Mødedato: 14.03.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Cykelpakke Østerbro - projektalternativer til "Randersgades forlængelse"

Se alle bilag

Der skal træffes beslutning om anvendelse af udisponerede midler, der blev afsat i forbindelse med Kickstart, Cykelpakke Østerbro.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at de 7,1 mio. kr. frigivet til projekt om ’Randersgades forlængelse’ på Borgerrepræsentations møde den 5. maj 2011 omdisponeres til etablering af en del af Svanemølleruten (fra krydsning af Østerbrogade til Kildevældsskolen), Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 3,0 mio. kr. i 2013 og. 4,0 mio. kr. i 2014 og 0,1 mio. kr. i 2015 i 2013 p/l,
  2. at projektforslaget i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af krydsombygning af Østerbrogade ved Kildevældsgade og Borgervænget (omtalt som delprojekt 1 nedenfor).

Det forudsættes, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering.

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen traf den 14. oktober 2010 (pkt. 9) beslutning om udmøntning af ”Kickstart København” for Cykelpakke Østerbro og frigav den 5. maj 2011 (pkt. 15) midler til cykelsti i Randersgade (”Randersgades forlængelse”).

Projektet ”Randersgades forlængelse” blev ikke vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 8. oktober 2012, og forvaltningen blev derfor bedt om at komme med et alternativt forslag. 

Der er 7,1 mio. kr. til rådighed. Der er brugt 0,4 mio. kr. af de oprindelige 7,5 mio. kr. til rådgivning og projektledelse relateret til ’Randersgades forlængelse’. Med denne indstilling forelægges Teknik- og Miljøudvalget forslag til et alternativt projekt, som indebærer etablering af en yderligere del af Svanemølleruten fordelt på tre delprojekter.


Løsning

Projektet var oprindelig en del af cykelpakke Østerbro efter forslag fra Østerbro Lokaludvalg. Det viste sig imidlertid efterfølgende, at der ikke var lokal opbakning til projektet. Formålet med Cykelpakke Østerbro er at forbedre cykelforbindelserne på Østerbro og afsætte midler til afværgeforanstaltninger i forbindelse med midlertidige og ikke budgetterede gener ved anlæg af Nordhavnsvej.

Forvaltningen anbefaler, at de udisponerede midler anvendes til etablering af en yderligere del af Svanemølleruten, fordelt på følgende tre delprojekter (se bilag 1 for kort over delprojekternes placering):

1. Bedre krydsningsmuligheder af Østerbrogade ved Kildevældsgade og Borgervænget (del af Svanemølleruten)
Delprojektet giver en markant bedre mulighed for at krydse Østerbrogade i forhold til den grønne rute (Svanemølleruten) samt til og fra Kildevældsgade. Projektforslaget, som foreligger, er godkendt af politiet. Se bilag 3 for mere information om den valgte løsning.

2. Etablering af Svanemølleruten på Borgervænget fra Østerbrogade til Bellmansgade)
På Borgervænget frem til Griegsgade anlægges cykelsti/bane i begge sider. På Borgervænget mellem Griegsgade og Bellmansgade (ca. 200 m.) er der meget begrænset plads og derfor forslås her en løsning af en lavere standard end normalt på en grøn cykelrute: Uændrede forhold på den ene side af gaden og cykelsti på del af fortovet på den anden side, hvor det vil være muligt at opdele fortovet, som er meget bredt.

3. Etablering af Svanemølleruten på Borgervænget fra Bellmansgade til Kildevældsskolen
På Borgervænget fra Bellmansgade til P-pladsen bag Kildevældsskolen anlægges en dobbeltrettet cykelsti og fællessti. For at gennemføre projektet vurderes det bl.a. nødvendigt at inddrage smalt areal fra daginstitutionerne, der grænser op til Borgervænget (indledende skøn er areal af 2-3 meter bredde), herunder sandsynligvis at flytte/reetablere enkelte skure. Bilag 2 er et luftfoto af Borgervænget fra Bellmansgade til Kildevældsskolen, nederst i venstre hjørne ses Kildevældsskolen og de institutioner der vil blive berørt.

De tre projekter er udvalgt på baggrund af en screening af Østerbro foretaget af forvaltningen, inkl. tidligere indspil fra lokale parter i forbindelse med den oprindelige sammensætning af cykelpakke Østerbro. Desuden afspejler anbefalingen det politiske ønske om, at hovedvægten i Cykelpakke Østerbro skal ligge på ydre Østerbro.

De tre projekter vil tilsammen forbedre cykelforbindelsen fra Ved Sporsløjfen via krydsning af Østerbrogade til Kildevældsskolen og dermed udgøre en etape 3 af Svanemølleruten. Projekterne ligger i forlængelse af den allerede finansierede del af Svanemølleruten langs med jernbanen fra Nordhavn Station til Svanemøllen Station (etape 2) og den allerede gennemførte del af Svanemølleruten fra Langelinje broen til Nordhavn Station (etape 1).

Projektet er derudover en del af den igangværende udbygning af det grønne cykelrutenet, som er populært blandt københavnerne, ikke mindst blandt grupper, der ikke er rutinerede cykelbrugere, herunder børn.

