Mødedato: 12.10.2006, kl. 17:30

Kriterier for udvælgelse af plejehjem til afvikling i forbindelse med gradvis omdannelse af beskyttede boliger til plejeboliger - høring

Se alle bilag

Kriterier for udvælgelse af plejehjem til afvikling i forbindelse med gradvis omdannelse af beskyttede boliger til plejeboliger - høring

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 12. oktober 2006

 

 

BR 541/06

Kriterier for udvælgelse af plejehjem til afvikling i forbindelse med gradvis omdannelse af beskyttede boliger til plejeboliger - høring

Kriterier for udvælgelse af plejehjem til afvikling i forbindelse med gradvis omdannelse af beskyttede boliger til plejeboliger - høring

 

 

Indstilling om,

at driftsoverenskomsterne med de berørte plejehjem opsiges med virkning fra foråret 2007.

 (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender kriterierne for udvælgelse af plejehjem til afvikling,

 

at Sundheds- og Omsorgsud valget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at driftsoverenskomsterne med de berørte plejehjem opsiges med virkning fra foråret 2007.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 10. august 2006

Udvalget tog til efterretning, at Mona Heiberg erklærede sig inhabil, idet Mona Heibergs ægtefælle er bestyrelsesmedlem i et af de berørte plejehjem.

 

Indstillingen blev vedtaget med 9 stemmer for (A, C, V, B, F, Ø og Wallait Khan) og 1 stemme (O) imod.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende

erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form".

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2006

For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F og Ø

Imod stemte 1 medlem: O

Indstillingen blev dermed anbefalet.

 

 

 

RESUME

I forbindelse med arbejdet med budget 2007 igangsættes der en gradvis og målrettet omdannelse af de relevante beskyttede boliger til egentlige plejeboliger. Omdannelsen muliggør over tid afviklingen af en række nedslidte, utidssvarende og ikke ombygningsegnede plejehjem. Borgerne fra disse hjem kan tilbydes en betydelig bedre bolig i de nuværende beskyttede boliger.

 

Ved behandlingen af budgetforslag 2007 den 5. maj 2006 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget at pålægge Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at påbegynde høringsprocessen med hensyn til kriterierne for udvælgelsen af de plejehjem, der skal afvikles som konsekvens af opnormeringen af de relevante beskyttede boliger til plejeboliger.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor udarbejdet en række kriterier med henblik på udvælgelse af de plejehjem, der skal afvikles, og hvor borgerne tilbydes genhusning i de omkonverterede beskyttede boliger. Hovedkriteriet er, at plejehjemmet er blandt de fysisk ringeste, og at det ikke kan ombygges i overensstemmelse med de af Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede 17 principper for modernisering af plejeboliger.

 

Udvælgelsen baserer sig herefter på en samlet afvejning af i alt ni kriterier, der knytter sig til følgende tre forhold:

 

a) Bygningens fysiske tilstand og muligheder

b) Forhold i lokalområdet

c) Øvrige forhold på den enkelte institution.

 

På baggrund af kriterierne indstilles tre plejehjem til afvikling.

 

Kriterierne for udvælgelse af plejehjem samt opsigelsen af driftsoverenskomsterne med de tre berørte plejehjem med virkning fra foråret 2007 har været udsendt i høring. Ældrerådene støtter generelt forvaltningens indstilling, mens høringssvarene fra de tre plejehjem er kritiske overfor afviklingsplanerne.


 

 

SAGSBESKRIVELSE

Tiden er løbet fra de beskyttede boliger, og derfor omdannes de nu til plejeboliger. De beskyttede boliger i Københavns Kommune blev opført i 1960'erne og 1970'erne, oftest i tilknytning til plejehjem. Beskyttede boliger var tiltænkt borgere, som havde behov for pleje i aften- og/eller nattetimerne, og som derfor måtte flytte fra den eksisterende bolig og ind på institution for at få mulighed for hjælp.

