Mødedato: 12.06.2002, kl. 16:00

Lokalplan "Vanløse Center" og trafiksanering af Jernbane Alle

Lokalplan "Vanløse Center" og trafiksanering af Jernbane Alle

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 12. juni 2002

 

BR 364/02

Lokalplan "Vanløse Center" og trafiksanering af Jernbane Alle

Lokalplan "Vanløse Center" og trafiksanering af Jernbane Alle

Indstilling om, at lokalplan "Vanløse Center" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede præcisering af § 3, stk. 2 (anvendelsen af T-området), en tilføjelse til § 6 om den ydre fremtræden af stationsanlægget og en ændring af byggefelterne i lokalplanens nordlige del med tilhørende konsekvensrettelser af lokalplantegningerne samt med ophævelse af den i lokalplanforslagets § 4, 2. afsnit, opretholdte bebyggelsesregulerende byggelinie mod Vanløse Allé.

Det betinges, at det parkeringskrav, der udløses af nybyggeri, samt skyldige parkeringspladser kræves anlagt, og idet der etableres cykelbaner og senere cykelstier på Jernbane Allé mellem Vanløse Allé og Bogholder Allé med nedlæggelse af det påkrævede antal parkeringspladser på Jernbane Allé til følge.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Vanløse Center" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede præcisering af § 3, stk. 2 (anvendelsen af T-området), en tilføjelse til § 6 om den ydre fremtræden af stationsanlægget og en ændring af byggefelterne i lokalplanens nordlige del med tilhørende konsekvensrettelser af lokalplantegningerne samt med ophævelse af den i lokalplanforslagets § 4, 2. afsnit, opretholdte bebyggelsesregulerende byggelinie mod Vanløse Allé,

samt at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at forvaltningen udvikler et projekt til trafiksanering af Jernbane Allé uden cykelstier og med trafikdæmpende foranstaltninger samt træplantninger, som beskrevet i denne indstillings sagsbeskrivelse og bilag.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. april 2002

Sagen blev udsat

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2002

Sagen blev udsat

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2002

Anbefalet henholdsvis godkendt, idet det betinges, at det parkeringskrav, der udløses af nybyggeri, samt skyldige parkeringspladser kræves anlagt, og idet der etableres cykelbaner og senere cykelstier på Jernbane Allé mellem Vanløse Allé og Bogholder Allé med nedlæggelse af det påkrævede antal parkeringspladser på Jernbane Allé til følge.

 

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende lokalplan søges vedtaget.

RESUME

Lokalplan "Vanløse Center"

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende lokalplanforslaget er der modtaget 34 henvendelser, hvoraf de 7 er fra offentlige myndigheder mv. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til forslaget. Hovedstadens Udviklingsråd har ikke som regionplanmyndighed fundet anledning til indsigelse, men bemærker, at der bør sikres stoppestedsforhold mv. for busdriften. HUR har endvidere afgjort, at udvidelsen af centeret ikke er VVM-pligtigt. Ældrerådet i Vanløse/Grøndal påpeger, at rådet bør tilgodeses med kontorer og mødefaciliteter i det kommende center, ligesom Pensions- og Omsorgskontoret bør flyttes hertil.

Mellem DSB S-tog A/S, Frederiksbergbaneselskabet og Banestyrelsen er der opnået enighed om en indretning af området nord for banen, som dels indebærer, at der opføres en bebyggelse mod pladsen, samt at der etableres cykelparkering på Banestyrelsens areal således, at der på den øvrige del af pladsen kan indrettes et egentligt bydelstorv. Løsningen indebærer en ændring af byggefelt 3`s afgrænsning mod pladsen samt en ophævelse af en fastlagt bebyggelsesregulerende byggelinie mod Vanløse Allé.

Herudover foreslår DSB S-tog A/S, Bygninger og Arealer, en præcisering af anvendelsesbestemmelsen for T-området, samt at der tilføjes en bestemmelse om stationsanlæggets ydre fremtræden.

Bygge- og Teknikforvaltningen kan gå ind for de foreslåede ændringer.

De øvrige 27 henvendelser er fra ejere og beboere i kvarteret samt interessegrupper m.fl. Henvendelserne vedrører hovedsageligt lokalplanområdets afgrænsning og anvendelse, trafikforholdene på Jernbane Allé og Lindehøjen, samt cykelparkering ved stationen. I sagsbeskrivelsen gennemgås og kommenteres disse forhold emnevis.

Henvendelserne giver ikke forvaltningen anledning til at foreslå yderligere ændringer i lokalplanforslaget.

Lokalplanen vil også med de foreslåede ændringer være i overensstemmelse med Kommuneplan 2001.

Jernbane Allé, trafiksanering

Bygge- og Teknikudvalget drøftede på sit møde den 20. marts 2002 (BTU 43/2002) to alternative principper for en trafiksanering af Jernbane Allé: Ét med cykelstier (princip A) og ét uden (princip B).

Med hensyn til sikkerhed og fremkommelighed er de to principper ligeværdige. Cykelstier vil reducere risikoen for strækningsuheld, men vil øge risikoen for uheld mellem cyklister og biler i kryds. Tilsvarende vil cykelstier øge fremkommeligheden for cyklister, men dette vil ske på bekostning fodgængernes fremkommelighed, da cykelstierne vil medføre en reduktion af fortovsbredden. Vejen er ikke bred nok til, at der kan etableres cykelstier samtidig med, at parkering kan bevares i begge vejsider. Etablering af cykelstier vil derfor medføre, at mellem 46% og 56% af de nuværende parkeringspladser skal nedlægges, svarende til maximalt 108 p-pladser. En trafiksanering uden cykelstier forudsætter trafikdæmpende foranstaltninger i form af flere fodgængerovergange og træplantninger. Uden cykelstier vil trafiksaneringen medføre en reduktion i parkeringskapaciteten på mellem 5% og 15 % svarende til maximalt ca.29 plad ser.

Forvaltningens opgørelser viser, at de nuværende 192 parkeringspladser har en belægningsprocent på gennemsnitligt 62% om natten og 53% om dagen. På de strækninger, hvor der er tale om beboerparkering, er nat-belægningsprocenterne 74% og 103%. Da det forudses, at etablering af cykelstier vil medføre, at især beboernes behov for parkering ikke vil kunne imødekommes i fremtiden, anbefaler forvaltningen, at trafiksaneringen gennemføres i henhold til princip B, dvs. uden anlæg af cykelstier.

En trafiksanering af Jernbane Allé er ikke medtaget i forslaget til Vej & Parks investeringsplan frem til 2004.

Yderligere bemærkninger

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. marts 2002 blev det pålagt Bygge- og Teknikforvaltningen at undersøge mulighederne for etablering af adgang til cykelparkeringen fra Apollovej over Banestyrelsens ejendom, samt mulighed for at etablere parkering til den foreslåede nye bebyggelse i byggefelt 3 på denne ejendom. For de aktuelle projekter til centerudvidelse på begge sider af Jernbane Allé skulle Bygge- og Teknikforvaltningen endvidere vurdere parkeringskapaciteten samt - for ejendommene på den vestlige side af Jernbane Allé – desuden tilkørselforhold.

Banestyrelsen har tilkendegivet, at adgangen til cykelparkering fra Apollovej ikke er mulig, og for så vidt angår spørgsmålet om mulighed for parkering for bebyggelsen i byggefelt 3, kan Banestyrelsen på nuværende tidspunkt ikke vurdere, om det vil være muligt at afgive det nødvendige areal hertil.

