Mødedato: 12.06.2002, kl. 16:00

Bevillingsoverførsel fra Ørestadsselskabets likviditetsreserve

Bevillingsoverførsel fra Ørestadsselskabets likviditetsreserve

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 12. juni 2002

 

BR 341/02

Bevillingsoverførsel fra Ørestadsselskabets likviditetsreserve

Bevillingsoverførsel fra Ørestadsselskabets likviditetsreserve

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen bemyndiger Ørestadsselskabet til at afholde udgifter i forbindelse med afgørelser i de verserende sager ved domstol, voldgift og DRB af likviditetsreserven, uden forudgående forelæggelse for Borgerrepræsentationen, at der overflyttes et beløb på 200 mio. kr. fra likviditetsreserven til anlægsbudgettet til indgåelse af aftaler i verserende sager eller sager, som ellers kunne blive indklaget ved DRB eller voldgift, samt at Borgerrepræsentationen får forelagt en samlet sag, som opsummerer afgørelser, udestående krav og restlikviditet.

(Økonomiudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning eftersendes)

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  • at Borgerrepræsentationen bemyndiger Ørestadsselskabet til at afholde udgifter i forbindelse med afgørelser i de verserende sager ved domstol, voldgift og DRB af likviditetsreserven, uden forudgående forelæggelse for Borgerrepræsentationen
  • at der overflyttes et beløb på 200 mio. kr. fra likviditetsreserven til anlægsbudgettet til indgåelse af aftaler i verserende sager eller sager, som ellers kunne blive indklaget ved DRB eller voldgift
  • at Borgerrepræsentationen får forelagt en samlet sag, som opsummerer afgørelser, udestående krav og restlikviditet.

Økonomiudvalgets beslutning den 4. juni 2002

Anbefalet.

 

 

RESUME

De to store entreprenører Comet og Ansaldo har fremsat krav (claims) imod Ørestadsselskabet på samlet ca. 3 mia. kr. En del af kravene er indbragt for Dispute Review Board (DRB) og voldgift. Herudover har en af de oprindelige tilbudsgivere indbragt en afgørelse fra klagenævnet for udbud for landsretten. Der forventes en række afgørelser i løbet af året.

Ørestadsselskabets bestyrelse besluttede på bestyrelsesmøde den 12. april 2002 med ejerkredsen at drøfte den bevillingsmæssige håndtering af sager, som kommer til afgørelse ved DRB, voldgift og domstole eller igennem aftaler med entreprenørerne. Det er i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning af 26. august 1999, hvor Borgerrepræsentationen besluttede, at overførsler fra likviditetsreserven til anlægsbudgettet kræver Borgerrepræsentationens godkendelse. Borgerrepræsentationen besluttede ligeledes den 26. august 1999, at likviditetsreserven ikke må anvendes til en forøgelse af anlægssummen uden forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

For at opnå den økonomisk set mest hensigtsmæssige håndtering af den afsluttende del af anlægsarbejderne foreslås der overført 200 mio. kr. fra likviditetsreserven til anlægsbudgettet. Midlerne kan anvendes til indgåelse af aftaler om verserende sager, inden disse afgøres ved voldgift og DRB, og aftaler om andre krav, der er rejst af entreprenørerne overfor Metroselskaberne, hvor dette vurderes at være økonomisk fordelagtigt for Metroselskaberne.

Økonomiforvaltningen vil fremlægge en samlet sag for Borgerrepræsentationen, som redegør for afgørelser og deres konsekvenser for likviditetsreserven, samt redegøre for anvendelsen af de til anlægsbudgettet overførte 200 mio. kr.

SAGSBESKRIVELSE

Ørestadsselskabets låneramme og likviditetsreserve

Borgerrepræsentationen godkendte 26. august 1999 (BR 317/99), at Ørestadsselskabets låneramme blev fastsat til 10,6 mia. kr. i 1999-priser. (11,6 mia. kr. i 2002-priser). Lånerammen indeholdt ud over anlægsomkostninger til Metroens tre etaper og infrastruktur i Ørestad bl.a. en likviditetsreserve på 1,7 mia. kr. i 1999-priser. Likviditetsreserven blev afsat bl.a. med henblik på at gøre det muligt at sikre entreprenøren en rimelig likviditet, indtil der blev opnået enighed om, hvorvidt Metroselskaberne skal bære dele af de betydelige ekstraomkostninger, anlægsentreprenørens store forsinkelse har påført såvel entreprenøren selv som andre entreprenører og Metroselskaberne.

Om anvendelse af likviditetsreserven hedder det i BR 317/99: " Anvendelsen af likviditetsreserven kan kun ske efter forudgående godkendelse fra Ørestadsselskabets bestyrelse. Det er tillige en forudsætning, at den ekstra likviditetsreserve ikke må anvendes til forøgelse af anlægssummen." Likviditetsreserven vil således kunne anvendes til likviditetstilskud/lån til anlægsentreprenøren samt til betaling af den del af ekstraomkostningerne, som der enten gennem forhandlinger opnås enighed med entreprenøren om, at Metroselskaberne skal bære, eller som DRB eller en Voldgift pålægger selskaberne at betale.

