hele motivationen. Vi glæder os til at se forslaget udfoldet i et katalog i sammenhæng med de analyser, vi allerede har sat i gang. For Radikale er det vigtigt, at vi udvikler en sund og grøn by, hvor der er plads til alle. Vi håber at København i nær fremtid får en hjælpende hånd fra Christiansborg ift. at sikre mindre CO udledning, dvs. flere elbiler, strammere miljøzoner samt roadpricing.”

Til top