 

Hjemmeplejen er siden da udbygget fra at kunne levere daglig hjælp til at være døgndækkende. Det betyder, at der er blevet mulighed for løbende at justere ydelsen til borgeren med udgangspunkt i det aktuelle behov. Dermed er det blevet tiltagende vanskeligt at finde egentlig egnede borgere til beskyttede boliger, idet de fleste foretrækker muligheden at forblive i nuværende bolig med hjemmehjælp - evt. i en handicapegnet ældrebolig - med tilsluttet nødkald.

 

Der igangsættes på denne baggrund en gradvis, planlagt og målrettet omdannelse af relevante beskyttede boliger til egentlige plejeboliger.

 

Omdannelsen af de beskyttede boliger muliggør over tid afviklingen af en række nedslidte, utidssvarende og ikke ombygningsegnede plejehjem. For at afvikle disse plejehjem uden at nedbringe antallet af plejeboliger (og dermed påvirke 4-ugers garantien) tilbydes borgerne og til dels personale fra disse plejehjem flytning til og dermed genhusning i beskyttede boligkomplekser i takt med, at der her bliver ledige boliger og i takt med, at der bliver etableret de nødvendige fælles opholdsarealer for borgerne. Dermed tilbydes borgerne i nedslidte og utidssvarende plejehjem en betydelig bedre bolig i de nuværende beskyttede boliger. Hvis borgerne ønsker det, kan de dog frit vælge at flytte til en anden plejeinstitution.

 

Omdannelsen af de beskyttede boliger igangsættes med vedtagelsen af budgettet for 2007. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal i den forbindelse bidrage med 43,4 mio. kr. til prioriteringsrummet. Et element i dette bidrag er en opnormering af de beskyttede boliger til plejeboliger og en sideløbende afvikling af 2-4[1] plejehjem. Samlet vil dette bidrage med 13,8 mio. kr. til prioriteringsrummet. For at opnå den ønskede besparelse skal der afvikles tre plejehjem i foråret 2007. Det betyder, at Sundheds- og Omsorgsudvalget skal træffe beslutning om, hvilke 3 plejehjem der afvikles og at denne beslutning – såfremt forslaget om omdannelsen af de beskyttede boliger tiltrædes i forbindelse med Budget 2007 – tillige endeligt tiltrædes i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2007 i Borgerrepræsentationen den 5. oktober 2006.

 

Kriterier for udvælgelse af plejehjem 2007

 

Ved behandlingen af budgetforslag 2007 den 5. maj 2006 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget at pålægge Sundheds- og Omsorgsforvaltningen at påbegynde høringsprocessen med hensyn til kriterierne for udvælgelsen af de plejehj em, der skal afvikles som konsekvens af opnormeringen af de beskyttede boliger til plejeboliger.

 

Udgangspunktet for kriterierne har været at afvikle nogle af de fysisk ringeste hjem, der ikke kan undergå modernisering, samt at sikre en smidig proces, der berører færrest mulige borgere og giver de bedste muligheder for lokal genhusning.

 

Kriterierne knytter sig derfor til følgende forhold:

 

De fysiske forhold på den enkelte institution:

 

1.      Plejehjemmet er blandt de fysisk ringeste (plejeboligerne er uden bad eller har bad under 3 m2 og/eller værelser under 15 m2) i Københavns Kommune. Det skal bemærkes, at kravene til en tidssvarende plejeboligs baderum er på ca. 6 m2 af hensyn til de hjælpemidler, der skal støtte borgerne og skåne personalet i forbindelse med tunge løft mv.

