Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens samarbejde med foreninger om antiradikaliseringsarbejdet

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at det pålægges Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen på første møde muligt at redegøre for om de foreninger, som forvaltningen samarbejder med i antiradikaliseringsarbejdet, herunder særligt Det Islamiske Trossamfund, lever op til de demokratiske værdier og krav om at styrke sammenhængskraften i lokalområderne, som Ekspertgruppen til Forebyggelse af Radikalisering anbefaler, at samarbejdet hviler på,
  2. at det pålægges Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at kontakte Det Islamiske Trossamfund og evt. andre foreninger, som i lighed med Det Islamiske Trossamfund er fremkommet med udtalelser i offentligheden, der giver grundlag for at stille spørgsmålstegn ved deres opslutning til de nævnte værdier, med henblik på at foreningerne forklarer, hvordan udtalelserne er i overensstemmelse med de nævnte værdier,
  3. at det pålægges Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at indstille samarbejde med foreninger, som forvaltningen vurderer ikke lever op til de nævnte værdier,
  4. at det pålægges Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at forholde de nævnte eksempler for islamisk trossamfund, og bede dem forholde sig til om de er enige i de holdninger, de pågældende prædikanter er kommet med, eller om de tager afstand fra dem.

Det bemærkes, at medlemsforslagets motivering er erstattet af afsnittet "Sagsfremstilling" på baggrund af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning på mødet den 2. november 2015. Det oprindelige medlemsforslag er vedhæftet som bilag 1.

 (Beskæftigelses- og Integrationsudvalget)

 (Initiativret)

Problemstilling

Løsning

Økonomi

Videre proces

SAGSFREMSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets vedtagne integrationsaftale for 2015-2016 beskriver, at medborgerskab handler om at deltage i aktiviteter i samfundet, respektere og forstå samfundets grundlæggende demokratiske spilleregler og opleve sig som en ligeværdig del af det. Endvidere er der med aftalen enighed om, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget gennem en flerstrenget indsats vil søge at dæmme op for religiøst og politisk baserede holdninger, der er fjendtligtsindede over for grundlæggende frihedsrettigheder.

Den vedtagne integrationspolitik for 2015-2018 i Københavns Kommune tager udgangspunkt i den af Folketinget vedtagne Integrationslov, som er offentliggjort den 10. oktober 2014. Formålet med Integrationsloven er beskrevet således, jf. § 1: ”Lovens formål er at sikre, at nyankomne udlændinge får mulighed for at udnytte deres evner og ressourcer med henblik på at blive deltagende, selverhvervende og ydende medborgere på lige fod med samfundets øvrige borgere i overensstemmelse med grundlæggende værdier og normer i det danske samfund.”

Den af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget nedsatte ekspertgruppe til forebyggelse af radikalisering har pointeret, at kommunens dialog om integration bør foregå med foreninger og aktører, som støtter op om demokratiske værdier.

Ser man på en lang række eksempler på prædikanter der er inviteret af Islamisk Trossamfund, kan man godt blive i tvivl om, hvorvidt de lever op til det værdigrundlag, som vi har i kommunen.:

  • Det Islamiske Trossamfund står bag invitation af imam Haitham al-Haddad, som accepterer vold mod kvinder og mener, at jøder er efterkommere af svin og aber.
  • Det Islamiske Trossamfund står bag invitation af Bilal Philips og Khalid Yassin, der ikke anerkender ligestilling af kvinder og går ind for dødsstraf til homoseksuelle. 
  • På sociale medier såsom Youtube fremgår det, at Det Islamiske Trossamfund står bag udtalelser om, at man straffes af Gud for at se X Factor i mere end to minutter, at det ikke tilrådes at blive social- og sundhedsassistent, og at det ikke er tilladt at holde jul.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har oplyst, at forvaltningen i 2015 har været i dialog med Det Islamiske Trossamfund i forbindelse med følgende indsatser:

  • VINK (Viden Inklusion København)

I 2015 har Det Islamiske Trossamfund og ungdomsorganisationen MUNIDA været repræsenteret i medarbejdernetværket og civilsamfundsgruppen under VINK.

  • Medarbejdernetværket

Netværket består af 44 kommunale og boligsociale medarbejdere samt frivillige fra civilsamfundet, som er i berøring med københavnske unge, der er udsat for rekruttering til radikale miljøer. MUNIDA er tilmeldt netværket, men har ikke deltaget i møderne.