Ved BR 543/00 er likviditetsreserven nedskrevet med 375 mio. kr. (2000-priser), og beløbet overført til anvendelse som anlægsudgift som følge af indgåelsen af aftale med Comet til endelig afgørelse af Comets claims for perioden frem til 31.12.1998. Den resterende likviditetsreserve er herefter 1,5 mia. kr. i 2002-priser. En del af likviditetsreserven er udlånt til Comet gennem særskilt aftale.

Efterfølgende er Ørestadsselskabets låneramme ændret ved BR 53/01 og BR 187/02, således at lånerammen i dag er 12,6 mia. kr. opregnet til 2002-priser, som følge af ekstraomkostninger i forbindelse med forbindelsestunnelen ved Nørreport, og udbudet af etape 2B, bidrag til Flintholm station samt de økonomiske virkninger for Ørestadsselskabet af aftalen om ekstra miljøforbedringer og overtagelse af boliger i forbindelse med Metroens 3. etape. Likviditetsreserven er ikke blevet ændret siden december 2000, og udgør således i 2002-prisniveau 1,5 mia. kr.

 

Krav fra entreprenører

Der er af primært de to store entreprenører på Metroens etape 1 og 2A, Comet og Ansaldo, rejst krav om merbetaling (claims) på samlet ca. 3 mia. kr., hvortil kommer en verserende retssag, anlagt af en af de oprindelige tilbudsgivere, med et krav på 221 mio. kr. Ørestadsselskabet har afvist hovedparten af kravene, men har gennem en periode forhandlet med begge entreprenører med henblik på om muligt at indgå aftale om en fuld og endelig afgørelse af de rejste krav.

Metroens første etape åbnes i oktober 2002, og anlægsarbejderne på denne etape nærmer sig nu deres afslutning. Tilsvarende forventes etape 2A åbnet i maj 2003, hvorfor også disse anlægsarbejder vil være afsluttet inden for en overskuelig periode. Det må derfor forventes, at der i det næste halve til hele år vil blive afgjort en række krav enten gennem aftale på grundlag af forhandlinger eller ved DRB, Voldgift samt domstole. Det inden for lånerammen forudsatte anlægsbudget for etape 1 og 2A er på nuværende tidspunkt disponeret til de ordinære anlægsudgifter. Afslutning af ekstrakrav fra entreprenører – hvad enten det sker gennem aftale eller via retslige afgørelser – forudsætter derfor anvendelse af den inden for lånerammen afsatte likviditetsreserve.

Behandlingen af de omtalte sager

En afgørelse i Landsretssagen vil kunne ankes. Hvorvidt der på nuværende tidspunkt bliver tale om betalinger i denne sag, afhænger således både af afgørelsens indhold og af en vurdering af, om afgørelsen i givet fald bør ankes. Ankes sagen ikke, skal en evt. betaling falde inden for en af Landsretten fastsat tidsfrist.

Afgørelser fra Voldgiften kan ikke ankes. Evt. betaling i en voldgiftssag skal således falde indenfor en af Voldgiften fastsat tidsfrist.

Afgørelser truffet af DRB kan afvises af begge parter. En afvisning fra bygherrens side må forventes at føre til, at entreprenøren bringer sagen videre til Voldgiften. Bygherren må derfor, før en evt. afvisning af en DRB-afgørelse, overveje, hvorvidt en afgørelse ved Voldgiften må forventes at falde mere fordelagtigt ud for bygherren, når omkostningerne ved gennemførelse af Voldgiftssagen tages i betragtning. Såfremt begge parter måtte acceptere DRB's afgørelse, skal en evt. betaling fra bygherren ske indenfor en af DRB fastsat tidsfrist.

Aftaler mellem bygherre og entreprenør sker på grundlag af krav fremsat af entreprenøren. I henhold til sædvanlige kontraktbestemmelser (ABT 93 Almindelige Betingelser for Totalentrepriser) er en bygherre forpligtet til at forholde sig til entreprenørens krav og, såfremt kravet eller dele heraf vurderes at være berettiget, at betale entreprenøren uden unødig forsinkelse. Ofte vil bygherre og entreprenør have forskellig opfattelse af hele eller dele af kravets berettigelse, hvorfor entreprenørens krav normalt vil blive gjort til genstand for forhandlinger, efter at entreprenørens dokumentation er teknisk og økonomisk gennemgået og vurderet af bygherren. I en række tilfælde vil bygherren vurdere, at en del af kravet er berettiget. I disse tilfælde er bygherren kontraktligt forpligtiget til uophørligt at betale entreprenøren for denne del af kravet. Desuden må bygherren vurdere, o m de krav, som ikke umiddelbart vurderes berettigede, vil kunne føre til DRB-sager og eller voldgiftssager, og om det, alle forhold taget i betragtning, vil være økonomisk mest fordelagtigt for bygherren at søge at indgå forlig eller lade entreprenøren føre sagen videre til DRB og/eller Voldgift. Såfremt der indgås aftale mellem entreprenør og bygherre, vil der normalt i aftalen være fastsat en tidsfrist for evt. betalinger.

