Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Medlemsforslag om afvikling af investeringer i sort energi

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen træffer principbeslutning om, at Københavns Kommune afvikler investeringer i de 200 virksomheder på ”Carbon Underground 200” listen,
  2. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om, hvordan investeringerne i de 200 virksomheder på ”Carbon Underground 200” listen skal afvikles. Forslaget skal fremlægges til politisk behandling inden marts 2016.

(Stillet af Enhedslisten) 

Problemstilling

Løsning

Økonomi

Videre proces

MOTIVERING

Københavns Kommune vil være verdens første CO2-neutrale hovedstad. Alligevel havde Københavns Kommune ifølge et svar til Enhedslisten sidste år investeret omkring 53 millioner kroner i konventionel energi fordelt på 25 kul-, olie- og gasselskaber, såsom Exxon, Gazprom og Glencore, jf. vedlagte bilag 1.

Det ønsker vi at lave om på. Det er stærkt problematisk, at Københavns Kommune har millioner af kroner investeret i fossil-selskaber som arbejder målrettet for at forhindre den selvsamme grønne omstilling som Københavns Kommune kæmper så ihærdigt for at fremme. Et godt eksempel er Exxon Mobil som netop nu er under massiv anklage for i årevis bevidst at have løjet overfor såvel investorer og befolkning om konsekvenserne ved global opvarmning, og om hvordan afbrændingen af fossile brændsler bidrager til accelererende klimaforandringer. Med dette forslag lægges der op til, at København skal leve op til egne idealer om at være Europas førende grønne hovedstad.

Derudover er investeringer i sort energi også risikofyldte investeringer.

Dels fordi at FN har besluttet, at jordens temperatur kun må stige 2 grader. Hvis denne målsætning skal efterleves, så betyder, det at vi må stoppe afbrændingen af fossile brændstoffer, hvilket vil få værdien af de sorte energiselskaber til at falde. Og dels fordi det bliver dyrere og dyrere at udvinde de fossile brændstoffer, alt imens at vedvarende energiformer bliver billigere. Over tid vil den sorte energisektor altså miste markedsandele til den grønne.

Også af denne grund synes vi det er fornuftigt at afinvestere.

Forslaget tager udgangspunkt i Carbon Underground 200 listen (CU200), der rangerer de 200 største firmaer indenfor olie, gas og kul, baseret på deres kendte reserver.

På verdensplan har mere end 50 kommuner frasolgt investeringer i fossil energi, herunder eksempelvis Oslo (Norge), Örebro (Sverige), Boxtel (Holland), Oxford, Bristol (England), Portland, Seattle, San Francisco (USA), Victoria (Canada), Canberra, Melbourne (Australien) og Christchurch (New Zealand).

Byrådet i Roskilde vedtog i september at blive den første kommune i Danmark, der vil boykotte fossile investeringer. Og Oslo fulgte efter i oktober og blev verdens første hovedstad, der gjorde det samme.

Vi foreslår at København følger trop.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om, at medlemsforslagets at-punkter blev erstattet af følgende:

”Det foreslås,

at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen overfor Økonomiudvalget at redegøre for, hvordan andre sammenlignelige kommuner (f.eks. Roskilde kommune og Oslo Kommune) vil håndtere en investeringspolitik uden fossile investeringer.

at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen overfor Økonomiudvalget at afsøge markedet for investeringsforeninger uden fossile investeringer og investeringsforeninger, der arbejder målrettet med at begrænse andelen af fossile investeringer i deres portefølje, og at redegøre for konsekvenser for risikospredning, afkast og omkostninger ved at investere gennem sådanne foreninger.”


Det af Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 44 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O og Ø.

Imod stemte: I og V.


Det oprindelige medlemsforslag var dermed bortfaldet og erstattet af det vedtagne ÆF1.
Til top