 

2.      Plejehjemmet er ikke egnet til ombygning. Det vil sige, at hjemmet ud fra en samlet teknisk vurdering af bygningernes størrelse, beskaffenhed, indretning, planløsning og de gældende planforhold skønnes uegnet til ombygning i overensstemmelse med de af Sundheds- og Omsorgsudvalgets tiltrådte 17 principper for fremtidens plejeboliger (se vedlagte bilag)

 

3.      Plejehjemmet har fysiske skader (eksempelvis defekte radiatorer, gamle slidte faldstammer, utætte rør, hullet tag mv.) eller store udgifter til dækning af det aktuelle og fremtidige vedligeholdelsesbehov

 

4.      Plejehjemmet har indretningsmæssige begrænsninger, der vanskeliggør en rationel drift indenfor de givne rammer.

 

Forhold i lokalområdet mv.:

 

5.      Plejehjemmet ligger i et lokalområde, hvor den nuværende dækningsgrad af plejeboliger er høj og den fremtidige kapacitet stor i forhold til demografiprognoserne

 

6.      Plejehjemmet ligger i et lokalområde, hvor der er overvejende mulighed for lokal genhusning i konverterede beskyttede boliger

 

7.      Plejehjemmet har vigende søgning.

 

Øvrige forhold på den enkelte institution:

 

8.      Plejehjemmet har i 2005 kun modtaget få borgere i forbindelse med afviklingen af andre plejehjem. Det er et mål, at så få borgere som muligt skal flytte mere end én gang i forbindelse med modernisering eller afvikling af plejehjem

 

9.      Plejehjemmet har ikke andre aktiviteter eller særlige grupper (dagtilbud, demens eller rehabilitering).

 

Plejehjem, der indstilles afviklet i foråret 2007

 

Udvælgelsen af de konkrete plejehjem, der indstilles til afvikling, tager udgangspunkt i den gruppe plejehjem, der er fysisk ringest, og som ikke kan moderniseres.

 

Da plejeboligmassen blev undersøgt og kategoriseret i år 2000, var der 20 københavnske plejehjem, der blev klassificeret blandt de fysisk ringeste. Fire af disse hjem er siden lukket, overdraget til andre forvaltninger eller aftalt lukket i forbindelse med ibrugtagning af nybyggeri.

 

Fem plejehjem er siden lukket til ombygning og yderligere fem indgår pt. i dialog om en mulig ombygning eller anden anvendelse.

 

Af de resterende seks plejehjem er tre vurderet uegnet til ombygning og beliggende i lokalområder, hvor lokal genhusning er mulig. Disse plejehjem er Hoffmanns Minde, Arbejdersamariten samt Arbejde Adlers Hus.

 

Af de resterende seks plejehjem er tre ikke nærmere undersøgt, mens de øvrige er undersøgt og vurderet uegnet til ombygning samt beliggende i lokalområder, hvor lokal genhusning er mulig. Disse plejehjem er Hoffmanns Minde, Arbejdersamariten samt Arbejde Adlers Hus.

 

I det følgende gennemgås de enkelte hjem nærmere i forhold til de opstillede kriterier.

 

Hoffmanns Minde (Vanløse/Brønshøj/Husum)

 

Plejehjemmet Hoffmanns Minde er en selvejende institution med 55 plejeboliger. Det ligger på Frederikssundsvej i Brønshøj i tilknytning til den katolske kirke.

 

Hoffmanns Minde er blandt de fysisk ringeste plejehjem i Københavns Kommune. Hoffmanns Minde er undersøgt i 2005 og fundet uegnet til ombygning, fordi bygningskroppen er uhensigtsmæssig, ligesom bygningens konstruktion vil resultere i en uøkonomisk planløsning med meget spildplads og dyre lejligheder. Endeligt vil hjemmet efter en ombygning være for lille til en rentabel drift (ca. 35 boliger).

Ved bygningsgennemgangen blev der endvidere påpeget tæringsproblemer i relation til både vandrør og faldstammer, som det skønnes at ville koste 4-5 mi o. kr. at udbedre.

 

Hoffmanns Minde havde frem til 2005 ni aflastningspladser, der nu er konverteret til rehabiliteringspladser andre steder i lokalområdet. Disse lokaler kan ikke umiddelbart anvendes til plejeboligformål og vil således belaste en fremtidig drift.

 

Set i forhold til det bydækkende billede og den samlede kapacitet ligger plejehjemmet i et lokalområde (Vanløse/Brønshøj/Husum), hvor der er en høj dækningsgrad af plejeboliger i forhold til den nuværende demografi og prognoserne for fremtiden.

