Mødedato: 13.03.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til overborgmesteren om Metrocityringen

Indstilling og beslutning

Overborgmesteren bedes redegøre for følgende:

  1. Situationen omkring metrobyggeriet i København på baggrund af, at et flertal i Folketinget har indgået aftale om ændringer i loven om Metrocityringen.
  2. Hvilke initiativer har Københavns Kommune taget og kan Københavns Kommune tage for, at byggeriet af en metrolinje til Sydhavnen og Ny Ellebjerg igangsættes i rette tid?
  3. Hvad er baggrunden for, at spørgsmålet om grundvandsænkning som noget nyt kom ind i den nye aftale om metrobyggeriet, og hvordan vil Københavns Kommune sikre et effektivt og tilstrækkeligt omfattende system til overvågning af grundvandsændringer, så de nære beboere og bygningsejere kan være trygge ved situationen, nu hvor borgernes klagemulighed med aftalen bliver afskaffet?

(Stillet af Socialistisk Folkeparti)

MOTIVERING

SF er glade for den aftale om Metrocityringen, som et flertal af Folketingets partier netop har indgået. Der var behov for et nyt lovgrundlag for byggeriet af Metrocityringen, og SF er særligt glade for, at aftalen sikrer den mulighed for genhusning af de berørte naboer til byggerierne, som vi hele tiden har ønsket. SF vil fortsat arbejde for udbygning af metroen som et væsentligt svar på den moderne storbys udfordringer med trængsel, støj og forurening, og vi er positive over for det nye lovgrundlag, som nu foreligger.

Vi mener, at det nu er et godt tidspunkt at Borgerrepræsentationen og byens borgere får en grundig status på situationen omkring byggeriet af Metrocityringen set i lyset af de nyeste ændringer vedtaget på Christiansborg.

Derudover er der to specifikke spørgsmål, som presser sig på.

For det første er det afgørende for SF, at projektet metro til Sydhavnen og Ny Ellebjerg bliver igangsat og planlagt sådan, at vi får en fornuftig og meningsfuld byggeproces uden unødige problemer og omkostninger. Hvis det skal lykkes, er det ud fra SFs oplysninger nødvendigt, at Metroselskabet kan tage de første initiativer til projektet i april 2014. Det er afgørende, at afgreningskammeret til Sydhavnsmetrolinjen kan færdiggøres inden driften af Metrocityringen er sat i gang, sådan at projektet kan gennemføres uden de problemer og ekstra omkostninger, der vil være forbundet med skulle stoppe driften af Metrocityringen i en periode under opførelsen af afgreningskammeret. Derfor haster det med, at staten, Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune tager initiativ og får igangsat projektet.

For det andet har støj fra metrobyggepladserne hidtil været den primære problemstilling i forholdet mellem naboer til byggepladserne og Metroselskabet, men med det nye lovgrundlag for metrobyggeriet er der forhåbentlig fundet en holdbar og tilfredsstillende løsning. Nu er spørgsmålet om grundvandsændringer imidlertid også kommet ind i aftalen. Københavns undergrund er en kompliceret størrelse, og ændringer i grundvandsforholdene kan påvirke bygningsmassen specielt omkring Sortedamssøen og det Indre Østerbro, hvor Metrocityringen og Nordhavnslinjen skal gå. Derfor har beboere og bygningsejere foreslået, at der bliver lavet et overvågningsprogram, som sikrer, at ændringer i grundvandsforholdene nøje kan følges. På den måde kan beboere og bygningsejere løbende blive informeret om ændringer.  Grundvandsændringer kan give store skader på bygningerne, som kan være svære at dokumentere for beboere og bygningsejere, og sådanne sager kan ende ved domstolene med meget store ekstra omkostninger til følge for alle parter. Derfor er det vigtigt, at vi får skabt et effektivt og tilstrækkeligt omfattende system til overvågning af grundvandsændringerne fra starten.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. marts 2014

 

Forespørgslen blev besvaret.

 

 

 

Til top