Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til udvidelse af daginstitutionen Kastelsgården, Østerbro

Se alle bilag
Der skal tages stilling til udvidelsen af daginstitutionen Kastelsgården, Kastelsvej 62 på Østerbro med 4 grupper.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at der gives en anlægsbevilling på 30,727 mio. kr. til en udvidelse af Kastelsgården, Kastelsvej 62 med 4 grupper.  

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme samt på Økonomiudvalgets pulje til ekstraordinære udgifter jfr. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.

Der henvises til Byggeri Københavns udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

Problemstilling

For at sikre pladsgarantien på daginstitutionsområdet i Københavns Kommune har Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) iværksat en række tiltag for at skaffe det fornødne antal institutionspladser. I budget 2014 blev der afsat midler til etablering af 72 nye dagsinstitutionsgrupper. Som led i budget 2015 blev antallet af grupper reduceret med 20 til 52 grupper, og budgettet blev reduceret med 88,2 mio. kr. til 229,1 mio. 

Udvidelsen af Kastelsgården, Kastelsvej 62 på Østerbro med 4 grupper fra 7 grupper til 11 grupper indgår i de 52 grupper. På nuværende tidspunkt er der i alt etableret eller planlagt 44,5 grupper af de 52 grupper, så der resterer 7,5 grupper, der ikke er omsat til et konkret projekt.   

Grupperne indgår som planlagt kapacitet i den seneste behovsprognose fra juni 2015 (Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) 10/06-2015). Prognosen viser herefter, at behovet for pladser på Østerbro/Indre By vil være dækket frem til og med 2019.

Løsning

Projektbeskrivelse
Der opføres en ny tilbygning til den eksisterende Kastelsgårdens daginstitution på det kommunale grundareal imellem Kristianiagade og Kastelsvej, jf. bilag 2. Daginstitutionen deler grund med Børnecenter København og Børneklinikken, men har i øvrigt ingen relation til disse enheder.

Den nye tilbygning skal fungere som en udvidelse af den eksisterende institution fra 7 til 11 grupper. Institutionen indgår i  dag i klynge IB1. Tilbygningen bygges fleksibelt, så den kan rumme børn fra 0-6 år. Den nye bygning forventes at skulle rumme 2 vuggestue- og 2 børnehavegrupper, dvs. 68 børn. Endvidere omdisponeres udeareal og legeplads for at optimere anvendelsen samtidig med, at en stor have på bagsiden af institutionen ud mod Kristianiagade tilpasses børnenes øgede anvendelse af området. 

Tilbygningen opføres som en samlende bygning i ét plan, der som bindeled imellem de 3 bygninger danner et nyt indgangsområde til institutionen. Tilbygningen indrettes med faciliteter til 4 børnegrupper, personalegarderobe, samtalerum og et nyt produktionskøkken til alle 11 grupper. Det tidligere produktionskøkken i vuggestueafdelingen tillægges det eksisterende personalerum og ombygges til et fælles personalerum for hele institutionen. Begrønning af taget sikrer, at den nye bygning falder naturligt ind i de eksisterende omgivelser.

Brugerinddragelse 
Forslag til om- og tilbygning af institutionen er udarbejdet af Christensen og CO arkitekter i tæt samarbejde med BUF og Byggeri København og et byggeudvalg bestående af 1 forældre- og 1 medarbejderrepræsentant, pædagogisk leder, klyngeleder og den pædagogiske konsulent fra området. Samarbejdet med byggeudvalget har været positivt og er foregået over 3 måneder i foråret 2015.

Det var oprindelig forudsætningen, at byggeriet skulle opføres, mens institutionen var i drift på stedet. Da projektet tog endelig form, måtte det imidlertid konstateres, at det ville blive en unødig kompliceret opgave, og det er derfor ud fra både en pædagogisk og byggeteknisk vurdering besluttet at genhuse institutionen i de nærtliggende midlertidige pavilloner i Nyborggade 46, som nu står tomme.

En mindre gruppe forældre har fra starten udtrykt modvilje imod planen om at udvide institutionen. Der har også fra nogle forældres side været utilfredshed med beslutningen om at genhuse institutionen i byggeperioden, i stedet for at blive i de eksisterende bygninger. Men generelt er der tilslutning til både udvidelsen og beslutningen om at genhuse børnene, som også forældrerådet kan tilslutte sig.

I forløbet har forvaltningen været i dialog med de øvrige institutioner i området, Børnecenter København, Børneklinikken og Langelinieskolen, om særlige udfordringer og hensyn i området.


