Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Allerødruten - supercykelsti

Se alle bilag

Med henblik at forbedre forholdene for cyklisterne, skal der tages stilling til projektforslag og frigivelse af midler til anlæg af Allerødruten.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

    1.   at der frigives en anlægsbevilling på i alt 8,22 mio. kr. til realisering af Supercykelstien, 
          Allerødruten.
Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets Ordinær anlæg 
          i 2016 jf. Økonomiafsnittet.


Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen primo 2016 i samarbejde med forvaltningerne foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2016 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2016.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2013 (Borgerrepræsentationen (BR) 4. oktober 2012) (Socialdemokraterne (A), Det Radikale Venstre (B), Socialistisk Folkeparti (F), Liberal Alliance (I) og Enhedslisten (Ø)) blev der med Cykelpakke VI afsat en pulje på 14 mio. kr. til supercykelstier. Der er efterfølgende opnået medfinansiering til supercykelstien Allerødruten fra Statens Supercykelstipulje (BR 23. januar 2014). Der skal tages stilling til projektforslaget og til frigivelse af anlægsmidler, så anlægsprojektet kan igangsættes.

Løsning

Supercykelstierne skaber et sammenhængende net af cykelpendlerruter i regionen. Konceptet for supercykelstierne blev besluttet i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011. Baggrunden er et politisk ønske om at øge cykeltrafikkens andel af den samlede transport i regionen, og i ”Miljømetropolen 2015” (BR 29. november 2007) er målet, at mindst 50 % af københavnerne skal tage cyklen på arbejde eller til uddannelse.

Det planlagte net af supercykelstier på ca. 500 km. fordelt over flere kommuner forventes at give en stigning i antallet af cykelpendlere på 30 % Ifølge DTU’s Transportvaneundersøgelse (2011) er det samlede pendlertal for supercykelstierne og deres opland 120.097 pendlere. Dvs. 36.000 flere cykelpendlere, når hele nettet er realiseret.

Seneste trafiktællinger viser, at der på strækningen Lyngbyvej nord for Empdrupvej er ca. 5.700 cyklister og 17.100 cyklister på strækningen Tagensvej – Fredensgade i døgnet. Med etablering af Allerødruten forventes ca. 1600 flere cykelpendlere på strækningen. 

Allerødruten skal forbinde Allerød, Rudersdal, Lyngby Taarbæk, Gentofte og Københavns Kommuner. Alle de medvirkende kommuner har opnået medfinansiering til ruten fra den statslige pulje, og Allerødruten forventes færdig i 2016. I Københavns Kommune forløber Allerødruten på en strækning på 4,5 km fra Sølvgade, Webersgade, Fredensbro, Fredensgade, Tagensvej, Nørre Alle og Lyngbyvej til kommunegrænsen til Gentofte Kommune.

Lyngbyvej 150 og krydset Empdrupvej/Lyngbyvej, bilag 2-3A
Ved busstoppestedet ud for Lyngbyvej 150 etableres en busperron. I krydset Empdrupvej/Lyngbyvej monteres et nedtællingssignal for cyklister i retning København.

Busstoppested Rørstien, bilag 2-3B
Ved Busstoppestedet Rørstien gøres det midlertidige bustoppested permanent og busperronen forbedres, så den lever op til Københavns Kommunes standard for tilgængelighed.

Krydset Lyngbyvej/Rovsingsgade, bilag 2-3C
I midterhellen mellem Lyngbyvej og Rovsingsgade gøres magasinet for cyklister større, og der installeres detektering af biler i signalet mellem Lyngbyvej og Rovsingsgade for at give cyklister i retning København mere grøntid. 

Lyngbyvej 72 v/ Flügger, bilag 2-3D
Ved Lyngbyvej 72 er den eksisterende cykelsti ført ind gennem hjørnebygningen, hvilket har medført dårlige oversigtsforhold og farlige situationer, hvor fodgængere benytter cykelstien som fortov. Grænsen mellem fortov og cykelsti tydeliggøres med opstribning, og der opstilles hegn for at lede fodgængerne den rigtige vej.

Lyngbyvej 5-29, bilag 2-3E & F
Cykelstien fra krydset Haraldsgade/Lyngbyvej forlænges ind gennem trærækkerne ud for strækningen Lyngbyvej 5-29. Dette for dels at give cyklisterne den bedst mulige fremkommelighed, dels for at skåne flest mulige af de eksisterende træer på strækningen.

Krydset Blegdamsvej/Fredensgade/Tagensvej, bilag 2-3G
I krydset bliver den eksisterende cykelsti langs Fredens Park ført helt frem til krydset.

Krydset Sølvtorvet, jf. bilag 1B
Eventuelle ændringer i dette kryds udføres af supercykelstien, Københavnerruten.

