Mødedato: 13.10.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af budgetmidler til smart parkering

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til udmøntningen af de i Budget 2016 afsatte midler til ’Anlæg af parkeringssensorer i Indre By og Ydre Østerbro’.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at anlægsmidlerne i Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) til ’Etablering af sensorer ved parkeringspladser’ frigives til en softwareløsning (maskinlæringsløsning) frem for til hardwareløsning (fysiske installationer, herunder sensorer). Anlægsmidlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,75 mio. kr. i 2016 og 8,81 mio. kr. i 2017,
  2. at softwareløsningen etableres i alle områder af Københavns Kommune, der er omfattet af betalingszoner til parkering,
  3. at løsningen inden for den økonomiske ramme kan suppleres med en pulje til supplerende hardwareløsninger i områder af Københavns Kommune, der er omfattet af betalingszoner til parkering, hvis det viser sig hensigtsmæssigt.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2016 (Borgerrepræsentationen (BR) 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 9,4 mio. kr. (2016 p/l) til anlæg til parkeringssensorer i Indre By og på Ydre Østerbro. Målet var at forbedre bilisters mulighed for at finde en ledig parkeringsplads (smart parkering) med en såkaldt hardwareløsning. Samtlige midler er stjernemarkerede hertil.

Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt løsninger for smart parkering, der omfatter 1) hardwareløsninger, dvs. fysiske installationer som f.eks. sensorer i samspil med software, og 2) softwareløsning, der er baseret på eksisterende data og algoritmer, der beregner muligheden for at finde en parkeringsplads, og hvor der som udgangspunkt ikke kræves installation af nye fysiske enheder.

På baggrund af undersøgelserne anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen en såkaldt softwareløsning (maskinlæringsløsning). Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til, at budgetmidlerne frigives til en softwareløsning, der kan anvendes i hele betalingsområdet i Københavns Kommune i stedet for den vedtagne hardwareløsning med parkeringssensorer, der omfatter Indre By og Ydre Østerbro.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt markedet for løsninger for smart parkering, hvor bilister får overblik over et områdes parkeringsmuligheder. Overordnet eksisterer fire tilgange, der kan give bilister den ønskede information om ledige parkeringspladser via en form for anvisningsservice, der kan fungere via eksempelvis en app. De fire tilgange til oplysninger om ledige parkeringspladser kan deles op i tre hardwareløsninger, hvor fysiske installationer med henholdsvis sensorer, kamera eller radar fungerer i samspil med software, og en softwareløsning, der fungerer på baggrund af eksisterende data og algoritmer (maskinlæringsløsning). Hver af mulighederne bidrager til at løse en eller flere parkeringsrelaterede udfordringer, men ingen løser alle udfordringer.  

Uanset om det er en softwareløsning eller en hardwareløsning, der ligger bag en smart parkeringsløsning, vil bilisterne få adgang til servicen via app’s og formentlig også andre visuelle indikatorer (f.eks. navigationssystemer), som markedet tilbyder. Bilisternes oplevelse af løsningen er illustreret i bilag 1.

De oplysninger, der genereres om ledige parkeringspladser, vil blive lagt ud som ’åbne data’ på data.kk.dk. Alle aktører kan derved anvende denne information og indarbejde den i den service, som flere på det private marked allerede tilbyder bilisterne, eksempelvis inden for mobilbetalingsløsninger på parkeringsområdet.

Hardwareløsning
Løsninger med hardware kan benyttes til at give bilisterne information om en specifik parkeringsplads inden for det område, sensorer, kamera eller radar dækker. Hardwareløsninger kan derudover benyttes til andre formål, der bl.a. giver mulighed for at adfærdsregulere bilister ved eksempelvis at differentiere takster alt efter parkeringsbelægning eller fremme lovlig parkering. I flere af de byer, der anvender hardwareløsningen, tegner der sig et billede af, at de ikke benytter teknologien til at anvise bilister til de enkelte ledige pladser. I stedet benyttes hardwareløsninger til at henvise til et område, hvor bilisterne har størst sandsynlighed for at finde en parkeringsplads. Dette er den samme service, som bilisterne vil få med en softwareløsning.

En hardwareløsning med sensorer kræver opstribede parkeringspladser for at fungere optimalt, hvilket vil skabe færre parkeringspladser. I Indre By og på Ydre Østerbro vurderes en hardwareløsning eksempelvis at medføre ca. 500 færre pladser.

Hardwareløsninger er synlige i byrummet, hvor sensorer, kameraer, radarer og netværksenheder etableres med indflydelse på trafikkens afvikling under opsætning. Disse fysiske tiltag kræver anlægs- og driftsmidler til etablering og vedligehold ud over udgifter til software, samt opmærksomhed på eventuelle forhindringer f.eks. beplantninger mellem hardware og software. Der er desuden usikkerhed om, hvordan vejvedligehold/vintertjeneste påvirker sensorer i veje. Se bilag 3a og 3b.