I og omkring lokalplanområdet er der 4 aktuelle ønsker om opførelse af centerbebyggelser.

  1. Ejendommen matr.nr. 213 Vanløse, København, Jernbane Allé 36 - 38 (biografbygningen), lokalplanforslagets byggefelter 1 og 2. (Holberg Fenger Invest A/S)
  2. Umatrikuleret baneareal nord for stationen, lokalplanforslagets byggefelt 3. (Holberg Fenger Invest A/S)
  3. Ejendommen matr.nr. 2773 Vanløse, København, Jernbane Allé 39 - 39A. (Holberg Fenger Invest A/S)
  4. Ejendommen matr.nr. 3269 Vanløse, København, Jernbane Allé 43. (Indertoften ApS)

I forbindelse med Holberg Fenger Invest A/S' projekter A og B mangler 28 parkeringspladser. Virksomheden har tilkendegivet, at man er indstillet på at etablere disse parkeringspladser i den ryddede baggård i ejendommen Jernbane Allé 39 og stille den ansøgte butiksbebyggelse (projekt C) i bero, indtil der viser sig andre acceptable muligheder til erstatning for disse parkeringspladser. Disse pladser sikres til langtidsparkering, således at trafikken på Jernbane Allé belastes mindst muligt. Da eksisterende garager og en virksomhed fjernes, vurderes denne løsning ikke at medføre en øget trafikal belastning af Jernbane Allé.

Muligheden for at projekterne D og et evt. senere gennemført projekt C kan få vej-adgang (varetilkørsel og parkering) fra Indertoften hen over medicinalvirksomheden Ferings grund har været undersøgt. Indertoften ApS har tilkendegivet, at det af sikkerhedsmæssige grunde ikke vil være muligt at etablere en sådan adgang. Man vil derimod sikre varetilkørsel fra Jernbane Allé til projekt D sådan, at af- og pålæsning af varevogne sker på egen grund, således at trafikken på Jernbane Allé ikke belastes. Vejadgang til projekt C vil ske via eksisterende overkørsel i Jernbane Allé og port til ejendommens gård. Indertoften Aps er indstillet på at etablere parkeringspladser til projekt D på ejendommen matr.nr. 3246 Vanløse, København, Indertoften 3. Denne grund kan rumme 35 – 40 parkeringspladser.

Forvaltningen finder de beskrevne løsninger acceptable.

Sagen var på dagsordenen for udvalgets møde den 24. april 2002 og den 8. maj 2002, hvor den begge gange blev udsat.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 15. november 2001 (BR 438/01) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 20. september 2001 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Vanløse Center".

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet onsdag den 20. marts 2002 (BTU 106/2002) lokalplan "Vanløse Center" og (BTU 43/2002) to alternative principper for at trafiksanere Jernbane Allé: et med cykelstier (princip A) og et uden (princip B).

Udvalget besluttede i forbindelse med behandlingen af de 2 sager, at forvaltningen skulle fremkomme med en samlet indstilling, som omfatter både lokalplanen for Vanløse Center og trafiksanering af Jernbane Allé.

Endvidere stillede udvalget spørgsmål om bl.a. parkering i og uden for lokalplanområdet, som er kommenteret nedenfor under afsnittet "Yderligere bemærkninger".

Lokalplan "Vanløse Center"

Offentliggørelse

Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden 4. december 2001 til 4. februar 2002. Der er udsendt 375 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 54 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende. Herudover er fra Vanløse Bibliotek udleveret ca. 450 pjecer.

I offentliggørelsesperioden har der på Vanløse Bibliotek været afholdt en udstilling med plancher, som har redegjort for lokalplanforslagets indhold.

Den 8. januar 2002, kl. 19-21, blev der afholdt et borgermøde i Vanløse Kulturgård. De ca. 100 deltagende borgere blev her orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur samt Vej & Park om planens indhold, ligesom borgerne havde lejlighed til at stille spørgsmål til forslaget. Et politikerpanel, bestående af fire borgerrepræsentanter, kommenterede de rejste spørgsmål. Tilstede var endvidere repræsentanter for Holberg Fenger Invest A/S som bygherre for den projekterede bebyggelse syd for Vanløse Station. Der vedlægges som bilag B et referat fra borgermødet samt som bilag C resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet, blev især følgende emner diskuteret:

  • Lokalplanområdets afgrænsning
  • Trafikforholdene i Jernbane Allé og Lindehøjen
  • Det foreliggende projekt syd for jernbanen
  • Cykelparkeringen ved stationen
  • Stationsforpladsen nord for Vanløse Station

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om lokalplanforslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har i offentliggørelsesperioden været 3 indlæg på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Der er modtaget 10 e-mailhenvendelser i forbindelse med offentliggørelsesperioden. Det er ikke registreret, hvor mange af disse der er sendt via hjemmesiden.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen rettidigt modtaget 34 henvendelser, heraf 7 fra offentlige myndigheder mv., der i kopi vedlægges til gennemsyn som bilag 2. En liste over henvendelserne er vedlagt som bilag A. Henvendelserne omhandler overvejende forhold som lokalplanområdets afgrænsning, områdets anvendelse, trafikforholdene i Jernbane Allé og Lindehøjen samt cykelparkeringen ved Vanløse Station. Henvendelserne beskrives og kommenteres i de efterfølgende afsnit Henvendelser fra offentlige myndigheder mv. og Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

Henvendelser fra offentlige myndigheder mv.

  1. Skrivelse af 17. januar 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  2. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meddeler ikke at have bemærkninger til lokalplanforslaget.

  3. Skrivelse af 28. januar 2002 fra Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), Plandivisionen
  4. HUR meddeler, at forslaget ikke giver HUR som regionplanmyndighed anledning til indsigelse i henhold til planlovens § 29, stk. 2, jf. § 28.

    Endvidere oplyser HUR senere at ville fremsende en særskilt redegørelse om planforslagets forhold til planlovens VVM-bestemmelser. HUR har efterfølgende ved skrivelse af 21. februar 2002 meddelt at have afgjort, at en udvidelse af bydelscentret i Vanløse ikke er VVM-pligtigt, idet HUR har vurderet, at den mertrafik, som projektet medfører ikke vil betyde en væsentlig påvirkning af miljøet.

    Endelig anfører HUR, at Københavns Kommune bør sikre, at tilladelsen til at lave parkeringspladser på vendepladsen ved Flintholm Station ikke forringer/forsinker busserne fremkommelighed, samt at der ønskes etableret nye stoppesteder ved Vanløse Station på Apollovej med plads til to busser, og at stoppestederne på Jernbane Allé bør opgraderes som fremrykkede stoppesteder af samme standard som stoppestederne på Apollovej.

  5. Skrivelse af 8. januar 2002 fra Ældrerådet i Vanløse/Grøndal
  6. Ældrerådet anfører, at der bør sikres rådet kontorer og mødefaciliteter i det kommende center, ligesom det lokale pensions- og omsorgskontor bør flyttes hertil.

  7. Skrivelse af 4. februar 2002 fra DSB S-tog A/S, Trafikanalyse og – planlægning
  8. Det oplyses, at der mellem de involverede parter i stationsanlægget er opnået enighed om udformningen af den nordlige stationsforplads under nærmere angivne forudsætninger.

  9. Skrivelse af 4. februar 2002 fra Frederiksbergbaneselskabet
  10. Det oplyses, at der mellem de involverede parter er opnået enighed om udformningen af den nordlige stationsforplads under nærmere angivne forudsætninger, samt at der på området vil blive lyst en Metro-beskyttelsesservitut, hvilket vil nødvendiggøre, at bebyggelsen og cykelparkeringsanlægget ved opførelsen og den senere drift pålægges nogle nærmere fastsatte tekniske restriktioner.