Finansiering og anlæg af den sidste del af Svanemølleruten fra Kildevældsskolen til Ryparken Station (etape 4) udestår og vil indgå som potentielt projekt i kommende budgetindspil på cykelområdet.

Lokal dialog
Delprojekt 1 om krydsombygningen af Østerbrogade ved Kildevældsgade og Borgervænget er blevet behandlet af Østerbro Lokaludvalg i forbindelse med Svanemølleruten etape 2. Lokaludvalget er overvejende positive overfor projektforslaget.

Delprojekt 2 og 3 om forbedringer på Borgervænget: Forslag til løsninger vil blive drøftet med Lokaludvalg og andre relevante lokale parter med henblik på lokalt input. Blandt de væsentlige lokale parter er daginstitutioner med areal op til Borgervænget, såvel institutionerne som Børne- og Ungeforvaltningen vil derfor blive inddraget tidligt i processen.

Parkeringskonsekvenser
Etableringen af de foreslåede anlæg skønnes at medføre nedlæggelse af ca. 30 parkeringspladser på Borgervænget mellem Østerbrogade og Bellmansgade. Pladserne er uden for parkeringszonerne. Projektforslaget for krydsombygningen af Østerbrogade ved Kildevældsgade og Borgervænget medfører ikke nedlæggelse af parkeringspladser.

 

Økonomi

Til det nu fravalgte projekt ’Randersgades forlængelse’ var der afsat 7,5 mio. kr., der var brugt 0,4 mio. kr. inden projektet blev standset. De 7,1 mio. kr., der er frigivet til ’Randersgades forlængelse’ omdisponeres til etablering af Svanemølle cykelrute på strækningen Østerbrogade - Kildevældsskolen og forventes fordelt således på delprojekterne:

  • 2,5 mio. kr. til bedre krydsningsmuligheder af Østerbrogade ved Kildevældsgade og Borgervænget
  • 2,3 mio. kr. til cykelsti/bane på Borgervænget mellem Østerbrogade og Griegsgade og i den ene side af Borgervænget mellem Griegsgade og Bellmansgade
  • 2,3 mio. kr. til dobbeltrettet cykelsti og fællessti på Borgervænget fra Bellmansgade til P-pladsen bag Kildevældsskolen

Videre proces

Delprojekt 1 om krydsningen af Østerbrogade forventes detailprojekteret og udført uden yderligere politisk behandling. Hvad angår delprojekt 2 og 3 om forbedringerne på Borgervænget vil forvaltningen projektudvikle og projektere de anbefalede projekter. Relevante lokale interessenter og Lokaludvalg Østerbro vil blive hørt og inddraget i projektudviklingen. Delprojekt 2 og 3 vil derefter blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse af løsning, inden anlægsarbejdet påbegyndes.

 

 

Jens Elmelund                                          /Mette Agander

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at de 7,1 mio. kr. frigivet til projekt om ’Randersgades forlængelse’ på Borgerrepræsentations møde den 5. maj 2011 omdisponeres til etablering af en del af Svanemølleruten (fra krydsning af Østerbrogade til Kildevældsskolen), Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 fordelt med 3,0 mio. kr. i 2013 og. 4,0 mio. kr. i 2014 og 0,1 mio. kr. i 2015 i 2013 p/l,
  2. at projektforslaget i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og udførelse af krydsombygning af Østerbrogade ved Kildevældsgade og Borgervænget (omtalt som delprojekt 1 nedenfor).

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 04-02-2013

Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag et nyt 3. at-punkt:

”Da området har stor mangel på parkeringspladser, pålægges det forvaltningen at undersøge muligheden for at finde erstatningspladser i lokalområdet, selv om det er udenfor parkeringszonerne.”

Der blev stemt om ændringsforslaget:

For ændringsforslaget stemte 3 udvalgsmedlemmer: O, C og I

Imod indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: Ø, F, A, B og Signe Goldmann (løsgænger).

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme:

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: Ø, F, A, B og Signe Goldmann (løsgænger).

Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.

3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme: O, C og I.

 

Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning: ”Vi finder, at der skal laves erstatningspladser for de parkeringspladser, der må flyttes, så de ikke nedlægges.

 

Indstillingen blev anbefalet.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at Teknik- og Miljøudvalget overholder anlægsmåltallet i 2013 ved at anvise kompenserende udskydelse i forbindelse med den næste sag om anlægsperiodisering.

Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 
Dansk Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 4. februar 2013:

”Vi finder, at der skal laves erstatningspladser for de parkeringspladser, der må flyttes, så de ikke nedlægges.”


Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 14. marts 2013

Dansk Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:
”Det foreslås, at indstilling tilføjes følgende som 3. at-punkt:
”Da området har stor mangel på parkeringspladser, pålægges det forvaltningen at undersøge muligheden for at finde erstatningspladser i lokalområdet, selv om det er udenfor parkeringszonerne.” ”


Ændringsforslaget blev forkastet med 36 stemmer imod 12.

For stemte: C, I, O og V.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 36 stemmer imod 0. 12 undlod.

For stemte: A, B, F, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: C, I, O og V.


Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Vi finder, at der skal laves erstatningspladser for de parkeringspladser, der må flyttes, så de ikke nedlægges.”

Til top