Fremkommelighed
Projektet indebærer en lille forringelse af fremkommeligheden for biltrafikken fra lokalegaden Lyngbyvej 5-29. På vejen kører ca. 700 biler i døgnet, som fremover ved udkørslen til Lyngbyvej skal vige først for cykeltrafikken fra den nye cykelsti og dernæst trafikken på Lyngbyvej.

Tagensvejkorridoren og Allerødruten mødes i krydset Nørre Alle/Tagensvej (Frederik Bajers Plads) og har fælles linjeføring frem til Sølvgade. Den fremførte cykelsti i krydset Fredensgade/Blegdamsvej/Tagensvej vil derfor også give cyklisterne på Tagensvejskorridoren tryggere forhold og bedre fremkommelighed.

Træer
Med projektforslaget fældes ét lindetræ plantet i 1976 ud for Lyngbyvej nr. 5.

Lindetræet fældes for at skabe plads til cykelstiens krydsning af udkørslen fra lokalgaden Lyngbyvej 5-29, jf. bilag 3F. Forvaltningen har undersøgt, om projektet kan gennemføres uden fældning af træet. Justering af linjeføringen, så cykelstien sidste del bliver drejet ud mod Lyngbyvej vil medføre fældning af et andet træ, samt forringe oversigtsforholdene for bilister, der kommer fra lokalgaden. En ændring af linjeføringen, så cykelstien i stedet anlægges på lokalgaden vil medføre fældning af 12 træer, nedlæggelse af ca. 20 parkeringspladser og give en ringere fremkommelig for cyklisterne på Supercykelstien.

Forslaget indeholder ikke plantning af et nyt træ, da det vil forringe oversigten over den nye cykelsti. Forvaltningen vil i forbindelse med anlægget undersøge, om det er muligt at plante et nyt træ i området.

Høring
Projektforslaget er blevet behandlet af Østerbro og Bispebjerg Lokaludvalg. Kun Østerbro Lokaludvalg har haft kommentarer til projektet. Lokaludvalgets kommentarer og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 4. 

Østerbro Lokaludvalg ønsker, at den foreslåede fremførte cykelsti på Fredensgade i retning mod Tagensvej ikke smalles ind som foreslået, jf. bilag 3G. Forvaltningen vurderer, at en bredere cykelsti forudsætter en større ombygning af krydset, samt at fremkommeligheden for busserne med en udvidelse af den fremførte cykelsti vil blive forringet. Dette skyldes øgede afstande og deraf følgende øgede mellemtider i signalet, hvorved grøntiden for busserne vil blive reduceret. En udvidelse af den fremførte cykelsti vurderes at ville medføre en ekstraudgift for projektet på ca. 0,5 mio. kr. Forvaltningen har ikke indarbejdet ønsket i udarbejdelsen af projektforslaget.

Østerbro Lokaludvalg tager forbehold for linjeføringen af cykelstien ud for lokalgaden Lyngbyvej 5-29, jf. 3E & F, da lokaludvalget ønsker, at buslinje 14 skal køre på Lyngbyvej via lokalgaden. Da Movia ikke har meddelt at have konkrete planer om, at buslinje 14 skal køre via lokalgaden ud for Lyngbyvej 5-29, har forvaltningen ikke arbejdet videre med Østerbro Lokaludvalgs ønske.

Østerbro Lokaludvalg ønsker, at den tilstødende Rørstien bliver fladet ud eller får ændret sit forløb, så den bliver mindre stejl, jf. bilag 3B. Forvaltningen vurderer, at en ændring af Rørstiens udformning eller forløb ligger uden for projektets ramme.

Projektforslaget er godkendt af politiet.

Økonomi

I Budget 2013 (Æ283, Cykelpakke VI, (A, B, F, I og Ø) blev der afsat 4,54 mio. kr. til projektering og anlæg af supercykelstien, Allerødruten, og med de 4,54 mio. kr. fra Statens Supercykelstipulje er der i alt afsat 9,08 mio. kr. til projektering og anlæg af ruten. 0,86 mio. kr. fra Budget 2013 er blevet frigivet på BRs møde den 23. januar 2014. Med denne indstilling ønskes de resterende 8,22 mio. kr. frigivet. Se bilag 5.

Videre proces

Anlæg af Allerødruten forventes udført i perioden marts til juli  2016.



Pernille Andersen                                        /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for detailprojektering og udførelse af supercykelstien Allerødruten på syv delstrækninger på Fredensgade og Lyngbyvej, jf. bilag 1-3A-G.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

    2.   at der frigives en anlægsbevilling på i alt 8,22 mio. kr. til realisering af Supercykelstien, 
          Allerødruten.
Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets Ordinær anlæg 
          i 2016 jf. Økonomiafsnittet.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2015

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt og indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen primo 2016 i samarbejde med forvaltningerne foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2016 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2016.


Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top