Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Modtagelse af donation til faciliteter i Naturpark Amager, Amager Vest

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til modtagelse af en donation fra Lokale- og Anlægsfonden, der gør det muligt at videreudvikle to kommende faciliteter i Naturpark Amager, samt til projektforslag og frigivelse af midler, hvor fondens bidrag er indarbejdet i det tidligere godkendte dispositionsforslag.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommune modtager en donation på 5,8 mio. kr. fra Lokale- og Anlægsfonden som bidrag til anlæg af to faciliteter for naturoplevelser og friluftsliv i Naturpark Amager, jf. bilag 4 og 5. Der skal på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 5,8 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg på 5,8 mio. kr. som bidrag til anlæg af de to faciliteter i Naturpark Amager, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) godkendte den 16. september 2019, at Teknik- og Miljøforvaltningens dispositionsforslag for nye faciliteter for naturoplevelser og friluftsliv fire steder i Naturpark Amager skal danne grundlag for projektering og anlæg af de nye faciliteter, jf. bilag 2. Borgerrepræsentationen (BR) besluttede den 8. oktober 2019 at modtage donationer fra Nordea-fonden og Friluftsrådet og at frigive en anlægsbevilling, så faciliteterne kan etableres.

I dialog med Lokale- og Anlægsfonden, der har fulgt projektet siden 2015, har forvaltningen fundet en mulighed for at videreudvikle to af de kommende faciliteter til gavn for flere forskellige brugergrupper, jf. bilag 3, 4 og 5. Lokale- og Anlægsfonden har tilbudt at donere 6,0 mio. kr. som bidrag til videreudvikling og anlæg af de to faciliteter. Donationen gives i 2022 og svarer derfor til 5,8 mio. kr. i 2020 p/l.  

Løsning

I Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) (A, B, C, F, I, O, V, Ø og Kasper Heumann Kristensen) blev det besluttet at afsætte 24,5 mio. kr. til medfinansiering af nye tiltag, der skal udvikle Naturpark Amager. Projektet gennemføres i et partnerskab mellem  Tårnby, Dragør og Københavns kommuner, Naturstyrelsen samt By og Havn. Nordea-fonden og Friluftsrådet har bidraget med donationer på henholdsvis 55 og 5 mio. kr., mens Lokale- og Anlægsfonden indtil nu har bidraget med udviklingsrådgivning til projektet.

Den 35 km2 store naturpark udvikles som et naturområde, der understøtter biodiversiteten, med afsæt i partnerskabets udviklingsstrategi, der blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2013.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte 16. september 2019 dispositionsforslag for nye faciliteter for naturoplevelser og friluftsliv fire steder i Naturpark Amager. Anlæg igangsættes når alle myndighedstilladelser foreligger, forventeligt fra april 2021.

Lokale- og Anlægsfonden har i november 2019 tilbudt at bidrage med en donation til en yderligere udvikling af to af de kommende faciliteter, som ligger på Københavns Kommunes areal ved DR-Byen og nord for Havneslusen, jf. bilag 2 og 3. Her er fundet udviklingsmuligheder knyttet til de to faciliteters nærhed til byen, udelæring (undervisning flyttet ud af klasselokalerne) og friluftsaktiviteter for flere nye brugere. Bidraget gør det blandt andet muligt at etablere bedre grejdepoter, trappeforløb, opholdsdæk, flydeponton og læringsfaciliteter, naturforbedrende stenrev, plantning af yderligere 38 nye træer og nye friluftsmuligheder som ”krydsning af vandet” og ”aktiviteter opad volden”, jf. bilag 4 og 5. Nordea-fonden, Friluftsrådet og partnerskabet har tilsluttet sig Lokale- og Anlægsfondens medvirken, som ikke får betydning for projektets tidsplan.