 

Hoffmanns Minde ligger mindre end 2 km. fra Bystævneparken med seks plejehjem, der alle har konverteringsegnede beskyttede boliger, og er således beliggende i det lokalområde, hvor der er de bedste muligheder for at tilbyde genhusning i de konverterede beskyttede boliger.

 

Plejehjemmet har en relativ lav søgning.

 

Endeligt har Hoffmanns Minde ikke afdelinger for særlige grupper eller lokalefællesskab med dagtilbud eller lignede. Der er endvidere ikke flyttet store borgergrupper til hjemmet, da det nærliggende plejehjem Johannesgården lukkede til ombygning i 2005. En borger flyttede i den forbindelse til Hoffmanns Minde. Endvidere er én anden borger fra et lukningsplejehjem flyttet til Hoffmanns Minde.

 

Arbejdersamariten (Vanløse/Brønshøj/ Husum)

 

Arbejdersamariten er en selvejende institution med 59 plejeboliger. Den ligger på Bjergstedvej i Brønshøj godt en kilometer fra Bystævneparken.

 

Arbejdersamariten er blandt de fysisk ringeste plejehjem i Københavns Kommune. Bygningen er undersøgt af RIA (Rådgivende Ingeniører og Arkitekter) i 2000. Resultatet af undersøgelsen blev drøftet med bestyrelsen i april 2004, hvor det blev konkluderet, at hjemmet efter en eventuel ombygning ville være for lille til en rentabel drift (27 boliger). Endvidere udelukker planrammerne for området at bygge til i højden eller udvide ved at indlemme dele af nabogrunden.

 

Plejehjemmet har senest i 2005 søgt en ekstra bevilling til udbedring af nedslidte fællesarealer, vinduer, radiatorer og rørinstallationer.

 

Set i forhold til det bydækkende billede og den samlede kapacitet ligger plejehjemmet i et lokalområde (Vanløse/Brønshøj/Husum), hvor der er en høj dækningsgrad af plejeboliger i forhold til den nuværende demografi og prognoserne for fremtiden. Borgerne fra Arbejdersamariten vil dermed i stort omfang kunne tilbydes lokal genhusning i Bystævneparken.

Plejehjemmet har en relativ lav søgning.

 

Endeligt rummer plejehjemmet ikke afdelinger for særlige grupper eller lokalefællesskab med dagtilbud og modtog heller ikke mange borgere, da Johannesgården lukkede til ombygning i 2005. To borgere flyttede i den forbindelse til Arbejdersamariten.

 


Arbejde Adlers Hus (Nørrebro)

 

Arbejde Adlers Hus er en selvejende institution med 75 plejeboliger beliggende i Thorsgade på Nørrebro.

 

Arbejde Adlers Hus er blandt de fysisk ringeste plejehjem i Københavns Kommune. Plejehjemmet består af to bygninger, der blev vurderet under et i 2000 af RIA (Rådgivende Ingeniører og Arkitekter). En arbejdsgruppe har samme år konkluderet, at kun den ene af de to bygninger er egnet til plejeformål, og at en ombygning vil reducere boligantallet med ca. 30.

 

Set i forhold til det bydækkende billede og den samlede kapacitet ligger plejehjemmet i det lokalområde (Nørrebro), der har den højeste dækning af plejeboliger i forhold til den nuværende demografi og prognoserne for fremtiden. Borgerne fra Arbejde Adlers Hus vil dermed i stort omfang kunne tilbydes lokal genhusning på Sølund (der har 140 beskyttede boliger) eller i De Gamles By, der råder over knap 500 moderniserede plejeboliger.

 

Arbejde Adlers Hus har en relativ lav søgning.

 

Endeligt rummer plejehjemmet ikke afdelinger for særlige grupper eller lokalefællesskab med dagtilbud mv. Der er ingen borgere på Arbejde Adlers Hus, der ved afviklingen skal ud i deres anden flytning.

 

Konklusion

 

På baggrund af ovenstående kan det konkluderes, at de tre nævnte plejehjem opfylder kriterierne for udvælgelse af plejehjem til afvikling (opsigelse af driftsoverenskomsten).

