Mødedato: 14.03.2002, kl. 17:30

Ændring af vedtægter for Københavns Idrætsanlæg (KI)

Ændring af vedtægter for Københavns Idrætsanlæg (KI)

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 14. marts 2002

 

BR 156/02

Ændring af vedtægter for Københavns Idrætsanlæg (KI)

Ændring af vedtægter for Københavns Idrætsanlæg (KI)

Indstilling om godkendelse af de ændrede vedtægter for KI, således som disse fremgår af bilag 1 til nærværende indstilling, med forbehold for at KI´s repræsentantskab godkender de ændrede vedtægter på repræsentantskabsmødet den 22. maj 2002.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

at Borgerrepræsentationen godkender de ændrede vedtægter for KI, således som disse fremgår af bilag 1 til nærværende indstilling, med forbehold for at KI´s repræsentantskab godkender de ændrede vedtægter på repræsentantskabsmødet den 22. maj 2002.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. februar 2002

Punkterne 12 og 14 blev behandlet under eet.

Forvaltningen oplyste, at bestyrelsesmødet i KI er fastsat til den 25. februar 2002. Endvidere oplyste forvaltningen, at en fejl i bilag 1 til vedtægterne vil blive rettet.

Indstillingen blev tiltrådt.

Redaktionel tilføjelse: i overensstemmelse med sædvanlig procedure i sager om godkendelse af vedtægtsændringer forelægges sagen direkte fra Kultur- og Fritidsudvalget for Borgerrepræsentationen.

 

 

 

 

RESUME

I overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger den 6. december 2001 i forbindelse med indstillingen om organisationsmodeller for fritidslivet (BR 620/01) har forvaltningen i samarbejde med KI udarbejdet de endelige, ændrede vedtægter for KI.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede den 6. december 2001 i forbindelse med indstillingen om organisationsmodeller for fritidslivet (BR 620/01) følgende i relation til de kommende vedtægter for KI:

  • Borgerrepræsentationen godkendte de vedlagte forslag til rammer for vedtægter for de to selvejende institutioner, således at Kultur- og Fritidsforvaltningen, i samarbejde med KI og KUC, samt inden for rammerne og i overensstemmelse med de øvrige udmøntningsbeslutninger, som Borgerrepræsentationen har truffet, kan udarbejde forslag til endelige vedtægter.
  • Borgerrepræsentationen godkendte det forslag til principper for valgprocedurer med videre af henholdsvis bestyrelsen og de lokale bestyrelser, således som dette er beskrevet i forslaget til rammerne for vedtægterne, og således at Kultur- og Fritidsforvaltningen, i samarbejde med KI og KUC, kan arbejde videre med de foreslåede modeller.
  • Borgerrepræsentationen godkendte, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med en forudsætning om, at de nuværende selvejende institutioner ikke nedlægges, men at institutionerne – og herunder institutionernes vedtægter – ændres i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger.

Med hensyn til vedtægterne for KI, tiltrådte Borgerrepræsentationen endvidere en række konkrete forslag.

Det som bilag 1 vedlagte forslag til ændrede vedtægter for KI tager udgangspunkt i de vedtægter, som Borgerrepræsentationen principgodkendte den 6. december 2001. De af Borgerrepræsentationen tiltrådte ændringer er indarbejdet i vedtægterne. I det følgende kommenteres de konkrete ændringer i forhold til det vedtægtsudkast, der blev forelagt Borgerrepræsentationen den 6. december 2001.

Ad § 1

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 6. december 2001, at den selvejende institutions navn fortsat er "Københavns Idrætsanlæg (KI)". Den selvejende institutions navn fremgår af vedtægternes § 1.

Ad § 2

Idet Borgerrepræsentationen besluttede, at den selvejende institution ikke nedlægges, men at institutionens vedtægter ændres i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutninger, er den selvejende institution følgelig stiftet af Københavns Kommune og Dansk Idræts-Forbund den 7. marts 1911.

