Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Axel Heides Plads - forbedring af cykel- og gangfaciliteter, Amager Vest

Se alle bilag
Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af midler med henblik på at etablere en bedre cykel og gangforbindelse imellem Islands Brygge og havnepromenaden via Axel Heides Plads.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,
  1. at der frigives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til projektet Axel Heides Plads. De 2,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015, se også Økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

Problemstilling

I Budget 2015 (Borgerrepræsentationen (BR) 2. oktober 2014) besluttede parterne (Socialdemokraterne (A), Det Radikale Venstre (B), Socialistisk Folkeparti (F), Dansk Folkeparti (O) og Enhedslisten (Ø)), at afsætte 2,3 mio. kr. til udvikling og anlæg af et projekt for Axel Heides Plads på Islands Brygge. For at anlægge projektet skal projektforslaget godkendes, og anlægsmidlerne frigives.

Løsning

Axel Heides Plads er beliggende på privat matrikel mellem Islands Brygge og havnepromenaden, jf. bilag 1. Brostensstykket mellem Bryggebroen og Axel Heides Plads er således ikke en del af projektet, da arealet er grundejerforeningens ansvar. Forvaltningen er i dialog med grundejerforeningen om arealet. Såfremt forvaltningen indgår en aftale og der er ledige midler indenfor projektets økonomi, vil forvaltningen arbejde videre med dette og orientere Teknik- og Miljøudvalget derom.

Pladsen består i dag af to grus arealer med piletræsbeplantning, adskilt af et asfaltareal. jf. bilag 2. Trafikken over pladsen mellem Islands Brygge og havnepromenaden foregår ureguleret på grus- og asfaltarealet. Mange cyklister krydser dagligt pladsen og nogle i høj fart. Det medfører, at pladsen er utryg at færdes på både for cyklister og gående.

Med projektforslaget etableres der separate fortove og cykelstier for at sikre en mere hensigtsmæssig afvikling af trafikken henover pladsen. Der opsættes en siddesplint i afstand fra cykel- og gangstierne, så pladsen også giver mulighed for ophold, jf. bilag 3.

Cykelstier og fortove anlægges med en bredde på 2,5 m hver. Bredden er tilstrækkelig til at kunne afvikle den daglige trafik på ca. 11.000 cyklister og 2300 fodgængere. De nye fortove og cykelstier vil bevirke, at cyklister og fodgængere adskilles fysisk og vil samtidig styre, hvor cykeltrafikken afvikles. Dette vil fredeliggøre resten af pladsen.

Anlægget suppleres med belysning, som sikrer, at trafik og ophold på pladsen kan afvikles sikkert og trygt.

Pladsen ejes af grundejerforeningen Havnestad, og projektet er derfor udviklet i et samarbejde imellem kommunen og grundejerforeningen. Det er aftalt imellem forvaltningen og grundejerforeningen, at grundejerne supplerer kommunens projekt med forøget beplantning, ny grusbelægning og opstillingen af en siddeplint, På den måde løftes både pladsens udtryk og formål. Plinten vil invitere til at gøre ophold på pladsen, som dermed får en funktion, som rækker ud over det det rent trafikale. Der er indgået en skriftlig aftale med grundejerforeningen om, at deres del af projektet senest skal være afsluttet ved udgangen af 2017. Årsagen til den længere anlægsperiode skyldes, at grundejerforeningen har udtrykt ønske om, at deres anlægsperiode strækkes over to regnskabsår.

I forbindelse med afslutningen på projektet vil der blive tinglyst en deklaration på de nye stier og fortove, som sikrer, at kommunen fremadrettet kan stå for driften og vedligeholdelsen af arealerne.

Høringer
Grundejerforeningen Havnestaden har godkendt, at forvaltningen anlægger projektet på deres areal.
Amager Vest Lokaludvalg er blevet orienteret om projektet og støtter det, jf. bilag 4. Lokaludvalget gør i deres kommentarer til projektet opmærksom på tre tilstødende arealer, som de synes trænger til et løft med hensyn til cyklisters forhold. Arealerne er brostensarealet imellem Bryggebroen og Axel Heides Plads, krydset imellem Axel Heides Gade og Islands Brygge, samt krydset imellem Axel Heides Gade og Artillerivej. Endelig opfordrer de til, at da mange kampesten, som ligger på pladsen i dag bruges i projektet.

De tre problemområder, som lokaludvalget påpeger, er det økonomisk ikke muligt at håndtere indenfor projektøkonomien. Grundejerforeningen har meddelt, at de vil flytte kampestenene på pladsen i forbindelse med anlægsarbejdet.

Politiet og Københavns Brandvæsen har givet tilsagn til projektets udformning.

Træer
Der er i dag 19 privatejede piletræer på pladsen. Projektet vil medføre, at fire af de eksisterende piletræer flyttes, da de står i vejen for cykelstiens planlagte linjeføring. De fire træer vil blive genplantet et andet sted på pladsen i forbindelse med projektet.

Grundejerforeningen vil i forbindelse med forvaltningens anlægsarbejde supplere piletræsbeplantningen med seks fuglekirsebærtræer og seks mirabelletræer. Således øges antallet af træer på pladsen fra 19 til 31. Fuglekirsebær er en hjemmehørende art, det er mirabelle ikke. Træarterne er valgt for at skabe sammenhæng i havneparken, hvor der i forvejen gror både mirabelle og fuglekirsebær. Især fuglekirsebærtræet er kendetegnende for Islands Brygge.

Økonomi

Projektet for Axel Heides Plads er en del af Budget 2015, Cykelby for alle. Der er afsat 2,3 mio. kr. til udviklingen og gennemførelsen af projektet, af disse blev 0,3 mio. kr. stjernemarkeret og således frigivet i forbindelse vedtagelsen af Budget 2015 den 2. oktober 2014. De 0,3 mio. kr. er anvendt på rådgivning og interne projektomkostninger.

De 2,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3 jf. tabel 1.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

År 2015

I alt

TMU

Projekter og anlæg af Axel Heides Plads

3400 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

2.000

2.000

I alt

-

-

-

2.000

2.000

 

De forventede udgifter til ekstern rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2015 p/l)

2015

Ekstern rådgivning

200

Interne udgifter

150

Anlæg af projektet

1.650

I alt

2.000

 

Det forventes, at anlægsprojektet vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt.

Videre proces

Anlægsperioden finder sted i perioden marts – maj 2016.
 



Pernille Andersen                                     / Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen igangsætter videre projektering og anlæg af cykelstier og fortove på Axel Heides Plads jf. bilag 3

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at der frigives en anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til projektet Axel Heides Plads. 
          De 2,0 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015, 
          se også Økonomiafsnittet


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i  mødet den 21. september 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top