 

Dialog med beboere, pårørende og personale

 

Med hensyn til den videre proces godkendte Sundheds- og Omsorgsudvalget den 13. maj 2004 en række principper for dialog og information til beboere, pårørende og personale (SOU 35/2004 J. nr. 15/2004). Principperne har været anvendt i forbindelse med ombygningerne på de første plejehjem: Dronning Ingrids Hjem, Røde Kors Hjemmet, Ryholtgård samt Johannesgården, og erfaringerne er gode. I forbindelse med afviklingen af Sankt Josephs plejehjem blev en række beboere genhuset i tidligere beskyttede boliger på Sølund. Erfaringerne var her ligeledes gode.

 

Når det offentliggøres, hvilke plejehjem der skal afvikles, skal der umiddelbart herefter gives information til beboere, pårørende og personale på institutionen, således at der sikres størst mulig åbenhed og involvering i forberedelsen frem til, at afviklingen kan påbegyndes.

 

Det skal bemærkes, at visitationen af nye borgere til de tre plejehjem ophørte samtidig med at nærværende indstilling blev sendt i høring.

 

Der har siden medio maj 2006 været stop for indflytningen på det tre plejehjem, der er indstillet til afvikling. Siden har beboerantallet udviklet sig således:

Institution

Oprindelig
kapacitet

Faste beboere
pr. 2/8 2006

Prognose: Antal borgere der forventes at skulle flytte ifb. med afviklingen*

Arbejde Adler

75

72

62-65

Arbejdersamariten

59

51

45-47

Hoffmanns Minde

55

45

40-42

*) Prognosen er baseret på erfaringerne fra de hidtidige afviklinger af plejehjem

 

Når det er endeligt besluttet, hvornår plejehjemmet skal være helt tømt for såvel beboere som personale, inddrages alle involverede parter i planlægningen af det videre konkrete forløb. Her får alle løbende afklaret præcist, hvornår beboerne skal flytte, og personalet skal være opsagt, i clearing eller tilbudt opskoling, eller lignende.

 

Erfaringer fra de seneste ombygninger/afviklinger viser, at stort set alle berørte medarbejdere, der har ønsket at være omfattet af clearingsordningen, er tilbudt anden beskæftigelse.

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 


ØKONOMI

Opnormeringen af de beskyttede boliger til plejeboliger og en sideløbende afvikling af 3 plejehjem aftales i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2007. Opnormeringen af boliger og af afviklingen af 3 plejehjem vil bidrage med 13,8 mio. kr. fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til prioriteringsrummet.

 

HØRING

Kriterierne for udvælgelse af plejehjem til afvikling har været udsendt til høring hos samtlige plejehjem, de lokale ældreråd, ældreorganisationerne samt de faglige organisationer. Indstillingspunktet vedrørende opsigelse af driftsoverenskomster har været udsendt i høring hos beboere, pårørende, personale, bruger/­pårørenderåd samt bestyrelserne for Hoffmanns Minde, Arbejde Adlers Hus samt Arbejdersamariten og de lokale ældreråd. Der er indkommet i alt 9 høringssvar.

 

Ældrerådenes formandsgruppe udtrykker generel støtte til forslaget om en gradvis omdannelse af de beskyttede boliger "som bidrag til prioriteringsrummet" og det lokale ældreråd i Vanløse/Brønshøj/Husum erklærer sig enig i valget af Hoffmanns Minde og Arbejdersamariten til afvikling.