  11. Skrivelse af 4. februar 2002 fra DSB S-tog A/S, Bygninger og Arealer

Det oplyses, at der mellem de involverede parter er opnået enighed om udformningen af den nordlige stationsforplads. Der anmodes herudover om, at lokalplanens § 3, stk. 2, § 3, stk. 5, samt § 6 justeres for præcisering af de stationsrelaterede funktioner i lokalplanen.

Således foreslås § 3, stk. 2, ændret til følgende ordlyd:

  • "For T-området gælder:

Området fastlægges til kollektive trafikanlæg, såsom sporanlæg og togstation med tilhørende administration, billetsalg og servicefunktioner for S-togsdriften. Der kan endvidere indrettes publikumsorienterede servicefunktioner såsom kiosk, minibar og lignende, som har tilknytning til stationen."

Endvidere foreslås § 3, stk. 5, ændret til:

  • "For Sb- og T-områderne gælder særligt:

I T-området kan der indrettes de i stk. 3 nævnte funktioner indenfor eksisterende bruttoetageareal.

I Sb-området kan der i alt indrettes butikker med et samlet bruttoetageareal på xx m2."

Endelig foreslås § 6 udbygget med et afsnit om T-området, eksempelvis:

  • "I T-området skal stationsanlæggets naturlige bygningsfacader mod stationsforpladserne fremstå pudsede i lys varm farve.

Ændringer i bygningsanlæggets udformning og farvesætning skal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltningen."

Forvaltningen finder, at den foreslåede ændring af § 3, stk. 2, alene er udtryk for en præcisering af det offentliggjorte lokalplanforslag, og kan således gå ind for denne ændring, idet dog bestemmelsen må rettes mod hele togdriften, inkl. Metroen mv.

Forvaltningen kan derimod ikke anbefale den foreslåede ændring af § 3, stk. 5, idet man finder, at der ved en forlods fordeling af det samlede mulige butiksareal på 500 m2 på henholdsvis stationsbygningen og nybebyggelsens stueetage afskæres en eventuelt senere ønskelig omfordeling af funktioner.

Forvaltningen kan principielt anbefale den foreslåede udvidelse af lokalplanforslagets § 6, idet der herved skabes mulighed for fremover at fastholde og/eller regulere også stationsanlæggets ydre fremtræden.

Der henvises til efterfølgende afsnit "Ændring af lokalplanen", hvoraf fremgår de foreslåede konkrete omformuleringer af lokalplanindholdet.

Ændringerne skønnes ikke på væsentlig måde at berøre andre myndigheder eller borgere end dem, der har foranlediget ændringerne, hvorfor der ikke er foretaget supplerende høring, jf. planlovens § 27, stk. 3.

  1. Skrivelse af 4. februar 2002 fra Banestyrelsen, Planlægningsdivisionen

Banestyrelsen meddeler, at der mellem de involverede parter er opnået enighed om en ordning af cykelparkeringsforholdene på den nordlige stationsforplads.

Ordningen indebærer, at cykelparkeringen placeres langs metrosporet bag den kommende bebyggelse i lokalplanens nordlige del (delområde Sb). Forslaget er knyttet sammen med Banestyrelsens tilsagn om, at en del af deres areal indrettes med cykelparkering samt, at der opføres bebyggelse i byggefelt 3, direkte op mod Banestyrelsens bygning. Den skitserede løsning indebærer en ændring af byggefelterne i nævnte delområde samt ophævelse af den bebyggelsesregulerende byggelinie mod Vanløse Allé, jf. den til ovennævnte skrivelse hørende tegning, der vedlægges som bilag D, samt det nedenfor under pkt. I. Vedrørende lokalplanområdets afgrænsning anførte om den kommende nybebyggelse i delområdet.

For at opnå en hensigtsmæssig tilslutning mellem nybyggeriet og Banestyrelsens eksisterende bygning er det foreslået, at den i lokalplanforslaget opretholdte byggelsesregulerende byggelinie på 6,28 m fra nuværende vejlinie overskrides. Da Vanløse Allé i dag fremtræder som et relativt bredt byrum, og da den i lokalplanforslaget fastlagte vejudvidelseslinie på 3,14 m fra vejlinien opretholdes, finder forvaltningen det acceptabelt, at den bebyggelsesregulerende byggelinie ophæves.

Det skal oplyses, at de involverede parter forhandler med Holberg Fenger Invest A/S om opførelse af nybyggeri i byggefelt 3. I forbindelse med den nærmere projektering heraf må der sikres de fornødne parkeringspladser enten andetsteds inden for lokalplanområdet eller eventuelt andetsteds i nærheden af lokalplanområdet, idet der ikke kan etableres parkering på stationsforpladsen, og det må formodes, at parkering i kælder under den relativt begrænsede bygning vil være uhensigtsmæssig og økonomisk kostbar. Der henvises til nedenstående afsnit "Yderligere bemærkninger". Bebyggelsens friarealer vil derimod kunne indgå som en del af stationsforpladsen.

Forvaltningen skal derfor foreslå, at lokalplanens § 4 samt lokalplantegningerne ændres i overensstemmelse med ovenstående.

Der henvises til afsnit "Ændring af lokalplanen", hvoraf fremgår de foreslåede konkrete omformuleringer af lokalplanindholdet samt ændringer af lokalplantegningerne.

Ændringerne skønnes ikke på væsentlig måde at berøre andre myndigheder eller borgere end dem, der har foranlediget ændringerne, hvorfor der ikke er foretaget supplerende høring, jf. planlovens § 27, stk. 3.

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

  1. Mail af 5. december 2001 fra Alex Meyersham Madsen, Bogholder Allé 14, 1. th., 2720 Vanløse
  2. Der fremsættes indsigelse mod, at der i forbindelse med den projekterede nybebyggelse kun forudsættes etableret 100 parkeringspladser.

  3. Skrivelse af 8. januar 2002 fra Cykel Logisk Institut v/ Holger Jørgensen, Valdemarsgade 45, 4., 1665 København V
  4. I skrivelsen fremhæves væsentligheden af, at der for cyklisterne tilvejebringes cykelparkeringsmuligheder, sammen med muligheden for indkøb og omstigning til kollektiv trafik.

  5. Mail af 8. januar 2002 fra Ingeborg Byskov, Egelykkevej 7, 2720 Vanløse
  6. Det foreslås, at de nuværende lokalkontorer for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Pensions- og Omsorgskontoret, aktuelt beliggende henholdsvis Linde Allé og Hanebred, flyttes til den ny bebyggelse.

  7. Skrivelse af 9. januar 2002 fra Henny Grønlund Hansen, Stilledal 21, 1. tv., 2720 Vanløse
  8. Der foreslås forskellige butiksmæssige og kulturelle anvendelser af den kommende nybebyggelse, og muligheden for en tårnagtig opbygning i 6 etager nærmest stationen kritiseres.

  9. Skrivelse og mail af 16. januar 2002 fra Indertoften ApS v/ bestyrelsesformand Ole Kjerulf-Jensen
  10. Lokalplanområdet foreslås udvidet til også at omfatte ejendommene på den vestlige side af Jernbane Allé fra Jydeholmen til jernbanebroen for at skabe mulighed for etablering af udvalgsvarebutikker på ejendommen Jernbane Allé 43.

  11. Skrivelse af 21. januar 2002 fra Akacielunden v/ leder Kirsten Egsgård
  12. I skrivelsen gives udtryk for, at der mangler kulturelle visioner i det udsendte lokalplanforslag, og der peges på behovet for dækning af en række kulturelle aktiviteter, herunder et børnekulturhus.

