Mødedato: 13.10.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forsøgsanlæg til sortering af plastaffald

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til etablering af et forsøgsanlæg, der skal give viden om kvalitet, sammensætning og afsætningsmuligheder for indsamlet plast. Formålet er at kvalificere kravene i det kommende udbud af det innovative plastsorteringsanlæg.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der etableres et forsøgsanlæg til sortering af plastaffald og andre typer affald,
  2. at Københavns Kommune indkøber anlægget, som driftes af Amager Ressourcecenter på Kraftværksvej 25-27, København S. Der skal på den baggrund afsættes og frigives en anlægsbevilling på 5,5 mio. kr. til indkøb af anlæg på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg i 2016. De 5,5 mio. kr. er finansieret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet i 2016.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Plastaffald skal ud af forbrændingen ifølge både Ressource- og Affaldsplan 2018 og KBH2025 Klimaplanen. I 2017 vil CLEAN (Danmarks grønne energi- og miljøklynge) på vegne af Københavns Kommune og andre kommuner gennemføre en fælles udbudsproces for behandling af plastaffald (innovativt sorteringsanlæg). Udbuddet finansieres delvist af Markedsmodningsfonden (BR den 11. februar 2016). Forud for udbuddet ønskes viden og erfaringer med, hvordan den husstandsindsamlede plast kan genanvendes bedst muligt. Denne viden kan opnås ved at etablere et forsøgsanlæg for plastsortering i 2016.

I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets behandling af midtvejsevalueringen af Ressource- og Affaldsplan 2018 (den 18. januar 2016), blev der afsat midler til flagskibet ”Forebyggelse og genanvendelse af plast”, herunder forsøgsanlægget, som ligger inden for budgetrammen for ressource- og affaldsplanen. Forsøgsanlægget kan igangsættes uafhængigt af de to øvrige indstillinger på affaldsområdet, som behandles på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 20. juni 2016(Virkemidler til realisering af målene i Ressource- og Affaldsplan 2018 og Etablering af innovativt affaldsbehandlingsanlæg til dagrenovation).

Løsning

I forbindelse med midtvejsevalueringen af Ressource- og Affaldsplan 2018 har Teknik- og Miljøudvalget den 18. januar 2016 besluttet at udvide den nuværende indsamling af ’hård plast’ til også at indeholde blød plast, så al plast skal indsamles fremover. Borgerne skal slippe for at spekulere over hvad der er hård eller blød plast, så det bliver lettere at sortere.

Det foreslås, at Københavns Kommune i 2016 etablerer et mindre forsøgssorteringsanlæg på Kraftværksvej 25-27 i tilknytning til det nuværende omlasteanlæg til plastaffald.  Anlægget skal fungere fra 2016 til 2019, hvor det forventes erstattet af et permanent anlæg. Anlægget vil have en kapacitet på ca. 1.000 ton plast per år, hvis det kører almindelig drift. Det svarer omtrent til den mængde hård plast, der blev indsamlet i 2015.På anlægget skal det husstandsindsamlede plast sorteres i de mest almindelige plasttyper.

Forsøgsanlægget skal give ny viden om:

  • kvalitet og sammensætning af den husstandsindsamlede plast,
  • afsætningsmuligheder for plasten,
  • hvordan blød plast kan indgå i sorteringen.

Den nye viden skal bruges til at øge genanvendelsen og:

  • sikre bedre information til borgerne om plastsortering,
  • gøre det lettere for borgerne at sortere, når plast kun skal sorteres som én fraktion,
  • skabe bedre dialog med vareproducenterne og detailhandel om deres valg af emballage.

