Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Overflytning af anlægsbevilling til projekt om personlige forebyggelsesplaner

Der sker en overførsel af Socialforvaltningens bevilling vedrørende et projekt om digitale borgerservices for udsatte borgere og borgere med sindslidende til forvaltningens projekt om personlige forebyggelsesplaner til borgere med sindslidende.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at anlægsbevillingen i 2012 til projekt om digitale borgerservices på 1,5 mio. kr. overføres til projekt om personlige forebyggelsesplaner til borgere med sindslidelse godkendes.

Det præciseres efter aftale med Socialforvaltningen, at effektiviseringskravet på 0,5 mio. kr. der fulgte anlægsmidlerne på 1,5 mio. kr. i budgetaftale 2012, fortsat realiseres i 2013 og frem, og at 0,25 mio. kr. tilfalder kommunekassen, jf. budgetaftale 2012.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

I forbindelse med aftalen ”Københavnerne kan og vil selv” fik Socialforvaltningen bevilliget 1,5 mio. kr. i anlægsmidler til udvikling af digitale borgerservices. En digital borgerservice består af standardiseret, personliggjort kommunikation samt selvbetjeningsløsninger, som sammenkobles med kommunens eksisterende web Bevillingen tog udgangspunkt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens projekt om en mobilapplikation til ledige med sundhedsfaglige problemer, Det var tanken, at denne service skulle udvides til andre borgere med sociale, sundheds- eller beskæftigelsesmæssige problemstillinger bl.a. hjælp til jobsøgning.  

  
De hidtidige erfaringer fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen viser, at applikationen er tidskrævende og besværlig at anvende i det daglige. Det vurderes derfor ikke meningsfuldt at udvide projektet som oprindeligt tiltænkt.

Løsning

Det indstilles, at anlægsmidlerne til digitale borgerservices i stedet anvendes til projektet vedrørende personlige forebyggelsesplaner og støttegrupper, som ligeledes er affødt af ”Københavnerne kan og vil selv”, og som er ved at blive implementeret. Der er behov for ekstra midler i projektet til IT-support og videudvikling af applikationen.

 

Projektet, også kendt som ”Min Vej”, er målrettet den samme målgruppe af udsatte borgere, som projektet om digitale borgerservices, og er ligeledes et interaktivt værktøj, som understøtter målgruppens mestring af sociale, sundheds og beskæftigelsesmæssige problemstillinger. 

 

Projekts formål er at afprøve et evidensbaseret værktøj, Personlige Forebyggelsesplaner (PFP), som implementeres via en applikation til smartphones for 200 borgere med sindslidelse og 50 medarbejdere.

 

Målet er, at der udarbejdes en plan for, hvordan de sindslidende og deres netværk skal reagere, når der er en krise under opsejling. Ved hjælp af applikationen kan den sindslidende registrere fx søvn, mad og medicin, og kan på den måde være på forkant, når der er udsving, som ville kunne ende med en indlæggelse.

 

Værktøjet forebygger ”kriser” som selvmord og vold, gør borgeren mere selvhjulpen, og inddrager netværket i indsatsen. Det har bedst effekt, når det er let tilgængeligt, opdateret og brugt af alle parter. Igennem smartphones opnås dette, samtidig med at borgerens fortrolighed med den personlige forebyggelsesplan læres via dens indlejring i et hverdagsredskab.

 

 

Projektet er ved at blive implementeret i tæt samarbejde med socialforvaltningens medarbejdere og brugere. Værktøjet har været afprøvet i pilotprojekter i forvaltningens praksis med gode resultater, og første udkast af applikationen har været testet af brugere

 

Alle borgere der skal flytte til en mere selvstændig bolig vil også fremadrettet blive tilbudt en applikation, som forventes at støtte dem og inddrage deres netværk i  overgangen.

Socialforvaltningen fik ved budgetforhandlingerne for 2012, 1,8. mio.kr. i anlægsmidler til udviklingen af en mobil applikation til de personlige forebyggelsesplaner samt til indkøb af smartphones til 200 borgere og 50 medarbejdere. Midlerne rækker imidlertid kun til smartphones, udviklingen af mobil applikationen og en yderst begrænset IT-support til borgerne.

 

Såfremt der overføres 1,5 mio. kr. fra projektet vedrørende digitale borgerservice skal midlerne anvendes til: 

 

1)      IT-support og implementeringsstøtte

 

2)      Videreudvikling af applikation til netværk

 

IT-support

Erfaring fra lignede projekter i landets kommuner peger på vanskeligheder med at få implementeret velfærdsteknologiske løsninger. En vedvarende og solid implementeringsstøtte er nødvendig for at forankre værktøjerne i praksis.

 I det nuværende budget er der ikke afsat tilstrækkelig midler til IT-support og implementeringsstøtte. En række borgere forventes at have begrænset kendskab til smartphones og behov for kurser i anvendelse af smartphones. Derudover er løbende IT-support nødvendig i forhold til løbende justeringer af applikationen. 

 

Videreudvikling af applikation til borgerens netværk

Med udviklingen af applikationen, har det vist sig nødvendigt at udvikle en særskilt version af applikation til borgerens netværk, (herunder også medarbejdere), hvis deres muligheder for at yde støtte skal optimeres.

 

Økonomi

De overførte midler på 1,5 mio. kr. vil fordele sig med 550.000 kr. til udvikling af Applikation til netværk og 950.000 kr. til IT-support. Midlerne anvendes i 2012.

 

Udover at øge livskvaliteten for borgeren forventes implementeringen af værktøjet at effektivisere arbejdsgange og opnå en arbejdskraftbesparelse på hjemmevejlederforløb i Københavns Kommune med en samlet besparelse på 0,5 mio. kr. årligt i driftsmidler for 2013 og frem.

Midler er placeret på bevillingsområdet Borgere med sindslidelse, men flytter fra funktion 5.38.50.3 til 5.38.52.3.

Videre proces

-



Anette Laigaard                                /Gitte Bylov Larsen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at anlægsbevillingen i 2012 til projekt om digitale borgerservices på 1,5 mio. kr. overføres til projekt om personlige forebyggelsesplaner til borgere med sindslidelse godkendes.



Socialudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2012

Kontorchef Gitte Bylow Larsen overværede punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det præciseres efter aftale med Socialforvaltningen, at effektiviseringskravet på 0,5 mio. kr. der fulgte anlægsmidlerne på 1,5 mio. kr. i budgetaftale 2012, fortsat realiseres i 2013 og frem, og at 0,25 mio. kr. tilfalder kommunekassen, jf. budgetaftale 2012.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 4. december 2012

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning. 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012


Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top