Softwareløsning
Løsning med software henviser bilisterne til områder inden for hele betalingsområdet, hvor der er størst sandsynlighed for at finde en parkeringsplads. En softwareløsning baseres på eksisterende data og teknologien forbedres, jo større område softwaren dækker, og kan derved med fordel fungere i hele Københavns betalingsområde. Denne løsning er mulig, idet parkeringsområdet i København er digitaliseret, og softwareløsningen tilknyttes hertil. Softwareløsningen baseres dermed på allerede tilgængelige, anonymiserede data fra parkeringsområdet. Løsningen for smart parkering har ikke været forelagt Privacy Panelet, idet der ikke genereres nye data, og de data, der anvendes, er anonymiserede.

Softwareløsningen kan relativt hurtigt implementeres i hele betalingsområdet, har lavere omkostninger til investeringer og vedligehold, men højere udgifter til en mere avanceret software end hardwareløsningen har. Softwareløsningen får desuden ikke konsekvenser for antallet af parkeringspladser, byrummets udseende, samt trafikforhold ved anlæg.

Bilisterne får med løsningen en let tilgængelig information om parkeringsmuligheder i hele betalingsområdet. Se bilag 2.

Anbefaling
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler en softwareløsning, idet den vurderes mest effektivt og billigst at kunne opfylde målet om at hjælpe bilister med at finde en ledig parkeringsplads i København. Forvaltningen vurderer dertil, at hardwareløsninger medfører flere ulemper ved etablering, drift og vedligehold, samt indeholder mulighed for uhensigtsmæssig information om den enkelte ledige parkeringsplads i dele af København, hvor der er høj belægningsgrad. Forvaltningen anbefaler dog, at der fastholdes en pulje til supplerende hardware (sensor i veje, kamera eller radar), hvis det viser sig hensigtsmæssigt at understøtte en softwareløsning med enkelte supplerende data, jf. bilag 4, der er fortroligt på grund af kommende konkurrenceudsættelse.

Før- og eftermålinger af adfærdseffekten
Smart parkering er et relativt nyt område, hvorfor der stort set ikke foreligger valide analyser af, hvilke effekter smart parkering har for trafikudviklingen i en by i form af konkrete adfærdsændringer. Derfor gennemføres før- og eftermålinger af adfærdseffekten inden for den økonomiske ramme.

Økonomi

I Budget 2016 (Æ57) (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat 9,4 mio. kr. (2016 p/l) til anlæg og en driftsbevilling på 0,21 mio. kr. (2016 p/l) i 2017 stigende til 0,54 mio. kr. (2016 p/l) i 2018 og frem til afledte serviceudgifter. Samtlige anlægsmidler er stjernemarkerede og derfor frigivet med vedtagelsen af budgettet.  Midlerne er frigivet til en hardwareløsning, og Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til, at midlerne nu frigives til en softwareløsning (maskinlæringsløsning). De 9,4 mio. kr. (2016 p/l) skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Ordinær anlæg jf. nedenstående tabel. De 9,4 mio. kr. (2016 p/l) svarer til 9,6 mio. kr. i 2017 p/l.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

År 2016
(2016 p/l)

År 2017

(2017 p/l)

TMU

Etablering af sensorer ved parkeringspladser (maskinlæringsløsning)

3400 – Ordinær anlæg

2.22.07.3

750

8.806

I alt

 

 

 

750

8.806

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af bilag 4, der indeholder uddybning af anlægsøkonomi, som er fortrolig af hensyn til forestående konkurrenceudsættelse. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at smart parkering med en softwareløsning kan udbredes til hele Københavns betalingsområde inden for den samme økonomiske ramme, som var afsat til hardwareløsningen i Indre By og på Ydre Østerbro i Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V). For at sikre den bedste service for bilisterne anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen desuden at fastholde en pulje til hardware, der ved behov kan supplere den valgte softwareløsning. Driftsbevillingen til løsningen er placeret under Økonomiudvalgets bevilling og skal overføres til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, når løsningen er i drift.

Videre proces

På baggrund af Borgerrepræsentationens godkendelse igangsætter Teknik- og Miljøforvaltningen en udbudsproces af en sådan softwareløsning. Forvaltningen vil desuden tilpasse udbuddet til, hvor langt private leverandører er på markedet for smarte parkeringsløsninger. Udbud/udarbejdelse af udbudsmateriale, prækvalifikation og forhandlinger forventes at foregå fra november 2016 til medio 2017, samt indgåelse af kontrakt i medio 2017. Teknik- og Miljøudvalget orienteres ved valg af leverandør, og når softwareløsningen er klar til at blive taget i brug ultimo 2017.

 

Pernille Andersen                        /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at anlægsmidlerne i Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V) til ’Etablering af sensorer ved parkeringspladser’ frigives til en softwareløsning (maskinlæringsløsning) frem for til hardwareløsning (fysiske installationer, herunder sensorer). Anlægsmidlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 0,75 mio. kr. i 2016 og 8,81 mio. kr. i 2017.

  2. at softwareløsningen etableres i alle områder af Københavns Kommune, der er omfattet af betalingszoner til parkering,

  3. at løsningen inden for den økonomiske ramme kan suppleres med en pulje til supplerende hardwareløsninger i områder af Københavns Kommune, der er omfattet af betalingszoner til parkering, hvis det viser sig hensigtsmæssigt.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. september 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. oktober 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top