Mødedato: 13.12.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høringssvar vedrørende lov om finansiering af kommunale klimatilpasningstiltag

Se alle bilag

Københavns Kommune skal fremsende høringssvar om Lov om ændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at indholdet af høringsbrev vedr. lov om finansiering af kommunale klimatilpasningstiltag tiltrædes, samt

2.      at der føres en aktiv ejerpolitik overfor København Energi, med henblik  på at sikre udnyttelse af potentialet i samspillet mellem klimatilpasningsløsninger og udviklingen af byens rum med grønne og blå løsninger.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Miljøministeriet har den 9. november 2012 fremsendt et forslag til lov om ændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v., til høring i Københavns Kommune.

Høringsfristen var fastsat til den 19. november 2012. For at kunne afgive et høringssvar rettidigt har forvaltningen udarbejdet og fremsendt et høringsbrev til Miljøministeriet med forbehold for politisk godkendelse af det fremsendte høringsbrev.

Lovforslaget er til dels fremkommet efter ønske fra Københavns Kommune om at tilvejebringe klare retningslinjer for finansiering af klimatilpasningstiltag. Behovet for retningslinjer blev identificeret i forbindelse med udarbejdelse af Københavns klimatilpasningsplan og videre forstærket efter skybruddet 2. juli 2011 og færdiggørelse af skybrudsplanen for København og Frederiksberg.

 

Med indgåelse af økonomiaftalen for 2013 mellem staten og kommunerne, blev der åbnet mulighed for en ekstraordinær kommunal investering i klimatilpasningstiltag. Aftalen giver mulighed for de kommunale forsyningsselskaber at investerer for 2,5 mia. kr. i klimatilpasningstiltag. Dermed blev der yderligere fokus på udarbejdelse af retningslinjer for fordeling af opgaver og økonomi mellem kommuner og forsyningsselskaber.

 

Lovforslaget indeholder forslag til ændring af lov om betalingsregler for spildevandsselskaber mv., som bemyndiger miljøministeren til at udstede regler om, at spildevandsforsyningsselskaberne kan opkræve bidrag til gennemførelse af mere omkostningseffektive løsninger til håndtering af tag og overfladevand i forbindelse med klimatilpasning og opgradering af spildevandsanlæg, end hvad de gældende regler i betalingsloven giver mulighed for.

 
Imidlertid indeholder forslaget et forslag om at kommunerne skal være ejer af klimatilpasningsanlæg. Forvaltningen er af den opfattelse, at det er forsyningsselskaberne, som har den største indsigt i hvordan man projekter, bygger og efterfølgerne ejer, drifter og vedligeholder denne type af anlæg og derfor også skal eje og drifte anlæggene.

 

For at sikre, at de løsninger der søges gennemført i forbindelse med implementering af Københavns klimatilpasningsplan lever op til intentionerne i kommunens planer om integration af løsningerne i byens blå og grønne struktur og dermed løsninger, som skaber en bedre by for københavnerne, foreslår forvaltningen at der føres en aktiv ejerpolitik overfor forsyningsselskabet Københavns Energi.

 

Forslaget indeholder endvidere krav om dokumentation for anvendelse af billigste metode i hvert enkelt detailprojekt. Københavns Kommune har gennemført omfattende beregninger for at kunne pege på de billigste metoder ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv. Splittes disse betragtninger op i fragmenterede projekter, er der risiko for, at der ikke vælges de billigste løsninger i forhold til den samlede implementering af hele klimatilpasningsplanen, eller at løsningerne ikke kommer til at hænge sammen.

 

Løsning

Overordnet er det meget positivt, at Miljøministeriet er fremkommet med et forslag, der anviser retningslinjer for finansiering af klimatilpasningstiltag. Med lovforslaget skabes der klarhed over en række spørgsmål der har ligget i vejen for kommunens mulighed for implementering af klimatilpasningstiltag.

 

I høringsbrevet anbefaler forvaltningen, at det bliver spildevandsselskaberne, som skal stå for bygningen, ejerskabet og drift af klimatilpasningsprojekter. Dermed undgås det, at klimatilpasningsprojekter kommer i en budgetmæssig konkurrence, hvor kommunerne tvinges til at prioritere mellem eksempelvis driftsudgifter til børnehaver, ældrepleje og klimatilpasning.

 

Forvaltningen anbefaler at kommunen fører en aktiv ejerpolitik over for Københavns Energi. Dette skal ske med henblik på at selskabets bestyrelse aktivt arbejder for at udvikle og gennemføre løsninger, som løser udfordringerne med klimatilpasning på en måde, der samtidig skaber størst samfundsøkonomisk værdi for byen, dens indbyggere og dens erhvervsliv.
Analyser viser, at dette kan gøres ved i størst mulig udstrækning at anvende løsninger, der også bidrager til at forstærke byens grønne og blå strukturer, som samtidig kan anvendes rekreativt og til at forøge den biologiske mangfoldighed.  

 

Københavns Kommune foreslår endvidere, at overordnede samfundsøkonomiske analyser ligger til grund for valg af strategi og metode, som det er foretaget i forbindelse med udarbejdelse af Københavns Kommunes klimatilpasning- og skybrudsplan. Derved sikres hensynet til implementering af hele klimatilpasningsplanen ud fra et samlet samfundsøkonomisk perspektiv.

Økonomi

Afgivelse af høringssvaret har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. Derimod har udformningen af det endelige lovforslag stor betydning for fordeling af udgifter til klimatilpasningsanlæg mellem kommunerne og forsyningsselskaberne.

Videre proces

Når høringssvaret er tiltrådt af Borgerrepræsentationen, vil Økonomiforvaltningen stå for at videresende høringssvaret til Miljøministeriet.

Med vedtagelse af loven ligger retningslinjerne for finansiering af kommunale klimatilpasningstiltag fast. Dermed kan kommunerne i samarbejde med forsyningsselskaberne iværksætte klimatilpasningstiltag og gøre brug af den ekstraordinære investeringsramme på 2,5 mia. kr. der er meldt ud i forbindelse med statens økonomiaftale med kommunerne for 2013.

I 2015 skal der foretages en evaluering af loven. Københavns Kommune vil forsat være i dialog med Miljøministeriet for i videst muligt omfang at sikre, at loven formuleres så hensigtsmæssigt som muligt i forhold til at sikre hurtig og hensigtsmæssig implementering af Københavns Kommunes klimatilpasningsplan.

        

 


Hjalte Aaberg                                 / Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, anbefaler,

1.      at indholdet af høringsbrev vedr. lov om finansiering af kommunale klimatilpasningstiltag tiltrædes,

2.      at der føres en aktiv ejerpolitik overfor København Energi, med henblik  på at sikre udnyttelse af potentialet i samspillet mellem klimatilpasningsløsninger og udviklingen af byens rum med grønne og blå løsninger.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2012

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Den udvidede mulighed for takstfinansiering er en skjult skattestigning, og det er vi meget betænkelige ved.”


 

Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 4. december 2012

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. december 2012. Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Den udvidede mulighed for takstfinansiering er en skjult skattestigning, og det er vi meget betænkelige ved.”

Til top