Ad § 8

Vedtægtsudkastet indeholdt følgende bestemmelse:

"Medlemmer af repræsentantskabet udtræder ved førstkommende ordinære repræsentantskabsmøde, efter at de pågældende er fyldt 70 år."

Borgerrepræsentationen tiltrådte på sit møde den 6. december 2001 følgende forslag:

" At der ikke er nogen aldersgrænse."

Derfor er den oprindelige bestemmelse i vedtægtsudkastet slettet.

Ad §§ 9 og 11

Det er i vedtægterne præciseret, at der er personsammenfald mellem formand/næstformand af repræsentantskabet og bestyrelsen, således at det er repræsentantskabet, der vælger formand og næstformand. Dette svarer til den nuværende situation i KI. Det er dog i § 11 indarbejdet, at såfremt repræsentantskabets formand eller næstformand fratræder eller har varigt forfald, konstituerer bestyrelsen sig med en formand/næstformand indtil næste repræsentantskabsmøde, hvor en ny formand/næstformand vælges.

I denne forbindelse skal det understreges, at det ikke er forudsat, at formandsvalget skal godkendes af Borgerrepræsentationen. Dette menes i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning om, at Borgerrepræsentationen ikke længere skal udpege bestyrelsesmedlemmer til bestyrelserne for henholdsvis KI og Byens Huse.

Ad § 11

Borgerrepræsentationen tiltrådte på sit møde den 6. december 2001 følgende forslag:

"At bestyrelsen for det nye KI sammensættes af 3 medarbejdere (1 leder og 2 medarbejdere), 1 udpeget af DGI, 1 udpeget af DFIF og 1 udpeget af DIF. Desuden 3 udpeget af repræsentantskabet og 2 udpeget blandt de af de lokale bestyrelser udpegede medlemmer af repræsentantskabet."

Den af Borgerrepræsentationen besluttede sammensætning af bestyrelsen er indarbejdet i vedtægternes § 11.

Ad § 12

Hidtil har en repræsentant fra Kultur- og Fritidsforvaltningen overværet møderne i KI´s bestyrelse som observatør. Dette har såvel den selvejende institution som kommunen oplevet som en koordineringsmæssig fordel. Derfor foreslås følgende bestemmelse indarbejdet i vedtægternes § 12, stk. 4: "Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg kan beslutte, at en repræsentant fra Kultur- og Fritidsforvaltningen overværer bestyrelsesmøderne som observatør"

Ad § 15

I det vedtægtsudkast, der blev forelagt Borgerrepræsentationen den 6. december 2001, var det forudsat, at den enkelte bruger - for få adgang til valgmødet i forbindelse med valg af de lokale bestyrelser – skal identificere sig med et brugerkort. Med henblik på at sikre den mest fleksible fremgangsmåde i forbindelse med valghandlingen er der – efter ønske fra KI – indarbejdet følgende tilføjelse til § 15, stk. 6:

"Bestyrelsen kan herunder bestemme, at der ikke skal anvendes brugerkort, men at de til anlægget knyttede brugere kan opnå adgang til valgmødet på anden vis."

Bestemmelsen præciserer, at de brugere, der kan få adgang til valgmødet, skal have en tilknytning til anlægget. Derimod stilles der ikke krav om indførelse af et brugerkort.

Ad § 24

Der er indarbejdet en overgangsbestemmelse, der præciserer, at den hidtidige bestyrelse for KI fortsætter sit virke, indtil de i henhold til de ændrede vedtægter nødvendige valgprocedurer mv. er gennemført.

Bilag 1 og 2 til vedtægterne

Bilag 1 til vedtægterne indeholder en opregning af de anlæg mv. som den selvejende institution administrerer. I det omfang Borgerrepræsentationen/Kultur- og Fritidsudvalget måtte beslutte konkrete ændringer i den selvejende institutions anlægsportefølje, ajourføres bilag 1 i overensstemmelse med beslutningerne herom.

