Mødedato: 13.03.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forsøg med kontrolleret legalisering af hash; henvendelse til Justitsministeren og Sundhedsministeren

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Overborgmesteren og Socialborgmesteren skal sende vedlagte henvendelse til Justitsministeren og Sundhedsministeren, herunder forslag til forsøgsmodel for kontrolleret legalisering af hash.

Socialudvalget og Borgerrepræsentationen drøftede i 2009 muligheder for et forsøg med legalisering af hash i København. Efterfølgende besluttede Borgerrepræsentationen d. 9. februar 2012, at Socialborgmesteren skulle fremsende en anmodning til Justitsministeren om dispensation til at igangsætte en forsøgsordning med legalisering af hash. Anmodningen blev afvist.

Med budgetaftalen for 2013 blev afsat 100 t. kr. til at afholde en konference om legalisering af hash med deltagelse af relevant fagpersonale. Konferencen skulle: "skabe et konkret og troværdigt beslutningsgrundlag for implementering af en forsøgsordning med et legaliseret hashmarked i København fra produktion til salg."

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen godkender, at Overborgmesteren og Socialborgmesteren afsender vedlagte henvendelse med bilag til henholdsvis Justitsministeren og Sundhedsministeren vedrørende forsøgsmodel for kontrolleret legalisering af hash.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

København har store udfordringer relateret til brugen af hash. Der er en høj grad af tilgængelighed til stoffet, selv for helt unge, og organiserede kriminelle opnår en meget stor fortjeneste ved at kontrollere et marked, der er vurderet til en omsætning på omkring en halv milliard årligt i København alene og 1 milliard årligt på landsplan.

I erkendelsen af at det nuværende forbud ikke virker forebyggende, har Københavns Kommune over en længere periode arbejdet med mulighederne for at begrænse problemstillingerne gennem et forsøg med kontrolleret legalisering af hash. Daværende socialborgmester Mikkel Warming henvendte sig i 2012 på vegne af Borgerrepræsentationen til Justitsministeren med anmodning om tilladelse til at igangsætte en forsøgsordning med legalisering af hash i København. Legaliseringen havde både til formål at reducere problemerne med forbrug af hash og den relaterede kriminalitet.

Anmodningen blev afslået af Justitsministeren med henvisning til de skadelige virkninger forbundet med indtagelse af hash.

I forlængelse af Justitsministerens afslag blev der med budget 2013 afsat midler til at afholde en konference, der skulle kvalificere en konkret forsøgsmodel for legalisering af hash med henblik på at optimere fordelene og minimere ricisiene. Konferencen blev afholdt d. 15. marts 2013 på Københavns Rådhus.

I mellemtiden har Uruguay og de amerikanske stater Washington og Colorado legaliseret salg og brug af hash. De tre modeller gennemgås i bilag 4.

Løsning

Det foreslås, at Socialborgmesteren og Overborgmesteren fremsender en fornyet anmodning til Justitsministeren og Sundhedsministeren vedlagt forslag til en konkret model for forsøgsordningen (bilag 2). Forsøgsmodellen er udviklet op til og under konferencen og er siden blevet drøftet yderligere med en række videnspersoner på området, såvel forskere som praktikere.

Forsøget har to formål:

  • Færre brugere og misbrugere af hash og færre skadevirkninger.
  • Forringet indtægtsgrundlag for den organiserede kriminalitet.

Hash er til trods for forbuddet et meget tilgængeligt stof, også for unge – og uden nedre aldersgrænse. Med en legalisering fjernes indtægtsgrundlaget for den illegale handel, der vil komme færre udsalgssteder, og de unge vil få reduceret deres mulighed for at købe hash.

De kommunale udsalgssteder vil skulle sælge hash i en neutral atmosfære, der ikke tilskynder til øget brug. På udsalgsstederne skal være uddannet personale, der kan vejlede i skadesreducerende forbrug og brobygge til behandling. Den forhandlede hash skal være klinisk kontrolleret, så de aktive stoffer er afbalancerede for at forebygge skader. Endelig vil der ikke være noget økonomisk incitament hos forhandlerne til at øge salget.

I forhold til forringelsen af indtægtsgrundlaget for den organiserede kriminalitet, er det helt centralt, at modellen forudsætter legalisering af både produktions-, en gros-, og detailledet. Dermed vil der ikke som i Holland være et illegalt indtjeningsgrundlag i forbindelse med indsmugling og leverancer til forhandlerne.

Forsøgsordningen skal følges tæt af kvalificerede evaluatorer. Hvis den årlige evaluering viser negative konsekvenser, omfatter modellen en klausul med mulighed for umiddelbart stop for forsøget.

Såfremt anmodningen til Justitsministeren og Sundhedsministeren imødekommes, vil Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen foretage det indledende arbejde med henblik på at igangsætte forsøgsordningen hurtigst muligt.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser. I fald forsøgsordningen skal iværksættes, vil det forudsætte finansiering af initiale omkostninger. Det forventes, at økonomien i forsøgsordningen efterfølgende vil hvile i sig selv, herunder forventes der et provenue, som skal anvendes til at forebygge brug og misbrug af hash.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, fremsender Socialborgmesteren og Overborgmesteren de vedhæftede henvendelser med bilag til Justitsministeren og Sundhedsministeren.


Bjarne Winge    /    Claus Juhl

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Overborgmesteren og Socialborgmesteren afsender vedlagte henvendelse med bilag til henholdsvis Justitsministeren og Sundhedsministeren.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2014

Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at samtlige elementer i den foreslåede ordning udliciteres.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 10 stemmer mod 1. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: I.

Imod stemte: A, Ø, B, V og O.

Undlod: C.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og I.

Imod stemte: V, O og C.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. marts 2014

 

Dansk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1):

 

”At der i brevet til regeringen indføjes den faktaoplysning, at det ikke kun var Morten Bødskov som justitsminister, der sagde nej til henvendelsen fra kommunen, det var også justitsminister Frank Jensen.”

 

 

Liberal Alliance genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) fra udvalgsbehandlingen:

 

”Det foreslås, at samtlige elementer i den foreslåede ordning udliciteres.”

 

 

Det af Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 44 stemmer imod 6. 3 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: C og O.

Imod stemte: A, B, F, 6 medlemmer af V (Pia Allerslev, Flemming Steen Munch, Cecilia Lonning-Skovgaard, Jens-Kristian Lütken, Karina Rohrberg Jessen og Michael Jæger Gatten) og Ø.

Undlod at stemme: I og 1 medlem af V (Caroline Stage Olsen).

 

 

Det af Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 49 stemmer imod 2. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: I.

Imod stemte: A, B, C, F, O, 6 medlemmer af V (Pia Allerslev, Flemming Steen Munch, Cecilia Lonning-Skovgaard, Jens-Kristian Lütken, Karina Rohrberg Jessen og Michael Jæger Gatten) og Ø.

Undlod at stemme: 1 medlem af V (Caroline Stage Olsen).

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt med 40 stemmer imod 12. 1 medlem undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, I og Ø.

Imod stemte: C, O og 6 medlemmer af V (Pia Allerslev, Flemming Steen Munch, Cecilia Lonning-Skovgaard, Jens-Kristian Lütken, Karina Rohrberg Jessen og Michael Jæger Gatten).

Undlod at stemme: 1 medlem af V (Caroline Stage Olsen).

 

 

Til top