  13. Skrivelse af 22. januar 2002 fra Friluftsrådet for Københavns og Frederiksberg Kommuner v/ næstformand Vagn Göte
  14. Friluftsrådet tilslutter sig i alt væsentligt lokalplanforslaget, men anfører, at den kommende cykelparkering af hensyn til brugervenligheden ikke bør etableres i to etager.

  15. Mail af 17. januar 2002 fra Vibeke Nyrop, Stadilvej 14, 2720 Vanløse
  16. Der gives udtryk for støtte til lokalplanforslaget og den forudsatte centerudbygning.

  17. Skrivelse og mail af 21. januar 2002 fra cand. scient. Bo Jensen, Buskager 3, 2720 Vanløse
  18. I skrivelsen gives udtryk for, at lokalplanforslaget i stedet burde begrænse bilismen.

  19. Mail af 4. februar 2002 fra Socialdemokratiet, Det radikale Venstre, Det konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti i Vanløse v/ formand Bent Christensen
  20. Partiafdelingerne tilslutter sig vedtagelsen af en lokalplan, der findes at indebære en klar forbedring af de nuværende forhold, såvel for kulturlivet som for udviklingsmulighederne for handelen i Vanløse som bydel. Det foreslås, at der i lokalplanen optages bestemmelser, der regulerer parkeringen på Jernbane Allé mellem Vanløse Allé og Jydeholmen, og rummer krav om cykelsti i begge retninger og lysregulering af begge kryds.

    Endvidere finder partiafdelingerne, at ejendommene Jernbane Allé 39-39 B og 43 (på den vestlige side af Jernbane Allé) bør inddrages i lokalplanområdet, og at parkering for disse skal ske i kælder, samt at den forudsatte parkeringskælder ved Lindehøjen bør udvides til skønsmæssigt 180 parkeringspladser.

    Der gives udtryk for, at Jernbane Allé bør udformes på en sådan måde, at gennemkørsel kun er attraktiv for bilister med ærinde i området, og at Jernbane Allé bør gives en ny og bedre udformning. Cykelparkeringen bør løses på den nordlige stationsforplads, hvor der også bør etableres busholdeplads, således at der bliver let adgang fra busser til metro og S-tog.

    Endelig bør der etableres bytorv på den sydlige forplads, som kan virke samlende for bydelens handels- og kulturliv, og udformningen af Lindehøjen bør ske på en sådan måde, at der efter vurdering af støjforholdene eventuelt etableres god støjbeskyttelse for områdets beboere.

  21. Mail af 3. februar 2002 fra Heinrich Søndengaard Nielsen, Herlufsholmvej 12, 2720 Vanløse
  22. Der gives udtryk for tilslutning til lokalplanforslaget, men udtrykkes bekymring for, at den gennemkørende trafik på Herlufsholmvej vil blive forøget.

  23. Mail af 2. februar 2002 fra Vibeke Saxtorph, Egholmvej 18 B, 2720 Vanløse
  24. I henvendelsen udtrykkes tilfredshed med renovering af bibliotek og forsamlingshus samt af stationsforpladserne, men der ønskes ikke mulighed for etablering af et supermarked, da der ikke skønnes behov herfor. Endvidere foreslås en helhedsløsning for trafikforholdene i Jernebane Allé med cykelstier og lysregulering ved Jydeholmen og Vanløse Allé, således at der skabes mere sikre forhold for de bløde trafikanter. Endelig foreslås lokalplanen udvidet til at omfatte alle de ledige arealer omkring Vanløse bymidte.

  25. Skrivelse af 3. februar 2002 fra Holberg Fenger Invest A/S
  26. Det oplyses, at selskabet er ved at undersøge muligheden for etablering af et ekstra parkeringsdæk, idet det med kun ét dæk på grund af krav om sikringsrum i praksis kun vil være muligt at etablere ca. 85 parkeringsplads. Det oplyses endvidere, at omfattende miljøundersøgelser kun har konstateret ubetydelig overfladeforurening på grunden.

  27. Skrivelse af 3. februar 2002 fra Margrethe Holmberg m.fl., Clausholmvej 23, 2720 Vanløse (32 underskrifter)
  28. I skrivelsen foreslås, at den nordlige del af lokalplanområdet udskilles, således at lokalplanen nu alene vedtages endeligt for den sydlige del, og at der udskrives en arkitektkonkurrence for den nordlige del. Det anføres endvidere, at minimum 1.200 m2 af den nordlige del bør friholdes for cykler, busser og bebyggelse og anlægges som bydelstorv med gangarealer, bænke, træer og åbent rum.

  29. Skrivelse af 31. januar 2002 fra Niels Finn Christiansen, Lindehøjen 5, 2720 Vanløse
  30. Lokalplanforslagets overordnede mål om at skabe et dynamisk center og forbedre de kulturelle faciliteter i Vanløse findes prisværdigt, men konsekvenserne af forslagets vedtagelse for området og de nærmestliggende ejendomme findes utilstrækkeligt belyst. Placeringen af centret på den smalle grund syd for banen findes uforståelig, når der er andre store og velegnede grunde til rådighed i umiddelbar nærhed. Endvidere findes der utilstrækkeligt redegjort for nybebyggelsens volumen, og der befrygtes væsentlige skyggegener for den nærliggende bebyggelse.

    Endelig forventes etableringen af centret, navnlig i sammenhæng med etableringen af metroen og åbningen af Flintholm Station, at medføre en uoverskuelig forøgelse af bil-, bus- og cykeltrafik, ligesom etablering at tilkørsel til parkeringskælder fra Lindehøjen findes at give helt uacceptable konsekvenser for Lindehøjen som helhed og for de tre nærmest berørte ejendomme i særdeleshed.

  31. Skrivelse af 20. januar 2002 fra Erik Sonne og Marianne la Cour Sonne, Lindehøjen 5 A, 2720 Vanløse
  32. Det anføres, at lokalplanen ikke er en helhedsplan, men alene en plan for udbygning af den sydlige del af området (underområde Sa, der kun udgør ca. 1/3 af det samlede lokalplanområde), og at planen derfor bør stilles i bero, indtil det er muligt at fremlægge en samlet plan for området.

    Endvidere kritiseres det i forslaget indeholdte krav om etablering af parkeringskælder i områdets sydlige del med tilkørsel fra Lindehøjen, idet det anføres, at dette vil forøge trafikken på den hidtidige stillevej med 400-500 privatbiler og et antal tunge distributionsbiler, hvilket vil give væsentlige gener for de omboende i form af trafikstøj, øget forurening og nedsat trafiksikkerhed, ligesom udvidelse af Lindehøjen og forstærkning af denne samt øgede vedligeholdelsesudgifter vil være følgen.

    Det anføres, at et eventuelt parkeringsanlæg bedre kunne placeres mod Vanløse Allé, hvor tilkørselsforholdene ville være bedre og generne mindre.

  33. Skrivelse af 2. februar 2002 fra Fl. F. Petersen, Krogebjerg 22, 2720 Vanløse
  34. I skrivelsen anføres, at lokalplanforslaget bør stilles i bero, da der ikke er tale om en helhedsplan, der tager stilling til forholdene på begge sider af Jernbane Allé, og ej heller løser de trafikale problemer i Jernbane Allé, men derimod tilfører yderligere trafik til dette i forvejen stærkt trafikbelastede område.