Muligheden for videreudvikling af de to faciliteter er indgået i udviklingsproces og projektering henover vinteren 2019/20, med deltagelse af kommende brugere, herunder skoler, foreninger med aktiviteter i naturparken og ved kysten, spejdere, naturvejledere, Kulturhavn, følgegruppemedlemmer for Amager Vest Lokaludvalg og Folkeoplysningsudvalget, samt Lokale- og Anlægsfonden, DGI Outdoor og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Videreudviklingen af de to faciliteter blev positivt modtaget.

Lokale- og Anlægsfonden har på baggrund af udviklingsprocessen givet tilsagn om at donere 6,0 mio. kr. til Københavns Kommune som bidrag til anlæg af de to faciliteter. Projektforslag, hvor fondens bidrag er indarbejdet, fremgår af bilag 4 og 5.

Såfremt det besluttes ikke at modtage donationen, etableres faciliteterne i stedet i den tidligere besluttede udformning, jf. bilag 3 (TMU 16. september 2019).

Konsekvenser for parkering og træer
Cykelparkeringen nord for Havneslusen foreslås flyttet til placeringer, hvor der ikke i dag findes buskads, jf. bilag 4B. Videreudviklingen af de to faciliteter har ikke konsekvenser for bilparkering eller for det forventede omfang af rydning af buskads, jf. TMU 16. september 2019.

Ved DR-Byen Metrostation plantes yderligere ca. 38 nye træer, udover de ca. 40 nye træer i dispositionsforslaget (TMU 16. september 2019), mens antal nye træer nord for Havneslusen er uændret ift. dispositionsforslaget. Alle nye træer er arter, hjemmehørende på Amager Fælled, såsom eg, røn, naur, vildæble og andre frugttræer.

Høring
Amager Vest Lokaludvalg afgav høringssvar til dispositionsforslaget, som blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 16. september 2019. Dette projektforslag med videreudvikling af to faciliteter har ikke været i høring, men lokaludvalget har udpeget fire følgegruppemedlemmer, som har medvirket til videreudviklingen af faciliteterne og løbende vil følge projektering, anlæg og ibrugtagning.

Økonomi

I Budget 2017 blev det besluttet at afsætte 24,5 mio. kr. (2017 p/l) svarende til 26,1 mio. kr. i 2020 p/l til Københavns Kommunes medfinansiering af de nye tiltag i Naturpark Amager. Borgerrepræsentation gav efterfølgende den 8. oktober 2019 en indtægtsbevilling på 12,0 mio. kr. i 2020 p/l til modtagelse af donationer som bidrag fra Nordea-fonden og Friluftsrådet.

Donationen fra Lokale- og Anlægsfonden udbetales i 2022. Der skal ikke betales fondsmoms af donationen, da der er tale om midler, der primært er finansieret af offentlige midler, jf. § 5, stk. 3, i bekendtgørelse om momsrefusionsordning for kommuner og regioner. Donationerne indeksreguleres ikke, og omregnet til 2020 p/l svarer de 6,0 mio. kr. i 2022 til, at donationerne udgør 5,778 mio. kr. i 2020 p/l.

Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg. De bevillingsmæssige konsekvenser af sagen fremgår af tabel 1:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) / Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*
(2020 p/l)

2022

2.

TMU

2000 - Ordinær anlæg

0.28.20.3

I

-5.778

2.

TMU

2000 - Ordinær anlæg

0.28.20.3

U

5.778

I alt

-

-

-

-

0

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret uden fortegn. Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn

De 5,8 mio. kr. (2020 p/l) frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg jf. tabel 2:

Tabel 2. Frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/ projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.*
(2020 p/l)

2020

2021

2022

I alt

TMU

Medfinansiering af tiltag i Naturpark Amager

2000 - Ordinær anlæg

0.28.20.3

0

0

5.778

5.778

I alt

-

-

-

0

0

5.778

5.778

* Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn

Bevillingen er placeret på hovedbevillingen Ordinær anlæg, som er omfattet af forvaltningens anlægsmåltal. Teknik- og Miljøudvalget har den 29. april 2019 prioriteret anlægsmåltal til projektet for 2020 og 2021. Der er ikke taget stilling til anlægsmåltal for 2022. Godkendelse af udvidelse af de to faciliteter påvirker ikke det samlede projekts forventede forbrug for 2020 eller 2021, og har derfor ingen indflydelse på overholdelsen af forvaltningens anlægsmåltal for 2020 eller 2021.