  • Civilsamfundsgruppen

Gruppen gav input til de anbefalinger fra Ekspertgruppen til forebyggelse af radikalisering, som relaterer sig til indsatser i civilsamfundet. Der blev inviteret omkring 60 personer til møderne, herunder lokale boligsociale medarbejdere, personale fra lokale klubber og foreninger samt religiøse trossamfund. Gruppen har haft deltagelse af to medlemmer fra Det Islamiske Trossamfund og MUNIDA. De har været inviteret i egenskab af deres lokale forankring og ikke som repræsentanter for organisationerne.

  • Københavns Board for Integration og Medborgerskab

Det Islamiske Trossamfund deltager i Københavns Board for Integration og Medborgerskab sammen med andre trossamfund som Muslimernes Fællesråd, Københavns Stift, Det jødiske samfund i Danmark og Det Sikhiske Trossamfund. Boardet mødes 2 gange årligt. Boardet er et rådgivende organ, der skal kvalificere og give sparring på kommunens Integrationspolitik 2015-18 inden for temaerne beskæftigelse, uddannelse og medborgerskab. Det første møde afholdes den 28. oktober 2015.  

Kildehenvisning

Oversigt over politisk behandling

Det foreslås, at det pålægges Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen,

  1. at alt samarbejde og dialog mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Det Islamiske Trossamfund vedr. antiradikaliseringsindsatsen stoppes med virkning fra november 2015, idet Københavns Kommunes integrationsindsats bør foregå med foreninger og aktører, som støtter op om liberale demokratiske værdier i overensstemmelse med grundlæggende værdier og normer i det danske samfund.

(Stillet af Venstre, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance)


Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning i mødet den 2. november 2015

Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Socialdemokraterne fremsatte ændringsforslag om, at indstillingens at-punkt erstattes af følgende fire at-punkter:

"1. på første møde muligt at redegøre for om de foreninger, som forvaltningen samarbejder med i antiradikaliseringsarbejdet, herunder særligt Det Islamiske Trossamfund, lever op til de demokratiske værdier og krav om at styrke sammenhængskraften i lokalområderne, som Ekspertgruppen til Forebyggelse af Radikalisering anbefaler, at samarbejdet hviler på.

2. at kontakte Det islamiske Trossamfund og evt. andre foreninger, som i lighed med Det Islamiske Trossamfund er fremkommet med udtalelser i offentligheden, der giver grundlag for at stille spørgsmålstegn ved deres opslutning til de nævnte værdier, med henblik på at foreningerne forklarer, hvordan udtalelserne er i overensstemmelse med de nævnte værdier.

3. at indstille samarbejde med foreninger, som forvaltningen vurderer ikke lever op til de nævnte værdier.

4. at forholde de nævnte eksempler for islamisk trossamfund, og bede dem forholde sig til om de er enige i de holdninger, de pågældende prædikanter er kommet med, eller om de tager afstand fra dem."

Ændringsforslaget indebærer endvidere, at fjerde afsnit i motiveringen erstattes af formuleringen:

"Ser man på en lang række eksempler på prædikanter der er inviteret af Islamisk Trossamfund, kan man godt blive i tvivl om, hvorvidt de lever op til det værdigrundlag, som vi har i kommunen."

Endelig indebærer ændringsforslaget, at følgende formulering under motiveringen udgår:

"Disse forhold bevidner manglende anerkendelse og accept af Københavns Kommunes værdier om frihed, lighed og demokrati, og derfor bør samarbejdet og dialogen mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Det Islamiske Trossamfund ikke fortsætte, da organisationen ikke fremmer en integreret tilværelse i København."

Der blev begæret afstemning om ændringsforslagets 3. at.

For stemte: 6 (A, C, V, I)
Imod stemte: 5 (B, F, Ø)
Undlod: Ingen

Ændringsforslagets 3. at blev dermed vedtaget.

Ændringsforslaget blev efterfølgende vedtaget i sin helhed.

SF, Enhedslisten og Radikale gjorde brug af deres initiativret med henblik på at få sagen indbragt for Borgerrepræsentationen, jf. kommunestyrelseslovens § 11.


Enhedslisten, SF og Radikale afgav følgende protokolbemærkning:
"Enhedslisten, SF og Radikale vil ikke være med til at stoppe dialogen med organisationer, bare fordi vi er stærkt uenige med dem. Tvært imod mener vi, at det er særligt vigtigt, at forvaltningens frontmedarbejdere i eksempelvis antiradikaliseringsenhed VINK er i dialog med en organisation, hvor der er særlig stor risiko for radikalisering."
 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Der blev begæret delt afstemning om indstillingens 3. at-punkt.


Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 30 stemmer imod 23. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, I, O og V.

Imod stemte: B, F og Ø.


Indstillingens 1., 2. og 4. at-punkter blev herefter godkendt uden afstemning.


Indstillingen var dermed godkendt.
Til top