  35. Skrivelse af 2. februar 2002 fra Enhedslisten Vanløse v/ Søren Guts
  36. Det anføres, at partiafdelingen i hovedtræk kan gå ind for den foreslåede lokalplan under forudsætning af, at Vanløse Kulturgård bevarer sin karakter af kulturgård, at antallet af parkeringspladser i den projekterede parkeringskælder begrænses til 100, og at trafikforholdene på Jernbane Allé skal saneres med begrænsning af den gennemkørende trafik, anlæg af cykelstier og etablering af lysregulering i krydset Jernbane Allé/Vanløse Allé.

    Endvidere skal stationsforpladserne indrettes som bytorve og cykelparkeringen løses, ligesom der skal skabes adgang fra metrostationen til Vanløse Allé/Apollovej.

    Endvidere foreslås etableret en østlig tunnel til forbindelse mellem metro og S-tog, hvilken forbindelse med fordel vil kunne udvides til forbindelse med Apollovej i nord og arealet bag kulturgården i syd.

  37. Skrivelse af 30. januar 2002 fra Grundejerforeningen "Grønvangen", v/ formand Karsten Fick
  38. Det anføres, at den nuværende spærring af Lindehøjen (ved nr. 10) bør opretholdes, og at støj, støv og vibrationer fra tilkørsel ad Lindehøjen skal sikres reduceret til de for boligbebyggelse gældende miljømæssige krav, målt i skel. Endvidere foreslås den vestlige del af Lindehøjen fra Jernbane Allé til centrets indkørsel overtaget som offentlig vej og istandsat ved kommunens foranstaltning.

  39. Skrivelse af 25. januar 2002 fra Bent Qvist, Eskjærvej 1 F, 1. th., 2720 Vanløse
  40. I skrivelsen foreslås lokalplanområdet udvidet til at omfatte begge sider af Jernbane Allé for blandt andet at give mulighed for en mere fremtidsrettet parkeringsløsning, og jernbanebroen foreslås forsænket til en højde af 3,6 m, således at høje køretøjer ikke kan passere. Endvidere foreslås etableret en tunneladgang fra Lindehøjen til S-togs- og metroperroner.

    Det anses for urealistisk at friholde den sydlige stationsforplads for cykelparkering, og der findes ikke belæg for bevaringsbestemmelser for perrontage og kontrolpost, og det gøres gældende, at en fjernelse af den lave S-togsperron med perrontag ville muliggøre en mere åben og direkte adgang til S-tog og metro, ligesom der kunne etableres en attraktiv cykelparkering på det tidligere perronareal.

  41. Mail af 29. januar 2002 fra Michael Bidstrup, Ålekistevej 76, 1. th., 2720 Vanløse
  42. I henvendelsen foreslås, at fortovet under jernbanebroen nedlægges for at give mulighed for cykelsti i begge retninger på Jernbane Allé, og der foreslås etableret en gangbro fra S-togsperronen til den modsatte side af Jernbane Allé.

    Cykelparkering ønskes ikke etableret i kælder, men i stativ på såvel den nordlige som den sydlige stationsforplads og med lidt flere pladser på den sydlige del, ligesom en aflåselig sektion anses for ønskelig begge steder.

  43. Mail af 31. januar 2002 fra Torben Wittchen, Højstrupvej 8, 2720 Vanløse
  44. I henvendelsen anføres, at de dårlige trafikale forhold i Jernbane Allé for især de bløde trafikanter bør løses, før en lokalplanlægning kan komme på tale. Endvidere kan man ikke tilslutte sig en centerdannelse, blandt andet da dette blot vil forværre de trafikale problemer, men man kan gå ind for en udbygning af de kulturelle funktioner. Endelig findes en 6-etages tårnagtig opbygning mod Vanløse Station uæstetisk og fremmed for bydelen.

  45. Skrivelse af 25. januar 2002 fra Torben Bratved og Marianne Holm Bratved, Lindehøjen 8, 2720 Vanløse
  46. I skrivelsen protesteres mod den forudsatte parkeringskælder med tilkørsel fra Lindehøjen, der findes at ville medføre betydelige trafik-, støj- og lugtgener for den omliggende boligbebyggelse, og dermed være ødelæggende for kvarterets nuværende status som et attraktivt boligområde.

  47. Mail af 24. januar 2002 fra Jan-Erik Messmann, Åløkkevej 25, 2720 Vanløse
  48. Henvendelsen tilslutter sig dannelsen af et center, om end det kan påregnes at forværre de trafikale forhold i Jernbane Allé. Der ønskes imidlertid ikke etableret cykelstier, da dette yderligere vil vanskeliggøre biltrafikken.

  49. Skrivelse, modtaget 30. januar 2002, fra Jørn B. Nørrekjær og Jytte Unger, Vanløse Byvej 14, 2720 Vanløse
  50. I skrivelsen gives udtryk for, at der ikke er behov for en centerdannelse, der vil ødelægge den eksisterende lokale handel, og ej heller for torvedannelse på stationsforpladserne. Den projekterede bebyggelse findes uæstetisk og ikke velegnet til at matche den eksisterende bydel.

  51. Skrivelse af 31. januar 2002 fra Grøndal Lokalråd v/ formand Vagn Rottbøll
  52. I skrivelsen anføres, at en centerdannelse ved Vanløse Station utvivlsomt vil have negative konsekvenser for butiksudbuddet på Godthåbsvej, hvilket findes uacceptabelt og især vil ramme borgere i Grøndal, der ikke har mulighed for at foretage indkøb i bil, da de kollektive forbindelser mellem Grøndal og Vanløse generelt ikke er gode.

  53. Mail af 4. februar 2002 fra Vanløse Lokalråd v/ formand Bent Christensen

Henvendelsen er i alt væsentligt identisk med den ovenfor under 10. refererede henvendelse.

Forvaltningens bemærkninger

De ovenfor refererede henvendelser giver forvaltningen anledning til følgende bemærkninger:

  1. Vedrørende lokalplanområdets afgrænsning
  2. I alt 10 henvendelser vedrører lokalplanområdets afgrænsning. Heraf ønsker de fleste området udvidet, således at også ejendommene på den vestlige side af Jernbane Allé, især ejendommene Jernbane Allé 39-39 B og 43, omfattes af lokalplanen. Enkelte finder dog modsat, at området bør begrænses til området syd for jernbanen (delområde Sa), idet der kun for denne del foreligger et konkret projekt.

    Det skal hertil bemærkes, at ejendommene på den vestlige side af Jernbane Allé allerede er omfattet af lokalplan nr. 256, offentlig bekendtgjort den 1. august 1995. I indstilling med redegørelse om igangsættelse af udarbejdelse af nærværende lokalplanforslag, drøftet i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 21. marts 2001, indgår en gennemgang af en række ansøgninger om butiksbebyggelse i området omkring Vanløse Station, herunder 2 byggeønsker på den vestlige side af Jernbane Allé. Holberg Fenger Invest A/S, der ejer Jernbane Allé 39, ønsker i forbindelse med en planlagt totalrenovering af forhuset at nedrive bebyggelsen i baggården og opføre en ny bebyggelse som en udvidelse af forhusets stueetage ind i gården med 1.600 m² butiksareal. Det ønskede byggeri kan gennemføres i overensstemmelse med lokalplan nr. 256, såfremt bebyggelsesprocenten ikke ove rstiger 110.

    Endvidere har Indertoften ApS, der ejer de ejendomme som medicinalvirksomheden Ferring A/S anvender, fremsendt forslag til butiksbebyggelse på ejendommen Jernbane Allé 43. Bebyggelsen forudsætter dispensation fra bestemmelserne om anvendelse og afstand til skel i lokalplan nr. 256.