Bilag 2 indeholder en opregning over anlæg/gruppering af anlæg, hvor der vælges en lokal brugerbestyrelse.

Valgproceduren

Der er ikke foreslået ændringer til valgproceduren, således som denne fremgår af vedtægterne, jf. dog tidligere bemærkninger om at der ikke stilles krav om at indføre et brugerkort.

Opgavefordelingen mellem den selvejende institution og de enkelte anlæg/brugerbestyrelser

I overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning, fremgår det af vedtægternes § 14, stk. 2, at de enkelte bestyrelser styrer den daglige drift af de enkelte anlæg, inden for rammerne af den indgåede driftsaftale og det fastlagte driftsbudget. Bestyrelsen for de enkelte anlæg vil således kunne have forskellige ønsker med hensyn til hvilke konkrete opgaver, der skal varetages lokalt. Disse forskellige ønsker og behov vil afspejle sig i de konkrete driftsaftaler.

I denne anledning skal følgende principielle bemærkninger anføres:

Det antages, at der – også uden eksplicit lovhjemmel – er adgang til, at Københavns Kommune kan overlade visse beføjelser i forbindelse med den daglige drift af idrætsanlæg og medborgerhuse til lokale bestyrelser efter reglerne om ulovbestemt ekstern delegation til private.

De to selvejende institutioner (KI og Byens Huse) vil lovligt kunne videredelegere visse nærmere opregnede opgaver til de lokale bestyrelser, forudsat at dette sker med Borgerrepræsentationens accept.

I forbindelse med delegationen skal det almindelige krav om delegationens forsvarlighed være opfyldt. Kommunen skal således på forhånd have sikret sig, at bestyrelsen fagligt mv. kan påtage sig opgaven, således at delegationen er forsvarlig.

Det vil ikke være en forsvarlig delegation at overlade opgaver, der f.eks. kræver særlige juridiske kundskaber til en lokal bestyrelse, der ikke er i besiddelse af en sådan nødvendig ekspertise.

Hensynet til borgernes (og de ansattes) retssikkerhed, kravet om delegationens forsvarlighed og kommunens tilsynspligt i almindelighed og den særlige tilsynspligt i relation til de selvejende institutioner KI og Byens Huse stiller sammenfattende krav om, at det nøje overvejes og opregnes, hvilke opgaver, der kan overlades til de lokale bestyrelsers beslutning og på hvilke vilkår dette kan ske.

For så vidt angår de opgaver, hvor de lokale bestyrelser har en naturlig interesse, men hvor en delegation på grund af bl.a. forsvarlighedskriteriet må anses for udelukket, kan bestyrelsernes interesse udmønte sig i f.eks. en indstillings- eller høringsret.

Den konkrete opgavefordeling mellem den selvejende institutions bestyrelse og de enkelte anlæg vil som anført fremgå af de driftsaftaler, der skal indgås.

Processen

De i bilag 1 optrykte ændrede vedtægter for den selvejende institution KI er udarbejdet i samarbejde med KI.

Den nuværende bestyrelse for KI forventes at godkende de ændrede vedtægter på bestyrelsesmødet den 26. februar 2002. Ifølge KI´s nuværende vedtægter skal vedtægtsændringer tillige godkendes af KI´s repræsentantskab. Dette vil først kunne ske på repræsentantskabsmødet den 22. maj 2002. Derfor indstiller forvaltningen, at Borgerrepræsentationen godkender de ændrede vedtægter for KI med forbehold for at KI´s repræsentantskab godkender de ændrede vedtægter på repræsentantskabsmødet den 22. maj 2002.

ØKONOMI

Forslaget har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

HØRING

De i bilag 1 optrykte ændrede vedtægter for den selvejende institution KI er udarbejdet i samarbejde med KI.

BILAG

  1. Ændrede vedtægter for KI
  2. Nuværende vedtægter for KI

Ida Munk

/Preben Rohde

Til top