Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Undersøgelse af mulighed for byfornyelse på Christiania

Se alle bilag

Der skal tages stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal undersøge mulighederne for at gennemføre en byfornyelsesindsats på Christiania i et partnerskab med Fonden Fristaden Christiania.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at der afsættes en rådighedsbevilling og frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. til udarbejdelse af en partnerskabsaftale. Anlægsbevillingen skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 2015 og 0,4 mio. kr. i 2016, se også økonomiafsnittet.

Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen primo 2016 i samarbejde med forvaltningerne foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2016 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2016.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Fonden Fristaden Christiania har henvendt sig til Teknik- og Miljøforvaltningen for at undersøge, om der er mulighed for, at der kan gennemføres en områdefornyelse på Christiania.

Der skal tages stilling til, om Teknik- og Miljøforvaltningen skal indgå et samarbejde med Fonden Fristaden Christiania om udarbejdelsen af en samlet plan for et løft af de etageejendomme, der indeholder boliger, en mindskelse af energiforbruget, forbedring af infrastrukturen og af de sociale forhold på Christiania.

Løsning

Københavns Kommune laver områdefornyelser i de udsatte dele af byen. Områderne er karakteriseret ved at være fysisk nedslidte med etageejendomme med behov for bygningsfornyelse, herunder installation af fjernvarme, toilet, bad og energirenovering, og ligger under københavnergennemsnittet på sociale parametre som tilknytning til arbejdsmarked, indkomst og uddannelse.

Christiania lever op til de ovenfor nævnte kriterier for udvælgelse af en områdefornyelse. Det er dog forvaltningens vurdering, at det ikke vil være muligt at gennemføre en områdefornyelse efter samme model, som Københavns Kommune normalt anvender, når der gennemføres områdefornyelser.

Det skyldes, at Christiania er væsentlig mindre, både hvad angår antallet af beboere og den geografiske størrelse. Dertil kommer Christianias interne organisering og særlige beslutningsproces, hvor beslutninger skal træffes på Fællesmødet ved konsensus, hvilket kan gøre det vanskeligt at involvere flere parter, herunder staten, i beslutninger om områdefornyelsens indsatser.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at forvaltningen og Fonden Fristaden Christiania i stedet indgår i et partnerskab, der har til formål at afklare muligheden for at gennemføre en byfornyelsesindsats på Christiania finansieret af Københavns Kommune og Fonden Fristaden Christiania i fællesskab (partnerskab). Sædvanligvis udgør rammen for en fornyelsesindsats 30 mio. kr., hvoraf Københavns Kommune finansierer 2/3. 

Byfornyelsesindsatsen vil blive målrettet de udfordringer, der er på Christiania, og ikke som en traditionel områdefornyelse hele det omkringliggende kvarter.  

Partnerskabsaftalen skal beskrive aktiviteter, tilknyttet økonomi og danne grundlag for en endelig beslutning om, hvorvidt der skal iværksættes en byfornyelsesindsats på Christiania

Som en del af partnerskabsaftalen skal der udvikles en model for, hvordan der kan laves et organisatorisk set up for gennemførelse af byfornyelsen. I den forbindelse skal beslutningskompetencer og procedure også beskrives.

Mulige temaer for en byfornyelse på Christiania

En mulig byfornyelse kunne omhandle følgende fire temaer:

  • Flere gode sunde boliger – bygningsfornyelse af etageejendomme og planer for nybyggeri
  • CO2-neutralt Christiania – udarbejdelse og implementering af en energiplan, der sikrer, at Christiania kan leve op til Københavns Kommunens mål om at være CO2-neutral i 2025
  • Velfungerende infrastruktur – både internt på Christiania og adgangen til Christiania
  • Forbedrede sociale forhold og flere arbejdspladser.

Både Borgerrepræsentationen og Fællesmødet på Christiania skal godkende partnerskabsaftalen og dermed igangsættelse af en byfornyelsesindsats.

Økonomi

Med denne indstilling skal der frigives en anlægsbevilling på i alt 0,5 mio. kr. til udarbejdelse af en partnerskabsaftale, der kan danne udgangspunkt for en byfornyelse på Christiania. De 0,5 mio. kr. er finansieret af Teknik- og Miljøudvalgets (TMU) byfornyelsesramme og midlerne skal frigives på TMUs bevilling Byfornyelse anlæg jf. nedenstående tabel.

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2015 p/l)

År 2015

År 2016

TMU

Partnerskabsaftale med Christiania om en områdefornyelse

3444 Byfornyelse anlæg

0.25.15.3

100

400

I alt

-

-

-

100

400

 

De forventede udgifter til eksterne rådgivning, interne udgifter og anlæg fremgår af nedenstående tabel:

Tabel 2. Kategorisering af anlægsmidler

1.000 kr. (2015 p/l) 

2015

2016

I alt

Ekstern rådgivning

0

0

0

Interne udgifter

100

400

500

Anlæg af projektet

0

0

0

I alt

100

400

500

 

Videre proces

Udkast til partnerskabsaftalen vil blive udviklet i perioden november 2015 til april 2016.

Teknik- og Miljøudvalget vil medio 2016 få en partnerskabsaftale til godkendelse alternativt en orientering om status for drøftelserne, herunder en vurdering af udsigterne til at kunne indgå en aftale.

Såfremt der indgås en aftale om et partnerskab, vil Borgerrepræsentationen få forslag til en byfornyelse til godkendelse efter sommerferien 2016.

Samtidig vil der blive forelagt en eventuel beslutning om at iværksætte en byfornyelse og frigivelse af midler til realisering af en byfornyelsesindsats.


Pernille Andersen                                           /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 
  1.  at Teknik- og Miljøforvaltningen indgår et samarbejde med Fonden Fristaden Christiania med henblik på at afsøge mulighederne for i partnerskab at gennemføre en byfornyelsesindsats på Christiania.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,     

    2.   at der afsættes en rådighedsbevilling og frigives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. 
          til u
darbejdelse af en partnerskabsaftale. Anlægsbevillingen skal frigives på 
         Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse 
anlæg fordelt med 0,1 mio. kr. i 
         2015 og 0,4 mio. kr. i 2016, se også økonomiafsnittet.
    


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2015


1. at-punkt blev godkend med seks stemmer mod to. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og V.
Undlod at stemme: I.

2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med seks stemmer mod to. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og V.
Undlod at stemme: I.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi mener ikke, at kommunen skal yde støtte til Fonden Christiania, idet Fonden ikke har overholdt aftaler med kommunen.”


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det bemærkes, at Økonomiforvaltningen primo 2016 i samarbejde med forvaltningerne foretager en revurdering af anlægsbudgettet i 2016 med henblik på, om der kan flyttes anlægsmidler tilbage til 2016.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø og B.

Imod stemte: V, O og C.

Undlod at stemme: I.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte sin protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 5. oktober 2015:

”Vi mener ikke, at kommunen skal yde støtte til Fonden Christiania, idet Fonden ikke har overholdt aftaler med kommunen.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt med 38 stemmer imod 16. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og Ø.

Imod stemte: C, I, O og V.


Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre mener, at udgifterne til forbedringer af Christianias bygninger som udgangspunkt er ejerens og ikke kommunens.”


Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Dansk Folkeparti tilsluttede sig:

”Vi mener ikke, at kommunen skal yde støtte til Fonden Christiania, idet Fonden ikke har overholdt aftaler med kommunen.”
Til top