Tidsplan
Om- og tilbygningen forventes igangsat i februar 2016 og afsluttet i februar 2017. Kastelsgården forventes derfor at kunne flytte tilbage i marts 2017, hvor også de nye pladser kan tages i brug.

Udtalelse fra Byggeri København
Udtalelsen fra Byggeri København fremgår af bilag 3 og giver ikke anledning til bemærkninger.

Praktikpladser
Det forventes, at der ved udførelsen af projektet kan stilles krav om, at den private leverandør skal beskæftige erhvervsuddannelsespraktikanter. På nuværende tidspunkt skønnes det, at opgaven vil medføre praktikantpladser svarende til 3 årsværk.

Økonomi

I budget 2014 blev der afsat 317,3 mio. kr. (2015 p/l) til etablering af 72 daginstitutionsgrupper. Som led i budget 2015 blev antallet af grupper reduceret med 20, og budgettet blev reduceret med 88,2 mio. kr. til 229,1 mio. I budget 2014 blev der desuden afsat en pulje på 35 mio. kr. (puljen p/l reguleres ikke) til ekstraordinære udgifter, midlertidige foranstaltninger, forurening og grundkøb, der vedrører daginstitutionsprojekter besluttet i budget 2014. Puljen er placeret under Økonomiudvalget (ØU).

Af anlægsbevillingen på 30,727 mio. kr. til Kastelsvej 62 finansieres 8,169 mio. kr. af ØU-puljen til dækning af ekstraordinære udgifter, som hovedsagelig skyldes, at der er tale om en om- og tilbygning, som i dette tilfælde medfører ekstraordinær udgift til nedrivning og opførelse af nye skure til hele institutionen, konstruktive foranstaltninger som følge af sammenbygning med eksisterende bygning, ABA anlæg i hele institutionen (myndighedskrav), reetablering og optimering af eksisterende udeareal og genhusning af institutionen i byggeperioden. Fra 2016 overføres disse puljemidler til Byggeri København.

Bevillingen finansieres dermed således: 

Finansiering

 

Beløb (1.000 kr. 2015 p/l) 

Budget 2014

22.558 kr.

ØU pulje til ekstraordinære udgifter mv. (Budget 2014). Puljemidlerne overgår i 2016 til Byggeri København.

8.169 kr.

Bevilling i alt

30.727 kr.

Detaljerede oplysninger om budget og finansiering samt bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen fremgår af bilag 1.   

Benchmark 
Pris pr. gruppe kan opgøres til 7,7 mio. kr. Erfaringsnøgletallet for en nybygget daginstitution på mellem 0 og 5 grupper er 5,1 mio. kr. pr. gruppe, og gruppeprisen ligger derfor 50 % over nøgletallet. Den forhøjede udgift skyldes, at der er tale om en om- og tilbygning af en eksisterende institution, som medfører en række ekstraudgifter, jf. afsnittet om økonomi.

Der har været stort fokus på at finde institutionsmuligheder på Indre Østerbro, da der udover behovet for ny daginstitutionskapacitet også skulle findes erstatning for 7 nedlagte grupper fra Rigshospitalets virksomhedsinstitution. De fremkomne forslag omfattede flere ejendomme ejet af 3. mand samt udbygningsmuligheder på de eksisterende institutioner på Krausesvej 8 og Kastelsvej 62. Udbygningen af de 2 eksisterende institutioner blev valgt frem for de øvrige forslag, da ejendommene i forvejen er ejet af Københavns Kommune.

Driftsøkonomi
De samlede årlige driftsudgifter for de nye grupper, ekskl. husleje, forventes at blive 5.961.945 kr., svarende til 125.396 kr. pr. plads. Hvis pladserne i stedet blev etableret på en institution, hvor driftsudgifterne svarer til gennemsnittet for alle institutioner, ville den årlige driftsudgift ekskl. husleje have været 6.467.521 kr. Det svarer til 136.019 kr. pr. plads. Den lavere driftsudgift på Kastelsvej 62 skyldes primært, at der er tale om en udvidelse, der ikke udløser grundbeløb.

Videre proces

Efter behandling i BUU fremlægges sagen for ØU og Borgerrepræsentationen.



Tobias Børner Stax                  /Sti Andreas Garde

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 30,727 mio. kr. til en udvidelse af Kastelsgården, Kastelsvej 62 med 4 grupper.  

Der anvises dækning for bevillingen på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsramme samt på Økonomiudvalgets pulje til ekstraordinære udgifter jfr. økonomiafsnittet. For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen henvises til bilag 1.


Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2015

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Byggeri Københavns udtalelse, der er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top