    Man har fra forvaltningens side ikke kunnet imødekomme en ansøgning fra Indertoften ApS om etablering af en enkelt af- og pålæsningsplads ud for eller nær selskabets ejendom på Jernbane Allé, da dette ikke er muligt, jf. de i nedenstående afsnit "Jernbane Allé, trafiksanering" beskrevne bestræbelser for at forbedre trafiksituationen på Jernbane Allé.

    For så vidt angår spørgsmål om parkering og tilkørsel til ejendommene Jernbane Allé 39-39 B og 43 henvises til nedenstående afsnit "Yderligere bemærkninger".

    På baggrund af ovenstående finder forvaltningen ikke, at der er behov for at ændre det gældende lokalplangrundlag for karreen vest for Jernbane Allé.

    For så vidt angår lokalplanområdet nord for jernbanen henvises til henvendelserne fra Banestyrelsen, Frederiksbergbaneselskabet og DSB S-tog A/S om en ordning af forholdene vedrørende cykelparkering og stationsforpladsen samt etablering af ny bebyggelse i princippet i lokalplanens byggefelt 3. Forvaltningen finder det på den baggrund væsentligt, at lokalplanen omfatter såvel arealerne nord som syd for jernbanen for derved at skabe mulighed for en samlet centerdannelse og to sammenhængende "bytorve".

  3. Vedrørende anvendelsen
  4. I alt 16 henvendelser omhandler anvendelsen af lokalplanområdet. I henvendelserne udtrykkes i almindelighed tilslutning til den forudsatte udbygning af de kulturelle funktioner i området, men der ønskes ikke en butiksudbygning i området, dels fordi der ikke skønnes behov herfor, dels fordi dette antages at medføre et øget trafikpres i området og have skadevirkninger for de allerede eksisterende butikker.

    Forvaltningen skal hertil bemærke, at Vanløse i forhold til kundeunderlaget er underforsynet med såvel udvalgsvare- som dagligvarebutikker. En styrkelse af centerfunktionen ved Vanløse Station må, også sammenholdt med åbningen af den kommende metrostation, antages at styrke handelslivet i bydelen, også for de allerede eksisterende forretninger. Forvaltningen anser dette for vigtigt i relation til den konkurrence, der gennem de senere år er skabt over for Vanløses butiksliv fra større nye butikscentre i nabokommuner, hvilket yderligere kan blive forstærket gennem de påtænkte centerplaner ved Flintholm Station.

  5. Trafikforhold, Jernbane Allé
  6. Et antal henvendelser giver udtryk for, at den udbygning, som lokalplanen skaber mulighed for, vil give anledning til unødig øget trafik på vejnettet i området. Forvaltningen vurderer, at udbygning i henhold til lokalplanforslaget vil give anledning til en mertrafik til og fra lokalplanområdet på i størrelsesordenen 1.500 biler på et hverdagsdøgn. Denne øgning vil nødvendiggøre en række ombygninger af det eksisterende vejnet. Der henvises til nedenstående afsnit Jernbane Allé, trafiksanering.

    En række henvendelser giver udtryk for forskellige ønsker om omlægning af Jernbane Allé, herunder ønske om henholdsvis protest mod anlæg af cykelstier. Der henvises også i denne forbindelse til nedenstående afsnit "Jernbane Allé, trafiksanering".

  7. Trafikforhold, Lindehøjen
  8. En række henvendelser protesterer mod, at tilkørsel til parkeringsanlægget skal ske ad Lindehøjen, samt at nedkørslen til parkeringskælderen skal ske i den østlige ende af den grund, som centeret ligger på.

    Forvaltningen vurderer, at tilkørsel ad Lindehøjen er den bedste løsning i forhold til byggeriets udformning, hvorved til- og frakørsel vil kunne ske uden for store problemer med fremkommelighed og trafiksikkerhed. Den konkrete udformning af tilkørslen vil blive vurderet i forbindelse med en konkret projektansøgning, men det forudsættes, at vejbanen skal udvides, og at den eksisterende spærring på Lindehøjen i den østlige ende af lokalplanområdet bibeholdes, idet den muligvis skal flyttes nogle få meter mod øst. Omlægning af Lindehøjen forudsættes gennemført af bygherren for dennes regning. Lindehøjen forudsættes fortsat at være privat fællesvej. Ved fastlæggelse af en fordelingsnøgle for vedligeholdelsesudgifterne mellem de enkelte grundejere langs vejen kan der blive taget højde for den ekstra trafik, som centeret vil medføre.

  9. Cykelparkering
  10. En række henvendelser giver udtryk for, at antallet af cykelparkeringsmuligheder på forpladserne ved Vanløse station er for lille. Man forholder sig også til udformningen af cykelparkeringen, ligesom nogle ønsker cykelstativer både nord og syd for banen.

    Ved fastsættelse af antallet og placeringen af cykelstativerne er der foretaget en afvejning af behovet for mange let tilgængelige cykelstativer tæt på stationen og ønsket om en bymæssig pladsdannelse samme sted. Der henvises til det ovenfor under Henvendelser fra offentlige myndigheder mv., pkt. G. Skrivelse af 4. februar 2002 fra Banestyrelsen, Planlægningsdivisionen, anførte om en samlet ordning af både pladsen og cykelparkeringen. I forslaget er der regnet med etablering af cykelparkering i to etager, udført på en sådan måde, at det nederste lag er forsænket, hvorved der skabes god tilgængelighed til begge lag.

  11. Andre forhold

En række henvendelser giver udtryk for, at antallet af parkeringspladser i parkeringskælderen under centeret er for lille. Forvaltningen har vurderet, at det ikke vil være økonomisk muligt for bygherren at indfri et krav om flere end 100 parkeringspladser, da parkering ellers vil skulle ske i to etager.

I en henvendelse gøres der opmærksom på problemer med at håndhæve indkørselsforbud på Herlufholmsvej, og det foreslås, at lokalplanen tager højde for dette, f.eks. ved en blokering af kørebanen ved Ålekistevej og Jernbane Allé. Forvaltningen skal bemærke, at Herlufholmsvej, der er privat fællesvej, ligger uden for lokalplanens område. Ændringer af private fællesvejes udformning og funktion gennemføres af de omkringliggende grundejere efter et af vejmyndigheden godkendt projekt.

I to henvendelser kritiseres den projekterede tårnagtige opbygning umiddelbart syd for jernbanen, der findes fremmed for kvarteret. Forvaltningen finder imidlertid, at denne opbygning er en væsentlig del af det foreliggende projekt, samt at det 6 etager høje tårn vil fremstå som et vartegn, der markerer dette centrale sted i bydelen.

Vedrørende det i brev 13 fra Holberg Fenger Invest A/S anførte om en begrænsning i antallet af parkeringspladser i kælderen under butikscenteret fra 100 til 85 skal bemærkes, at lokalplanen ved krav om 1 parkeringsplads pr. 55 m2 nybyggeri netop har til formål at sikre minimum 100 pladser, som skønnes nødvendigt for butikscenteret. I forbindelse med lokalplanudarbejdelsen blev dette aftalt med bygherren. Forvaltningen finder det fortsat vigtigt, at der sikres en tilstrækkelig parkeringsdækning i området, blandt andet af hensyn til en størst mulig begrænsning af uvedkommende parkering på de omgivende villaveje mv. Der henvises til nedenstående afsnit "Yderligere bemærkninger".