Forhandlinger med entreprenørerne

Forhandlingerne med Ansaldo har ført til et udkast til aftale, som begge parter er indstillet på at indgå dog med forbehold for, at der kan opnås tilslutning fra ejerkredsen. Med aftalen lukkes alle nuværende krav fra Ansaldo ud over de ovenfor omtalte Voldgifts- og DRB-sager. Omkostningerne for Metroselskaberne ved indgåelse af aftalen er på 106 mio. kr., hvoraf 46 mio. kr. overføres fra en tidligere aftale, således at nettoomkostningerne er på 60 mio. kr.

Forhandlingerne med COMET om en fuld og endelig afgørelse af alle krav pågår. Såfremt der opnås enighed mellem parterne herom, vil eventuelle konsekvenser for likviditetsreserven af et forslag til aftale blive forelagt Borgerrepræsentationen til selvstændig behandling.

Afholdelse af udgifter til afgørelser i verserende sager

Omfattet af denne indstilling er alle verserende rejst for domstol, voldgift og DRB. Følgende sager er rejst:

Landsretten

  1. Krav fra oprindelig tilbudsgiver (EMG) i relation til udbud (forventet afgørelse sommeren 2002)

 

221 mio. kr.

Voldgiften

  • Krav fra Ansaldo på grund af forsinkelse af anlægsarbejderne (forventet afgørelse efterår 2002)
  •  

    313 mio. kr.

    DRB-sager

  • Krav fra Ansaldo om kompensation for en mere omfattende godkendelsesproces end forudset (forventet afgørelse sommeren 2002)
  • Krav fra Comet vedr. en række konkrete sager (forventet afgørelse sommeren 02).
  • Diverse krav vedr. en række konkrete sager (forventet afgørelse sommeren 02)
  •  

    175 mio. kr.

     

     

    168 mio. kr.

     

    120 mio. kr.

     

    Af hensyn til overholdelse af de af domstol, voldgift og DRB fastsatte frister foreslås betaling i henhold til sådanne afgørelser afholdt af likviditetsreserven uden forudgående forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

    Borgerrepræsentationen vil blive forelagt en sag, som redegør for de indgåede aftaler og trufne afgørelser og dermed anvendelse af den resterende del af likviditetsreserven, der har indflydelse på anlægsbudgettets og likviditetsreservens størrelse.

    Overflytning af 200 mio. kr. fra likviditetsreserven til indgåelse af aftaler

    For at opnå den økonomisk set mest hensigtsmæssige håndtering af den afsluttende del af anlægsarbejderne foreslås der overført 200 mio. kr. fra likviditetsreserven til anlægsbudgettet. Midlerne kan anvendes til følgende:

    1. Indgåelse af aftaler om verserende sager, inden disse afgøres ved voldgift og DRB, såfremt det vurderes økonomisk fordelagtigt for Metroselskaberne
      I nogle tilfælde vil der være økonomiske fordele for Metroselskaberne ved at indgå aftaler om lukning af krav fra entreprenørerne, inden der træffes afgørelse ved voldgift eller DRB. Det kan bl.a. være tale om de ovenfor som pkt. 4 og 5 nævnte verserende DRB-sager.
    2. Aftaler om andre krav end de i punkt 1 nævnte, der er rejst af entreprenørerne overfor Metroselskaberne, hvor dette vurderes at være økonomisk fordelagtigt for Metroselskaberne. Der vil i den afsluttende fase af anlægsarbejderne kunne opstå forhold, som det vurderes økonomisk fordelagtigt for Metroselskaberne at indgå aftale om, inden de indbringes for Voldgift eller DRB. Herunder den ovennævnte aftale med Ansaldo om lukning af alle krav, der ikke er rejst for DRB eller voldgift. Nettoudgiften på 60 mio. kr. afholdes inden for rammen på 200 mio. kr. Desuden kan af denne ramme anvendes midler til dækning af de forpligtelser, Metroselskaberne har til umiddelbart at betale entreprenøren for krav, som bygherren vurderer helt eller delvis berettigede, jf. beskrivelsen af de sædvanlige kontraktbestemmelser ovenfor.

    Betaling i forbindelse med afgørelser såvel ved domstol, Voldgift og DRB som ved indgåelse af aftale forventes ikke at berøre Ørestadsselskabets låneramme, idet disse betalinger kan afholdes indenfor likviditetsreserven eller den del af likviditetsreserven, der overføres til anlægsreserven, men betalingen af de 200 mio. kr. vil alt andet lige forlænge tilbagebetalingstiden for Ørestadsselskabets gæld med 1 1/2 år. Tilbagebetalingstiden er i dag 25 – 30 år fra den samlede Metros ibrugtagning i 2007. Det skal understreges, at beregningen må tages med det forbehold, der altid må gælde vurderinger af fremtidige forhold.

     

    Miljømæssige konsekvenser

     

    BILAG VEDLAGT

     

    Erik Jacobsen Paul Sax Møller

    Til top