Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Københavns Drengekors ansøgning om at blive optaget på UNESCO's liste for Cross National Intangible Cultural Heritage

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Københavns Drengekors ansøgning om optagelse på UNESCO's liste over immateriel kulturarv som følge af et medlemsforslag fra Alternativet.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen udtrykker deres opbakning til Københavns Drengekors ansøgning om at blive optaget på UNESCO’s liste for Cross National Intangible Cultural Heritage.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) godkendte den 27. november 2019 et medlemsforslag fra Alternativet om at forvaltningen udarbejder en indstilling til udvalget som afdækker mulighederne for - og konsekvenserne af - at Københavns Kommune retter officiel henvendelse til Sankt Annæ Gymnasium, hvori der tilkendegives en positiv holdning til Københavns Drengekors ansøgning om at blive optaget på UNESCO’s liste for Cross National Intangible Cultural Heritage.

UNESCO har to verdensarvlister - en for materiel verdensarv, som bygninger og naturområder, og en for immateriel kulturarv (Cross National Intangible Cultural Heritage), som fx folkedans og musik. Ved optagelse på UNESCO's liste opnår emnet en status som særlig væsentlig og herved en styrket opmærksomhed og interesse fra omverdenen.

En række af verdens førende drenge- og mandskor, herunder Københavns Drengekor, ønsker gennem en fælles ansøgning at blive optaget UNESCO's liste over immateriel kulturarv. Som led i optagelsesprocessen er det vigtigt for ansøgerne at kunne henvise til, at der er et fællesskab omkring koret, og at det nyder lokal anerkendelse som væsentlig kultur. Borgerrepræsentationens (BR) positive tilkendegivelse af korets betydning vil udgøre et væsentligt element i motiveringen bag ansøgningen om at blive optaget på listen. Optagelse på listen vil desuden kunne styrke Danmarks billede i verden og øge interessen for korets aktiviteter lokalt og globalt.

Løsning

Københavns Drengekor har sin base på Sankt Annæ Gymnasium, er tilknyttet Københavns Domkirke, har en omfattende koncert- og turnévirksomhed og er som kongeligt kantori ofte involveret i officielle begivenheder. 

Kordrengene går i folkeskolen på Sankt Annæ Gymnasium, hvor korprøverne indgår i det daglige skoleskema. Mandskoret består primært af tidligere drengesangere og indgår som en integreret del af drengekoret ved aftenprøver, koncerter og andre koraktiviteter.

En række af verdens førende drenge- og mandskor har igennem de senere år drøftet, hvordan man bedst gør det kendt, at den korklang, netop de kor skaber, er den lyd, den europæiske kormusik i århundreder er skabt for. Bestyrelsen for Københavns Drengekor samt bestyrelsen for Sankt Annæ Gymnasium støtter, at koret optages som en del af en multinational kulturarv - og bestyrelsen for Københavns Drengekor har igennem et stykke tid ønsket at fremme sagen.

Den grundlæggende forudsætning for at kunne udføre denne musik på et højt kunstnerisk niveau er den klassiske europæiske korskole – baseret på en praksis, hvor kordrengen som en del af sit skoleforløb får en professionel uddannelse i sang og musik og i samarbejde med den voksne og veluddannede sanger indgår i samfundets forbrug af kormusik – for byen, for staten, for kongehuset og for den almindelige borger.

En positiv tilkendegivelse fra København Borgerrepræsentation om betydningen af denne praksis vurderes at kunne være til stor hjælp for den videre behandling gennem de respektive landes Kulturministerier og senere i UNESCO i Paris.

Det Kongelige Bibliotek, som i Danmark understøtter og varetager ansøgninger til UNESCO's kulturarv, har oplyst forvaltningen, at eksempler på immateriel kulturarv kan optages på UNESCO's repræsentative liste over immateriel kulturarv, hvis eksemplet vurderes bæredygtigt af komitéen.

Et eksempel på kulturarv kan fjernes fra listen, hvis det ophører med at eksistere, eller hvis eksemplet ikke længere er i tråd med UNESCOs retningslinjer og principper.

UNESCO's liste skal forstås som en oversigt over eksempler på immateriel kulturarv i verden, som ”kulturbærerne” og det fællesskab, som er omkring det, arbejder med at sikre (bl.a. ved at give det videre til næste generation). Det er ikke en oversigt over kulturarv, lande forpligter sig til at bevare for eftertiden, men et middel til at sætte fokus på menneskelig mangfoldighed og skaberkraft. 

Som bilag til indstillingen er vedlagt udkast til brev med BR's positive tilkendegivelse.

Som bilag er endvidere vedlagt udtalelse fra bestyrelsen for Københavns Drengekor, der meget gerne ser sagen fremmet. 

Indstillingen har været i administrativ høring i Kultur- og Fritidsforvaltningen, hvis høringssvar lyder således: "Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at Københavns Drengekors arbejde med – i lighed med andre tilsvarende kor i verden - at søge om optagelse på UNESCO's liste over immateriel kulturarv er meget relevant. Kultur- og Fritidsforvaltningen har på den baggrund ingen bemærkninger til BR's positive tilkendegivelse og opbakning til Københavns Drengekors ansøgning".

Økonomi

Borgerrepræsentationens tilkendegivelse af en positiv holdning til Københavns Drengekors ansøgning om at blive optaget på UNESCO’s liste for immateriel kulturarv har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen skal behandles i BR.

En ansøgning til UNESCO om optagelse på kulturarvslisten vil herefter ske via Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek, som i Danmark forvalter 2003-konventionen til sikringen af den immaterielle kulturarv og blive koordineret med tilsvarende ansøgninger fra andre landes kor.

 

Tobias Børner Stax  /Mette Seneca Kløve

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Borgerrepræsentationen udtrykker deres opbakning til Københavns Drengekors ansøgning om at blive optaget på UNESCO’s liste for Cross National Intangible Cultural Heritage.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 11. marts 2020

 

Indstillingen blev godkendt.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Niko Grünfeld (Løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning som SF, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:
”Partierne er glade for Borgerrepræsentationens helhjertede opbakning til Københavns Drengekor’s ansøgning om optagelse på UNESCO’s kulturarvsliste. Det er en unik drengekorstradition, og et unikt folkeskoletilbud, som trækker mange tråde hundrede år tilbage i tiden. Siden 1920’erne har Københavns Kommune drevet Sangskolen, der i dag beregnes for et af verdens bedste drengekor i hele verden. Jeg er stolt af, at København kan tilbyde dette høje kunstneriske niveau i regi af Folkeskolen.”

Til top