Endelig foreslås i to henvendelser etableret en tunnelforbindelse fra Lindehøjen til S-tog og metro. Hertil bemærkes, at eventuel etablering af en sådan tunnelforbindelse må forestås af DSB, S-tog A/S og Frederiksbergbaneselskabet, hvorved bemærkes, at lokalplanen ikke vil være til hinder herfor.

Ændring af lokalplanen

På baggrund af foranstående foreslås følgende ændringer af lokalplanen:

  • § 3, stk. 2: ændres til følgende formulering. Tilføjelser er understreget:

"For T-området gælder:

Området fastlægges til kollektive trafikanlæg, såsom sporanlæg og togstation med tilhørende administration, billetsalg og servicefunktioner. Der kan endvidere indrettes publikumsorienterede servicefunktioner såsom kiosk, minibar og lignende, som har tilknytning til stationen."

· § 4: Den overstregede del af teksten udgår:

"§ 4. Vejforhold

De eksisterende vejudvidelseslinier opretholdes som vist på tegning nr. 27.494.

Den bebyggelsesregulerende byggelinie i en afstand af 6,28 m fra skel langs Vanløse Allé opretholdes som vist på tegning nr. 27.495."

· § 6: Der tilføjes et nyt stk. 4 med følgende ordlyd:

"Stk. 4. I T-området skal stationsanlæggets naturlige bygningsfacader mod stationsforpladserne fremstå pudsede i lys varm farve.

Ændringer i bygningsanlæggets udformning og farvesætning skal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltningen."

Lokalplantegningerne nr. 27.494 og 27.495 erstattes af nye tegninger nr. 27.543 og 27.544 med ændringer af henholdsvis offentligt tilgængelige stationsforpladser og af byggefelt 3 og 4 (de ændrede tegninger vedlægges som henholdsvis bilag E og F).

Der foretages de nødvendige konsekvensændringer af nummereringen af stk. i § 6 og tegningshenvisningerne i lokalplanteksten i øvrigt.

Høring

De modtagne henvendelser har ikke været i høring uden for forvaltningen.

Jernbane Allé, trafiksanering

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Forvaltningen har på baggrund af udvalgets drøftelser konkretiseret konsekvenserne af at trafiksanere Jernbane Allé efter de to principper – med og uden cykelstier. (bilag I og J). Forvaltningen har endvidere undersøgt muligheder for kombination af de to principper.

I forvaltningens vurdering af de to principper er lagt vægt på følgende parametre:

  • Sikkerhed for alle trafikanter
  • Fremkommelighed for bil, busser, cykler og gående
  • Muligheden for af- og pålæsning
  • Parkering (biler)
  • Vejens udseende
  • Andet

Forvaltningen vurderer, at de to principper er ligeværdige mht. til trafiksikkerhed. Cykelstier vil reducere risikoen for strækningsuheld, men vil øge risikoen for uheld mellem cyklister og biler i kryds.

Med hensyn til fremkommelighed, er det forvaltningens vurdering, at denne øges for cyklister ved anlæg af cykelstier. Dette vil imidlertid ske på bekostning fodgængernes fremkommelighed, da cykelstierne vil medføre en reduktion af fortovsbredden. Reduktionen vil være nødvendig undtagen mellem Grøndals Parkvej og Bogholder Allé, og vil medføre, at fortovene indsnævres med maximalt 1,5 m for begge vejsider tilsammen. En trafiksanering uden cykelstier vil betyde, at alle trafikanter vil have samme fremkommelighed som i dag.

Cykelstier vil betyde færre muligheder for af- og pålæsning jf. reduktionen i parkeringen, mens en trafiksanering uden cykelstier ikke vil ændre på disse forhold.

For bedre at kunne vurdere konsekvenserne for bilparkering har forvaltningen foretaget en detaljeret registrering af dagens forhold i Jernbane Allé. Oplysningerne fremgår af nedenstående skema 1. De nævnte strækninger er vist på bilag G.

 

 

Skema 1: Jernbane Allé i dag

Strækning

Antal

Parkeringspladser

Belægningsprocent

Kl. 12.00

Kl. 23.00

I. Grøndals Parkvej til Bogholder Allé

39

41

103

II. Bogholder Allé til Vanløse Allé / Herlufsholmsvej

29*

52

28

III. Vanløse Allé / Herlufsholmsvej til Børglumvej

71**

51

45

IV. Børglumsvej til Jyllingevej

53***

64

74

I alt

192

53

62

Bemærkninger

*

Alle pladser er tidsbegrænset fra 9-18 (1 time)

**

37 pladser er tidsbegrænset fra 9-18 (1 time)

14 pladser er tidsbegrænset fra 9-18 (2 timer)

***

9 pladser har parkerings og standsningsforbud

i myldertiden

Belægningsprocenterne er optalt i august 2001.

Når en procent er over 100 skyldes det ulovlig parkering.

Nedenstående skema 2 viser konsekvenserne i forhold til parkering for en række forskellige fremtidige løsningsmuligheder med udgangspunkt i de to principper (med og uden cykelstier). Udover de to principper, indgår to kombinationsforslag, hvor der anlægges cykelstier på delstrækninger.

En samling af busstoppestederne i forbindelse med Vanløse Station vil betyde en væsentlig forbedring af forholdene for den kollektive trafik. Forvaltningen har derfor indarbejdet dette i samtlige løsningsmuligheder. Herudover har forvaltningen taget højde for placering af af- og påsætningspladser så tæt på stationen, som det snævre gaderum giver mulighed for. Endvidere vil der skulle ske signalændringer som følge af Vanløse Center byggeriet. Tilsammen "koster" disse tiltag ca. 10 p-pladser på strækning II. Et skitseforslag til indretningen af Jernbane Allé ved stationen fremgår af bilag H.

Forvaltningen anbefaler de forslag, som også omfatter plantning af træer, da dette vil skabe en hensigtsmæssig opdeling af parkeringssporet og generelt medvirke til at skabe et bedre nærmiljø. For at dæmpe hastigheden vurderer forvaltningen endvidere, at der skal anlægges indsnævringer eller overgange med passende mellemrum.

Skema 2: Jernbane Allé i fremtiden

Strækning

Antal parkeringspladser

Princip A

(med cykelstier)

Princip B

(uden cykelstier)

Kombinationer

A1

A2

B1

B2

C1

C2

Kun cykelsti

Med cykelsti,

træer og fodgænger-overgange

Som i dag men med forbedrede busstop-forhold ved stationen

Med træer og fodgænger-overgange

Princip A2

for strk. I og IV

Princip B2

for strk. II og III

med træer

Princip A2

for strk. I, III og IV

Princip B2

for strk. II

med træer

I. Grøndals Parkvej til Bogholder Allé

25

20

39

34

20

20

II. Bogholder Allé til Vanløse Allé / Herlufsholmsvej

12

10

19

17

17

17

III. Vanløse Allé / Herlufsholmsvej til Børglumvej

40

32

71

63

63

32

IV. Børglumsvej til Jyllingevej

26

22

53

49

22

22

i alt

103

84

182

163

122

91

Reduktion i parkering

89

108

10

29

70

101

%

46%

56%

5%

15%

36%

53%

Forvaltningen forudsætter at plantning af to træer betyder nedlæggelse af 1 parkeringsplads. Der er således i alle principper undtagen A1 og B2 regnet med 10 træer på strækning I, med 4 træer på strækning II, med 16 træer på strækning III og med 8 træer på strækning IV.