 

Bestyrelsen på Arbejdersamaritten påpeger at der efter en ombygning kan skabes et tidssvarende plejehjem, dog kun med 27 boliger. Bestyrelsen udtrykker undren over at det ikke er attraktivt, da nabokommunerne bygger plejeboligenheder i netop denne størrelse. Bestyrelsen og Beboer- og pårørenderådet anfører endvidere, at de nuværende omgivelser er velegnet til demente, idet de små værelser (11,2 m2) skaber trygge og overskuelige rammer, hvorimod man er meget betænkelig ved hvordan de store værelser på 22,1 m2 virker på demente.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har erfaring for at institutioner med færre end 50 pladser har meget svært ved at skaffe en sammenhængende driftsøkonomi, et solidt og fleksibelt fagligt miljø, ligesom det kniber med at skaffe tilstrækkeligt med tilbud til beboere med forskellige behov og ønsker. Endvidere blev der i 2004 indført et loft for anskaffelsessummen vedrørende støttet byggeri, som bevirker at anlægsøkonomien ikke hænger sammen i byggerier under en vis størrelse. Derfor bygges/ombygges der ikke institutioner i denne størrelse. Det er endvidere forvaltningens vurdering at også demente skal tilbydes tidssvarende boliger og at de arbejdsrelaterede forhold skal følge gældende regler på alle forvaltningens institutioner.

 

Det fremhæves i høringssvaret fra Arbejde Adlers Hus, at der efter en ombygning kan skabes et tidssvarende plejehjem, dog kun med 44 boliger og der udtrykkes undren over at dette ikke er attraktivt. Det anføres endvidere, at RIA (Rådgivende Ingeniører og Arkitekter) ved deres undersøgelse i 2000 fandt Arbejde Adlers Hus rimelig egnet til ombygning, og derfor undrer det at der nu meldes anderledes ud.

 

Med hensyn til størrelsen på plejehjemmet efter en modernisering henvises til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bemærkninger vedrørende Arbejdersamaritten. Det er endvidere korrekt, at konklusionen på arkitektens undersøgelse i 2000 var, at Arbejde Adlers hus var rimelig egnet til ombygning. Det var en arbejdsgruppe, der efterfølgende gennemgik undersøgelsen der kom til den konklusion, at huset ikke var egnet til ombygning ud fra en driftsøkonomisk betragtning (antallet af boliger efter en modernisering var for lille).

 

Bestyrelsen på Hoffmanns Minde fremhæver i høringssvaret, at institutionen er velfungerende, at beboernes velfærd, plejehjemmets historik, individuelle særpræg og kultur bør indgå i den samlede vurdering, før det besluttes om hjemmet skal afvikles. Det fremhæves endvidere at Hoffmanns Minde uden en egentlig ombygning vil kunne renoveres, således at det kommer til at fremstå som et plejehjem med fine fysiske rammer.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er enig i at Hoffmanns Minde - på linie med de øvrige plejehjem i Københavns Kommune - har en særlig historik og kultur. I forbindelse med udvælgelsen af de plejehjem, der indstilles til afvikling, er der derfor udelukkende lagt vægt på objektive kriterier, der knytter sig til bygningernes fysiske tilstand og muligheder, forhold i lokalområdet, samt øvrige forhold på den enkelte institution. Med hensyn til en begrænset renovering af Hoffmanns Minde vil dette ikke kunne gennemføres inden for rammerne af de 17 principper for modernisering af plejehjem. Endvidere vil hjemmet efter en egentlig modernisering være for lille til en rentabel drift (ca. 35 boliger).

 

For en nærmere gennemgang af høringssvarene samt Sundheds- og Omsorgsforvaltningens bemærkninger hertil henvises til vedlagte bilag.

 


BILAG

·        Bilag 1: 17 principper for modernisering af plejeboliger er omdelt på mødet den 5. maj 2006

·        Bilag 2: Resume af høringssvar vedr. gradvis omdannelse af beskyttede boliger til plejeboliger og kriterier for udvælgelse af plejehjem til afvikling

·        Bilag 3: Høringssvar

·        Bilag 4: Oversigt over de 20 fysisk ringeste plejehjem i Københavns Kommune.

 

 

 

Lene Sillasen

/Lars Bo Bülow

 



[1] Der afvikles plejehjemspladser på tre utidssvarende plejehjem svarende til 199 pladser. Der opnormeres på denne baggrund 199 beskyttede boliger samt nedlægges maksimalt 21 yderligere beskyttede boliger til fælles – og servicearealer.

Til top