Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Vedtagelse af Ressource- og Affaldsplan 2018

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende Ressource- og Affaldsplan 2018. Planforslaget har været i offentlig høring og fremlægges til endelig politisk godkendelse. Høringssvarene har givet anledning til mindre ændringer og konkretiseringer i planen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Ressource- og Affaldsplan 2018 (bilag 4-6) træder i kraft som Københavns Kommunes affaldsplan for perioden 2013-2018.

Det bemærkes, at der i Ressource- og Affaldsplanen udestår finansiering af PCB-strategien. Københavns Ejendomme har oplyst, at udarbejdelsen af PCB-strategien medfører en udgift på 2,5 mio. kr. Dette kan indgå i kommende budgetforhandlinger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Den 23. august 2012 besluttede Borgerrepræsentationen at sende udkast til Ressource- og Affaldsplan 2018 i offentlig høring. Planen har været i høring i perioden fra den 24. september til den 19. oktober 2012, og der indkom i alt 22 skriftlige høringssvar. Hø-ringssvarene har givet anledning til, at planen er blevet ændret og konkretiseret på otte områder. Planen med disse ændringer skal nu endeligt vedtages.

Løsning

Målet for Ressource- og Affaldsplan 2018 er at øge ressourceudnyttelsen af affaldet, så mængden af affald til forbrænding reduceres med 20 % i forhold til i dag, og at mindst 45 % af husholdningsaffaldet bliver genanvendt i 2018. Det er et mål, som kræver en målrettet, ihærdig og langsigtet indsats. Kommunens indsats fordeler sig på fire temaer, der hver især har et særskilt mål og indeholder en række initiativer, der bidrager til et ressourceeffektivt affaldssystem. Temaerne er:

Tema 1: Mindre affald
Tema 2: Bedre sortering fra borgere og erhverv
Tema 3: Effektiv og mere miljøvenlig affaldsindsamling
Tema 4: Bedre affaldsbehandling

Initiativet ”Mere genanvendelse gennem forsøg hos borgerne” i tema 2 indgår også i Agenda 21-planen ”Grøn hverdag og livskvalitet”, som forelægges for Borgerrepræsen-tationen ultimo 2012.

Høringssvar
De 22 høringssvar er fordelt på 10 lokaludvalg, tre miljøpunkter, tre boligforeninger, to forvaltninger, ét affaldsselskab (I/S Amagerforbrænding), to organisationer og én pri-vatperson.
Generelt er høringssvarene positive over for planen, og betegner planen som ambitiøs og med en god struktur. Enkelte finder dog ikke planens overordnede målsætning ambitiøs nok. Mange af lokaludvalgene tilbyder at gå aktivt ind i flere af initiativerne.
Nogle af de emner, der går igen i høringssvarene, er: behov for omlægning af gebyrsy-stemet, så der er et økonomisk incitament for sortering, ønske om nemmere adgang til lukning af affaldsskakte, mere fokus på byttemuligheder på genbrugsstationer, påpeg-ning af nødvendigheden af sorteringsløsninger i boligen, udfordringer ved opsætning af flere beholdere i gårdene samt ønske om tydeligere og mere målrettet information. Des-uden er der flere, der kommenterer på kommunens beslutning om etablering af ny for-brændingskapacitet, som de finder i dårlig harmoni med planens fokus på ressourceud-nyttelse.

I høringsnotatet (bilag 1) er der lavet en sammenfatning af høringssvarene og de æn-dringer, som høringssvarene har givet anledning til. Det er endvidere anført, hvor i Res-source- og Affaldsplan 2018 de konkrete ændringer er blevet lavet. Bilag 2 er en skema-tisk oversigt over høringssvarene.

Hvidbogen (bilag 3) indeholder dels en fortegnelse over samtlige høringssvar, dels et kort resumé af de enkelte høringssvar efterfulgt af forvaltningens bemærkninger hertil.