Parkeringsforhold med cykelstier

Vejen er ikke bred nok til, at der kan etableres cykelstier samtidig med, at parkering kan bevares i begge vejsider. Etablering af cykelstier vil derfor medføre, at mellem 46% og 56% af de nuværende parkeringspladser skal nedlægges, svarende til maximalt ca. 108 p-pladser. Nedlæggelsen af parkeringspladser betyder samtidig forringede forhold til af- og pålæsning.

Parkeringsforhold uden cykelstier

En trafiksanering uden cykelstier (princip B) vil betyde den mindste reduktion i parkeringskapaciteten i Jernbane Allé. Uden cykelstier bliver reduktionen mellem 5% og 15%, svarende til maximalt ca. 29 pladser. En trafiksanering uden cykelstier forudsætter, at der etableres fartdæmpende foranstaltninger i form af indsnævringer eller lignende. Den mindste reduktion af parkeringskapaciteten (ca. 5%, svarende til ca. 10 pladser) opnås ved ikke at etablere nye fodgængerovergange eller træplantninger på strækningen (princip B1). Reduktionen skyldes etablering af forbedrede busstop- og afsætningsforhold i forbindelse med stationen. Suppleres de basale fartdæmpende foranstaltninger med en række nye fodgængerovergange og træplantninger, reduceres antallet af parkeringspladser med op til 15%, svarende til ca. 29 pladser (princip B2).

Kombinationsmuligheder

Kombinations mulighederne friholder de centrale dele af Jernbane Allé (handelsstrøget) for cykelstier. Kombinationerne vil give en reduktion mellem 36% og 53%, svarende til maximalt ca. 101 pladser. Reduktionen vil primært ramme de strækninger, hvor der er meget natparkering.

Samlet vurdering

Forvaltningens opgørelser viser, at de nuværende 192 parkeringspladser har en belægningsprocent på gennemsnitligt 62% om natten og 53% om dagen. På de strækninger, hvor der er tale om beboerparkering, er nat-belægningsprocenterne 74% og 103%.

Da det forudses, at etablering af cykelstier vil medføre, at især beboernes behov for parkering ikke vil kunne imødekommes i fremtiden, og da principperne er ligeværdige hvad angår trafiksikkerhed og fremkommelighed, anbefaler forvaltningen, at trafiksaneringen gennemføres i henhold til princip B2, dvs. uden anlæg af cykelstier, men med nye fodgængerovergange og træplantninger.

Yderligere bemærkninger

I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 20. marts 2002 blev det pålagt Bygge- og Teknikforvaltningen at undersøge mulighederne for etablering af adgang til cykelparkeringen fra Apollovej over Banestyrelsens ejendom øst for Banestyrelsens bygning, samt mulighed for at etablere parkering til den foreslåede nye bebyggelse i byggefelt 3 på denne ejendom. For de aktuelle projekter til centerudvidelse på begge sider af Jernbane Allé skulle Bygge- og Teknikforvaltningen endvidere vurdere parkeringskapaciteten samt - for ejendommene på den vestlige side af Jernbane Allé – desuden tilkørselforhold.

Banestyrelsen har telefonisk tilkendegivet, at adgangen til cykelparkering fra Apollovej ikke er mulig, da den pågældende adgangsvej anvendes af store lastbiler til transport af materiel. Området er endvidere sikret med hegn og porte, som er låst efter arbejdstid.

For så vidt angår spørgsmålet om mulighed for parkering for bebyggelsen i byggefelt 3, kan Banestyrelsen på nuværende tidspunkt ikke vurdere, om det vil være muligt at afgive det nødvendige areal til parkering på denne ejendom, men det skønnes næppe sandsynligt.

I og omkring lokalplanområdet er der som nævnt ovenfor aktuelle ønsker om opførelse af følgende centerbebyggelser.

A. Ejendommen matr.nr. 213 Vanløse, København, Jernbane Allé 36 - 38 (biografbygningen), lokalplanforslagets byggefelter 1 og 2.

Ejer: Holberg Fenger Invest A/S

Parkering: Bygherren har orienteret om, at det kun er muligt at etablere ca. 85 parkeringspladser i parkeringskælderen, således at der mangler ca. 15 pladser.

B. Umatrikuleret baneareal nord for stationen, lokalplanforslagets byggefelt 3.

Ejer: Frederiksbergbaneselskabet.

Parkering: Lokalplanen afkaster krav om etablering af 13 parkerings pladser, som det ikke vil være muligt at etablere i umiddelbar tilknytning til bebyggelsen på stationsforpladsen eller på Banestyrelsens ejendom.

C. Ejendommen matr.nr. 2773 Vanløse, København, Jernbane Allé 39 - 39A.

Ejer: Holberg Fenger Invest A/S.

Parkering: Den nye bebyggelse afkaster et krav om etablering af 10 parkeringspladser, som kan etableres på ejendommen med adgang gennem eksisterende port fra Jernbane Allé.

D. Ejendommen matr.nr. 3269 Vanløse, København, Jernbane Allé 43

Ejer: Indertoften ApS.

Parkering:Bebyggelsen afkaster et parkeringskrav på 25 pladser. Ejendommen ligger ved jernbaneviadukten, hvor kantstensparkering ikke er mulig, og hvor til- og frakørsel af f.eks. kundeparkering i større omfang er forbundet med problemer.

I forbindelse med Holberg Fenger Invest A/S' projekter Aog B mangler således 28 parkeringspladser. Virksomheden er indstillet på at etablere disse parkeringspladser i den ryddede baggård i ejendommen Jernbane Allé 39 og stille den ansøgte butiksbebyggelse (projekt C) i bero, indtil der viser sig andre acceptable muligheder til erstatning for disse parkeringspladser. Disse pladser sikres til langtidsparkering, således at trafikken på Jernbane Allé belastes mindst muligt. Da de eksisterende ca. 30 garager i gården og en håndværksvirksomhed fjernes, vil denne løsning ikke medføre en øget trafikal belastning af Jernbane Allé.

Indertoften ApS har i møder med Bygge- og Teknikforvaltningen tilkendegivet, at det ikke vil være muligt at etablere adgang for kundeparkering eller varetransport til virksomhedens ejendom (projekt D) eller Holberg Fenger Invest A/S' ejendom (projekt C) fra Indertoften over selskabets bagvedliggende ejendom, da denne anvendes til medicinfremstilling, og der derfor opbevares kemikalier med en betydelig sikkerhedsrisiko. Ejendommen er hegnet og aflåst efter arbejdstid. Man er indstillet på at etablere 25 parkeringspladser til byggeriet på Jernbane Allé 43 (projekt D) på selskabets ejendom matr.nr. 3246 Vanløse, København, Indertoften 3. Denne grund er i dag ubebygget og kan rumme 35 – 40 parkeringspladser. Man har fra virksomhedens side endvidere tilkendegivet, at man vil sikre varetilkørsel på en sådan måde, at af- og pålæsning af varevogne sker på egen grund, således at trafikken på Jernb ane Allé ikke belastes.

Forvaltningen kan gå ind for de beskrevne løsninger.

BILAG VEDLAGT

  1. Liste over modtagne henvendelser
  2. Referat fra borgermøde
  3. Resultat af evalueringsskemaer
  4. Skitseprojekt, nordlige stationsforplads
  5. Revideret lokalplantegning nr. 27.543
  6. Revideret lokalplantegning nr. 27.544
  7. Parkeringsregistrering
  8. Princip for sanering af området mellem Vanløse Allé og Lindehøjen
  9. Jernbane Allé – princip med cykelstier (A)
  10. Jernbane Allé – princip uden cykelstier (B)

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. april 2002

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece
  2. Kopi af de i bilag A nævnte henvendelser

 

Jens Ole Nielsen Ole Bach

Til top