Mødedato: 14.05.2020, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Forslag til tillæg 1 til lokalplan 259 Lille Istedgade-karreerne og kommuneplantillæg, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan Lille Istedgade-karreerne med kommuneplantillæg i høring. Forslagene vil muliggøre udvidelse af Mændenes Hjem.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 259 Lille Istedgade-karreerne (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ejeren af ejendommen Istedgade 21/Lille Istedgade 2 ønsker at istandsætte, ombygge og udvide den eksisterende bygning. Bygningen, der rummer Mændenes Hjem, er nedslidt og har utidssvarende, små og mørke botilbud, som reducerer trivsel og tryghed. Den ønskede udvidelse er ikke i overensstemmelse med den gældende lokalplan med bl.a. hensyn til etageantal og byggeri i gårdrummet, hvorfor realisering af ønskerne forudsætter et tillæg til lokalplanen. Startredegørelse blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 19. juni 2017. Fremme af sagen har afventet en finansiering via fondsmidler, der nu er faldet på plads. Forslaget forudsætter et tillæg til Kommuneplan 2019, der muliggør, at den maksimale bebyggelsesprocent kan overskrides ved en udvidelse af stueetagen i gårdrummet.

Løsning

Mændenes Hjem består af en randbebyggelse i fire etager med fuld kælder og udnyttet tagetage. Bygningen har den laveste kategori i middel bevaringsværdi (SAVE kategori 6). Med projektet ønskes der skabt et hus, der kan fungere som et lyst, imødekommende og hjemligt døgnåbent tilbud for udsatte borgere. Der ønskes desuden en tryg og sikker arbejdsplads. Endelig er det målet at bidrage til, at Mændenes Hjem opleves som en god og hensynsfuld nabo.

Lokalplanforslaget muliggør projektet, der omfatter to nye etager i stedet for den eksisterende tagetage svarende til 6 etager i alt samt udvidelse af stueetagen, så den fylder størstedelen af gårdrummet. Opholdsarealer kan etableres på taget af udbygningen i gårdrummet og på en tagterrasse. Det nuværende etageareal på ca. 2.015 m2 øges med ca. 755 m2, hvoraf ca. 210 m2 er udvidelse af stueetagen i gårdrummet. Kommuneplantillægget skal muliggøre denne udvidelse af stueetagen. De eksisterende vinduer udskiftes med nye vinduer i højformat, og de to nye etager udføres med facader i metal.

Byliv

Ombygningen skal skabe mere plads i stueetagen til kontaktsted, stofindtagelsesrum og café, hvilket vil medvirke til at skabe mere tryghed i nærområdet.

Bæredygtighed og bynatur

Teknik- og Miljøforvaltningen har drøftet mulighederne for at implementere Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med bygherre. Bygherre oplyser, at det fremtidige Mændenes Hjem energioptimeres ved brug af energivinduer, varmegenindvinding og ved udskiftning af alle gamle tekniske anlæg. Varmetab i de nye etager minimeres, idet de opføres i overensstemmelse med krav til isolering i Bygningsreglement 2018. På tag etableres der regnvandsforsinkelse ved anlæg af grønt sedumtag, hvilket der stilles krav om i lokalplanen.

Der er ikke træer i lokalplanområdet. På de nye opholdsarealer på taget af udbygningen i gården etableres der grønne elementer, og væggen mod naboejendommen begrønnes.

Parkering

I henhold til Kommuneplan 2019 fastsættes parkeringsdækningen ved byggeri til brug for offentlige og almene formål, herunder fx døgninstitutioner, efter en konkret vurdering på baggrund af ejendommens/områdets anvendelse og beliggenhed i byen, antal ansatte og besøgende mv.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der i den aktuelle sag ikke skal stilles krav om parkering under hensyn til bygningens særlige funktion. Der er ikke parkering på ejendommen i dag, og der påregnes ikke flere brugereeller ansatte i forbindelse med udvidelsen.

Kommuneplan

I Kommuneplan 2019 er området udlagt til boliger og serviceerhverv med en maksimal bebyggelsesprocent på 185 (C3-område). Kommuneplantillægget ændrer rammerne for området med en *-bemærkning om, at den maksimale bebyggelsesprocent på matr.nr. 154 Udenbys Vester Kvarter, København kan overskrides ved en udvidelse af stueetagen i gårdrummet.

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Vesterbro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

Generelt er lokaludvalget betænkeligt ved, at bebyggelsesprocenten på Vesterbro øges, og at der sker indgreb i de i forvejen beskedne friarealer. På den anden side finder lokaludvalget, at Mændenes Hjem er en vigtig institution på Vesterbro, og lokaludvalget er derfor positivt overfor en begrænset udvidelse, hvis det sker på en sådan måde, at der tages hensyn til naboer, og at andre gener begrænses mest muligt.

Forvaltningernesbemærkninger
Med projektet tages der hensyn til naboer ved afskærmning og begrønning af væg i skel mod naboejendom. Desuden forventes udvidelsen af stueetagen at give incitament til, at aktiviteter flyttes fra gaden og ind i bygningen.  

Miljøvurdering

Planforslagene medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender forvaltningerne forslagene i høring i otte uger (eksklusive juli måned).

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo2020.

 

Søren Hartmann Hede                                    Søren Wille

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at godkende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 259 Lille Istedgade-karreerne (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2020

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne opfordrer forvaltningen til dialog om etableringen af byhaver, hvor det er muligt.” 

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. april 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. maj 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne opfordrer forvaltningen til dialog om etableringen af byhaver, hvor det er muligt.”

Til top