Ændringer i Ressource- og Affaldsplan 2018
Ud over at planen er rettet til som følge af høringssvarene, er der også foretaget tekniske rettelser, og planen er blevet opdateret i de tilfælde, hvor der er kommet nye informatio-ner. Fx er der kommet en ny befolkningsfremskrivning, siden høringsudkastet til res-source- og affaldsplanen blev lavet. Det har givet anledning til nogle nye fremskrivnin-ger af affaldsmængderne, som betyder, at de samlede affaldsmængder fra husholdnin-ger stiger med 3.800 tons i 2018 (stigning på 1,7 %) i forhold til planforslaget.

Endelig er teksterne om I/S Amagerforbrænding blevet rettet i overensstemmelse med den nye aftale, som blev indgået den 31. august 2012 mellem interessentkommunerne i I/S Amagerforbrænding om affaldsforbrændingskapacitet og styrket genanvendelse i I/S Amagerforbrændings opland.

Ressource- og Affaldsplan 2018 er bilag 4 – 6.

Økonomi

Affaldsområdets samlede takstbudget er 548 mio. kr. for 2012. Ressource- og Affalds-plan 2018 indeholder en række initiativer, som vil give anledning til en stigning i udgif-terne i forhold til budgettet. Der er dog i høringsperioden blevet foretaget en reduktion i planens behandlingsomkostninger for bioaffald samt plast fra villaer på grund af æn-dringer i de aktuelle behandlingspriser. På længere sigt forventes det, at der kan være indtægter ved salg af plast.

Det resulterer i en besparelse på behandlingsomkostningerne på 4,2 mio. kr. i 2018. Den nye befolkningsfremskrivning betyder en merudgift i 2018 på 0,9 mio. kr.. Samlet set betyder det, at der vil der være en stigning i taksterne på 1,7 % i stedet for 1,8 % årligt i faste priser (2012-tal) som følge af planen.

Udover de takstfinansierede initiativer er der i planen lagt op til, at der skal udarbejdes en PCB-strategi for kommunens egne bygninger. Udgifter hertil afventer finansiering fra Københavns Ejendomme.

Videre proces

Planen træder i kraft den 1. januar 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen vil årligt frem-lægge en status til Teknik- og Miljøudvalget på planens mål og initiativer. For at sikre at planens målsætninger nås, vil planen i 2015 blive revideret og initiativerne ajourført. 




Hjalte Aaberg                                    /Mette Margrethe Elf

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økono-miudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Ressource- og Affaldsplan 2018 (bilag 4-6) træder i kraft som Københavns Kommunes affaldsplan for perioden 2013-2018.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. november 2012

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø og Signe Goldmann (løsgænger)

Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer: C, I og O.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance afgav protokolbemærkning til indstillingen:

”Vi deler målsætningen om begrænsning af mængden af affald, visionen om øget genanvendelse og mere kildesortering. Vi stemmer imod ressource- og affaldsplanen, da vi ikke ønsker at medvirke til øgede omkostninger samtidig med, at affaldsmængderne falder.”

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der i Ressource- og Affaldsplanen udestår finansiering af PCB-strategien. Københavns Ejendomme har oplyst, at udarbejdelsen af PCB-strategien medfører en udgift på 2,5 mio. kr. Dette kan indgå i kommende budgetforhandlinger.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 4. december 2012

Indstillingen blev godkendt med 9 stemmer imod 3.

For stemte: A, F, Ø, B 

Imod stemte: V, O og C

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. november 2012. Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

 Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012

 

Indstillingen blev godkendt med 36 stemmer imod 14.

 

For stemte: A, B, F, Ø, Signe Goldmann (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

Imod stemte: C, I, O og V.

 

 

Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

Vi deler målsætningen om begrænsning af mængden af affald, visionen om øget genanvendelse og mere kildesortering. Vi stemmer imod ressource- og affaldsplanen, da vi ikke ønsker at medvirke til øgede omkostninger samtidig med, at affaldsmængderne falder.”
Til top