Anlægget, og den nye viden det giver, skal bruges i udviklingen af nye sorteringsløsninger og teknologi, der kan opfylde kommunens mål:

  • Teknik- og Miljøforvaltningen er sammen med CLEAN ved at forberede et udbud af et innovativt sorteringsanlæg til plastaffald (TMU den 18. januar 2016, BR den 11. februar 2016), som kommuner og affaldsselskaber i resten af Danmark inviteres til at deltage i. Ved at flere kommuner og affaldsselskaber går sammen, forventes mængden af plastaffald at være stor nok til at en privat aktør vil etablere et anlæg. Den opnåede viden skal indgå i udbuddet af dette sorteringsanlæg. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at anlægget udbydes medio 2017, og at anlægget kan være klar til drift primo 2019. Forsøgsanlægget vil ophøre kort før, det innovative plastsorteringsanlæg går i drift.
  • I EU-projektet, Cities Cooperating for Circular Economy, skal anlægget bl.a. sortere det plast, der skal anvendes til forsøg med fremstilling af nye produkter og forbedre viden om det indsamlede plast. Københavns Kommune har sammen med byerne Hamburg, Lissabon og Genova fået tilsagn om tilskud fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 til et projekt om cirkulær økonomi. København er koordinator på projektet(indstillingen om EU-projektetbehandles på samme møde).

Anlægget kan anvendes som forsøgsramme for udvikling af danske sorteringsløsninger. For eksempel projektet PolysortPLUS, der skal udvikle en fleksibel maskine til sortering af plastaffald. PolysortPLUS har vist interesse i at teste denne maskine på forsøgsanlægget. Projektet ledes af Institut for Produktudvikling. Kommuner eller affaldsselskaber, der vil indgå i udbuddet af det innovative sorteringsanlæg, kan også leje anlægget til en testkørsel af deres plastaffald.

Økonomi

Anlægget gebyrfinansieres af Københavns Kommune, og er indeholdt i den vedtagne budgetramme for Ressource- og Affaldsplan 2018, og påvirker dermed ikke affaldsgebyrerne i perioden 2016-2018.

Anlægget ejes af Københavns Kommune. Budgettet for etablering af anlægget er 5,5 mio. kr. til maskiner m.v. Hallen på Kraftværksvej forudsættes kun at kræve mindre bygningsarbejder, og de er inkluderet i anlægsbudgettet. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

Varig?
ja/nej

2016 (2016 p/l)

2.

TMU

7456 - Affaldsområdet

1.38.65.1

U

-5.500

Nej

2.

TMU

3458 - Taktsfinansieret anlæg

1.38.65.3

U

5.500

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

De 5,5 mio. kr. frigives fra Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg i 2016, jf. nedenstående tabel:

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

År 2016 (2016 p/l)

TMU

Etablering et forsøgsanlæg til sortering af plastaffald og andre typer affald

3458 - Taktsfinansieret anlæg

1.38.65.3

5.500

I alt

 

 

 

5.500

Driften takstfinansieres via budgettet for Ressource- og Affaldsplan 2018. Driftsbudgettet er på 2,1 mio. kr. om året (lønninger, husleje, varme, leje af maskiner m.v.).Anlægget bemandes med to fuldtidsstillinger. Der indgås en driftsaftale med Amager Ressourcecenter, der også er ansvarlig for leje af hallen på Kraftværksvej, og at hallen er miljøgodkendt til formålet. Der er ikke budgetteret med en indtægt fra andre kommuners og affaldsselskabers leje af anlægget.

I august vil Teknik- og Miljøudvalget blive forelagt en indstilling om affaldsgebyret for de københavnske husholdninger.

Videre proces

Amager Ressourcecenter har stillet deres ekspertise om sorteringsanlæg til rådighed i forbindelse med planlægningen af forsøgsanlægget og udarbejdelse af udbudsmateriale. Amager Ressourcecenter vil gennemføre en prækvalifikation og et udbud af forsøgsanlægget på vegne af Teknik- og Miljøforvaltningen, men de er ikke involveret i finansieringen af anlægget.

Planen er, at forsøgsanlægget kan være klar til opstart ultimo november 2016, så de første resultater kan forventes i primo2017. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om resultaterne samtidig med, at udvalget orienteres om afslutningen af udbuddet af det innovative sorteringsanlæg til plast.

                             Pernille Andersen

                                                                 / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at etablere et forsøgsanlæg til sortering af plastaffald og andre typer affald.
  2. at Københavns Kommune indkøber anlægget, som driftes af Amager Ressourcecenter på Kraftværksvej 25-27, København S. Der skal på den baggrund afsættes og frigives en anlægsbevilling på 5,5 mio. kr. til indkøb af anlæg på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg i 2016. De 5,5 mio. kr. er finansieret på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet i 2016.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. oktober 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top