Mødedato: 13.11.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Slutafrapportering for Hotspot Nørrebro

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage slutafrapportering på effektmål for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro og Hotspot-kataloget til efterretning.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

    1.     at slutafrapportering på effektmål for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro tages til efterretning (bilag A1og A2),
    2.     at Hotspot-kataloget tages til efterretning.


Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.

(Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. juni 2010 (dagsordenspunkt 43) at etablere Hotspot i distrikt 8 (Indre Nørrebro) og i distrikt 12 (Ydre Nørrebro) på baggrund af Tryghedsindekset 2010. Rammeprogram for Hotspot Ydre og Indre Nørrebro blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 10. februar 2011 (dagsordenspunkt 16). Den politiske styregruppe for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro er ejer af Hotspotprogrammerne, og består af Socialborgmesteren, Børne- og Ungdomsborgmesteren og Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren. Den politiske styregruppe for Hotspot har drøftet og godkendt slutafrapporteringen for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro på møde i den politiske styregruppe den 5. september 2014. Borgerrepræsentationen skal én gang årligt, medio i året, forelægges status for fremdriften i indsatsen.

Løsning

Slutafrapportering på Hotspot effektmål
Baggrunden for at etablere Hotspot var bl.a., at utrygheden på Indre og Ydre Nørrebro var i den højeste kategori markant indsatsbehov på Tryghedsindeks 2010. Målet var ifølge rammeprogrammet, at Tryghedsindekset i begge Hotspot-områder skulle falde til et ordinært indsatsbehov i 2015.

Hotspot har i perioden 2011-2014 sammen med lokale aktører og ud fra årlige handleplaner iværksat målrettede kriminalpræventive indsatser inden for tre indsatsområder a) bedre koordinering af det kriminalpræventive samarbejde, b) styrket indsats over for børn og unge og c) inddragelse af civile aktører. Resultatet af den samlede indsats er, at der ses en signifikant positiv udvikling i Tryghedsindekset fra 2011 til 2014 for både Indre og Ydre Nørrebro (jf. bilag A1 og A2, effektmål 1). 

  • Ydre Nørrebro (distrikt 12): Indsatsbehovet er faldet fra markant i 2011 til reduceret i 2014 (indeks 23,5 - 12,3).
  • Indre Nørrebro (distrikt 8): Indsatsbehovet er faldet fra markant i 2011 til intensiveret i 2014 (indeks 23,6 - 16,0).
  • For København som helhed er Tryghedsindekset faldet fra intensiveret til reduceret indsatsbehov fra 2011 til 2014 (indeks 16,4 - 13,0).

Indsatsbehovet på spørgeskemaindekset, der måler borgernes udsathed for kriminalitet og deres oplevelse af kriminalitet som nabolagsproblem, er faldet fra intensiveret til ordinært for både Hotspot Indre og Ydre Nørrebro. Endvidere er andelen af beboere, der oplever det som utrygt at færdes ude i aften-/nattetimerne i nabolaget, faldet for begge områder med hhv. 11 procentpoint på Ydre Nørrebro og med godt 3 procentpoint på Indre Nørrebro. For København som helhed er andelen faldet med 4 procentpoint (jf. Tryghedsindekset 2014). 

RAMMEPROGRAMMETS INDSATSOMRÅDER 2011-2014

1. Styrket samordning af den kriminalpræventive indsats 

Analysen af LG insight (analyse og rådgivningsfirma) viste ved Hotspots etablering et behov for at samordne den kriminalpræventive indsats på Nørrebro, herunder samarbejdet på tværs af forvaltninger, politi og civile aktører.  

Hotspot har iværksat en massiv indsats for at styrke samarbejdet, herunder udviklet en model for fælles retning og målsætninger i det kriminalpræventive arbejde. Hotspot har bidraget til at etablere tværgående netværk for de kriminalpræventive aktører og styrket professionalismen blandt frontmedarbejderne gennem tilpassede kompetenceudviklingsforløb. Der er skabt fælles mål for det kriminalpræventive samarbejde på Nørrebro og et overblik over forvaltningernes kriminalpræventive målsætninger.

Resultatet påvises i de årlige spørgeskemaundersøgelser blandt medarbejdere og ledere med kontakt til det kriminalpræventive arbejde på Nørrebro, hvor samarbejdsindekset viser fremgang i perioden (Rådgivende Sociologer, jf. bilag A1 og A2, effektindikator 1.1.).

2. Børn og unge med uroskabende adfærd

Ved Hotspots etablering var der udfordringer med en høj grad af kriminalitet, herunder høje tal for anmeldelser og sigtede børn og unge. Bandemiljøet var massivt tilstede, særligt på indre Nørrebro, og der var en generel bekymring for, at udsatte unge blev rekrutteret til bandemiljøet.

