Mødedato: 12.11.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til lokalplan "Frihedsmuseet", Indre by

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan ”Frihedsmuseet” i høring. Forslaget vil muliggøre opførelse af et nyt frihedsmuseum på det sted, hvor det tidligere frihedsmuseum lå.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at forslag til lokalplan ”Frihedsmuseet” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Nationalmuseet ønsker på vegne af Kulturministeriet at opføre et nyt Frihedsmuseum i det sydøstlige hjørne af Churchillparken på det sted, hvor det tidligere Frihedsmuseum lå frem til branden den 28. april 2013. Projektet placeres i et område med betydelige kulturhistoriske værdier og forvaltningen vurderer, at der er et detaljeret samspil mellem den nye bebyggelse og omgivelserne, som er af så væsentlig betydning for miljøet, at en ny bebyggelse til et frihedsmuseum bør ske på grundlag af en lokalplan. Teknik- og Miljøudvalget blev den 7. april 2015 orienteret ved et notat om igangsættelse af udarbejdelse af lokalplanen.

Løsning

Nationalmuseet vil med museet få dækket et behov for nye udstillingsfaciliteter, hvor historien om Danmarks frihedskamp under anden verdenskrig kan formidles. Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme anslår, at museet i fremtiden vil tiltrække op til 500 gæster dagligt.

Projektet består af én bygning, der placeres på en nedsænket grusbelagt plads og tilbagetrukket fra hjørnet ved Esplanaden/Churchillparken. Bygningens synlighed over jorden er søgt mi­nimeret ved at placere størsteparten af museets arealer under terræn. Over terræn vil bygningen fremstå som en bygning i 2 etager med en højde på ca. 10 m over grusfladen og fladt tag. Bygningen har et etageareal på ca. 400 m2. Bygningens placering og udformning vurderes at tage mest mulig hensyn til det fredede fortidsminde Kastellet samt det fredede parkanlæg Kastellet og Churchillparken. Der plantes tre til fire nye træer inden for området, der i dag ikke rummer træer.

Projektet for den nye museumsbygning med tilhørende ankomstareal ligger indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen omkring Kastellet. Kulturstyrelsen har været inddraget i planlægningen og er positive over for projektet.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Byliv
Bygherre lægger op til, at museet skal rumme en café med udendørs servering, samt at museet lejlighedsvis vil kunne danne rammerne for møder, foredrag og filmforevisninger. Forvaltningen vurderer, at det supplerer de forskellige seværdigheder og muligheder for rekreation samt fysisk udfoldelse, der findes i kvarteret, og dermed understøtter et mangfoldigt byliv i kvarteret.

Bæredygtighed
Den nye museumsbygning ligger stationsnært og nær en attraktiv grøn cykelrute, Langelinieruten, hvorved bæredygtig færdsel til fods, på cykel samt ved brug af offentlig transport understøttes.

Der er fastlagt bestemmelser om grønt tag og begrønnede facader, og der er mulighed for solceller.

Parkering
Parkeringskravet i lokalplanen er fastlagt efter en konkret vurdering og er i overensstemmelse med kommuneplanens parkeringskrav til biler om højst en plads pr. 100 m2 etageareal. Til dækning af museets eget parkeringsbehov etableres to almindelige parkeringspladser, hvilket vurderes at dække museets parkeringsbehov. Da der ikke er plads indenfor lokalplanområdet, kan de etableres andet sted i kvarteret. Gæsteparkeringen herunder handicapparkering sker som hidtil på de omkringliggende offentlige veje udenfor lokalplanområdet. Handikapparkeringsplads er placeret langs den vestlige side af vejen Churchillparken umiddelbart ud for museumsområdet. Med kravet om samlet to parkeringspladser svarer kravet til en plads pr. 200 m2 etageareal.

Fastlæggelse af antallet af cykelparkeringspladser skal ifølge kommuneplanen ligeledes ske efter en konkret vurdering. Forvaltningen har ud fra erfaringer fra tilsvarende byggerier og funktioner vurderet, at 50 pladser til cykler samt 10 pladser til pladskrævende cykler på området kan dække behovet. Mindst 10 pladser, heraf en plads til en pladskrævende cykel, skal etableres med overdækning, hvilket vurderes at dække behovet for overdækket cykelparkering til ansatte og faste brugere.

Kommuneplan
Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med forslag til kommuneplan 2015. Såfremt rammerne i kommuneplan 2015 bliver ændret ved den endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen, vil bestemmelserne i lokalplanen ligeledes blive ændret ved den endelige vedtagelse af lokalplanen. 