I Budget 2017 er der afsat midler til afledt drift af blandt andet faciliteterne ved DR-Byen Metrostation og Havneslusen. Yderligere afledte driftsmidler fra 2022 og frem, som følge af videreudviklingen af de to faciliteter, søges dækket ved kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen gå i gang med projektering og fysisk anlæg, der forventes igangsat fra april 2021 og afsluttet medio 2022. Faciliteterne ibrugtages løbende.

 

Søren Wille /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget, hvor bidrag på 5,8 mio. kr. fra Lokale- og Anlægsfonden er indarbejdet i det tidligere godkendte dispositionsforslag, danner grundlag for anlæg af to faciliteter for naturoplevelser og friluftsliv i Naturpark Amager, jf. bilag 3, 4 og 5.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at Københavns Kommune modtager en donation på 5,8 mio. kr. fra Lokale- og Anlægsfonden som bidrag til anlæg af to faciliteter for naturoplevelser og friluftsliv i Naturpark Amager, jf. bilag 4 og 5. Der skal på den baggrund gives en tillægsbevilling som en indtægts- og en udgiftsbevilling på 5,8 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.
  3. at der frigives en anlægsbevilling på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg på 5,8 mio. kr. som bidrag til anlæg af de to faciliteter i Naturpark Amager, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. april 2020

 

Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

“dog således at trappen op af støjvolden ved Slusen flyttes mod syd.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):

”at der i forbindelse med indgang ved DR-byen ikke ønskes kloakering vest for Ørestad Boulevard.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: Ø og Å.

Imod stemte: A, B, C, F, I og O.

 

Indstillingens således ændrede 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

”Enhedslisten finder, at der i planlægningen af naturparken bør tages højde for Amager Fælleds nuværende brugere – herunder foreninger.”

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. maj 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Et forslag fra Niko Grünfeld (Løsgænger) om at henvise indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet med 49 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å og Niko Grünfeld (Løsgænger)

Imod stemte: A, Ø, B, F, C, V, O og I.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 54 stemmer imod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, C, V, O og I.

Imod stemte: Niko Grünfeld (Løsgænger)

 

Niko Grünfeld (Løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:

”Det er en generøs og velmenende donation fra Lokale- og Anlægsfonden, men præmissen om at bygge sig til mere biodiversitet på Amager Fælled er helt sort og uansvarligt. Amager Fælled er Københavns eneste sammenhængende vilde naturområde. Sådan skal det forsætte og Københavnerne efterspørger mere natur, ikke mindre. Derfor skal man ikke plastre området til med læringstrapper, flydepontoner, toiletter, informationscentre for at gøre naturen mere tilgængelig. Den er tilgængelig i sig selv. Vi skal give naturen ro og gå på opdagelse i den. Fx vokser Orkideen Riddergøgeurten kun på Amager Fælled. Og den smukke blomst nyder godt af nattergalens fine sang. Det er gratis unikke oplevelser for alle Københavnere. Bevar hele Amager Fælled.”

 

Niko Grünfeld (Løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:

”Man kan ikke bygge sig til mere biodiversitet. Derfor skal sagen sendes tilbage til teknik- og miljøudvalget, med det formål at fremme og understøtte biodiversiteten på Amager Fælled. Danmark Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner skal inviteres med i processen og udarbejde nyt forslag.”

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne mener, at en etablering af offentlige toiletter nærmere DR-byen Station burde træde i stedet for en indgribende kloakering i naturområdet vest for Øresund Boulevard”

Til top