Hotspot har sammen med Nørrebros lokale aktører iværksat, udviklet og styrket kriminalitetsforebyggende indsatser, målrettet unge mellem 14 og 25 år. Hotspot har styrket indsatsen gennem et fokus på fritidsliv, forældreressourcer, uddannelse og beskæftigelse. Hotspot har haft et særskilt fokus på institutionsløse unge, der ofte hænger ud og laver uro på gaderne om aftenen. Gennem et tæt samarbejde med gadeteams og klubber på Nørrebro har Hotspot bidraget til at brobygge unge videre i uddannelse og beskæftigelse. Eksempelvis er 55 ud af 68 unge fra den nu lukkede ungdomsklub ’Hakuna Matata’ ved udgangen af 2013 videre i uddannelse (49) og beskæftigelse (6). For at sikre at flere unge, der er i fare for at blive rekrutteret til personfarlig eller banderelateret kriminalitet, kommer i uddannelse eller beskæftigelse, blev der i 2014 iværksat en fremskudt beskæftigelsesindsats i udvalgte områder. Hotspot har som supplement til den bydækkende fritidsjobindsats iværksat Fritidsakademiet, hvor omkring 100 unge hyres til lokale events og forberedes til at varetage et ordinært fritidsjob.

Samlet set har indsatserne bidraget til at skabe et fald i anmeldelser til politiet for Hotspot Indre og særligt Ydre Nørrebro. Der er sket et fald i antallet af sigtede og dømte børn og unge under 18 år. Dog observeres en stigning i sigtelser og domme for unge over 18 år. Som konsekvens heraf blev der i 2013 iværksat et forstærket myndighedssamarbejde i regi af Partnerskabsaftalen for et trygt indre Nørrebro mellem Københavns Kommune og Købehavns Politi målrettet bandemedlemmer fra ’Blågårds Plads Gruppen’ og ’Loyal To Familia’, og deres kriminalitet på indre Nørrebro. Hotspot har været en aktiv del af Partnerskabsaftalen. 

3. Inklusion og sammenhængskraft i lokalområdet

Ved Hotspots etablering var en række projekter igangsat af civile aktører, som ikke var koordineret tilstrækkeligt med kommunens indsats. Der var begrænset dialog med beboere, boligorganisationer, foreninger og erhvervsliv om tryghed og forebyggelse af kriminalitet. Særligt var samarbejdet i og omkring Mjølnerparken konfliktfyldt.

Hotspot har haft fokus på at skabe øget sammenhæng mellem kommunens indsatser og de civile aktører, styrket kommunikationen med borgere om tryghed og udvikling af byrum, samt opbygget et tæt samarbejde med erhvervslivet om det forebyggende og tryghedsskabende arbejde. Derudover har Hotspot uddannet og faciliteret et korps af diskriminationsrådgivere på Nørrebro. I perioden foråret 2012 til foråret 2014 (ultimo april 2014) er der sket et fald i oplevet diskrimination i begge områder og et fald i chikane på indre Nørrebro (Danmarks Statistik, jf. bilag A1 og A2).

Det øgede samarbejde og kommunikation mellem kommunen og de civile aktører har været konfliktreducerende, styrket det civile engagement i områderne og skabt en tydeligere indgang til kommunen om kriminalitet og tryghed. Samtidig er samarbejdet blandt aktørerne om Mjølnerparken væsentligt forbedret, og der koordineres tæt om dialogen med beboere om, hvordan udfordringer med børn og unge håndteres. Hotspots effektindikator viser, at politiets trusselsvurdering er faldet væsentligt på Ydre Nørrebro siden 2011, hvorimod den er steget på Indre. Stigningen på Indre Nørrebro skyldes den fornyede opblussen af konflikter i bandemiljøet i 2013. Det er Hotspots anbefaling, at der opretholdes en tæt dialog og koordination med aktørerne i civilsamfundet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Afrapporteringen sendes til Nørrebro Lokaludvalg, Københavns Politi, SSP og BL’s første kreds (interesse- og brancheorganisation for de almene boligorganisationer) til orientering. 

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har konsulteret Center for Boligsocial Udvikling til at udarbejde en ekstern evaluering af Hotspot-indsatserne i Danmark. Den eksterne evaluering vil blive sendt til orientering.




Birgitte Hansen            Kaj Ove Christiansen

Oversigt over politisk behandling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    1.     at slutafrapportering på effektmål for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro tages til efterretning (bilag A1og A2).
    2.    at Hotspot-kataloget tages til efterretning (bilag B).

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2014
Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetramme.



 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. november 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. november 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


Til top