Intern høring
Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Indre By Lokaludvalg og Kulturstyrelsen. Begge vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.

Lokaludvalget er positiv overfor forslaget og kan tilslutte sig ideen om, at det meste af byggeriet lægges under jorden. I øvrigt mener udvalget:

  • at der bør anvendes andet end grus på arealer omkring bygningen pga. eventuelle støvgener,
  • at området syd for Kastellet skal bevares som grønt og blåt rekreativt område, hvor der er mulighed for at finde ro.
  • at lokalplanområdet skal udvides til også at omfatte vejen Churchillparken samt Esplanaden, så der i lokalplanen tages stilling til de trafikale forhold tæt ved museet,
  • at der er behov for en helhedsplan for området syd for Kastellet, så man politisk forholder sig til øvrige udfordringer i området, samtidig med stillingtagen til lokalplanforslaget. Der peges bl.a. på behov for øget belysning i området, synliggørelsen af områdets historik gennem øget skiltning og eventuelt kombineret med apps,
  • at man indretter turistbusparkering i området syd for Kastellet, idet der er problemer med turistbustrafik og parkering af turistbusser i Toldbodgade samt at der etableres cykelsti på Esplanaden, så cyklister i højere grad adskilles fra den øvrige trafik og at fodgængere prioriteres.    

Kulturstyrelsen finder, at projektet er udtryk for et relativt diskret bygningsværk, der visuelt ikke tager magten fra fortidsmindet, og som i vidt omfang tillader indsigt til og udsyn fra forsvarsværkets volde og øvrige anlæg. Styrelsen finder det vigtigt, at disse træk understøttes i den endelige bearbejdning af vinderprojektet og den fremtidige brug af området. Hertil lægger styrelsen vægt på følgende:

  • at der, af hensyn til indblik og udsyn til/fra Kastellet, ikke plantes træer ud mod vejen pga. den visuelle barrierevirkning set fra vejkrydset Esplanaden/Amaliegade samt ud fra voldene, da Kastellet er tænkt med frit udsyn og skyderetning også sydpå mod byen,
  • at det er uhensigtsmæssigt af hensyn til fortidsmindet at placere affaldsskur eller cykelparkering mod nord.

Forvaltningens bemærkninger:
I forhold til lokaludvalget bemærker forvaltningen, at med hensyn til valget af grus som belægning på pladsen er udgangspunktet, at den nedsænkede og indrammede plads skal fremhæve ankomstbygningen og danne overgang fra parken til museets udstilling under jorden. Pladsen skal fremstå med en belægning forskellig fra det omkringliggende græsklædte parkareal, men matche nærliggende grusstier i parken. Typen af grusbelægningen er ikke fastsat i lokalplanen, og forvaltningen vil have fokus på problemstillingen omkring støv i den efterfølgende behandling af byggesagen, hvor der tages stilling til grusbelægningens konkrete udførelse. Friarealerne er offentligt tilgængelige og anlægges med opholdsarealer for brugere. Lokalplanens bestemmelser giver mulighed for, at der etableres siddemuligheder og belysning inden for området. Der er ved placering af den nye overkørsel til museet taget hensyn til trafikafviklingen i området ved museet. Dette projekt om et nyt Frihedsmuseum vurderer forvaltningen ikke i sig selv giver anledning til at udvide lokalplanområdet eller igangsætte en større kortlægning af området syd for Kastellet, herunder behovet for turistbusser, belysning m.v. udenfor lokalplanområdet, men forvaltningen har noteret, at  lokaludvalget har et ønske herom.

I forhold til Kulturstyrelsen bemærker forvaltningen, at lokalplanen rummer bestemmelser, der skal sikre, at der ved placering af nye træer tages hensyn til kig på tværs af lokalplanområdet fra vejkrydset Esplanaden/Amaliegade/Churchillparken mod Kastellets røde tegltage. Cykelparkering placeres under nye træer mod Esplanaden i den sydøstlige del af området samt i den østlige del af området. Der er mulighed for at placere et affaldsskur i den østlige del af området.

Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger. Der er planlagt afholdelse af et offentligt møde i høringsperioden.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen april måned 2016.

Pernille Andersen                                /Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1.  at forslag til lokalplan ”Frihedsmuseet” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. oktober 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. november 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. november 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 16. november 2015, kl. 12.00.
Til top