Mødedato: 14.03.2002, kl. 17:30

Medlemsforslag om oprettelse af en Øresundsmiljøskole

Medlemsforslag om oprettelse af en Øresundsmiljøskole

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. marts 2002

 

BR 161/02

Medlemsforslag om oprettelse af en Øresundsmiljøskole

Medlemsforslag om oprettelse af en Øresundsmiljøskole

(Stillet af Per Bregengaard (Ø), Bo Asmus Kjeldgaard (F) og Winnie Berndtson (A)):

Det foreslås, at der oprettes en miljøskole i Københavns Havn – Carls Bastion – som udgangspunkt for formidling og undervisning. Øresundsmiljøskolens vision er at knytte by, havn og sund sammen og give de københavnske borgere – og især børnene og de unge – en forståelse af sammenhængen mellem kulturmiljø og havnemiljø og derved anspore til interesse for og engagement i byens udvikling og miljømæssige fremtid.

Det foreslås endvidere, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens og Miljø- og Forsyningsforvaltningens samarbejde om miljøtjenesten udvides med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

 

INDSTILLING

Medlemsforslag fra Per Bregengaard (Ø), Bo Asmus Kjeldgaard (SF) og Winnie Berndtson (A) til BR vedrørende oprettelse af en Øresundsmiljøskole

Per Bregengaard (Ø) borgmester for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Bo Asmus Kjeldgaard (SF) borgmester for Familie- og arbejdsmarkedsforvaltningen og Winnie Berndtson (A) borgmester for Miljø- og Forsyningsforvaltningen stiller forslag om, at der oprettes en Øresundsmiljøskole i København.

Forslag

Det foreslås,

at der oprettes en miljøskole i Københavns Havn – Carls Bastion – som udgangspunkt for formidling og undervisning. Øresundsmiljøskolens vision er at knytte by, havn og sund sammen og give de københavnske borgere – og især børnene og de unge – en forståelse af sammenhængen mellem kulturmiljø og havnemiljø og derved anspore til interesse for og engagement i byens udvikling og miljømæssige fremtid.

Det foreslås endvidere,

at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens og Miljø- og Forsyningsforvaltningens samarbejde om miljøtjenesten udvides med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Motivation

Københavns placering og udvikling har fra grundlæggelsen været intimt knyttet til sundet og havets nærhed. Formentlig først som boplads ved en føderig, lavvandet vig. Derefter som overfartssted til Skåne. Senere som strategisk magt- og kontrolpunkt for Øresundstrafikken og derefter som Danmarks absolutte handelssted nummer et samt økonomiske og administrative centrum.

Som den eneste rigtige storby har København efterhånden 1,3 mio indbyggere inkl. forstæder. Denne koncentration af mennesker kombineret med udviklingen af industri, trafik og andre aktiviteter har genereret alle de miljøproblemer, man også konfronteres med i andre storbysamfund på kloden. For at kunne løse disse fundamentale miljøproblemer på en bæredygtig måde er undervisning og oplysning af befolkningen centrale indsatsområder.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen centrale initiativer på undervisnings- og formidlingsområdet i København, der tager udgangspunkt i fundamentet for byens eksistens og udvikling: Havet, sundet og havnen. Initiativer, der både inddrager historie, kulturhistorie samt natur og miljø som baggrund og basis for at diskutere byens fremtid.

Ideen med at etablere og udvikle en Øresundsmiljøskole i København er netop opstået ud fra ønsket om at give hovedstadens familier, børn og unge mulighed for gennem oplevelsesrige, motiverende og konkrete aktiviteter at skabe sig en grundig og nuanceret viden om storbyens livsvilkår for derved at få mulighed for og lyst til at bidrage til fremtidens dagsorden for Københavns udvikling.

I tilknytning til Øresundsmiljøskolen skal der ansættes pædagogisk personale til at tilrettelægge aktiviteterne for de mindre børn og unge i et omfang afhængigt af skolens åbningstid. Som udgangspunkt skal det være et personale, der har både pædagogisk og miljøtekniske kvalifikationer.

Mål med en Øresundsskole

  • At formidle kendskab, viden, forståelse og engagement til Københavns borgere – specielt børn og unge – i forhold til storbyens og Øresunds marine natur, miljø, historie, kulturhistorie samt friluftsaktiviteter i tilknytning til vandet og havnen.
  • At udvikle et center for formidling, ideudvikling, inspiration, undervisning og uddannelse i forbindelse med Øresund og Københavns Havn.
  • Gennem arrangementer, aktiviteter og kurser at inspirere lærere, pædagoger, ungdomsledere m.fl. til at henlægge en del af skolernes, daginstitutionernes og dagplejens aktiviteter til det marine miljø og omkring havnen og Øresund.
  • At give de mindre børn oplevelser med havet som miljørigtig transportvej i form af modelvandveje.
  • At gennemføre simple laboratorieforsøg omkring vandforurening som både større og mindre børn kan få udbytte og lære af.
  • At være base for internordisk samarbejde om miljø og kulturhistorie specielt for børn og unge både i forbindelse med undervisning og fritid.

Lokalitet

Øresundsskolen placeres på Carls Bastion, der ejes af Forsvarsministeriet, men hvor brugsretten tilhører Foreningen Norden. Miljøskolens aktiviteter udvikles i et samarbejde mellem Miljøtjenesten i København (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen) og Foreningen Norden. Øresundsmiljøskolen knyttes administrativt til Miljøtjenesten i Københavns Kommune.

Budget

Pilotprojektet finansieres af Miljøtjenesten og Foreningen Norden. Miljøtjenesten og Foreningen Norden har allerede på nuværende tidspunkt nedsat en arbejdsgruppe, der planlægger et pilotprojekt i sommeren 2002 samt forbereder den egentlige etablering af Øresundsmiljøskolen fra og med 1. januar 2003, baseret på økonomi fra fonde og tips- og lottomidler. Formålet med pilotprojektet er at forberede etableringen gennem afprøvning af samarbejdsrelationer, undervisnings- og formidlingsaktiviteter, de fysiske lokaliteters muligheder m.v.

300.000,- kr. er anslået til etableringsomkostningerne til dækning af basisudgifter af anlæg og inventar m.v.

950.000,- kr. er anslået til årlige driftsomkostninger.

Det forventes, at der årligt kan skaffes 300.000,- kr. via fonde, tips- og lottomidler m.v. De øvrige udgifter søges optaget på budgettet for 2003.

Aktiviteter

Øresundsskolens arbejdsfelt omfatter aktiviteter primært inden for følgende områder:

  1. Kulturmiljøet, der er en vigtig dimension i København, idet den omfatter den historiske og kulturelle forståelse af byen og forener fortid, nutid og fremtid. Byen og havnen og hele Øresundsregionen er fuld af kulturhistoriske spor, som bl.a. ses i arkitektur, anlæg, bygninger og byplanlægning.
  2. Havnens og sundets miljø og natur med spændende udforskning af vandets fysiske og biologiske forhold, fiskeri, forurening osv.
  3. Friluftslivet, der til vands kan omfatte roning, sejlsport, fiskeri og sikkerhed til søs. Samt i den nye, rene havn måske svømning, dykning osv., naturligvis under absolut sikkerhedsmæssig forsvarlige forhold.

Til top